Tujina

'Mesar iz Buče': pokol civilistov odredil ruski podpolkovnik Azatbek Omurbekov?

Kijev, 06. 04. 2022 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič, A.M.
Komentarji
0

InformNapalm je prostovoljna organizacija, ki deluje kot nekakšna obveščevalna služba – s pomočjo različnih informacijskih prijemov se dokoplje do tajnih podatkov v ruski vojski. Na svojem kanalu na Telegramu so objavili, kdo stoji za pokolom civilistov v kijevskem predmestju Buča, o katerem v zadnjih dneh govori ves svet. "Mesar iz Buče" so mediji poimenovali podpolkovnika Azatbeka Omurbekova, ki naj bi izhajal iz mesta Habarovsk na ruskem daljnem vzhodu, nedaleč od meje s Kitajsko. S svojimi vojaki je 30. marca zapustil Bučo, umaknil naj bi se v Belorusijo, od tam pa naj bi bil v kratkem napoten v Harkov.

Azatbeka Omurbekova, ruskega podpolkovnika 64. motorizirane brigade, je identificirala ukrajinska organizacija InforNapalm, ki je na kanalu na Telegramu razkrila tudi njegov elektronski naslov, telefonsko številko ter domači naslov. Omurbekov naj bi izhajal iz mesta Habarovsk na skrajnem vzhodu Rusije, blizu meje s Kitajsko. Star naj bi bil 40 let.

Azatbek Omurbekov (levo) ali "mesar iz Buče", kot so ga poimenovali mediji, je leta 2014 od ruskega obrambnega ministrstva prejel nagrado za izjemne zasluge.
Azatbek Omurbekov (levo) ali "mesar iz Buče", kot so ga poimenovali mediji, je leta 2014 od ruskega obrambnega ministrstva prejel nagrado za izjemne zasluge. FOTO: AP

Organizacija je objavila tudi nekaj njegovih fotografij v vojaški uniformi – na ramenih nosi dve zvezdici, ki označujeta njegov visok vojaški čin.

Omurbekova je novembra 2021, pred napotitvijo v Ukrajino, blagoslovil pravoslavni duhovnik, poroča londonski Times. Poglavar Ruske pravoslavne cerkve, moskovski patriarh Kiril, se sicer že vse od začetka ruske invazije otepa očitkov svetovne javnosti, saj odkrito podpira vojno Vladimirja Putina

Po bogoslužju, ki ga je vodil habarovski škof, naj bi Omurbekov po navedbah omenjenega časnika izjavil: "Zgodovina kaže, da večino svojih bitk bijemo z dušo." Prav tako naj bi dejal, da "orožje ni najpomembnejša stvar" in da "z blagoslovom Vsemogočnega upamo, da bomo dosegli iste stvari, ki so jih dosegli naši predniki".

Omurbekov je v intervjuju, ki ga je dal lokalnemu časopisu leta 2017, opisal vojaške vaje v regiji Amur in težave pri delu v zimskih razmerah, poroča Newsweek. Dejal je, da bo trajalo "mesec ali dva", da bodo čete lahko "samozavestno delovale v teh razmerah". Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Omurbekov bataljon zapustil Bučo 30. marca in je trenutno v Belorusiji. Poročila obveščevalnih služb pa kažejo, da se pripravlja na odhod v Belgorod, nedaleč od ukrajinske meje, od tam pa naj bi ga prerazporedili na žarišča, kot je mesto Harkov.

Potem ko so pretresljive fotografije in videoposnetki iz Buče obkrožili svet, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da "se je na Ukrajino zgrnilo koncentrirano zlo". Ruske sile je označil za "morilce, mesarje, posiljevalce in roparje, ki sami sebe imenujejo vojska". Satelitski posnetki so razkrili množično grobišče. 

Iz Evrope se vrstijo obsodbe, več voditeljev držav je poboje civilistov označilo za genocid, pozivajo tudi k novim sankcijam proti Rusiji. Rusija odgovornost za poboje zanika in trdi, da so ruski "strokovnjaki na obrambnem ministrstvu ugotovili znake različnih ponaredkov".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja