Tujina

Metsola: Ob ustreznem nadzorovanju zunanjih meja nadzor notranjih ne bi bil potreben

Bruselj, 27. 09. 2023 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če bi ustrezno nadzorovali zunanje schengenske meje, nadzor na notranjih mejah ne bi bil potreben, je v torkovem intervjuju povedala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Pričakuje, da bodo migracije ena od ključnih tem predvolilne kampanje pred evropskimi volitvami, ki bo težka.

Roberta Metsola
Roberta Metsola FOTO: AP

Predsednica parlamenta je glede podaljševanja nadzora na notranjih schengenskih mejah, ki ga med drugim Avstrija že osem let izvaja na meji s Slovenijo, poudarila, da je to skrb vzbujajoče. Razlog za zapiranje meja, za kar sta se v zadnjem času odločili tudi Nemčija na mejah s Poljsko in Češko ter Poljska na meji s Slovaško, pa vidi v tem, da zunanje meje ne delujejo ustrezno. "Če povem z drugimi besedami, če bi imeli ustrezen nadzor oziroma ustrezne postopke na zunanjih mejah, ne bi bilo potrebe po ponovnem uvajanju notranjih meja," je povedala.

Evropski parlament je sicer nedavno prekinil pogajanja s Svetom EU o predlogih uredbe o varnostnem preverjanju na zunanjih mejah Unije in uredbe o zbirki prstnih odtisov Eurodac, ki sta del pakta o migracijah in azilu. Za to so se poslanci odločili, ker se članice ne morejo dogovoriti o predlogu uredbe o kriznih situacijah, ki je prav tako del pakta. "Na to ne bi gledala kot na premor v pogajanjih o določenih aktih, ampak gre za to, da ne moremo nasloviti zgolj varnostnega vidika migracij, ne pa tudi azilnega," je dejala predsednica parlamenta.

Izrazila je upanje, da bodo države članice dogovor o uredbi o kriznih situacijah našle še ta ali prihodnji teden. "Treba je zagotoviti, da se v Svetu EU ne bo oblikovala manjšina, ki bi to blokirala," je poudarila, pri čemer ni želela izpostavljati posameznih držav članic. Optimistična je, ker svojim volivcem ne bi mogla pojasniti, da v celotnem mandatu niso mogli najti rešitve za soočanje z migracijami. Pri tem je spomnila, da so bile migracije pred volitvami leta 2019 glavna skrb evropskih volivcev, nove volitve pa so vse bližje. Potekale bodo med 6. in 9. junijem prihodnje leto.

Pričakuje težko predvolilno kampanjo

Malteška političarka iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), ki se bo tudi sama potegovala za tretji mandat evropske poslanke, pričakuje težko predvolilno kampanjo. Volivcem bo treba namreč pojasniti, kako jim je uspelo razrešiti krize in sprejeti tudi druge potrebne odločitve, na primer na področju podnebja. Glavno sporočilo pa mora biti, da so v središču teh odločitev ljudje.

Poudarila je, da politiki osrednjih političnih strank ne smejo ignorirati nevarnosti za vzpon skrajnežev, ampak se morajo zoperstaviti njihovi narativi. Poleg tega se morajo osredotočiti na tiste volivce, ki so jih izgubili, je povedala Metsola.

Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu je Evropski parlament sprejel resolucijo, v kateri je države članice Evropske unije pozval, naj pravico do umetne prekinitve nosečnosti uvrstijo med temeljne pravice povezave.
Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu je Evropski parlament sprejel resolucijo, v kateri je države članice Evropske unije pozval, naj pravico do umetne prekinitve nosečnosti uvrstijo med temeljne pravice povezave. FOTO: AP

Po pričakovanjih predsednice parlamenta bo zahtevno tudi sestavljanje parlamentarne večine po volitvah, saj so že same politične skupine precej bolj razdrobljene, kot so bile pred leti. Včasih so bile v političnih skupinah tudi 40-članske delegacije iz ene nacionalne stranke, zdaj pa je v isti evropski politični skupini na primer več liberalnih strank iz ene članice, je pojasnila.

Politične skupine bodo tako potrebovale več časa za določitev svojih prioritet, vendar morajo to storiti do ustanovnega zasedanja parlamenta, ki bo 17. julija prihodnje leto. Nato bodo politične skupine po besedah predsednice sedle za skupno mizo in določile, kako naprej.

"Prepričana sem, da bo v prihodnjem mandatu dovolj poslancev, ki se bodo strinjali, da mora ta parlament še naprej kazati svojo moč. Poleg tega bo v svojih odločitvah zelo proevropski, konstruktiven in osredotočen na človeka," je dejala.

Prvi preizkus za novo parlamentarno večino bodo volitve novega predsednika oziroma predsednice Evropske komisije. Glede koncepta vodilnih kandidatov, v skladu s katerim bi predsednik komisije postal kandidat zmagovalne evropske politične stranke, je dejala, da je to dobra ideja, vendar pa so izkušnje iz preteklih volitev različne.

Nazadnje je predsednica postala Nemka Ursula von der Leyen, ki ni bila ena od vodilnih kandidatov. Na vprašanje, ali bi se moral predsednik prihodnje komisije pomeriti tudi na samih volitvah, je Metsola odgovorila, da bi bilo to dobro. Vendar pa je treba pri morebitnem vnovičnem imenovanju von der Leynove upoštevati tudi to, da trenutno zaseda položaj predsednice, je menila.

"Ni imela lahkega mandata. Če pomislite, čez kaj vse smo šli, mislim, da lahko pozdravimo dejstvo, da je prva ženska vodila Evropsko komisijo in opravila zelo dobro delo," je predsednica parlamenta povedala o prvem mandatu von der Leynove, ki tako kot Metsola prihaja iz vrst EPP.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Silvester Ali62
08. 05. 2024 15.00
Če bi ta vlada delovala državo tvorno in bi začela zavračati ilegalne teroriste Italija ne bi zahtevala ukinitve Schengenske meje
Covid 19
27. 09. 2023 14.35
+4
Hrvati so hoteli šengen,ki ga niso sposobni zavarovati.Zdaj povejte eu komisiji,kako jim njihovi izbranci čuvajo zunanje meje.Zdaj bi morali pa slovenci vse kar pride nezakonito s hrvaške poslati direktno v Bruselj z dopisom,da pošiljamo sadove njihove politike.. Mogoče kar domov k Junckerju..
Rafael Kramar
27. 09. 2023 10.39
+6
Če bi hoteli, bi zunanje meje zaprli, da zajc ne pride čez!!
zdravkob
27. 09. 2023 09.06
+7
Kakšno varovanje znanjih meja, če nemška vlada plača 800.000€ nekim NVOjem za prevoz na lampeduzo? Ženske na položajih boste vse uničile. Moškega vsaj lahko odnesemo in brcnemo v rit, žensko pa lahko samo gledaš medtem ko vse hudič jemlje.
zmerni pesimist
27. 09. 2023 09.03
+5
Vprašaj hrvate
rCharles
27. 09. 2023 08.44
+4
malo manj rovarenja po afriki pa bo. fun fact, ljudje radi ostanejo doma, ce jim ne padajo bombe na glavo
alicante123
27. 09. 2023 09.02
+3
Če jim ne padajo bombe na glavo? Naštej mi vse vojne v Afriki v zadnjih 10 letih? Migranti večinoma prihajajo iz Maroka, kjer trenutno divja tako strašna vojna, da naši hodijo tam kar na dopust.
Silvester Ali62
08. 05. 2024 15.03
Italijani in ostale države bi morale te tihotapce z ljudmi zapreti za 20 let
alicante123
27. 09. 2023 08.43
+6
Kakšno varovanje meja je to, če policija prevaža migrante od meje do meje. Če bi bil interes zavarovati meje, bi se na zunanjih mejah zgradil zid, tako pa imamo prikrito politiko odprtih meja. Če imajo Nemci probleme s pomanjkanjem delovne sile, naj si jih hodijo v te države iskati sami. Res pa je tudi, da so Nemci zelo izbirčni, oni bi samo kvalificirano delovno silo, nebi pa Afričane, ki prihajajo v Italijo.
vvvilice
27. 09. 2023 08.26
+8
To je res. Vendar je nekaj čudnega. Migranti so sami moški v najboljših letih, ni žensk, ni otrok. Prihajajo v kar velikem številu, tako da je jasno da ali nekdo res ne opravlja svojega šengenskega dela, ali pa namerno zamiži na obe očesi in spušča migrante, kot mu je Interes naročil. Nekaj od tega, morda to drugo.
rogla
27. 09. 2023 08.17
+13
Hrvati si niso zaslužili šengna! Za ta kiks je sokriva tudi slovenska politika.
boris c
27. 09. 2023 08.16
+12
Opazili so, da se bližajo volitve, pa jih je začelo malo "skrbeti".
Aijn Prenn
27. 09. 2023 08.14
+7
So naši taboljs prjatli z južne strani to slišali?
radar
27. 09. 2023 08.09
+7
Zakaj ste Hrvaško spustili v Schengen?
rCharles
27. 09. 2023 08.46
+6
da ne cakas na meji ko gres na morje. ena in edina prakticna posledica Eu 😂😂
dartford
27. 09. 2023 08.00
+12
Nujno čimprej uvest nazaj kontrole na HR mejo. Nujno !