Tujina

Ministri EU razpravljali o rastočih cenah energije in dogajanju na veleprodajnih trgih

Bruselj, 02. 12. 2021 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
2

Ministri EU, pristojni za energijo, so na današnjem zasedanju v Bruslju razpravljali o rastočih cenah energije in ukrepih za njihovo blažitev. Obravnavali so tudi preliminarno poročilo pristojne agencije EU o delovanju veleprodajnih trgov. Glavna ugotovitev je, da ni dokazov, da trgi ne delujejo, je povedal minister za infrastrukturo Vrtovec.

Rast cen energije v Evropi že lep čas povzroča skrbi v državah članicah, zato je bilo to vprašanje znova v središču razprave ministrov sedemindvajseterice, ki so se sestali v okviru Sveta EU za promet, telekomunikacije in energijo.

Ministri so med drugim obravnavali preliminarno poročilo Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) o dogajanju na veleprodajnih energetskih trgih.

"Najpomembnejša ugotovitev iz tega poročila je zagotovo ta, da ni dokazov, da trgi ne delujejo. Nasprotno, poročilo poudarja mnoge prednosti trenutnega tržnega modela za končnega odjemalca, ki je pomagal blažiti dvig cen energentov, saj bi bile ob manj integriranem trgu te še višje," je na novinarski konferenci dejal Jernej Vrtovec, ki je kot predsedujoči Svetu EU vodil zasedanje.

Električna energija
Električna energija FOTO: Shutterstock

Številne članice so pri tem predstavile lastne nacionalne ukrepe, ki jih za blažitev negativnega vpliva rasti cen uvajajo na podlagi nabora orodij, ki ga je predstavila Evropska komisija.

Večina držav meni, da je nabor orodij ustrezen okvir za uvedbo nacionalnih ukrepov, je ob tem dejal Vrtovec in dodal, da več članic poudarja pomen ohranjanja sedanjega sistema veleprodajnega trga z električno energijo.

"Dejstvo je, da bodo določena nihanja na trgih v tem zahtevnem času ostala, a če želimo na dolgi rok v največji možni meri umiriti nestanovitnost cen na trgu z električno energijo, moramo poskrbeti za lastno energetsko neodvisnost," je povedal Vrtovec. Pri tem si lahko pomagamo le s povečanjem vlaganj v obnovljive in druge nizkoogljične vire energije, kot je na primer jedrska energija, je dodal.

Plin na štedilniku
Plin na štedilniku FOTO: Dreamstime

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson pa je povedala, da je od predstavitve nabora ukrepov v pomoč najranljivejšim državljanom in podjetjem te ukrepe sprejelo ali napovedalo dvajset držav članic. "Danes je bilo pomirjujoče slišati, da so bili ukrepi, ki so jih sprejele vlade, hitro uvedeni in že pomagajo blažiti vpliv nenavadno visokih cen," je izjavila.

Čeprav so se cene plina v primerjavi z oktobrom znižale, so še vedno precej višje kot običajno, takšno stanje pa naj bi se nadaljevalo do pomladi. Posledično ostajajo visoke tudi cene električne energije, je opozorila komisarka. Pri tem je napovedala, da bo Evropska komisija sredi meseca predstavila zakonodajni okvir, ki bo omogočil skupen nakup strateških rezerv plina.

Ministri so danes govorili tudi o napredku pri obravnavi zakonodajnega svežnja Pripravljeni na 55, še posebej o direktivi o obnovljivih virih energije in direktivi o energetski učinkovitosti.

Številne članice pri tem še analizirajo vpliv predlogov na njihova gospodarstva kot celoto. Večina jih podpira raven ambicioznosti zastavljenih ciljev, pri čemer pa poudarjajo, da je nujno zagotoviti dovolj prožnosti in upoštevanje nacionalnih posebnosti.

"Številne delegacije pričakujejo večjo prilagodljivost, da bi lahko dosegli najustreznejše in stroškovno najučinkovitejše politike. Prilagodljivost je ključna, saj se značilnosti naših energetskih sistemov še vedno zelo razlikujejo," je dejal Vrtovec.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kiki Kris
02. 12. 2021 21.37
-1
cepilci...vsi smo v istem sranju..kdaj boste spregledali...jokali boste
zajebant2
02. 12. 2021 21.25
+0
samo lajajo naredijo pa nič, da bi znižali rast