Tujina

Minister Logar je vzpostavil odnose z ZDA

Washington, 08. 12. 2020 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
525

"Pred osmimi meseci praktično ni bilo odnosov z ZDA, danes smo ob začetku strateškega dialoga," je slovenski minister Anže Logar ob obisku ZDA poudaril menda diplomatski razcvet med Ljubljano in Washingtonom. Hkrati pa preslišal vprašanje, ali bo jasno izraženo mnenje predsednika slovenske vlade o prihodnjem predsedniku ZDA slana, ki bo posmodila to diplomatsko cvetje.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo (desno) je v Washingtonu sprejel slovenskega Anžeta Logarja.
Ameriški zunanji minister Mike Pompeo (desno) je v Washingtonu sprejel slovenskega Anžeta Logarja. FOTO:

Povabilo Logarja v ameriški State Department, kot Američani imenujejo svoje zunanje ministrstvo, je sledilo avgustovskemu obisku ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea v Sloveniji. Logar je včeraj poudaril, da sta državi uradno začeli strateški dialog, ki naj bi močno okrepil sodelovanje z ZDA. Po njegovih besedah je bil "pogovor z državnim sekretarjem usmerjen predvsem v tematike, na katerih temelji strateški dialog, denimo kibernetska varnost, sodelovanje v bilateralni izmenjavi na področju energetike, sodelovanje med Evropsko unijo in ZDA na področju Zahodnega Balkana, tudi v okrepitev sodelovanja pri zagotavljanju obrambnih struktur in zagotavljanje sredstev za ustrezno varnost Slovenije". Ameriška stran je v sporočilu za javnost poudarila "pomen energetske varnosti" ter "kako sodelovanje na področju civilnih jedrskih programov lahko okrepi strateško dvostransko sodelovanje".

Ameriška diplomacija je bila vedno transakcijska, v času predsedovanja Donalda Trumpa pa prišla na izrazito daj – dam delovanje. Tako je napoved memoranduma o razumevanju glede strateškega civilnega jedrskega sodelovanja med Slovenijo in ZDA – danes ga bo v Washingtonu podpisal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec – prinesla ugibanja, ali gre za tlakovanje poti ameriškemu proizvajalcu jedrskih reaktorjev Westinghousu. Prav tako je Slovenija pred obiskom postala sedma članica Evropske unije, ki je libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah v celoti označila za teroristično organizacijo, čeprav je njeno politično krilo, Blok zvestoba uporu sedi v parlamentu Libanona, EU pa oznako terorizem pripisuje samo vojaškemu krilu gibanja. Po nekaterih ocenah je Logarjev obisk nekoliko nenavaden tudi zaradi tega, ker je potekal vzporedno ob vrhu zunanjih ministrov EU, ki so v Bruslju razpravljali, kako okrepiti odnose čez Atlantik po zmagi demokrata Joeja Bidna na novembrskih volitvah. Štiri leta Trumpa so namreč prinesla močno ohlajanje vezi, odhajajoči ameriški predsednik je spodbujal razkrajanje Unije, sejal dvom o trdnosti vojaških povezav, uvedel carine na jeklo in aluminij ...

Sedanji zunanji minister Slovenije trdi, da so bili odnosi z ZDA "neobstoječi", njegov predhodnik Miro Cerar (levo) se je pred dvema letoma s Pompeom rokoval v istih prostorih.
Sedanji zunanji minister Slovenije trdi, da so bili odnosi z ZDA "neobstoječi", njegov predhodnik Miro Cerar (levo) se je pred dvema letoma s Pompeom rokoval v istih prostorih. FOTO:

Logar trdi, da je "Slovenija zelo usklajena z evropsko politiko, tudi pri poudarjanju pomena sodelovanja prek Atlantika". Še posebej ker naj bi sedanja vlada po njegovih besedah skoraj na novo vzpostavila odnose z Washingtonom, saj teh "pred osmimi meseci praktično ni bilo". Kar je nekoliko nenavadno stališče, saj je pred skoraj dvema letoma na skoraj istem kosu parketa v State Departmentu stal takratni zunanji minister Miro Cerar. Prav tako se je izogibal jasnemu odgovoru, kako bo na odnose med državama vplivalo slovensko mencanje ob čestitki Bidnu za volilno zmago. "Nekateri ministri slovenske vlade so že izrekli čestitke, nekateri bodo, ko bo rezultat uraden," je dejal in nato diplomatsko dodal, da njegovo ministrstvo "vodi k rezultatom usmerjeno zunanjo politiko, današnje srečanje in začetek strateškega dialoga sta pomemben rezultat". Toda Pompeo je minister v odhajanju, kmalu naj bi ga nasledil Antony Blinken, Bidnova vlada pa bi snovanje strateškega sodelovanja času tranzicije lahko razumela kot slovensko prehitevanje.

Nenapisano pravilo

Naša diplomatska delegacija se ne bo sestala s predstavniki prihajajoče ameriške administracije, Logar je to utemeljil, da je "pošteno in tudi splošno nenapisano pravilo, da se meddržavniška srečanja z novo vlado ne odvijajo, dokler ta ne prevzame vodenja države". Toda pošteno in splošno nenapisano pravilo je tudi, da se državniki ne vmešavajo v volitve drugih držav. Predsednik slovenske vlade Janez Janša pa je požel vsesplošno mednarodno pozornost ne samo, ker je Trumpu čestital za zmago, kljub porazu republikanca, nato pa razširjal njegove laži o volilnih prevarah, ampak ker je pred volitvami podprl Trumpa, za Bidna pa napovedal, da bo eden najšibkejših predsednikov v zgodovini ZDA. Logar se je sicer izognil neposrednemu odgovoru, kako bo to vplivalo na odnose med prihodnjo vlado ZDA in sedanjo slovensko vlado. Je pa še enkrat poudaril pomen strateškega dialoga, "njegov pomen je ravno v tem, da se odvija na vseh ravneh obeh zunanjih ministrstev in ostalih resornih organov, dialog bo potekal ne glede na sestavo vlade, ne glede na to, kdo vodi državo".

Minister Logar se je pred srečanjem s Pompeom  vpisal v knjigo gostov ameriškega zunanjega ministrstva.
Minister Logar se je pred srečanjem s Pompeom vpisal v knjigo gostov ameriškega zunanjega ministrstva. FOTO: State Department

Slovenski zunanji minister meni, da "ključne prioritete ZDA ostanejo enake za vsako vlado", zato tudi ob menjavi oblasti ne pričakuje nikakršnih zastojev. Toda prihod Trumpa je pred štirimi leti prinesel ravno izjemen zasuk ameriških prioritet, država se je od svetilnika multilateralizma čez noč zasukala h gospodarskemu nacionalizmu in vase zazrti politiki Najprej Amerika. Iz njene zunanje politike je izginilo zagovarjanje človekovih pravic kot vsaj njenega načelnega temelja, iz ključnega snovalca pariškega podnebnega sporazuma se je Washington sprevrgel v podpornika fosilnih goriv in zanikovalca civilizacijskega vpliva na podnebne spremembe. Izstopili so iz iranskega jedrskega dogovora, omajali ključne mednarodne organizacije, ki so jih pomagali ustanoviti, kot je Svetovna trgovinska organizacija (WTO), in sredi pandemije izstopili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Nenavaden ambasador

Slovenski zunanji minister je poudaril sodelovanje s skupino prijateljstva med ZDA in Slovenijo, ki deluje v ameriškem kongresu. Na senatni ravni jo vodi senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, na poslanski arizonski poslanec Paul Gosar. "Zdi se mi zelo pomembno, da ohranimo in krepimo te odnose, nenazadnje so to na neki način ambasadorji Slovenije," je včeraj dejal Logar. Toda poslanec Gosar slovi po svojih skrajnih stališčih, podprl je nevarne teorije zarot, kot je bila trditev, da se je prvi temnopolti predsednik ZDA Barack Obama rodil v Keniji. Ali pa gibanje QAnon, ki trdi, da se Trump bori proti zaroti mednarodnega satanističnega pedofilskega omrežja. Stališča Gosarja so tako skrajna, da je šest od njegovih devetih bratov in sester pred dvema letoma javno podprlo njegovega demokratskega tekmeca z besedami, da "ni primeren za poslanca in ga je treba odstraniti".

Koronavirus pasica november
  • Zbirateljski komplet Play-time
  • Natikači Slovenija
  • Kratke hlače Slovenija
  • Navijaška majica Slovenija
  • Navijaška kapa s šiltom

KOMENTARJI (525)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pandemia
09. 12. 2020 11.20
Pandemia
09. 12. 2020 11.20
+1
Kaj zdaj? Biden bo predsednik ali ne? popovci ste tako bili sigurni ,.... ha ha ha ha ha . povejte vasim klik sponzorjem kaj se v resnici dogaja in kako je Biden in ekipa demokratov pred arestom. povejte povejte biden je imel najkrajsi mandat v zgodovini USA.
Ate_ist
08. 12. 2020 21.47
+1
Inavguracije NE bo. Komite za inavguracijo glasoval 3:3. Stranka končno stopila v bran Trumpu. Republikanci so se zbudili iz otopelosti in ne priznavajo Bidnove (s prevaro) zmage.
ivan z Doba
08. 12. 2020 20.36
+2
V rit leze odhajajočim, ker prihajajoče ne bo dočakal. Pa še kakšen evro od nakupa Hummerjev in Westinghousa lahko v žep pade?
takje
08. 12. 2020 19.21
+4
Samo se je šel slinit in kimat, nič novega.
takje
08. 12. 2020 19.21
+2
jenny2
08. 12. 2020 18.03
+2
Ravnokar bil sprejet v bolnico zaradi težje obloke kovida, čudežno ozdravel in na okrevanje v ZDA.
Primat
08. 12. 2020 17.58
+5
Mar je Logar tako naiven oziroma toliko butast in ne ve , da nova ameriška Bidnova administracija natančno sledi delovanje Trumpa do njegovega odhoda iz Bele hiše .Slovenija pod to vlado je odsvirala . Logar , Slovenija ti lahko da kruha , pameti pa ne more ...povej to tudi tvojemu šefu Janšariju .
kaktusar1
08. 12. 2020 17.56
+2
kake odnose je on vzpostavil, s kom...s vlado, ki odhaja...ne me hecat 24com
Anti SdS
08. 12. 2020 18.20
+2
Mladi? Plasto
08. 12. 2020 17.48
+7
minister logar je odšel na fotoseanso in izlet v ZDa ...... kolk morš bit zalizan :D , da greš podpisovat sporazume z odhajajočo administracijo , ko je že znano , da so izgubili volitve :D ..... patetika bivših komunistkov in njihovih oprod je zares HLAPČEVSKA :D
provni
08. 12. 2020 17.42
+10
Minister Logar je vzpostavil odnose z ZDA do izvolitve novega predsednika Bidna.
ETNEM
08. 12. 2020 17.38
+4
Tole se sliši tako kot da je Svetovljan Logar prvi Evropejec po Kolumbu kateri je prispel v Ameriko in rešil vse strateške zadeve. Škoda da je TITANIC plul iz te smeri, častil bi ga karto. Kako vas že ni sram. Šel je samo da mu rit vidi administracijo dokler je še možno. Joj kaj delajo iz nas debile res, kdaj bo narod začel dojemat da brez res trdih batin ne bo konca tej zajebanciji. Samo poglejte kaj nas čaka kdo želi prevzet vodenje PA SEJ NE MOREM VERJET.
iga_biba
08. 12. 2020 17.24
+6
UFff, je ta Logar sposoben. Vzpostavil odnose z odhajajočimi, za prihajajjoče pa ne najde lepe besede. Sem mislil da bo šel tudi v Bruselj pozdravit odhajajočega poslanca.
zibertmi
08. 12. 2020 17.22
+3
z vlado v odhajanju lahko spiješ kako kavo,ki je pracej draga,pa saj jo plačujemo mi kot tudi ves dobiček od nabave zdravstvene zaščite.tudi minus bomo,pravzaprav,ker ga je toliko,bodo pokrili zanamci.tudi mi smo pokrili janševo luknjo v banki ,ki nas je stala 5 miljard
bc123456
08. 12. 2020 17.10
+6
TA KOMEDIANT SE DELA NORCA IZ SAMEGA SEBE IN SLOVENIJE ,PODPIRA GA PA KRIMOM JANEZ JANŠA
bc123456
08. 12. 2020 17.04
+6
Klovn je bil je in tak bo umrl - Jankoviču se smeje ker se ga je rešil.
Spalec
08. 12. 2020 16.29
+9
Kaksen razcvet neki, z nespostljivim odnosom do novoizvoljenega predsednika???Ne vidm smisla v rit lezt administraciji v odhodu.
zavetnik
08. 12. 2020 16.25
+9
Kakšen je odnos, ko nisi več na čelu države in kako je ko ko zaničuješ izvoljenega predsednika in se družiš s poražencem in se mu klanjaš kot da si se izgubil v vesolju, kot da so te izstrelili iz lune in si pristal na zemlji, kakšna katastrofa.
Kekec 007
08. 12. 2020 16.23
+12
Mini Me se napačnemu prilizuje. Ta bo končal svoj mandar. K novemu pa dokler pokvarjeni Twitler ne zgine z oblasti ne bo noben zunanji minister smel prijamrat. Mini me pa kot hlapec Twitlerja pa sploh ne. Persona non grata.
za bojši jutri
08. 12. 2020 16.02
+13
Vzpostavil je odnos, ko se je pompek pri tuširanju pripognil, da bi pobral milo.
scipio
08. 12. 2020 16.01
+8
Logarska nadutost, nič drugega. Gozdni hlapec gospodov, tale logar. Nomen est omen! Ali res misli, da se vsi tukaj živeči pišemo res samo Krjavelj in nič drugače, da imamo samo dve možganski gubi in da za Ameriko in za Amerikance doslej še nismo slišali in da tudi ne poznamo nobenega od njih, ki je pameten in ki bi vedel, do kam tale Janševa Slovenija seže in do kam ne seže in tudi nikoli ne bo segla???