Tujina

V Bruslju dosegli dogovor o omejitvi cen plina: 180 evrov na megavatno uro

Bruselj, 19. 12. 2022 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, U.Z., S.B.
Komentarji
353

Ministri za energetiko članic EU so na zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro. Slovenija je zadovoljna, saj bo dogovor veljal za vse terminske pogodbe do enega leta in za vse regionalne plinske borze, je ob robu zasedanja povedal slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer. To sta bili tudi glavni zahtevi Slovenije v pogajanjih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Omejili ceno plina
    02:26
    Iz 24UR: Omejili ceno plina
  • Kumer o tem, kako so potekala pogajanja
    01:29
    Kumer o tem, kako so potekala pogajanja
  • Minister Kumer pojasnjuje, kaj to pomeni za Slovenijo
    00:52
    Minister Kumer pojasnjuje, kaj to pomeni za Slovenijo

Mehanizem se bo glede na današnji dogovor sprožil, če bo cena zemeljskega plina za mesec naprej na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF tri dni zapored presegala 180 evrov na megavatno uro. Obenem bo morala biti prav tako tri dni 35 evrov višja od cen utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) na globalnih trgih, so sporočili s češkega predsedstva EU.

Zgornja meja po besedah češkega ministra za industrijo Sikele ni kapica, tako da bo šla lahko cena plina tudi nad 180 evrov. Do tega bo prišlo, če bo cena LNG na globalnih trgih višja od 145 evrov. Vendar pa ne bo smela biti višja od dejanske cene LNG plus 35 evrov.

"To ni fiksna kapica, ampak dinamična. Rad bi poudaril, da pri tem predlogu ni nikoli šlo za raven cenovne kapice," je povedal češki minister za industrijo Jozef Sikela.

Članice so politični dogovor potrdile s kvalificirano večino. Po neuradnih informacijah mu je nasprotovala le Madžarska, Nizozemska in Avstrija pa sta se vzdržali. Nemčija, ki je bila med najostrejšimi nasprotnicami omejevanja cen plina, in vse ostale članice pa so predlog podprle. Zdaj ga bodo morale uradno potrditi še po pisnem postopku.

 

Poleg tega mehanizem ne sme ogroziti varnosti oskrbe s plinom ali stabilnosti finančnih trgov v EU. "Zato smo vključili več varovalk, da bo lahko hitro ali celo samodejno deaktiviran," je dejal češki minister.

Samodejno bo deaktiviran, če bo seštevek cene LNG in 35 evrov tri dni pod 180 evrov ali pa če bodo razglašene izredne razmere na regionalni ravni ali ravni EU glede oskrbe s plinom.

Uredba vključuje tudi mehanizem ustavitve, o čemer bo morala ob posvetovanju s pristojnimi agencijami odločiti komisija. Ustavljen bo, če bo prišlo do tveganja za varnost dobav energije, finančne stabilnosti ali povečane porabe plina.

Mehanizem za omejevanje cen bo mogoče uporabljati od 15. februarja 2023, ko bo sprožen, pa bo v veljavi najmanj 20 dni, če ga ne bo treba prej ustaviti ali deaktivirati.

Obsegal bo terminske pogodbe za en in tri mesece naprej ter eno leto naprej na TTF in tudi drugih plinskih borzah v EU. Če bo komisija ugotovila, da druge borze negativno vplivajo na delovanje mehanizma, bo lahko predlagala njihovo izključitev.

V EU si še vedno prizadevajo doseči dogovor glede omejevanja cen plina.
V EU si še vedno prizadevajo doseči dogovor glede omejevanja cen plina. FOTO: Shutterstock

Evropska komisija je predlog mehanizma predstavila sredi novembra. Predvideval je, da bi zgornjo mejo cene terminskih pogodb za zemeljski plin na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF postavili pri 275 evrih na megavatno uro. Mehanizem bi se samodejno sprožil, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih. Razlika glede na globalne trge bi morala znašati 58 evrov ali več.

Današnje zasedanje ministrov za energetiko je že tretje o tem predlogu. Pretekli teden so jih tudi voditelji EU na vrhu v Bruslju pozvali, naj danes dosežejo dogovor.

Moskva je v prvem odzivu na današnjo odločitev EU sporočila, da je omejevanje cen nesprejemljivo. "To je kršenje tržnega določanja cen," je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov.

Kumer: To za Slovenijo pomeni stabilnost na trgu 

Slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer je v oddaji 24UR pojasnil, da to – tako kot za vse ostale države članice – tudi za Slovenijo pomeni stabilnost na trgu. "Eventualno visoke cene smo omejili navzgor. Čeprav so trenutne tržne cene še vedno nižje, nam to daje varnost za primer raznih špekulacij ali za primer, da bo oskrba s plinom in poraba s plinom v prihodnjih mesecih prišla v večja neravnovesja. Takrat bo mehanizem začel delovati in bo poslal jasno sporočilo na trg, zato da se ne bo zgodilo čez nekaj tednov ali kakšen mesec, da bi ponovno imeli visoke cene, kot smo jih imeli par mesecev nazaj." 

Ker so posamezne države članice določene določbe členov razumele drugače, na drugi strani pa so bile nekatere države članice zaskrbljene za zanesljivost dobave in oskrbe z zemeljskim plinom, so veljavnost kapice zamaknili s 1. januarja na 15. februar. "Če bi kapica začela veljati tik pred vstopom v mesec, bi to pomenilo preveliko nevarnost za distorzijo na trgu. Vsem nam je v interesu, da imamo kapico, hkrati pa enako zanesljivo dobavo oz. oskrbo in enako stabilen trg, ki deluje. Zato se nam je zdel ta korak zelo dober kompromis – da odmaknemo na dovolj oddaljeno prihodnost, hkrati pa smo vseeno še dovolj blizu. Januarske dobave niso ogrožene, še posebej, ker vemo, kako močno napolnjena skladišča imamo, kakšne so cene za januar in ker smo tik pred januarjem. Bolj pomembno je, da imamo mehanizem zdaj, četudi stopi v veljavo nekaj tednov kasneje," je pojasnil. Mehanizem bo sicer v veljavi eno leto. 

Na vprašanje, kje se je pravzaprav zapletalo in kdo je na koncu popustil, Kumer pove, da so pri pogajanjih zelo hitro delali korake, da so zbližali različna stališča. Nazadnje, ko so se ustavili tik pred zdajci, so bili zelo blizu dogovora. "Ministri smo med pogajanji spreminjali tekst, in ko tekst spreminjaš, je dobro, da ga razumeš v širšem kontekstu – kaj pomeni na zanesljivost oskrbe, na stabilnost trga, na privlačnost dobave kot Evrope, da imamo dovolj velik razpon do ostalih trgov, hkrati pa, da dosežemo in zaščitimo cene za gospodarstvo in prebivalce. Ko vse to preanaliziraš, nam je pomembno, da smo bili še vseeno v ravnovesju. V to situacijo smo države članice prišle iz popolnoma različnih stališč. Enkrat smo se morali poenotiti. Dogovor bi lahko bil boljši, lahko bi bil slabši, ampak imamo ga in nismo ga dosegli s preglasovanjem. To je zelo pomembno sporočilo, ki ga dajemo na trgu," je zaključil.

Potrdili tudi uredbo o skupnem naročanju plina

Ministri za energetiko so dokončno potrdili tudi uredbo, ki določa ukrepe na področju skupnega naročanja plina in solidarnosti pri oskrbi s tem energentom. Članice bodo morale sodelovati pri zbiranju povpraševanja po plinu na ravni EU za najmanj 15 odstotkov zmogljivosti evropskih skladišč, kar je 13,5 milijarde kubičnih metrov plina. Podjetja se bodo nato lahko odločila, ali bodo dejansko kupila plin prek skupnega mehanizma. V okviru tega ne bo možno kupovanje ruskega plina. Ta uredba vključuje še ukrepe na področju solidarnosti med državami članicami. Predvideva standardna pravila, na podlagi katerih bi države članice v primeru izrednih razmer prejele plin od drugih, tudi če nimajo sklenjenega solidarnostnega sporazuma.

Danes potrjena evropska zakonodaja predvideva še oblikovanje dodatnega indeksa za določanje cen plina v pogodbah. To določanje cen namreč trenutno temelji na TTF, ki pa ne odraža več realne slike na trgu. Dodatni indeks za določanje cen bo temeljil na trgovanju z utekočinjenim zemeljskim plinom (LNG). Pripravili ga bodo do 31. marca 2023, so se dogovorili ministri. Uredba poleg tega predvideva uvedbo začasnega mehanizma za omejitev nihanja cen terminskih pogodb za elektriko in plin znotraj posameznega trgovalnega dne.

Dokončno pa so danes ministri za energetiko potrdili še uredbo, namenjeno pospešitvi uvajanja obnovljivih virov energije. Med drugim poenostavlja postopke za izdajo dovoljenj za namestitev opreme za pridobivanje sončne energije in toplotnih črpalk.

Na današnjem zasedanju so ministri obenem potrdili pogajalsko izhodišče o predlogu uredbe za zmanjšanje izpustov metana, ki uvaja nove zahteve glede poročanja o izpustih tega toplogrednega plina za podjetja v naftnem, plinskem in premogovnem sektorju.

Upravljavci bodo v skladu s predlogom, o katerem se bo zdaj Svet EU pogajal z Evropskim parlamentom, morali popisati naftne vrtine in rudnike, spremljati njihove izpuste in sprejeti ustrezne ukrepe za preprečevanje oziroma omejevanje izpustov metana pri obratovanju. "Metan je pomemben toplogredni plin, ki je odgovoren za okoli 30 odstotkov globalnega segrevanja. Ta uredba nam bo pomagala razumeti, od kje prihajajo izpusti metana, in to ustrezno nasloviti. To nam bo pomagalo pri izpolnitvi naših zavez za zmanjšanje izpustov metana za 30 odstotkov do leta 2030," je ob tem povedal češki minister Sikela.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (353)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kaveljc
20. 12. 2022 13.45
Nisem noben rusofil, nasprotno sovražim Putina, ampa, kako lahko EU določa cene zeneljskega plina, če ga nima. Kar pa se tiče UNP, pa lahko iz lastnih izkušenj povem, da je tako drag, da sem raje v hiši montiral dve klimatski napravi za ogrevanje, kot da bi ga še naprej uporabljal. V dveh letih so stroški obeh klim povrnjeni in ubogo gospidarstvo če bo plačevao ameriški UNP.
zibertmi
20. 12. 2022 16.13
+1
saj verjetno sam plin ni tako drag,kot tudi elektrika ne.morajo pa tisti,ki to preodajajo bajno služiti,ker lahko.tudi trgovine pravijo,da v decembru zaslužijo toliko kot drugače v pol leta.črni petki so predmet zase.najprej dvignejo ceno nanjo dajo popust,ko pride črni petek se pa zgodba še enkrat ponovi.če imaš sreče in jim to argumentiraš,lahko prideš do izdelka po prvotni ceni.so redki se ,pa najdejo
robespierre16
20. 12. 2022 08.35
-2
Ja nič prpravte se da bomo pir čez par let kupovali v rubljih.......😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Jožajoža
20. 12. 2022 08.18
+5
Ja,Golob je postal velik igralec na mednarodnem parketu.začeli so upoštevat njegove nasvete.ko je imel govor v bruseljskim parlamentom,ga je gledalo preko medijev milione in milione ljudi .ja veliki vodja se ne naredi,ampak se rodi.
Rafael Kramar
20. 12. 2022 08.57
-4
Ko bo vsaj enkrat predsedoval evropski uniji, takrat se pa lahko oglašate!
zibertmi
20. 12. 2022 10.06
+2
saj to je bil ,poleg seveda plenjenja države.tudi cilj ivanija,da je preko podkupovanj prišel,kot vedno ,do položaja
zibertmi
20. 12. 2022 10.07
+2
znjim se pa mnogi še slikat niso hoteli-seveda kdo bi pa bil v taki družbi.kot bi se slikal s šefom mafije
Komunisti_povsod so
19. 12. 2022 21.58
+1
To bo nekaj novega.
Komunisti_povsod so
19. 12. 2022 21.58
+1
Komunisti_povsod so
19. 12. 2022 21.58
+2
(Število Samsonite transakcij na megavat uro.)
Draža
19. 12. 2022 21.55
+4
Slabo Eu vodstvo,kdaj je že Putin rekel, da Eu vodstvo zna delati samo v škodo lastnega naroda, pa še kako ima prav,saj vidimo.
LocoCoko
19. 12. 2022 21.45
+4
Tudi mesojedi so vegetarijanci, samo prek posrednika... 🤭
Uomo 46
19. 12. 2022 21.31
+1
Občudujete lahko sesutje svetovne ekonomije ... Plin bi moral biti zastonj in nikogaršnja last, kot voda in vse naravne dobrine ... Globalni ekonomisti si želijo lastiti vse, vključno s tabo, ko so te pri rojstvu ožigosali kot živino z sistemsko šifro EMŠO ...
ZIPPO
19. 12. 2022 20.57
+6
Slovenija NE POTREBUJE članstva v EU. Naše vlade so iz EU uspele počrpati SAMO 30 % sredstev. Uspele pa so "počrpati" 100 milijard iz državne vreče! Toliko o dobrobiti za državo in narod.
nur-amrabar
20. 12. 2022 08.07
+0
Yoka Nono
19. 12. 2022 19.57
+5
Vse to se je dogovoril že Ivan,in to mnogo preden je Trumpu čestital za zmago.
Bolfenk2
19. 12. 2022 19.45
+2
Ko je Milka Planinc postala predsednica Jugoslavije je začela zamrzovati cene. Posledica so bile prazne police. Bratuškova je skoraj uničila Slovenijo. Ursola pa bo uničila EU. Samo trg lahjo določi prave cene za plin, vse te kapice na cene bodo pomenile pomanjkanje.
Korintos11
19. 12. 2022 19.52
+0
SREBRNIBREG.
19. 12. 2022 20.16
+6
Kori in to so ji janšisti najbolj zamerili. Ni jim uspelo med 41-45 predati Slovenijo tujcem v roke in tudi sedaj ne. Takrat zaradi partizanov sedaj pa Bratuškove.
Blokiran Drugi Človek
19. 12. 2022 20.34
+4
Nazadnje ko ste janševci prepustili trgu da določa ceno, ste se hitro nazaj zatekli k regulaciji🤡🤡🤡
marker1
19. 12. 2022 20.44
-3
Bratuškova je prodala največ slovenskih podjetij v državni lasti tujcem!
nur-amrabar
20. 12. 2022 08.10
+3
bRATUŠKOVA JE MORALA DOKAPITALIZIRATI SLOVENSKE BANKE z dnarjem slovenskih davkoplačevalcev po nareku EU, ki so jih oropali slovenski tajkuni skupaj z Jan$hotom (afera Mercator)! Sami narodni škodljivci, neoliberalci in desničarji!
Jožica55
20. 12. 2022 11.40
+1
User2369190
19. 12. 2022 19.37
+7
Pa nehajte s temi gozdovi in drva… To je prazgodovinski vir energije.
Korintos11
19. 12. 2022 19.23
+18
Sedaj pa bomo še morali vegani postati, se totemu Golobu rola?
St. Gallen
19. 12. 2022 19.32
+2
na koncu bo kompromis. Prepovedano svinjsko, ostalo lahko+ volilna baza bo zadovoljna
SREBRNIBREG.
19. 12. 2022 19.36
+9
Jaz sem že sedaj vegetarijanec. Jem meso samo od živali katere travo jedo.
piu
19. 12. 2022 19.47
+1
Korintos11
19. 12. 2022 19.52
+5
Sedaj se mu je pa res zrolalo, z vegani se druži! hahaha
optimist11
19. 12. 2022 21.04
+2
Glede na širjenje določene populacije, svinjskega sploh ne bomo rabili prepovedat.
Brakedirt
19. 12. 2022 19.19
+2
svecke, sram vas je lahko, v sosednjem clanku ste mahnica prepustili levakom, a nimate listkov na tisto temo ko ste se nesposobni nagnetli tukaj?
piu
19. 12. 2022 19.23
-1
kmalu bomo mi normalni ljudje praznovali božič.........vi lewaci pa ne....
Brakedirt
19. 12. 2022 19.26
+4
od kdaj partijci praznujete bozic in se imate za pametne?
piu
19. 12. 2022 19.28
-3
Brakedirt
19. 12. 2022 19.30
+2
Brakedirt
19. 12. 2022 19.31
+2
clanek o pucniku in majhnicu je pa kar preskocil, prepovedana tema, raje nabija o bozicu
ElChe
19. 12. 2022 19.38
+4
Partisjka jelka je okrašena z rdečimi zvezami srpi in kladivi.
Brakedirt
19. 12. 2022 19.53
+1
skrita za rdecimi zavesami na trstenjakovi
ElChe
19. 12. 2022 20.04
+0
A ta oblast pa ni rdeča?Bolj kot si misliš!!!Mal si poglej sd,levico itd bolj rdeč že ne morš bit.
nur-amrabar
20. 12. 2022 08.11
+1
vi boste praznovali dan Mitre, ko sonce premaga temo - 22. decembra, zavedeni farški bedaček piu!
ezzy5
19. 12. 2022 19.19
+7
Kaj pomeni to za elektriko? Vsi nekaj mutijo in nihče ne pove nič konkretnega. Takih liderjev ne rabimo!!!!
Slabnick
19. 12. 2022 19.22
+7
Naša elektrika, ki je bomo proizvedli naslednje leto je že prodana po 150€ za Mw/h. Kupovali jo bomo pa vsaj po 350€.
ElChe
19. 12. 2022 19.23
+5
Za elekrtiko to pomeni da bo še pernati naprej prodajal elektriko po nižji ceni,kupoval pa po dražji.To je nova oblast.
Rezervni Kristus
19. 12. 2022 19.14
+8
Kdaj se bo končno našel nekdo, ki bi kazensko ovadil te norce? Je to nova normala, da kraja ni več kriminal? Ali sploh še obstaja neodvisno sodstvo? Je tudi to že vse skorumpirano? Zgleda že tako. Bo moral folk prevzeti vajeti, ter se direktno spraviti na bolnike, pa demokratična načela gor, ali dol, itak jih ni več...
Brakedirt
19. 12. 2022 19.20
+0
Spužva
19. 12. 2022 19.09
-8
Naš Bandelli je zadovoljen! 😁
nur-amrabar
20. 12. 2022 08.13
+2
St. Gallen
19. 12. 2022 19.08
+1
Vsi bodo nehali delati, saj bodo itak enako dobili kot, ce bi bili pridni. Ni vec motivacije za delati. In tocno to Mesec počne - in socializem/komunizem
Arguss
19. 12. 2022 19.11
+2
Lastniki kapitala se pa čudijo ,da ni ljudi za delat .
Slabnick
19. 12. 2022 19.04
+5
Samo eno stvar se moramo zavedat, če bo zima letos kakršne so bile par desetletij nazaj bomo ostal v temi, ker bo prevelika poraba elektrike. V zadnjih letih je bilo zelo veliko ogrevanj zamenjanih za električno toplotne črpalke, ir paneli,...Ni bilo pa še prave zime, da smo recimo teden ali več v mrazu. Tudi avtek se najde kak na elektriko. Se bojim, da je evropski elektroenergetski sistem prešibek za zgoraj opisano.
Shisui
19. 12. 2022 19.08
-1
To je res ampak po drugi strani pa ni razloga, da bi bile zime kot so bile pred desetletji. Tisti časi so davno mimo in povprečna temperatura Evrope je šla strmo navzgor.
SREBRNIBREG.
19. 12. 2022 19.09
-2
Da Bog da, da bo celotna Evropa ostala v temi brez elektrike in plina za mesec dni. Potem še naprej še bolj častili uvajalce nepotrebnih sankcij Rusiji.
Shisui
19. 12. 2022 19.10
+3
SREBRNIBREG.
19. 12. 2022 19.15
-2
Pa kaj motaš o lažeh. Kaj ni res? Ni res, da Evropa noče Ruskega plina? Ni res, da so Rusom razstrelili plinovod? Pa ne slini se enkrat pod enim pa spet drugim nickom.
Slabnick
19. 12. 2022 19.19
-1
Sej ne rečem, da bi bile vse zime lahko je samo ena ostrejša pa se bodo pokazali problemi.
Shisui
19. 12. 2022 19.20
+3
Trdiš, da Rusi niso zaprli plina preden je bil plinovod razstreljen. To je brez dvoma laž. O tem kdo je razstrelil plinovode pa nisem ničesar rekel, saj bi ugibal, tako kot to počneš ti, čeprav se spet pretvarjaš, da točno veš kdo je bil. Res si patološki lažnivec. Lep dan še naprej, ne da se mi s takimi.
Korintos11
19. 12. 2022 19.53
St. Gallen
19. 12. 2022 19.02
+3
V naslednji fazi se bo Luka lotil bancnih vlog: zakaj bi tisti, ki več vplacajo na varcevalni racun, dobili na koncu vec izplačano!? To ni solidarno!
Shisui
19. 12. 2022 19.03
+4
Tip grozi z nacionalizacijo, torej krajo, že odkar je pri koritu.
Spužva
19. 12. 2022 19.05
+1
Jap. Boljše, da vložite denar v bitcoine! Vlada vam bo itak preveč vzela!
Spužva
19. 12. 2022 19.01
+2
Samo.... Messi je vseen kralj, a ne svečke in perjad!!!!!! 😁