Tujina

Mihail Gorbačov, oče glasnosti in perestrojke, dopolnil 90 let

Moskva, 02. 03. 2021 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
92

Zadnji predsednik Sovjetske zveze praznuje 90 let. Mihail Sergejevič Gorbačov danes, še posebej v Rusiji, ostaja politična persona, okrog katere se lomijo mnenja. Nekateri ga postavljajo na piedestal zaradi uvedbe reform, ki so privedle do demokratizacije Sovjetske zveze, Rusije in celotnega vzhodnega bloka, drugi pa mu očitajo neuspeh reform, ki so privedle do propada države.

Mihail Gorbačov se je rodil 2. marca 1931 v kraju Privolnoje na severnem Kavkazu. Odraščal je v revni kmečki družini. Po drugi svetovni vojni je nekaj časa pomagal družini na domači kmetiji, nato pa je leta 1950 odšel v Moskvo študirat pravo, postal pa je tudi član komunistične partije Sovjetske zveze (KP SZ). Po vrnitvi v rodni kraj se je začel vzpenjati po partijski lestvici. Leta 1970 je postal sekretar partije za stavropolsko območje, leto dni kasneje pa član centralnega komiteja KP SZ. Leta 1978 se je preselil v Moskvo, dve leti kasneje pa je postal član politbiroja. 

V tistem času so vrh partije sestavljali stari politiki, sovjetsko gospodarstvo pa je v zadnjih letih vodenja Leonida Brežnjeva začelo stagnirati. V partijskih krogih se je začelo govoriti o nujnosti reform, močno pa sta se razrasli t. i. druga ekonomija (črna in siva ekonomija) ter korupcija, ki je prepredla partijske strukture. Po smrti Brežnjeva je vajeti v svoje roke prevzel Gorbačovu naklonjeni Jurij Andropov, sicer nekdanji prvi mož tajne službe KGB. Andropov je zasnoval prve politične in ekonomske reforme, vendar je na položaju ostal le kratek čas, saj ga je premagala bolezen. Gerintokratski način vladanja se je nadaljeval s Konstantinom Černenkom, ki pa je mesto generalnega sekretarja KP SZ zasedal le 13 mesecev.

Po smrti Černenka je bilo nekaterim vplivnejšim možem v partiji dokončno jasno, da je v državi potrebna politična stabilizacija, zato so se oči obrnile k mlajšim članom politbiroja. 11. marca 1985 je na predlog dolgoletnega zunanjega ministra Andreja Gromika generalni sekretar KP SZ postal Mihail Gorbačov. S tem je zasedel najpomembnejši položaj v SZ kot prvi najvišji sovjetski voditelj, ki je bil rojen po revoluciji leta 1917. Kot novi generalni sekretar je sprva nadaljeval reformno politiko Andropova. Ta je sicer začel kazati rezultate izboljšanja, vendar se je Gorbačov odločil za bolj odločne korake.

Partijo in sovjetsko gospodarstvo je poskušal reformirati z uvedbo reform, ki so jih poimenovali glasnost, perestrojka (prenova) in uskorenje (pospešek). Ob tem je treba dodati, da je ideja o perestrojki krožila že v času kratke vladavine Andropova. Cilj reform Gorbačova je bila postopna decentralizacija gospodarstva, izkoreninjenje korupcije ter postopna uvedba svobode tiska.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leta 1987 je Gorbačov, nezadovoljen z dotedanjim napredkom reform, napovedal nove spremembe in večjo liberalizacijo gospodarstva in družbene sfere. Vpliv reformističnega gibanja si je zagotovil s spretnimi političnimi manevri in čistkami zagovornikov klasične marksistične linije. Na 19. partijski konferenci junija 1988 je odkrito kritiziral partijo in naznanil prelomne reforme. V tistem času so položaje v praktično vseh osrednjih sovjetskih medijih zasedli Gorbačovovi zavezniki, ki so zagovarjali tranzicijo k socialdemokratskim vrednotam in utirali pot njegovim politikam. 

Gorbačov je vodenje SZ prevzel v času, ko se je ta nahajala v nezavidljivem mednarodnem položaju zaradi intervencije v Afganistanu, ki je naletela na številne kritike, tudi doma. V zunanji politiki je novi sovjetski voditelj zavzel drugačno pozicijo od njegovih predhodnikov in z ZDA začel sklepati številne dogovore o razorožitvi. Kritiki so mu očitali, da je vodil politiko "popuščanja", saj je sprejemal številne enostranske odločitve, ki od tekmeca niso terjale kompenzacij. Gorbačov pa je bil prepričan, in še danes je, da je bilo ohranjanje takratnih razmerij moči nevzdržno. Leta 1987 je napovedal umik sovjetskih čet iz Afganistana. Dokončno so Sovjeti državo zapustili leta 1989.

Mladi sovjetski voditelj je v času svoje vladavine veliko potoval po svetu. Leta 1988 je obiskal Jugoslavijo in Slovenijo. V Ljubljani in na Brdu pri Kranju se je srečal s takrtatnim predsednikom CK ZK Slovenije Milanom Kučanom.

Mihail Gorbačov z ženo Raiso med obiskom tovarne Iskra v Ljubljani leta 1988.
Mihail Gorbačov z ženo Raiso med obiskom tovarne Iskra v Ljubljani leta 1988. FOTO: AP

Gorbačov je bil prav tako nezaupljiv do socialističnih zaveznic v vzhodni Evropi in drugod po svetu. Po njegovem mnenju so te države izčrpavale sovjetsko gospodarstvo, ki je "vanje vlagalo več, kot je dobilo nazaj". V zunanji politiki je zato prenehal slediti t. i. Brežnjevi doktrini "omejene suverenosti socialističnih držav" ter oblasti vzhodnoevropskih držav prepustil lastni usodi. Sovjetska zveza je v tistem času sklenila tudi več gospodarskih dogovorov z Zahodno Nemčijo. Omenjena nova politika Sovjetske zveze, okrepljena z notranjimi težavami članic Varšavskega pakta, je leta 1989 privedla do destabilizacije celotnega vzhodnega bloka in političnih sprememb na Poljskem, Madžarskem, v Vzhodni Nemčiji in Romuniji.

Marca 1990 je bil po spremembi ustave izvoljen za prvega izvršnega predsednika Sovjetske zveze, ki pa se je že znašla v vrtincu nacionalnih nemirov, ki jih sovjetski voditelj ni znal obrzdati. Neodvisnost so razglasile najprej baltske republike Estonija, Latvija in Litva, nato so sledile še Moldavija, Gruzija, Ukrajina, Armenija, Azerbajdžan ter srednjeazijske republike. 

Sovjetsko gospodarstvo je v zadnjih letih vladavine Gorbačova začelo pospešeno toniti, reforme pa so se izkazale za skrajno neučinkovite, za nekatere celo uničujoče. Zato se je del zagovornikov konservativne linije v vrhu države, v sodelovanju z delom vojske in KGB, odločil za izvedbo državnega udara avgusta 1991. 

Gorbačov je preživel tri dni v hišnem priporu na Jalti, kjer je bil v času državnega udara na oddihu. Državni udar pa je zaradi neodločnosti njegovih snovalcev in predvsem posredovanja predsednika Rusije Borisa Jelcina propadel. Jelcin, sicer zagovornik radikalnega prehoda iz socializma v kapitalizem ter oster nasprotnik sovjetskega voditelja, je z novopridobljeno politično močjo postal praktično najmočnejši politik v državi, Gorbačov pa je izgubil večino moči.

Na božični dan leta 1991 je Gorbačov odstopil s položaja predsednika, s tem pa je tudi prenehala obstajati Sovjetska zveza. Rusija je pod Jelcinom zdrvela v obdobje t. i. katastroike, ki so ga, poleg dodatne liberalizacije družbe in gospodarstva, zaznamovali huda gospodarska kriza, visoka brezposelnost, hiperinflacija, lakota in vzpon oligarhije.

Gorbačov danes: Potrebovali smo postopno tržno reformo, ne pa šok terapije

V nedavnem intervjuju za Tass je Grobačov politiko perestrojke označil za največji uspeh svoje politične kariere. "Naš največji dosežek je, da so ljudje dobili svobodo in da smo odpravili totalitarni sistem. V zunanji politiki pa smo uspeli doseči konec hladne vojne in omejiti količine jedrskega orožja." Gorbačov priznava, da so bile storjene nekatere napake, vendar hkrati izpostavlja, da prav brez perestrojke in glasnosti ne bi dosegli potrebnih sprememb.

Mihail Gorbačov
Mihail Gorbačov FOTO: AP

Na kritike nekaterih zgodovinarjev, da so bile njegove reforme neuspešne, saj da je oslabil politični aparat države, odgovarja, da bi brez političnih reform tudi gospodarske obtičale v živem pesku birokracije. "Naša država je potrebovala postopno tržno reformo, ne pa šok terapije. Vendar so v devetdesetih vajeti prevzeli radikalci in Rusija ter njeni državljani so za to drago plačali."

Za današnjo Rusijo meni, da je prav tako potrebna reform, ki pa nikoli niso lahke. "Zapleti, ki jih je prinesla pandemija, kličejo po tem. Menim, da ljudje pričakujejo spremembe." Še danes je prepričan, da bi Sovjetsko zvezo lahko ohranili, pod pogojem, da bi se modernizirala in reformirala, ob tem pa bi republike dobile več pravic in resnično suverenost. "Minilo je 30 let od nastanka neodvisnih držav. Obstajata Evrazijska ekonomska unija ter Organizacija pogodbe o kolektivni varnosti. Te organizacije bi morali okrepiti, prav tako pa poglobiti vezi z nekdanjimi republikami. Tovrstne iniciative so življenjskega pomena," je še dejal 90-letni Gorbačov.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravapamet1
29. 03. 2022 15.56
Gorbačov je v bistvu pravi heroj. Ni važno zaradi česa je razpustil SZ, ampak miljoni ljudi,ki so trpeli pod komunizmom, so končno zadihali. Razen Rusov.
U4
02. 03. 2021 21.23
-4
ni_mi_vse_eno
02. 03. 2021 17.54
+3
Mi smo imeli samoupravljanje, oni so pa imeli plansko gospodarstvo. Država predpisala, da imaš na leto lahko max 4 zobne ščetke in toliko si jih lahko kupil, nič več. Taksisti so na leto lahko naredili toliko km, zato so vrteli števce nazaj. Da pa so izpolnili plan železnic o prevoženih tonah, so se pa vlaki vozili levo in desno, včasih tudi prazni, samo zato, da je bil plan izpolnjen, hehe. O tem je govoril Gorbačev, da če ne bi bilo perestrojke, bi Sovjeti propadli veliko prej. : "da bi brez političnih reform tudi gospodarske obtičale v živem pesku birokracije" Birokracija je bila plan.
ni_mi_vse_eno
02. 03. 2021 17.50
+2
Če gledaš malo dokumentarne oddaje, kako je bilo v Sovjetski zvezi, potem ugotoviš, da je bil plan glaven. Nisi smel imeti 3 parov čevljev, če ti država ni tako predpisala v planu.
XYZO
02. 03. 2021 16.09
+0
KVA JE S TABO TA JE POVZROČIL VSE ...
monika80
02. 03. 2021 15.25
+9
To je bil pravi desc, z jajci, a ne zdej te naši
Senca6
02. 03. 2021 15.24
+9
lepa leta legende
el capitano
02. 03. 2021 15.15
-6
Človek, ki je omogočil združitev Nemcij ,kar je največja napaka v moderni zgodovini planeta ,posledično se je zgodila tudi kataklizmo Jugoslavije..
scipio
02. 03. 2021 16.00
+3
Človek, ki je posredno, vendar objektivno omogočil samostojnost Slovenije in mnogo drugih nacij. Tako raje napišimo in pustimo Nemčiji, da je to, kar je danes in enako tudi vsem drugim naslednikom SSSR in SFRJ. Militantni jugokomunizem se glede odhoda Slovenije ne bi raztopil tako kot se je, če bi v Moskvi prevladali njihovi generali hardlajnerji in ne Jelcin in potem kmalu za njim Putin.
valovanje
02. 03. 2021 14.45
+2
In pa judi niso neka velesila. Le delavno ljudstvo za elito. Njihove roke... da ne boste krivili njih za situacijo. Oni zgolj poslušajo ukaze. Denar vrti svet. Kdo vrti denar? Tisti ki ga ima.
valovanje
02. 03. 2021 14.42
-4
Rdeča peterokraka... Ne poznaš ozadja, ker ga itak skor noben ne. Tam je drek zmešal bančni svetovalec iz švice. Agent Rima pod krinko, ki je načrtno speljal celo zadevo, s ciljem kot je bil. Od perestrojke in glasnosti. Obljubljal med in mleko, čeprav je zelo dobro vedel kam pa to v resnici pelje. Vse načrtno. Zdaj imajo tudi pravoslavno cerkev že v pesti, če ne veš. Vsi morajo čez šolanje v Rimu. Itd. Globalisti (bogataši) so že zavzeli svet, zdavnaj. Upamo lahko le to da njihovo videnje sveta vključuje dobro za ljudi na koncu tunela. Kaj ti misliš? Kljub temu da zgleda precej temno?
rdeča petokraka
02. 03. 2021 14.44
+1
wolfterier
02. 03. 2021 15.59
+0
palinko74
02. 03. 2021 14.25
-5
brabusednet
02. 03. 2021 14.01
+10
Hvala ti,da si obvaroval na tisoče ali celo miljone ljudi.Da bi ravnal,kot Miloševič bi bilo vojn in žrtev ogromno.
ni_mi_vse_eno
02. 03. 2021 17.57
+3
Frane Šajn
02. 03. 2021 13.53
-5
Ne vem s čim so si Rusi zaslužili ta kretenizem!
sunny35
02. 03. 2021 13.42
-6
Gorbi je bila le lutka v rokah judovske klike, ki se je po neuspehu projekta komunizem enostavna odločila, da ga ugasne. Danes se je reinkarniral v kulturnem marksizmu v ZDA Judeo kliki, in koloniji EU, ki ga pospešeno izvaža drugod! Nov začetek iste zgodbe z vmesno vojno in novim svetovnim redom...
Frane Šajn
02. 03. 2021 13.55
+6
Nova kreatura je sedaj Novaljni! Upam, da bog poživi Putina, in da ohrani Rusijo v enem kosu! Bilderbergove hijene slutijo kadaver!
GetUp
02. 03. 2021 13.58
+0
Saj Putin je ista lutka. Imaš knjige o tem napisane. Glavna nevarnost vsem je Kitajska. Kapito? Tudi rusiji, Indiji, koreji.....
sunny35
02. 03. 2021 14.03
+2
Putin se še vedno upira FEDu in raznim podtaknjencem in se brani v Siriji pred Jew ISIS falango...
Millady
02. 03. 2021 14.59
-3
GetUp, pojasni komu in zakaj je Kitajska nevarna?
samuray1
02. 03. 2021 17.39
-1
Jaz pa sem vedno mislil da Kitajsko ogroža zahodnjaška svojat.
Frane Šajn
02. 03. 2021 13.39
-7
Tega je sam peklenšček zacahnal zgoraj na betici!
Frane Šajn
02. 03. 2021 13.30
-7
Je pa naredil uslugo Rusom! Vsaka čast jim, da ga ne križajo!
JAZsemTI
02. 03. 2021 13.19
-4
Rusija oz. Sovjetska zveza nikoli ni postopno prehajala iz enega sistema v drugega. In "Rusa moraš vedno držati na trdo ter nadzirati , ker drugače se spridi... " (Putin)
rdeča petokraka
02. 03. 2021 13.26
-4
sunny35
02. 03. 2021 13.33
-3
SZ je bila judovski projekt financiran z zahoda in tako je tudi končala, ko se projekt več kot očitno ni obnesel..
Frane Šajn
02. 03. 2021 13.34
-1
Frane Šajn
02. 03. 2021 13.57
+0
ne rabimo predsednika
02. 03. 2021 20.55
tash73
02. 03. 2021 13.17
+2
Nisem vedela da je sploh še ziv
VZORNIK
02. 03. 2021 13.03
-2
Meni se zdi kot podtaknjen iz zahoda ........ še sreča za Ruse da so dobili Putina ......
gozdar1
02. 03. 2021 13.17
+4
Ja kp sz je izvolila sekretarja, ki ga jim je podtaknil zahod :), ker to je lahko postal kar nek anonimnež brez, da je bil celo življenje že partijski funkcionar. Kdo je pa tega podtaknil, glede na to da je bil jelcinov kandidat?
rdeča petokraka
02. 03. 2021 13.30
-1
Gromiko (mister njet) je bil prvi na spisku, vendar je namesto sebe predlagal Gorbačova. Potem pa se v mnogo čem z njim ni strinjal. (glasnost,perestrojka)
sunny35
02. 03. 2021 13.31
+0
SZ je bila judosvki projekt voden z zahoda in tako je tudi končala.
mikica247
02. 03. 2021 12.53
-7
Baje je ta packa na glavi lažna.
vrtnar01
02. 03. 2021 13.22
+5