Tujina

Minister na protestu Nemčijo, ki jo želi AfD, primerjal s Hitlerjevim rajhom

Berlin, 28. 01. 2024 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V več nemških mestih se je več sto tisoč protestnikov vrnilo na ulice. Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta so množice protestirale proti skrajno desničarskemu ekstremizmu v državi. Med več sto tisoč protestniki pa je bil tudi nemški obrambni minister Boris Pistorius, ki je komentiral poglede skrajno desne stranke in njihovo nasprotovanje priseljencem. "Želijo si vrnitve v temne čase rasne norosti, diskriminacije, neenakosti in nepravičnosti," je dejal.

V Nemčiji še en vikend mineva v znamenju protestov proti skrajno desnemu ekstremizmu. Številni so namreč zaskrbljeni nad naraščanjem priljubljenosti skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Nemške ulice je tako na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta preplavila večstotisočglava množica.

O sobotnih protestih so poročali v približno 30 mestih. V glavnem mestu zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Düsseldorf se je po poročanju policije zbralo do 100.000 ljudi. O protestih so poročali tudi v mestu Kiel, pa tudi v Frankfurtu, Lübecku in več drugih manjših mestih po vsej državi, poroča Deutsche Welle.

Protestu v mestu Osnabrück na severozahodu Nemčije se je pridružil tudi nemški obrambni minister Boris Pistorius. Na njem je opozoril na nevarnosti skrajne desnice ter poudaril, da je demokracija v državi pod pritiskom.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius
Nemški obrambni minister Boris Pistorius FOTO: Profimedia

Pistorius pa je komentiral tudi "načrte" stranke AfD za spremembo sistema ter njihovo odkrito stališče proti priseljencem. "To ne pomeni nič drugega kot to, da se želijo vrniti v temne čase rasne norosti, diskriminacije, neenakosti in nepravičnosti," je Pistorius dejal okoli 25.000 protestnikom. Nemčijo, ki jo je poskušala ustvariti AfD, pa je medtem primerjal s Hitlerjevim rajhom. "Zdaj vemo bolje, zgodovina se ne sme ponoviti," je opomnil.

Župan Kiela Ulf Kämpfer pa je nagovoril okoli 10.000 protestnikov, ki so se pridružili shodu na glavnem trgu v pristaniškem mestu ob Baltskem morju. "Naša demokracija je stabilnejša od demokracije izpred 100 let, vendar pa moramo biti vseeno previdni," je opozoril.

Spomnimo

Val protestov proti skrajni desni stranki je sprožilo poročilo preiskovalne hiše Correctiv 10. januarja, ki je razkrilo, da so se člani AfD novembra srečali s skrajneži v Potsdamu, da bi razpravljali o izgonu priseljencev in "neasimiliranih državljanov". Prisotni naj bi bili tudi člani konservativne Krščansko-demokratske unije (CDU), glavne opozicijske stranke.

Udeleženci srečanja so ob tem razpravljali o "remigraciji", izrazu, ki se v skrajno desnih krogih pogosto uporablja kot evfemizem za izgon priseljencev in manjšin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja