Tujina

Milanović v bitko za mesto premierja, ustavno sodišče napovedalo nadzor

Zagreb, 15. 03. 2024 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
92

Še eno presenečenje za Hrvate. Po tem, ko je predsednik države Zoran Milanović najprej sporočil, da bodo volitve potekale sredi tedna, in sicer v sredo, 17. aprila, je na popoldanski novinarski konferenci največje opozicijske stranke SDP sporočil še, da bo na volitvah za mesto predsednika vlade kandidiral tudi sam. Naknadno je sporočil še, da bo z mesta predsednika države odstopil šele, ko bo, v kar je prepričan, postal predsednik vlade.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je na novinarski konferenci največje opozicijske stranke SDP napovedal, da gre na državnozborske volitve, poroča Net.hr.  Takoj po napovedi kandidature so se začela porajati vprašanja, kdaj bo odstopil s položaja predsednika države. Milanović se je tako odločil, da bo še enkrat nagovoril državljane. Povedal je, da bo z mesta predsednika države odstopil šele, ko bo zmagal in postal predsednik vlade. 

"Po zmagi, v katero sem prepričan, bom odstopil s položaja predsednika republike in s podporo nove večine v hrvaškem saboru prevzel odgovornost za vodenje vlade Republike Hrvaške. Dokler ne prevzamem novega položaja, bom svojo dolžnost predsednika Republike Hrvaške opravljal v skladu z ustavnimi obveznostmi in dolžnostmi," je zapisal.

"V življenju vsakega izmed nas so trenutki, ko je treba stopiti iz cone udobja. Ta čas je potrkal na moja vrata v trenutku Turudića," je dejal Milanović. Pri tem je mislil na imenovanje Ivana Turudića za generalnega državnega tožilca, čeprav je ta kot predsednik županijskega sodišča v Zagrebu imel stike z osebama, ki so ju preiskovali zaradi suma korupcije. To je bilo po Milanovićevih besedah vedro, ki je "prelilo greznico vseh nečistoč, ki že leta dušijo našo državo".

Zoran Milanović
Zoran Milanović FOTO: Bobo

"Prišel je čas, da osedlamo konje. Zbrali bomo večino za vlado narodne rešitve," je še povedal, poudaril, da ne on, ne njegovi sodelavci niso grešili in vse "neomadeževane" povabil, da se zberejo. "Prihajajo reke pravice, izlile se bodo spomladi," je še napovedal Milanović.

Milanović je kot voditelj SDP sicer enkrat že vodil vlado, in sicer med letoma 2011 in 2016.

Predsednik stranke SDP Peđa Grbin, za katerega se je do današnje napovedi sklepalo, da se bo podal v bitko za premierjev stolček, je povedal, da bo Milanović nosilec liste v prvi volilni enoti. Stranka SDP pa je na družbenem omrežju zapisala, da bodo 17. aprila "Hrvaško skupaj osvobodili korupcije in laži". "Do zmage s SDP in Zoranom Milanovićem," so dodali. 

Profesorica ustavnega prava: Ta poteza je nezaslišana, ustavno sodišče se mora odzvati

Odzvalo se je tudi hrvaško ustavno sodišče in napovedalo, da bodo zaradi napovedane kandidature izvedli nadzor in preverili ustavnost in zakonitost te odločitve. 

Sanja Barić, profesorico ustavnega prava, je za Index.hr povedala, da je Milanovićeva poteza nezaslišana in da se mora ustavno sodišče nujno odzvati. "Ustava Republike Hrvaške in zakoni te situacije izrecno ne omenjajo zgolj zato, ker je tako jasna in očitna. V tej konkretni situaciji predsednik države ne more kandidirati pred odstopom," je poudarila. 

Kandidatura odpira številna pravna vprašanja, kot so na primer, kdo bo razpisal predsedniške volitve, potem ko so v četrtek razpustili sabor, in kdo bo bo predlagal mandatarja za sestavo vlade, če ne bo predsednika države. Za Net.hr je spregovoril strokovnjak za ustavno pravo Mato Palić in pojasnil, da Milanovića, če ta odstopi, začasno nadomešča predsednik hrvaškega sabora. "Čeprav je sabor razpuščen, se mandat nadaljuje," je pojasnil Palić. 

"Nadomešča ga Gordan Jandroković in ko on vloži kandidaturo, se začne postopek volitev predsednika republike. Dokler postopek traja, se ne more zgoditi, da bi bila država brez predsednika. V tem času je Jandroković začasni namestnik predsednika republike," je pojasnil. Dodal je, da če se vmes izvoli novega predsednika sabora, potem on postane začasni namestnik predsednika republike. "To se je že zgodilo, ko je umrl Tuđman," je dodal Palić. 

Palić je dodal še, da je, ko je Milanović za dan volitev izbral sredo, sprva mislil, da gre za šalo, saj je 17. aprila tudi svetovni dan cirkusa. Hkrati verjame, da je Milanović že prej načrtoval svojo kandidaturo. "Ne verjamem, da se je za kandidaturo odločil po napovedi datuma volitev," je še povedal strokovnjak za ustavno pravo. 

Barićeva je ob tem izpostavila vprašanje, kaj to pomeni za Jandrokovića. "Bo izgubil pasivno volilno pravico? Ali potem ne sme kandidirati, če Milanović odstopi? Eno vprašanje je bolj grozno od drugega," je povedala. Kot najhuje pa je izpostavila Milanovićevo izjavo, da bo z mesta predsednika države odstopil šele ko zmaga na volitvah. 

"In kaj če ne zmaga na volitvah? Potem ne bo odstopil? Drugič, če bo na volitvah dobil določeno število glasov, kako bomo vedeli, kdo je zmagal - saj je zmaga na volitvah opredeljena s konstituiranjem parlamenta, sestavo vlade? Do kdaj namerava pri vsem tem sodelovati tako v vlogi predsednika kot tudi kandidata na volitvah?" pravi. 

Dodala je, da je to tako nezaslišano, da se ga ne da ubesediti. "To je ustavnopravno pogubno ravnanje. Popolnoma nesprejemljivo. Če bo danes napovedal kandidaturo, bi moral odstopiti, in glede na to, da ni, mora ustavno sodišče reagirati danes, najkasneje jutri, ker je to ustavno in pravno popolnoma nezaslišano," je še povedala. 

Plenković: Izgubil bo

Nosilec liste vladajoče HDZ v prvi volilni enoti, ki obsega severozahodni del zagrebške županije ter del središča in zahoda Zagreba, je predsednik HDZ in aktualni premier Andrej Plenković. Napovedal je, da bo izgubil tako Milanović, kot njegova stranka SDP.  

Andrej Plenković
Andrej Plenković FOTO: Profimedia

"To je cirkus. Končno so maske padle. Do danes smo imeli skritega vodjo opozicije. Pokazali jim bomo, da bodo on in SDP že tretjič izgubili. Opozicija je šibka. Proti HDZ-ju nimajo možnosti," je dejal.

"Za razliko od njega smo mi danes dvignili plačo na 1200 evrov. Vsem je povsem jasno, da smo dvignili standard," je še dodal. 

Zadnja raziskava javnega mnenja, ki jo je pred dnevi objavila hrvaška televizija RTL, je sicer pokazala, da ima največjo podporo še vedno HDZ. Zanje bi, če bi bile volitve v začetku marca, glasovalo 26,5 odstotka volivcev. SDP bi prejel 17,9 odstotka glasov, Most 7,9 odstotka, Zmoremo! 7,8 odstotka, Domovinsko gibanje pa 7,7 odstotka.

Sodelovanje Milanovića na volitvah bi lahko močno premešalo karte na hrvaškem političnem parketu, saj je ravno aktualni predsednik po anketah javnega mnenja najpopularnejši hrvaški politik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sixten Malmerfelt
16. 03. 2024 09.43
+10
Milanovič vodi 50 %, proti Plenkiju 25 %, kažejo ankete! po volitvah pa konec podpore Ukrajini!
nikhrast
16. 03. 2024 18.46
-10
Eden je politik, drugi pa ni. Predsednik države ne sme biti politik, to je jasno vsem v demokraciji, pomembno je da je večinoma tih.
mackon08
18. 03. 2024 20.33
+4
nikhrast ti pa nazaj v vrtec, ker tja spadaš.
Dr. VodaLj
16. 03. 2024 09.18
+2
levaki vedno delajo stalo… najbolj pa na oblasti.
patogen
16. 03. 2024 09.18
+0
Tudi na Hrvaškem komunisti ves čas delajo zgago.
kajiith
16. 03. 2024 09.53
+1
ja, tako kot multi sola. moras dodati 1 del ruma na 2 dela multi sole, pa bo.
avgust.
16. 03. 2024 09.09
+1
V naslednjih letih bodo razmere v EU na volitvah morale prinesti spremembe, saj ljudje nikjer v EU niso zadovoljni, da je EU postal izvajalec čezlužne politike.
kajiith
16. 03. 2024 09.54
kako to mislis anglija se je vendar odcepila in nima vec vpliva na evropsko politiko.
MucaNeGrize
15. 03. 2024 21.58
+1
on je moteč, ker javno pove kdo je agresor v Ukrajini.....in ni edini....Velika Britanija je v neobjavljeni vojni z Rusijo – nekdanji vodja britanske zunanje obveščevalne službe MI6 Richard Dirlav za POLITICO! 15.03.2024 - 12:34 - Britanija je že v neobjavljeni vojni z Rusijo, pa se Britanci tega niti ne zavedajo. - »Če tu v Veliki Britaniji nekoga ustavite na ulici in ga vprašate, ali misli, da je država v vojni, vas bodo gledali, kot da ste nori. - Ampak mi smo v vojni – na skrivaj smo v vojni z Rusijo in ljudi poskušam spomniti na to,« je v sporočilu za javnost dejal nekdanji vodja obveščevalne službe....
patogen
16. 03. 2024 09.19
+0
Ukrajina je branik ruskeega prodora v evropo.
Sixten Malmerfelt
16. 03. 2024 09.44
+2
ukrajina je ena velika skorumpirana štala, kamor mi evropejci mečemo milijarde ojrov, patološki lažnivc!
kajiith
16. 03. 2024 09.50
anti so bili vedno izdajalci. ce pa sinovi slave res lahko unicimo rusijo, so anti takoj naslednji na vrsti.
patogen
16. 03. 2024 10.12
-1
Sexten, Rusija seveda to ni. Vzor pravne države.
Fomin
15. 03. 2024 21.51
-1
Fomin
15. 03. 2024 21.50
+5
Enkrat te.u zahodnjaskemu pomoč tudi treba neridet konc
Apoteka
15. 03. 2024 20.41
+6
Hrvatje nimajo sistema kot je bil janšizem...vsemu navkljub so bolj normalni
Natorinkica
16. 03. 2024 09.21
+0
Kučanizem je uničil pot v boljši jutri..
Jonason
17. 03. 2024 09.53
zmerni pesimist
15. 03. 2024 20.21
-7
In zmagal bo hdz
Fomin
15. 03. 2024 20.15
+14
A v slo pod vlado vsemogočnega princa u letih 2020 _2022 je blo kaj boljše ne boljše teptal je lastni narod,ne nikoli več da ga niti ne vidim in večina slo,vsaj tisti ki imajo glave na vratu,ostali pa naj vam vsemogočni pomaga
Ivar The Boneless
15. 03. 2024 20.44
+2
Antoniozmaj
15. 03. 2024 21.46
+7
Maastrion
15. 03. 2024 20.10
+5
Eden redkih ki pove, kot dejansko je! Upam, da ne igra, ker če, je dober igralec.
Fomin
15. 03. 2024 20.08
+5
Edini pameten ki si upa kaj povedat tem pokvarjenim evropskim voditeljem
avgust.
15. 03. 2024 20.06
+9
Mogoče mu uspe. Eden redkih s hrbtenico. Ursula ne bo vesela, če zmaga.
rob3rt
15. 03. 2024 20.05
+7
Plenković bo svojo kariero nadaljeval v Remetincu.
ruta66
15. 03. 2024 19.39
+1
Kaj Milanović več neve,kje bi bil.
rob3rt
15. 03. 2024 20.08
+8
Misika1967
15. 03. 2024 19.35
+2
Apoteka
15. 03. 2024 19.34
+7
Vsakdo lahko kandidira.
JApajaDAja
15. 03. 2024 19.18
+12
če kdaj ,je pa s to potezo naredil pravi orkan na hr,,,,ustava kaj takega sploh ni predvidela....uh, luštno jih bo en mesec poslušati :-)
koral45
15. 03. 2024 19.03
-5
Takega predsednika vlade kot je Plenkovič hrvatje ne bodo imeli več, takih populistov kot pa je Milanovič je povsod po balkanu za izvoz.
rob3rt
15. 03. 2024 20.09
+8
Takih parazitov kot je Plenković imajo za izvoz, enako kot mi...
Ivar The Boneless
15. 03. 2024 20.46
+6
Plenković = Janša. No ja malo boljši kot Janša. Katastr9fa.
Fomin
15. 03. 2024 20.52
-3
Kora l dober si ti..ne dober odličen.. pa naj tvoja misel seže do tvojega srca..odličen res super človek moraš bit,ki take pišeš naj ti vsemogočni da polno plusov
koral45
15. 03. 2024 21.59
+4
koral45
15. 03. 2024 18.58
-10
Še en diktator se poraja v tem trikotniku; Vučič, Dodik, Orban, sedaj pa še Milanovič.
Posteni
15. 03. 2024 19.09
+10
A se hecas ?? Plenko je tebi vzor postenosti i. Demosa ???
koral45
15. 03. 2024 19.15
+5
Spoštovan v demokratičnem svetu, ne pa v diktaturah.