Tujina

Mineralna bogastva Afganistana, ki jih svet nujno potrebuje, v lasti talibanov

Kabul, 19. 08. 2021 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
256

Hiter padec Afganistana je sprožil politično in humanitarno krizo. Celo strokovnjaki za varnost se sprašujejo, kaj se bo zgodilo z neizkoriščenim rudnim bogastvom v državi. Po Afganistanu so namreč raztresene zaloge različnih mineralov, kot so železo, baker in zlato. A najpomembnejše je morda eno največjih nahajališč litija na svetu. Je to priložnost za Kitajsko in kaj to pomeni za svetovno gospodarstvo?

Afganistan je ena najrevnejših držav na svetu. Toda leta 2010 so ameriški vojaški uradniki in geologi razkrili, da je ta država tudi eno najpomembnejših rudnih nahajališč, kar bi lahko dramatično spremenilo njene gospodarske možnosti. Polno je zalog mineralov, kot so železo, baker in zlato, pa tudi drugih redkih kovin. A najpomembnejše je morda eno največjih nahajališč litija na svetu, bistvene, a redke sestavine za proizvodnjo baterij in drugih tehnologij. To je pomembno tudi za spopadanje s podnebno krizo, poroča CNN.

"Afganistan je zagotovo ena od regij, ki so najbogatejše s tradicionalnimi plemenitimi kovinami, pa tudi s kovinami, ki so potrebne za nastajajoče gospodarstvo 21. stoletja," je povedal Rod Schoonover, znanstvenik in strokovnjak za varnost, ki je ustanovil Skupino za ekološke prihodnosti. V preteklosti so pridobivanje teh mineralov preprečevali varnostni izzivi, pomanjkanje infrastrukture in hude suše.

Vendar pa strokovnjaki menijo, da se to pod talibansko oblastjo najverjetneje ne bo kmalu spremenilo, čeprav je zanimanje okoliških držav veliko. Med njimi so tudi Kitajska, Pakistan in Indija.

Prebivalci živijo pod pragom revščine, a potencial države je velik

Do leta 2020 je pod pragom revščine živelo 90 odstotkov Afganistancev. Svetovna banka pa je v svojem zadnjem pregledu države dejala, da gospodarstvo ostaja "oblikovano zaradi njegove krhkosti in odvisnosti od pomoči". "Razvoj in diverzifikacija zasebnega sektorja sta zaradi negotovosti, politične nestabilnosti, šibkih institucij, neustrezne infrastrukture, razširjene korupcije in težkega poslovnega okolja omejena," so zapisali.

Mnoge države s šibkimi vladami trpijo zaradi tako imenovanega "prekletstva virov". To pomeni, da kljub izkoriščanju naravnih virov lokalno prebivalstvo in domače gospodarstvo ne čutijo koristi. Vendar pa so razkritja o rudnem bogastvu Afganistana, ki so temeljila na prejšnjih raziskavah, ki jih je izvedla Sovjetska zveza, prinesla velike obljube.

Afganistan je poln rudnih bogastev.
Afganistan je poln rudnih bogastev. FOTO: Shutterstock
Afganistan sedi na rudnih nahajališčih, ki na leto ustvarjajo več kot 800 milijonov evrov.
Afganistan sedi na rudnih nahajališčih, ki na leto ustvarjajo več kot 800 milijonov evrov. FOTO: Shutterstock

Povpraševanje po kovinah, kot sta litij in kobalt, pa tudi po drugih redkih kovinah, kot je na primer neodim, narašča, saj države poskušajo preiti na električne avtomobile in druge čiste tehnologije, da bi s tem zmanjšale emisije ogljika.

Kar 75 odstotkov svetovne proizvodnje litija, kobalta in nekaterih drugih redkih kovin predstavljajo le tri svetovne države: Kitajska, Demokratična republika Kongo in Avstralija. Litij, nikelj in kobalt so na primer ključni elementi pri proizvodnji baterij. Električna omrežja zahtevajo tudi velike količine bakra in aluminija.

Mednarodna agencija za energijo je maja sporočila, da bi se morale svetovne zaloge litija, bakra, niklja, kobalta in drugih redkih kovin močno povečati, če se želimo bojevati proti podnebni krizi. Ameriška vlada pa je ocenila, da bi lahko bila nahajališča litija v Afganistanu enaka tistim v Boliviji, kjer živijo največje znane zaloge na svetu.

Bodo talibani izkoristili mineralno bogastvo države?

Že pred dobrim desetletjem so strokovnjaki napovedali, da če bi imel Afganistan le nekaj let obdobja miru, ko bi lahko razvijal področje na pridobivanja mineralov, bi lahko že v desetletju postal ena najbogatejših držav na tem območju. Vendar pa miru ni bilo, večina rudnega bogastva Afganistana pa je tako ostala v tleh, je dejal Mosin Khan, višji sodelavec pri Atlantskem svetu in nekdanji direktor Bližnjega vzhoda in srednje Azije pri Mednarodnem denarnem skladu. Čeprav je bilo nekaj pridobivanja zlata, bakra in železa, izkoriščanje litijevih in redkih zemeljskih mineralov zahteva veliko več naložb in tehničnega znanja ter časa.

Khan pravi, da minerali v Afganistanu letno ustvarijo okoli 855 milijonov evrov. Ocenjuje tudi, da je zaradi korupcije ter poveljnikov in talibanov, ki so vodili majhne rudarske projekte, izginilo od 30 in 40 odstotkov tega dobička.

Schoonover pravi, da bodo morali talibani svojo takojšnjo pozornost sicer nameniti širokemu spektru varnostnih in humanitarnih vprašanj, zato ni veliko možnosti, da bi svoj čas posvetili rudarjenju mineralov. "Talibani so prevzeli oblast, vendar prehod iz skupine upornikov v državno vlado še zdaleč ni enostaven," je dejal Joseph Parkes, azijski varnostni analitik pri podjetju za obveščanje o tveganjih Verisk Maplecroft. "Funkcionalno upravljanje nastajajočega rudarskega sektorja bo verjetno šele čez mnogo let."

Khan medtem ugotavlja, da je bilo do tujih naložb težko priti, že preden so talibani odstavili afganistansko civilno vlado, ki jo podpira zahod. Pridobitev zasebnega kapitala bo tako zdaj še težja, zlasti ker se številna svetovna podjetja in vlagatelji držijo vedno višjih okoljskih, socialnih in upravnih standardov. "Kdo bo vlagal v Afganistan zdaj, če že prej ni bil pripravljen vlagati?" se sprašuje in dodaja, da zasebni vlagatelji ne bodo tvegali.

Izziv bi lahko predstavljale tudi ameriške omejitve. ZDA sicer talibanov niso uradno imenovale za tujo teroristično organizacijo. Vendar pa je bila skupina uvrščena na seznam ameriškega ministrstva za finance, kjer so navedene podobne organizacije, ki jih povezujejo s terorizmom.

Priložnost za Kitajsko?

Projekti, ki jih podpira država, delno motivirani z geopolitiko, pa so lahko druga zgodba. Kitajska, ki je vodilna v svetu pri rudarjenju redkih zemljin, je v ponedeljek dejala, da je z afganistanskimi talibani ohranila stik in komunikacijo.

Litijske baterije
Litijske baterije FOTO: Shutterstock

"Kitajska začenja z zelo pomembnim programom razvoja zelene energije," je dejal Schoonover. "Litij in redke zemlje so bile zaradi svoje gostote in fizikalnih lastnosti doslej nenadomestljive. Ti minerali vplivajo na njihove dolgoročne načrte."

Bi pa vmešavanje Kitajske lahko predstavljalo skrb glede trajnosti rudarskih projektov. "Kadar se rudarjenje ne izvaja previdno, je to lahko ekološko uničujoče, kar škodi določenim slojem prebivalstva, ki nimajo veliko glasu," je dejal.

Glede na nestabilnost bi bil Peking lahko skeptičen do partnerstva s talibani in bi se tako lahko osredotočil na druge regije. Khan je poudaril, da se je Kitajska v preteklosti že opekla, ko je poskušal vlagati v bakreni projekt, ki je kasneje zastal. "Verjamem, da bodo pred Afganistanom, ki ga vodijo talibani, dali prednost drugim nastajajočim oz. mejnim geografskim mestom," je dejal partner RK Equity Howard Klein, ki vlagateljem svetuje glede litija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravakritika
20. 08. 2021 17.57
+2
Torej je slovenska vlada pošiljala (tudi) v Avganistan slovenske vojake, da so se borili za to, da se bo skupina zahodnih bogatašev še bolj bogatila na račun milijonov revnih državljanov???
jesenvoyo
20. 08. 2021 16.43
+0
Glede Litija ki ga je zgleda stalno več, velika nahajališča naj bi bila v Srbiji, nedavno sem bral v Nemčiji, zdaj pa še v Avganistanu.
Damjan kolenc
20. 08. 2021 15.25
+2
Veliko boljše da jih imajo oni kod pa da si jih lastijo rusi!
EEgon
20. 08. 2021 14.13
-1
Mineralna bogastva Afganistana = LAŽ za čas kislih kumaric.
Damjan kolenc
20. 08. 2021 15.29
+3
vidim da vas je tito dobro šolal, levicčarji.. afganistan ima veliko rudnih bogastev in zdravilnih rastlin in ja v60s 70s pred vojno je bil kod london....
Simon Megli?
20. 08. 2021 13.00
+2
A zdej bomo pa podpirali NATO okupstorje, ki ropajo države po svetu pod pretvezo sirjenja demokratije? Upam da ti lopovi cim prej propadejo!
Anonymus2562
20. 08. 2021 11.21
+2
A ni takrat Bush izjavil da Američani nebodo prenehali dokler vsakega talibana nebo doletela pravica? videt je da so Američani pobrali šila in kopita kot v Vietnamu , Iraku itd...za seboj pa pustili vse drugo kot pa demokracijo katero so obljubljali in z umikom iz Afganistana je Amerika definitivno izgubila primat v svetu, čakajo nas drugi časi.
Justice4all
20. 08. 2021 11.19
+1
Definitivno svet ne potrebuje nujno teh stvari iz Afganistana... Jih je povsod več kot v Afg... Mediji ste se zažrli v vse te zgodbe in usmerjate javnost v napačno smer...
Korintos11
20. 08. 2021 11.20
-1
Če Afganistan okupiraš jih dobiš zastonj, kapiš?
EEgon
20. 08. 2021 14.11
-1
Korintos11 res si že star komunist. Ti ne razumeš ekonomije.
Justice4all
20. 08. 2021 14.43
-1
Okupacija stane...Potrebuješ sponzorje...
sboy
20. 08. 2021 09.18
+1
Ameri jih znajo zamotit, kar je bilo uporabnega so kopali 20 let zato pa so tudi ohranjali "mir" tako dolgo zdaj ko so ostale drobtinice bodo pa s prstom kazali na talibane.
JanezNovakJohn
20. 08. 2021 09.03
+5
Mislim da mora biti tudi v Litiji Litij. Bog ne daj da ga odkrijejo Ameri.
Jožajoža
19. 08. 2021 20.45
jasno,a bi naj bila od okupatorjev
Dildoslav
19. 08. 2021 20.33
+2
Bse povedano v prvih nekaj stavkih, zakaj so bili amerikanci tam. In mi z natom...
Herman71
19. 08. 2021 20.11
+5
Hahah ta "mineralna bogastva" so ameri pridobivali 20 let. Zdaj pa se bojo talibani dogovorili z Kitajci in ti jim bodo v zameno zgradili infrastrukturo
RDPESA
19. 08. 2021 20.19
+3
So izropali kar se je dalo... Zdaj bo Nemčija na udaru.. Tam so našli litij...
evanderkane
19. 08. 2021 20.09
Saj vemo, da je Bidnova administracija tesen prijatelj z Kitajsko.
User1421764
19. 08. 2021 19.55
-1
Mas v boliviji 70% svetovnega litija :)…predn bojo talibani pogruntali kak naredit akumolator 😅
evanderkane
19. 08. 2021 20.10
Pa mislim, da so ga sedaj našli celo v Nemčiji in to ne majhne količine.
Kolani
19. 08. 2021 19.55
+3
Edino logično sklepanje, ki mi pade na pamet, zakaj so Američani odšli je, da so se nekaj dogovorili s Talibani.
Betuul
19. 08. 2021 19.34
Gre namreč za eno tako talibansko vardo in je obvladljiva
asdfghjklqwertz
19. 08. 2021 19.27
-2
Nemogoče ... Rusofili trdijo, da so američani vse pokradli, kar so mislili, a to, kar svet bolj kot ne nujno potrebuje za elektroniko, to pa so pustili nedotaknjeno. Mogoče bodo pa zdaj res kitajski zavezniki rusije to izkoristili in zminirali vse hribe in doline. Njim bo dovoljeno, ker so kitajci ruski zavezniki, in rusofili se klanjajo vsakemu, ki ima rad njihovega ljubčeka putina.
alicante123
19. 08. 2021 18.53
+4
Kitajci kopljejo baker v Afganistanu že več kot desetletje. Od 2018 pa črpajo tudi nafto v Amu Darya.
Zmaga Ukrajini ...
19. 08. 2021 19.08
+5
Ja, samo na Amu Daryi imajo črpališča na desnem bregu - na turkmenistanski strani.
alicante123
19. 08. 2021 19.19
Amu Darya naftni in plinski bazen obsega področje Afganistana, Turkmenistana, Uzbekistana in Irana.
asdfghjklqwertz
19. 08. 2021 19.30
+2
Ja, ampak kako kitajci rudarijo? Recimo zlato v afriki ... Tja se naselijo na črno, brez dovoljenja zravnajo zemljo oz. gozd, oboroženi s kalašniki stražijo okoli in so pripravljeni vsakega pokniti, ki se znajde v neposredni bližini. Ker imajo nekatere države v afriki zelo boge zakone ali pa jih sploh nimajo, je kitajcem dobesedno dovoljeno na tuji zemlji kopati zlato, brez, da bi za to mogli imeti dovoljenje lastnika zemlje in države, ker so pač kitajci.
brusilec
19. 08. 2021 20.52
+3
ne ker so pač kitajci, ampak ker so podtaknili denar v prave žepe ..
sboy
20. 08. 2021 09.20
Mi deluje zelo podobna strategija kot jo ima ZDA
Flying spaghetti monster
20. 08. 2021 16.32
Kitajska za razlike od Amerike redko uporabi vojaško silo. Celo gradi pristanišča in železnice, da jim v zameno Afrika da surovine.
petnikov
19. 08. 2021 18.48
-1
Prebivalci živijo pod pragom revščine, a potencial države je velik... Kot Slovenija...
marker1
19. 08. 2021 18.40
+1
Litijeve baterije, ne pa litijske....
Zmaga Ukrajini ...
19. 08. 2021 19.09
+4