Tujina

'Mesto smo bombardirali s kemikalijami'

East Palestine, 13. 02. 2023 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
43

Deset dni po železniški nesreči v Ohiu, v kateri je iztirilo 50 vagonov in so v okolje uhajale strupene in rakotvorne snovi, se številni prebivalci bojijo za svoje zdravje. Čeprav so vzorci vode in zraka v mejah normale, pa se pojavljajo številne špekulacije, da lokalne oblasti in vlada skušajo prikriti razsežnosti katastrofe. Strokovnjaki pa opozarjajo, da kemikalije še vedno uhajajo v zrak in vodo in da bodo posledice ljudje morda čutili šele čez nekaj let.

Prebivalci kraja East Palestine v ameriški zvezni državi Ohio so vse od 3. februarja v strahu za svoje zdravje. Iztirjenje 50 vagonov, ki so mu sledile eksplozije in požar, je namreč povzročilo pravo ekološko katastrofo. Gasilci so se več dni borili s požari. Dva dni po nesreči pa so lokalne oblasti odredile nujno evakuacijo prebivalcev v bližini železnice, saj je grozilo, da bo razneslo cisterne, sila eksplozije pa bi delce kovinskega ogrodja lahko nesla tudi do kilometer in pol daleč. 

Na približno 14 vagonih so prevažali nevarne kemikalije, kot so vinil klorid, butilakrilat, ostanki benzena, etilen glikol monobutil, izobutilen in etilheksil akrilat. Največ je bilo govora o vinil kloridu. To je plin, ki se uporablja pri proizvodnji PVC. Gre za vnetljivo in strupeno snov, ki velja za rakotvorno snov za možgane, pljuča, kri in jetra. V informativni brošuri, ki jo je ministrstvo za zdravje Ohia pripravilo po nesreči, so opozorili na nevarnosti vdihavanja te snovi. "Zaradi vdihavanja velikih količin vinil klorida lahko postanete omotični ali zaspani ali imate glavobol. Lahko izgubite zavest, če ne greste na svež zrak. Če vdihavate izjemno visoke ravni vinil klorida, lahko umrete. Ljudje, ki več let vdihavajo vinil klorid, lahko razvijejo poškodbe jeter. Prav tako imajo lahko poškodbe živčevja in razvijejo težave z imunskim sistemom," so med drugim zapisali. 

Ker ima vinil klorid vrelišče pri -13,4 stopinjah Celzija, ga med sanacijo niso mogli enostavno pretočiti v druge cisterne, saj bi bilo to nevarno. Zato so se oblasti odločile, da bodo izvedle nadzorovano izpuščanje in sežiganje kemikalije na mestu. Pri tem pa so se v ozračje sprostile ogromne količine kemikalij, med drugim klorovodikove kisline in plina fosgena, ki velja za bojni strup. 

'To zagotovo ni varno za živali ... ali ljudi'

Prebivalci so poročali, da so celo v zaprtih prostorih lahko vonjali in okusili kemikalije v zraku. Nekateri so tožili o glavobolu. Krožijo tudi informacije o poginu živali na širšem območju. Taylor Holzer, ki ima mlekarno tik zunaj evakuacijskega območja, je za WKBN dejal, da je zaradi onesnaženja hudo zbolelo in tudi poginilo več lisic, ki jih ima na svojem posestvu. 

"Kar naenkrat je začela močno kašljati, nato je samo utihnila in imela drisko, zgodilo se je zelo hitro," je dejal. Nekatere druge lisice imajo solzne oči in zabuhle gobce in že več dni odklanjajo hrano. "Dim in kemikalije iz vlaka so edini možni krivec, ker se to ne zgodi kar tako. Krive so kemikalije, za katere nam pravijo, da so varne v zraku, a to zagotovo ni varno za živali ... ali ljudi," je poudaril. 

Amanda Breshears iz kraja North Lima, ki leži severozahodno od East Palestine, je množični pogin piščancev na svoji farmi prav tako pripisala kemikalijam v zraku. "Posnetki moje varnostne kamere kažejo, da so bili piščanci povsem zdravi, preden so začeli s požigom. Kmalu za tem, ko so začeli požigati (kemikalije), so se moji piščanci umirili in nato umrli. Če se to lahko zgodi s piščanci v eni noči, si lahko samo predstavljamo, kaj bo to pomenilo za nas čez 20 let," je dejala. 

Na kraju nesreče so poleg vinil klorida v okolje pronicale tudi druge nevarne snovi, ki so se iztekale tudi v okoliške vode. To je povzročilo množični pogin rib in sprožilo paniko med prebivalci, ki so se upravičeno spraševali, ali je onesnažena tudi pitna voda. Te skrbi je skušala pomiriti Ameriška agencija za zaščito okolja (EPA), ki je sporočila, da je kljub poginu rib pitna voda varna. 

Konec prejšnjega tedna pa so sporočili še, da njihove analize vzorcev zraka in vode kažejo, da ni več nevarnosti in da se prebivalci kraja East Palestine lahko vrnejo v svoje domove. Odvzeli so več vzorcev s "strateških lokacij" in vsi rezultati so bili v mejah normale, so poudarili v EPA. Dodali so, da so uvedli tudi vrsto ukrepov, da bi omejili vpliv odtekanja onesnaženih voda s kraja nesreče v okolje, prav tako pa bodo še naprej dnevno vzorčili vodo iz območnih potokov, vodnjakov in reke Ohio. 

'Mesto smo bombardirali s kemikalijami'

Mnogi lokalni prebivalci pa kljub tem zagotovilom dvomijo, da je zares varno bivanje v tem kraju po ekološki katastrofi. Pojavljajo se tudi številne špekulacije, da oblasti prikrivajo resnične razsežnosti dogodka. 

Pojavile so se tudi teorije zarote, da vlada skuša pozornost z okoljske katastrofe v Ohiu preusmeriti s poročili o neznanih letečih predmetih. 

Zaupanje lokalnih prebivalcev je še dodatno poslabšala aretacija novinarja NewsNationa Evana Lamberta med novinarsko konferenco, na kateri je republikanski guverner Mike DeWine pojasnjeval preklic ukaza o evakuaciji. Lamberta so obtožili kaznivega dejanja vdora na posest in upiranja aretaciji, po tem ko ni upošteval njihovih navodil, da ustavi prenos v živo in zapusti novinarsko konferenco. Lambert naj bi s svojim glasnim govorjenjem med vklapljanjem v živo motil novinarsko konferenco. Sicer pa je novinar NewsNationa eden tistih, ki je prepričan, da vlada prikriva razsežnosti okoljske katastrofe.

Aretacija novinarja Evana Lamberta
Aretacija novinarja Evana Lamberta FOTO: AP

Medtem je Nacionalni odbor za varnost v prometu šele začel preiskavo o nesreči, več prebivalcev kraja East Palestine pa je vložilo skupinsko tožbo. Okoljski inženir in izredni profesor na univerzi Case Western Reserve Kurt Rhoads je za Cleveland 19 News dejal, da se bodo posledice nesreče čutile še leta, ko bodo kemikalije počasi prodirale v podtalnico.  

"Mesto smo v bistvu bombardirali s kemikalijami, da bi lahko (čim prej) odprli železnico," je kritičen specialist za nevarne materiale Silverado Caggiano. Dodal je, da je bil presenečen, kako hitro so ljudem dejali, da se lahko vrnejo v svoje domove. Prebivalcem je svetoval, da opravijo zdravstvene preglede in izvide hranijo kot dokaz ob morebitnem poznejšem poslabšanju zdravstvenega stanja. "Veliko je vprašanj, kaj pa če ... In čez 5, 10, 15, 20 let bomo gledali nazaj in se spraševali, če se bo povečala pojavnost rakavih obolenj," je dodal Caggiano. 

Takole je bilo pred tednom dni, ko so lokalne oblasti skušale preprečiti večjo eksplozijo z manjšimi, nadzorovanimi: 

Železniški operater Norfolk Southern Railway ima dolgo zgodovino lobiranja proti varnostnim predpisom, poročajo nekateri mediji. Med drugim so nasprotovali prizadevanjem Zvezne železniške uprave za posodobitev zavornega sistema, ki je še iz časa ameriške državljanske vojne in ga številni vlaki še vedno uporabljajo, pa tudi strožjim pravilom o prevozu nevarnih snovi. Poleg tega je družba, da bi zmanjšala stroške, od leta 2017 zmanjšala število delovnih mest za več kot petino, pri čemer se niso zmenili za opozorila, da bi pomanjkanje osebja lahko vplivalo na varnost na železnici. Po besedah sindikata železničarjev so milijoni evrov za lobiranje v kombinaciji s slabimi predpisi ustvarili popolne pogoje za nesrečo in je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se bo ta zgodila.

Družba, ki ima tržno vrednost okoli 55 milijard dolarjev (51 milijard evrov), je sicer skupnosti East Palestine, ki šteje okoli 5000 prebivalcev, donirala pičlih 25.000 dolarjev (23.400 evrov) pomoči za okrevanje. EPA je sicer danes podjetju poslala dopis, v katerem jih poziva, naj prevzamejo odgovornost za nesrečo in agenciji povrnejo stroške čiščenja in monitoringa. V dopisu so še poudarili, da se kemikalije iz iztirjenih vagonov še naprej sproščajo v zrak in površinske vode. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
13. 02. 2023 21.54
-11
Železnice niso prioritete tu v Severni Ameriki, pomembne so bile stoletje nazaj. Na stotine železnic, prihajale so v velika mesta, tam so ljudje menjali vlake, vsaka železnica pa po svoje, železniška postaja je končno bila skupna, tako se te postaje zdaj imenujejo Union Station. Samo poglej koliko železnic so ukinili, pobrali tračnice.
MiskoPol
13. 02. 2023 21.26
+9
Ubogi naši nonoti in pranonoti, ki so bili zastareli in niso poznali vinil klorida in ostalih kemikalij. V kakšnem pomanjkanju so morali živeti.
Delavec_Slo
13. 02. 2023 20.51
+1
Nič za staro železo pa bo!
MESE?AR
13. 02. 2023 20.06
+6
He,he , kravam se spahuje in to je nevarno ! Vsi bodo po malem pomrli ! Sem siguren, da bodo vsi po malem pomrli, ker oblasti prikrivajo resnico. Po 5 dolarjev pomoči so dali na prebivalca ! Za en hotdog !
Uomo 46
13. 02. 2023 20.01
+9
Klovni na oblasti, ne moreš pričakovati kaj drugega ... Za denar vse, ljudi pa počasi in zanesljivo vlečejo v hlapčevstvo ...
Kaktus111
13. 02. 2023 19.49
+11
brište me kolikor čete, ljudje delamo samo škodo temu planetu...kuk bi mu blo fajn brez nas....
sh4dyl4dy
13. 02. 2023 20.31
+4
za resnico
13. 02. 2023 19.36
+17
eu birokrati pa podpirajo lopove v obliki preprodajalcev kuponov ,ki se nam smejejo v obraz temu bi se vsi morali upret
ZIPPO
13. 02. 2023 19.35
+19
Vrednosti so v mejah normale, japajade, vse skorumpirano, kot v filmu Erin Brokovich.
nevermore24ur
13. 02. 2023 19.02
+27
Bravo Američani, borci za pravice in zeleno prihodnost.🤞(sarkazem).
Franci123
13. 02. 2023 18.58
+27
To ziher ni nič proti temu kako krave onesnažujejo okolje press… sarkazem
nekajpavem
13. 02. 2023 18.58
+22
A je to tista obljubljena dežela in ureditev , za katero smo evropejci pripravljeni umreti??
jazpatipažidanamarela
13. 02. 2023 18.29
+7
Ne vem zakaj se mi zdi, da bi pri nas takšno nesrečo veliko boljše sanirali.
kolodvor
13. 02. 2023 18.22
+20
Do sedaj so to počeli okrog po svetu, zdej jim je pa nekdo mal na prste stopu.
nonac
13. 02. 2023 18.07
+46
Ne bi bilo prvič, da bi kaj prikrili kajne?Nazadnje so želeli prikriti miniranje plinovodov.
fljfo
13. 02. 2023 18.17
+4
RRfreak
13. 02. 2023 17.59
-33
Bravo folk, ampak res! Zdi se, da ste se komentatorji iz Covid strokovnjakov, preko vojaških strategov in poznavalcev, zdaj prelevili še v orto strokovnjake za naravne, (potres v Turčiji in Siriji) in ostale nesreče ... Kaj ko bi - enkrat za spremembo - ostali tiho in ne pametovali glede zadev, o katerih nimate blage veze, al pa pokazali malo več empatije, bo šlo? Glede vašega osebnega mnenja pa: Nobody really cares, ko prebirajo vaše nebuloze na WC školjki, verjemite! :)
thetech
13. 02. 2023 18.45
+21
Če ti ni všeč, da ljudje izražajo svoja mnenja in stališča, se mirno lahko preseliš v Severno Korejo.
za resnico
13. 02. 2023 19.39
+5
ne rabis bit strokovnjak ,da ti more bit jasno ,da bolezen ,ki je med nami ze od kar obstajamo ne more kr izginit za dve leti v tem casu pa jo nadomesti neka druga in sedaj stara prisla nazaj takim ,ki v to verjamejo se je bols na dalec izognit in ti si ze en tak
materjek123
13. 02. 2023 20.32
+2
proofreader
13. 02. 2023 17.57
+32
Pri Sadamu niso našli biološkega orožja, pa so ga odstranili. Tukaj je biološko orožje, pa Biden ostaja.
nekaj brezveze
13. 02. 2023 17.46
+15
Enostavno prepovedat take dolge kompozicije z nevarnimi snovmi
konstruktor
13. 02. 2023 17.45
+14
Ah, kje pa, kakško onesnaženje...vse to je bio, zelena energija, zdravju neškodljivo...
Brus123
13. 02. 2023 17.39
+37
Amerom se doma poraja toliko problemov, oni bi pa evropo postrojili. Jok brate, odpade, so rekli v filmu To so gadi!
Nace Štremljasti
13. 02. 2023 17.38
+9
bog kar dobro plačuje ane