Tujina

Ministri EU za energetiko ponovno o visokih cenah elektrike

Strasbourg, 13. 09. 2022 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Češko predsedstvo Sveta EU je za 30. september sklicalo novo izredno zasedanje ministrov držav članic, pristojnih za energetiko, na katerem bodo govorili o predlogih za soočanje z visokimi cenami elektrike, ki jih obravnava Evropska komisija.

"30. septembra bomo končali, kar smo pretekli teden začeli. Pravkar sem sklical izredno zasedanje ministrov za energetiko, da bi razpravljali o predlogih komisije za soočanje z visokimi cenami energije," je na Twitterju zapisal češki minister za industrijo Jozef Sikela.

Ministri za energetiko so se nazadnje sestali minuli petek, ko so Evropsko komisijo pozvali k pripravi konkretnih zakonodajnih predlogov za omejitev visokih cen električne energije. Med drugim so se zavzeli za uvedbo cenovne kapice za plin. Komisijo so pozvali tudi k ukrepanju za pomoč podjetjem, ki se zaradi velikih nihanj cen elektrike soočajo z likvidnostnimi težavami.

Cena elektrike
Cena elektrike FOTO: Shutterstock

Ministri so sklenili še, da komisijo pozovejo k pripravi ukrepov za omejitev prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. Poleg tega pa še k uvedbi solidarnostnega prispevka, ki bi ga morala plačevati podjetja v naftnem, plinskem in premogovnem sektorju. Sredstva, pridobljena iz obeh ukrepov, bi namenili za blažitev vpliva visokih cen energije na potrošnike in podjetja. Poleg tega so se zavzeli, naj Bruselj predstavi predlog za usklajeno zmanjšanje porabe elektrike v EU.

Evropska komisija ima predloge ukrepov na dnevnem redu današnjega kolegija. Glede na osnutek predloga, ki ga je še pred potrditvijo na komisiji objavil francoski spletni medij Contexte, naj bi Bruselj predlagal obvezno zmanjšanje porabe elektrike. Poleg tega pa še omejitev prihodkov za proizvajalce elektrike s tehnologijami, ki so cenejše od plina, pa tudi uvedbo solidarnostnega prispevka za fosilni sektor.

Več o tem bo predvidoma v sredo v svojem nagovoru o stanju v Uniji v Evropskem parlamentu povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Tam bo predstavila tudi predloge zakonodaje na drugih področjih. Med temi so predlogi akta o svobodi medijev, akta o kibernetski odpornosti, uredbe o prepovedi izdelkov, proizvedenih s prisilnim delom, ter izrednega instrumenta za zaščito dobavnih verig v času kriz.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferfo
29. 09. 2022 09.41
+1
In kaj bodo spremenil, razen da bodo končali s sejninami v žepu 😏
Walter Pravicek
13. 09. 2022 15.25
+3
Vsem iz vrha EU naj pocrkajo vse krave.Brezmožganski trust,voditelji,ki so klečeplazni hlapci Ameriških služb od CIA navzdol.Mi bomo,če bomo trpeli pri plačevanju položnic-PLIN SE JE ŽE PODRAŽIL.Ti z enormnimi plačami zase ne bodo čutili tega.
Roxy79
13. 09. 2022 15.00
+1
Bodo zrihta,l da bomo dobili iz Malezije tople puloverje......
picijulka1
13. 09. 2022 14.25
+3
Borzna cena elektrike je 20 x višja od proizvodne cene.
za naše
13. 09. 2022 14.04
+3
Prej je bil za vse kriv g.Janša, zdaj pa je Ukraina ha,ha
Walter Pravicek
13. 09. 2022 15.27
+3
Vse okoli nas se krivi ,le na Ursulo,Bidna,Borelija in druge predsednike držav članic EU se ne sme pokazati!