Tujina

Posnetki iz meje med Belorusijo in Poljsko: streli, otroški jok in obupana mama, ki išče otroka

Varšava, 21. 11. 2021 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
91

Medtem ko je poljski premier krizo na meji z Belorusijo označil za največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne, posnetki prikazujejo trpljenje ljudi, ki upajo, da jim bo uspelo priti v EU. Na enem izmed njih recimo obupana mati kriči: "Otrok, otrok!" Policisti ji odgovarjajo, naj se pomakne nazaj in da je njen otrok na varnem. Razmere na poljsko-beloruski meji so zaradi več tisoč migrantov, ki želijo vstopiti v EU, že več mesecev napete. Na meji je trenutno ostalo okoli 2000 ljudi.

Posnetki prikazujejo dogajanje na poljski meji z Belorusijo. Obupana ženska na enem izmed njih kriči: "Otrok, otrok!" Moški, ki varuje poljsko mejo, ji odgovarja, naj se umakne nazaj in ostane na drugi strani ograje, saj je njen otrok na varnem. Ženska se ne pomiri in še vedno kriči, da hoče svojega otroka, na posnetku se sliši otroški jok, a moški ji ne dovolijo, da bi prečkala mejo in prišla po svojega otroka. V ozadju na posnetku odmevajo tudi streli in vpitje množice migrantov, ki jo obdajajo. 

Poljski premier: Kriza na meji z Belorusijo največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes označil migrantsko krizo na meji z Belorusijo za največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne. Morawiecki, ki se bo danes srečal s kolegi iz baltskih držav, je zagotovil, da se Poljska ne bo pustila izsiljevati in bo naredila vse v svoji moči, da zavaruje meje EU.

Morawiecki je na Twitterju zapisal, da je beloruski voditelj Aleksander Lukašenko zagnal hibridno vojno proti EU. "To je največji poskus destabilizacije Evrope v 30 letih," je poudaril. "Poljska ne bo popustila izsiljevanju in bo naredila vse, da obrani meje EU," je dodal.

Poljski premier se bo danes srečal s kolegi iz baltskih držav, dve od njih mejita na Belorusijo, ta teden pa ima napovedane še obiske v evropskih prestolnicah. 

Razmere na poljsko-beloruski meji so zaradi več tisoč migrantov, ki želijo vstopiti v EU, že več mesecev napete. Na meji je trenutno ostalo okoli 2000 ljudi.
Razmere na poljsko-beloruski meji so zaradi več tisoč migrantov, ki želijo vstopiti v EU, že več mesecev napete. Na meji je trenutno ostalo okoli 2000 ljudi. FOTO: AP

Zahod obtožuje Belorusijo, da je umetno ustvarila krizo z zavajanjem migrantov, da bodo lahko čez njihovo ozemlje lažje prišli v Evropsko unijo. Minsk očitke zavrača in kritizira EU, da ne sprejema migrantov. Lukašenko je v intervjuju za britanski BBC v petek sicer priznal, da je možno, da so njegove sile pomagale migrantom pri prečkanju meje, zanikal pa očitke, da sam stoji za operacijo oz. da je migrante vabil v Belorusijo.

Čeprav se kažejo znaki umiritve trenutne krize, so poljski obmejni stražarji danes poročali o novem poskusu nezakonitega prečkanja meje, med njimi naj bi skušala nasilno mejo prečkati skupina z okoli 100 migranti. Incident se je zgodil v soboto malo pred polnočjo. Skupno so zabeležili 208 poskusov nezakonitega prečkanja meje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je v soboto posvaril, da je Belorusija spremenila taktiko in po novem na več točk ob meji pošilja manjše skupine migrantov, ki nato skušajo priti na ozemlje EU.

Razmere napete že več mesecev 

Razmere na poljsko-beloruski meji so zaradi več tisoč migrantov, ki želijo vstopiti v EU, že več mesecev napete. Na meji je trenutno ostalo okoli 2000 ljudi.

Ta teden so sicer beloruske oblasti velik del migrantov, ki so dolgo časa taborili v gozdu na meji, preselile v začasni sprejemni center. Migranti tam prejemajo hrano in zdravstveno oskrbo, vendar ostajajo pritožbe glede higienskih standardov. Razmere dodatno otežujejo vse nižje temperature.

Tisti, ki so se preselili v zavetišče, še vedno upajo, da bodo prišli v EU. Številni so zavrnili ponudbe za vrnitev v domovino, je dejal generalni sekretar beloruskega Rdečega križa Dmitrij Ševzov in dodal, da so migranti trenutno pod nadzorom in jim je onemogočeno zapuščanje stavbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deseti_brat
21. 11. 2021 15.48
+6
Kdor pozna zgodovino, ve, da so Poljaki narod, ki se je vedno moral boriti za svoj obstoj, ujeti med Rusi in Nemci. In so obstali. Borili so se tudi za Evropo - v kontektstu tega dogajanja je vredno spomniti bitko pri Kahlenbergu, ko je poljski kralj Jan Sobieski resil ne le Dunaj, temvec celo Evropo pred prodiranjem islama. Poljaki so pogumen narod - imajo hrbtenico in "jajca" in verjetno vec ponosa, kot kak drug narod, ce se samo spomnimo Stalinovega pokola pri Katynu nad poljskimi oficirji in Varsavske vstaje leta 1944. Tako da - poklon Poljakom v tej situaciji - vedo, kaj delajo.
Cene Novak
21. 11. 2021 16.22
+1
Apostol1
21. 11. 2021 17.24
+3
Deseti_brat............... To je ena plat Poljske zgodovine , druga pa je , da so bili najbolj okrutni pazniki po koncentracijskih taboriščih , kar je danes bolj ali manj prepovedana tema. v bistvu so bili po krutosti enakovredni Ustašem v Jasenovcu. Ta njihova druga plat se pa vidi v ravnanju z begunci , ki so ravno tako ljudje , vsaj po krščanski religiji , ki je na Poljskem sveta oziroma nikjer tako licemerno izkoriščana kot na Poljskem , kjer hočejo ukiniti splav in so nestrpni proti LGBT skupinam . Hja vse nas je ustvaril bog , vsaj tako menijo Poljaki , delajo pa čisto nekaj drugega.
Tona22
21. 11. 2021 17.51
+0
Deseti_brat
21. 11. 2021 18.48
-1
Pazniki, o katerih govoris, so bili Ukrajinci, ne Poljaki. Med Poljaki prakticno ni bilo nobene kolaboracije med vojno. Edino, o cemer pa se da diskutirati, pa je odnos Poljakov - nezidov - do poljskih Zidov med vojno. Tu pa res ni bilo vse skladno.
borjac
24. 11. 2021 09.47
Pojma nimaš deseti brat, le zakaj so bila taborišča smrti večina na Poljskem ozemlju, zato ker so to Poljaki odobravali in sodelovali v pobijanju Židov, in tisto da so bili v taboriščih capoti Poljaki stoodstotno drži, Poljski krščanski partizani so sovražili in pobijali,: Nemce, Ruse in Žide.
Šmarčan123
21. 11. 2021 15.47
+10
Nevem komu še ni jasno ,da je cilj izbrisati evropsko kulturo levica pa to zagovarja nevem če res mislijo ,da bojo oni živeli po naše no če nočejo spregledati bojo mogli pa to njihovo multikulti občutiti na lastni koži.
Apostol1
21. 11. 2021 18.49
-1
Šmarčan123................ Migracije so bile že od nekdaj in logično je , da če nek narod prevlada potem izgineva tudi majšinskega naroda kultura. To se zgodilo v Ameriki , kjer je bil genocid nad Indijanci ali pa recimo na ozemlju Balkana , kjer so razni narodi izrinili Rimsko kulturo. Če pogledaš nekako 500 let nazaj so največje migracije potekale po morju z odkritjem Amerike in največ so migrirali in osvajali Angleži, predvsem Angleži ,pa recimo okoli leta 1200 pa Mongoli. kakorkoli vsi ti premiki narodov so izpodrivali staroselce. Recimo , da smo v Evropi staroselci sedaj narodi ki živimo na tem teritoriju, toda nekoč nas ne bo. Drugače povedano , migracije so neizbežne in nezaustavljive , zato se je treba temu prilagoditi , da se izognemu zgodovinskim dejstvom katera so vodila v izumrtje narodov. Način je pa samo eden , da te ljudi sprejemamo in asimiliramo , vsekakor pa to ne gre na silo, pač pa tako , da obdržijo svoj način vere in vedenja , ker nekoga se ne da spreobrniti čez noč . Drugače bolj na kratko rečeno to kar si želimo za sebe moramo omogočiti tudi beguncem in migrantom. Z vojnami se pa še nikoli ni nič rešilo in se tudi nikoli ne bo.
cirenij
21. 11. 2021 15.44
+4
Ne moreš si predstavljat, kako ubogi so ti ljudje. Ampak vse je zakuhal zapad, USA@co. Pa še mi smo pripomogli s tistimi nekaj vojaki po misijah. Ti ljudje so solidno živeli, dokler se tujci niso vtikali zaradi naravnih bogastev.
Gregor Medvešek
21. 11. 2021 15.14
+16
Treba bo zaropotati, da se porazgubijo, ne da tam visijo, bravo Poljaki!
cobra2422
21. 11. 2021 15.02
+16
Kaj temu folko ni jasno nemoreš v EU brez ustreznih papirjev!!Tudi v ZDA,Rusijo in ostale države ne!!!
ATILA
21. 11. 2021 15.00
+15
Če hočeš v Evropo, pridi z ustrezno vizo, če ti jo bodo odobrili in na uradni mejni prehod, drugače pa izgini odkoder si prišel!
jazpatipažidanamarela
21. 11. 2021 14.57
+3
Med spodnjimi komentarji je videti, da tuje domovine ponujajo migrantom ali beguncem takšni, ki so sami prišli v drugo državo. Zanimivo je zakaj potem ne ponujajo tem svoje lastne države za naselitev?
Marleneroya
21. 11. 2021 14.49
+13
Poljakom vse čestitke, orožje je zato da strelja, meja da se brani, vojaki pa da odstranijo kriminalce, barabe in nasilneže z mejnega pasu. Ni umika ni predaje, dokler Cirkus kriminalcev na meji traje.
lojze3
21. 11. 2021 14.49
+9
Očitno so bili doma bolj varni
Pametnjak0vi?
21. 11. 2021 14.42
+18
Nihce v EU jih ni dolzan sprejet... in kolkor tulite mediji me v to neboste prepričal...
Tomy Bananas
21. 11. 2021 14.38
-14
To je obraz evrope. Prvo vabi potem tolče.
majmun11223344
21. 11. 2021 14.33
-10
Poljaki so zagrizeni rimokatoliki.... 666
aijtfia
21. 11. 2021 14.28
+12
Gremo. Trump’s Great Wall v evropi, da ne bomo manjšina postal.
Gregor Medvešek
21. 11. 2021 14.21
+14
Evropa vas ne mara, pojdite domov, doma je najlepše!!!
TolstojV
21. 11. 2021 14.05
+16
Vsem ki pomagajo beguncem pri ilegalnih prestopih bi jih morali kaznovati in zapreti. Vse begunce vrniti v matične države in nobenih azilov in jih naučiti delati in skrbeti za svoje otroke in družino ne pa čakati na pomoč drugih in tujih držav!
anatomija
21. 11. 2021 13.53
+16
Ko kdo pride k meni in ima poštene namene vstopi v stanovanje pri vhodnih vratih in je dobrodošel . Tisti , ki želi vstopiti skozi okno in ga po možnosti še razbije nima pri meni ničesar iskati saj njegovi nameni niso pošteni in je zato nezaželjen . Enako je pri vstopu v državo . Ljudje z poštenimi nameni vstopijo v državo na mejnem prehodu in imajo urejene dokumente
akmt
21. 11. 2021 14.02
+7
Gregor Medvešek
21. 11. 2021 14.26
+10
Daj apostol, zblojeni lewak pojdi dremat, bo več koristi od tebe!
martial
21. 11. 2021 14.40
+9
Apostol, ti še vedno ne ločiš med begunci in migranti aneda. V nevarnosti se zatečeš v prvo varno državo in ne na drug kontinent.
tata_mata
21. 11. 2021 14.59
+2
Tona22
21. 11. 2021 17.58
Si pa hudičevo načitan,tudi ti bi po vsej verjetnosti prvi spizdil iz države....
oba tri sm te vido
21. 11. 2021 13.49
+6
klasika v marketingu. naredi problem ponudi rešitev in spreobrni v problem.
mlutherking
21. 11. 2021 13.48
-2
Problem niso migranti, ampak jih moti Lukašenko, ki jim ne kima.
morski val
21. 11. 2021 13.46
+20
Na letala z njimi in nazaj od koder so prišli. Le zakaj ne ostanejo v bogatih arabskih državah?
akmt
21. 11. 2021 14.05
+9
Tona22
21. 11. 2021 18.00
+1
Samo.Jst
21. 11. 2021 13.45
+13
Enkrat je potrebno potegniti crto in Poljaki sedaj pocnejo prav to. EU ne more kar sprejeti vsakega, ki ima probleme. To enostavno ni resitev in prej ko bo postalo jasno, da nima smisla na pot, ker pot ne vodi nikamor, bolse bo za vse.
Škrnicl
21. 11. 2021 13.51
+15
Kmalu se bo trideset milijonov nigerijcev odpravilo na pot v Evropo...to bo še veselja...
+0
Zaradi klimatskih sprememb, poplav in erozij zemlje, bo tudi 25%, ali 50 miljonov ljudi iz Bangladeša krenilo proti Evropi. Imam dizla, se pravi sem kriv, pridite, dobrodošli pri nas.