Tujina

Mesec dni po razlitju nafte na obale Mavricija naplavilo poginule delfine

Port Louis, 26. 08. 2020 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
8

Prebivalce otoške države Mavricij je na obali pričakal žalosten prizor. Približno mesec dni po tem, ko je iz japonske tovorne ladje, ki je nasedla na koralnem grebenu, izteklo več tisoč ton nafte, je na obalo naplavilo poginule delfine. Do zdaj so jih našli najmanj 17.

Nasedla ladja pri Mavriciju.
Nasedla ladja pri Mavriciju. FOTO: AP

Tamkajšnji okoljevarstveniki trdijo, da so delfini poginili zaradi hudega onesnaženja morja po razlitju nafte, del krivde pa pripisujejo tudi oblastem, ki so dovolile, da se del ladje na koralnem grebenu potopi. Na poginulih delfinih bodo zdaj opravili obdukcijo, je sporočila policija. 

Pogled na poginule delfine je med prebivalci povzročil veliko jeze. "Zjutraj sem se zbudil in jih zagledal na obali. To je hujše kot nočna mora. Mnoge nevladne organizacije, ribiči in strokovnjaki so trdili, da ladje ne bi smeli potopiti na kraju, kjer so jo, saj je bil to dom delfinov. Oblast je sprejela slabo odločitev," je za BBC povedal eden od domačinov. Kot je pojasnil, jih je sam videl okoli 10, oblasti pa so jih na koncu našle že 17. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oceanograf Vassen Kauppaymuthoo je dejal, da so delfini smrdeli po kurilnem olju. Kot je dejal, se bo stanje v prihodnjih dneh in tednih še poslabšalo. Greenpeace Africa je opozoril, da na tisoče živalskim vrstam v tamkašnjem, zdaj onesnaženem morju, grozi utopitev. Vse to bi lahko pomenilo hude posledice za gospodarstvo Mavricija in zdravje prebivalcev. 

Kot je znano, je pred obalo Mavricija 25. julija nasedel japonski tanker s 4000 tonami nafte na krovu, ki je začela iztekati iz njega. Onesnažila je koralne grebene, mangrovske gozdove in odmaknjene lagune. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz ladje je po navedbah njenega japonskega upravljavca Nagashiki Shipping izteklo več kot 1000 ton nafte, kar je povzročilo veliko škodo zaščitenim morskim in ribiškim območjem, ki predstavljajo hrbtenico gospodarstva Mauritiusa. Znanstveniki ocenjujejo, da gre za najhujšo ekološko katastrofo na svetu. 

Kaj točno je vzrok za nesrečo, še vedno ni znano. Dosedanja preiskava je pokazala, da je posadka na ladji tistega dne priredila zabavo za rojstni dan, preiskujejo pa tudi teorijo, da je ladja pripeljala tako blizu obale, ker je lovila wifi signal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
26. 08. 2020 21.28
-1
Mesec dni po ... sicer ni podatka kako dolgo so delfini ležali tam.
Zmaga Ukrajini ...
26. 08. 2020 20.57
+2
Tole je res nočna mora😢.
pijanec22
26. 08. 2020 20.12
+5
Več tednov Mauritius ni nič naredil, ko je imel ladjo pred nosom, zdaj pa jokajo.
Wahl
26. 08. 2020 19.43
+8
Če imajo japonski lastniki kaj časti naj skupinsko izvedejo Sepuku, že zato, ker je trajalo 3 tedne, da so sploh prišli na kraj zločina proti naravi.
Kollerik
26. 08. 2020 19.27
+8
In kje so oni kapet & co. iz tega tankerja? Naj jih dajo čistiti, čistiti in še čistiti.... ter gojiti mlade živali, kot nadomestek za izgubljene... dela za celo življenje!
Jenkec
26. 08. 2020 19.13
+20
Človek je največje zlo tega planeta
pijanec22
26. 08. 2020 20.13
+0
flojdi
26. 08. 2020 19.06
+19
VSA ČAST VAM .. LJUDJE . vse za lastno NeUmje