Tujina

Kmetje v Bruslju zabarikadirali ceste, v akciji tudi vodni top

Bruselj, 26. 02. 2024 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob robu zasedanja kmetijskih ministrov so se v Bruslju zbrali kmetje s traktorji, ki niso zadovoljni z dosedanjim ukrepanjem Evropske unije. Po zadnjih podatkih je bilo na bruseljskih ulicah okoli 900 traktorjev, pri čemer pa so bile razmere vse bolj napete.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Protesti kmetov se ne umirjajo
    04:02
    Iz SVETA: Protesti kmetov se ne umirjajo
  • Iz 24UR: Kaos v Bruslju
    02:49
    Iz 24UR: Kaos v Bruslju
  • Iz SVETA: Traktorji zasedli Bruselj
    03:13
    Iz SVETA: Traktorji zasedli Bruselj
  • Kmetje v Bruslju
    01:00
    Kmetje v Bruslju

Belgijski kmetje, ki so se jim pridružili tudi kolegi iz nekaterih drugih držav, so se danes odpravili proti Bruslju, kjer poteka zasedanje ministrov držav članic EU.

Po podatkih policije je bilo ob 11. uri na mestnih ulicah in cestah že okoli 900 traktorjev, ki so večinoma v okolici institucij EU, poročajo belgijski mediji.

Traktorji so že zjutraj zasedli glavne prometnice v belgijski prestolnici, tudi v okolici institucij EU, prišlo pa naj bi jih še več. Na več krajih so zakurili ogenj, ki ga je policija gasila s pomočjo vodnega topa. Na cesto, ki povezuje staro mestno jedro z evropsko četrtjo, pa so stresli pnevmatike, pomešane z blatom.

Razmere v belgijski prestolnici so vse bolj napete. Na več krajih so protestniki zakurili ogenj, med drugim zažigajo pnevmatike. Policija skuša požare pogasiti z vodnimi topovi. Kmetje so poleg tega na cesto, ki povezuje staro mestno jedro z evropsko četrtjo, stresli pnevmatike, pomešane z blatom. Prebili pa so tudi eno od policijskih cestnih blokad.

Policija je zaradi napovedanih protestov med drugim zaprla več predorov in dve postaji podzemne železnice v bližini evropskih institucij. Ljudem je svetovala, naj se proti središču mesta ne odpravijo z avtomobili.

Kmetje so v Bruslju protestirali že v začetku meseca ob zasedanju voditeljev držav članic, vendar niso zadovoljni z dosedanjim ukrepanjem EU. Kot so v pozivu na proteste zapisali v sindikatu valonskih kmetov Fugea, je treba Evropsko komisijo "znova spomniti" na težave.

"Vrnili smo se, da bi spomnili na našo glavno zahtevo, to je zagotoviti dostojne prihodke za kmete. Zato je treba končati politiko proste trgovine in deregulacije trgov," je povedal predstavnik Fugee Timothee Petel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predlagani ukrepi komisije, kot so začasno odstopanje od določenih okoljskih zahtev in administrativna razbremenitev, so po njegovih besedah potrebni, vendar pa ne naslavljajo ene njihovih prioritet. To je zagotovitev pravičnih cen.

Eden od kmetov je za AP dejal, da obžaluje, da obdelovanje zemlje počasi zamira. "Kmetijstvo. Kot otrok o njem sanjaš, kot odrasel pa zaradi njega umreš," je dejal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Protestniki so bili sicer kritični do izjav ministra in komisarja na novinarski konferenci. V evropskem združenju kmetijskih organizacij European Coordination Via Campesina, ki je soorganiziralo današnje proteste, so zapisali, da ukrepi ne naslavljajo njihovih glavnih zahtev. To so pravične cene in odprava prostotrgovinskih sporazumov.

Kakšne so zahteve?

Med drugim zahtevajo izstop iz prostotrgovinskih sporazumov s tretjimi državami, vključno z ustavitvijo pogajanj o sporazumu z južnoameriškim trgovinskim blokom Mercosur. Zahtevajo še regulacijo trgov, da bi zagotovili pravične cene in preprečili špekuliranje.

Zavzeli so se tudi za pravično skupno kmetijsko politiko, ki bi podprla ekološko kmetijstvo.

Kmetijski ministri članic, med njimi državna sekretarka na slovenskem kmetijskem ministrstvu Eva Knez, bodo danes v Bruslju razpravljali o odzivu na zahteve kmetov. Obravnavali bodo predloge Evropske komisije za zmanjšanje administrativnega bremena kmetov in določene kratkoročne ukrepe predvidoma tudi sprejeli.

Bruselj različne ukrepe pripravlja, potem ko so se v številnih evropskih državah kmetje odpravili na ulice, med drugim v Nemčiji, Franciji, Belgiji in Španiji, pa tudi v Sloveniji. Zahtevajo boljše cene za njihove proizvode, manj birokracije in določena odstopanja pri izpolnjevanju okoljskih ciljev. Kmete na vzhodu EU je medtem na ulice pognala tudi po njihovem mnenju nelojalna konkurenca iz Ukrajine.

Kmetijski ministri Bruselj pozvali k nadaljnjim ukrepom za razbremenitev kmetov

Dosedanji ukrepi Evropske komisije, med katerimi sta umik predloga uredbe o pesticidih in možnost odstopanja od določenih okoljskih zahtev glede obdelave zemlje, pa tudi predlogi za administrativno razbremenitev kmetov gredo po mnenju ministrov v pravo smer, je povedal belgijski minister David Clarinval.

"Ti ukrepi predstavljajo prvi konkreten korak, da bi hitro odgovorili na določene skrbi kmetov na evropski ravni. Vendar pa Svet EU ocenjuje, da to ni dovolj. Komisijo poziva, naj čim prej dopolni dosedanje ukrepe z novimi, ki bodo bolj ambiciozni," je povedal belgijski minister, čigar država trenutno predseduje Svetu.

Države članice so danes po njegovih besedah med drugim izpostavile večjo prožnost pri nekaterih t. i. dobrih kmetijskih in okoljskih pogojih (GAEC), ki jih morajo kmetje izpolnjevati, če želijo prejeti neposredne podpore iz skupne kmetijske politike. Ministri so se zavzeli še za enostavnejše postopke sprememb strateških načrtov skupne kmetijske politike in boljše usklajevanje nadzora, je povedal belgijski minister.

Po navedbah evropskega komisarja za kmetijstvo Janusza Wojciechowskega pa je večina članic odprta tudi za spremembo temeljnega akta evropske kmetijske politike, predvsem pogojev GAEC. "Teoretično bi lahko to storili še v tem mandatu, če bomo hitri. Temu sem naklonjen," je povedal komisar. Gre sicer za bolj srednjeročen ukrep.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo nadaljnji ukrepi komisije umirili napetosti spričo protestov kmetov, ki se že več mesecev zbirajo na ulicah in cestah številnih članic unije.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razumi če lahko
26. 02. 2024 18.24
+1
Sedaj so naši kolesarji na nogah , kaj si misli policija terorizira kmete pa take pa to !!
1234A
26. 02. 2024 18.15
-13
Kaj spet te kmetavzarji razgrajajo, naj raje znižajo cene
mario49
27. 02. 2024 09.29
+0
Ali sploh veš ,pomen besede "kmetavzarji?" Seveda ne moreš vedeti,ker je tvoj IQ po vsej verjetnosti na ravni komaj rojenega "piščanca!ali pa še to ne!
Delavec_Slo
26. 02. 2024 18.09
+20
Bravo kmetje, denar za cel svet, samo za evropejce ne, ki živimo to!
obožeobože
26. 02. 2024 18.09
+5
Je gnojevke več kot na Studencu!
Senzor
26. 02. 2024 17.51
+20
Zalijte evropski parlament z gnojevko.
Delavec_Slo
26. 02. 2024 18.10
+9
manchesterisred
26. 02. 2024 17.23
+3
Vodni top? Kaj ni to samo v Sloveniji?
Luther
26. 02. 2024 17.19
+28
Belgijski poslanec v EU parlamentu g. Marc Botenga je pred pol leta pošteno povedal, kaj si misli o ''uspehih'' Ursule Von Der Leyen. Prisolil ji je lepo moralno klofuto in ji navedel sledeča dejstva. Jasno je, da je Ursula proti delavskemu razredu. Ona zasluži 30.000 € na mesec in briga jo, da danes 30 % Evropejcev mora preskočiti vsaj en obrok na dan, ker nima dovolj denarja. Enako kot 46 % Evropejcev si ne more privoščiti dvig temperatura v hiši saj se bojijo, da ga ne zmorejo plačati. Najmanj 100 milijonom Evropejcem grozi revščina. Blokirala je subvencije za račune energije. Ni obdavčila milijonarjev in ni obdavčila super dobičkov multinacionalk, vojaške in farmacevtske industrije. Danes preprosto zagotavlja milijarde evrov za vojaški sektor in za multinacionalke. Kupna moč EU se je zmanjšala in tako prisilila ljudi še k večjemu varčevanju, kar poganja inflacijo. Konča s tem, da reče, vaša Evropa gospa Ursula ne bo nikoli moja. Pred dobrim mesecem dni ji je dal jasno vedeti, da ni ona ni bila izvoljena, ampak le delegirana. in ni imela nobenih pooblastil, da odloča o vseh Evropejcih. Jaz dodajam. Ursula je bila delegirana za predsednico po željah ZDA. Prej je bila vojna minstrica v Nemčiji. Vsak vojni minister v Nemčiji in tudi ostalih večjih državah EU zaseda to funkcijo, ker ga izbere ZDA. In kot taka je vazalka ZDA, ki je EU pripeljala na rob prepada. Še en mandat pod Ursulo in EU bo izbrisana.
Pingy Pongy
26. 02. 2024 18.41
+2
Upam, da si zapis pod “LUTHER” preberejo vsi politiki na drzavni kot Eu ravni .
Balki36
26. 02. 2024 17.19
-8
Jas se nikdar nisn nabavu zelenjave pa sadja od kmeta....vedno grem v trgovino....pa to
cirenij
26. 02. 2024 17.28
+8
Saj kmetje prodajajo na tržnicah in v trgovinah. In naj bi bilo označeno, da je naše. Saj kmet se ne more ukvarjat s tem, da ti proda kilo zelenjave pa kilo sadja.
iziizi
26. 02. 2024 17.11
+20
BRAVO KMETJE ,TA EVROPSKA MAFIJA SAMO KRADE RASPUSTIT BRUSELJ
brabusednet
26. 02. 2024 17.08
+12
Kaj pravi na to Fajonka in Golob v jederni Evropi solzilec,vodni top in pendriki.Levičarji si poglejte,da ne boste spet presenečeni,ko bo to pri nas se dogajalo.
Gorka
26. 02. 2024 17.06
+4
Balki36... Dober tek
štrekeljc
26. 02. 2024 21.26
+1
Kako butast moraš biti, da ne dojameš, da se Balki norčuje?
Balki36
26. 02. 2024 16.55
-16
Njihove zahteve so popolnoma neupravicene....samo zato ker delajo od zore do mraka pa ob vikendih in praznikih si se ne zasluzijo dobrega placila...pa to
nnnnnnnnnnn
26. 02. 2024 16.55
+12
Gume so zakurl!!!! Kje je Greta?
Balki36
26. 02. 2024 16.54
-10
Zakaj sploh rabimo kmete?.....sj burek pa kebab ne rasteta na njivi.....to je pa glavna hrana nas lewicarjev....naj propadejo....pa to
iziizi
26. 02. 2024 17.11
+7
ipissimus
26. 02. 2024 17.49
+4
Balki prvo se vprašaj iz česa je sploh burek in kebab narejen potem pa od kje te surovine sploh pridejo predno rečeš en sirov burek prosim.
Balki36
26. 02. 2024 16.49
+0
Ojej vodni top koristijo fasisti....pa to
slovenka62
26. 02. 2024 16.25
+19
Bravo.Kaj ti bo birokrat pisal zahteve ko še njive od blizu ni videl.
gozdar1
26. 02. 2024 16.30
-14
Braz evropskih subvencij, bi večino evropskega kmetijstva že davno propadlo, ker ni konkurenčno.
brezcasni
26. 02. 2024 17.15
+7
brez odkupa poceni izdelkov iz tretjih drzav bi propadli vsii,prevozniki in se miljon drugih v verigi
štrekeljc
26. 02. 2024 21.27
+0
holcer, konkurenčno ni zaradi neumnih omejitev, ki jih postavlja Bruselj!
medekmali medekmali
26. 02. 2024 16.25
+9
kje ste zdaj pevičarji na ulice protestirat ker policija pod vodstvom levih vlad uporabljajo vodne topove nad nedolžne ljudi 🤣🤣🤣🤣
noname1
26. 02. 2024 16.12
-20
Traktorji pa v 90% subvencionirani od države in EU
čokolino23
26. 02. 2024 16.27
+15
noname1 Kupi si kmetijo ali najem in začni delati .in boš videl ,da brez traktorja ne gre in brez sodobnih strojev.ALI PA VZAMEŠ MOTIKO,LOPATO ,VILE,GRABLJE IN VOZIŠ S KRAVAMI ALI S KONJEM !!!
Dragica Cegler
26. 02. 2024 17.09
+7
Traktor je stroj za deli.Kaj pa ko država v fabrikah subvencionira ,tudi za delovne stroje.Kaj ti misliš,da bodo kmetje kopali z moti kami.
brezcasni
26. 02. 2024 17.18
+2
aja a bos ti na hrbtu nosil stvari in za opravila vpregu sebe in svoje na polju.......subvencijo dobijo samo uspesni kmetje ,ker morajo tudi oni dokazat da se jim dodeli......a proti dilerjem ,lopovom in preprodajalcem delavcev v super luksuznih avtih pa nimas nic proti
sprint
26. 02. 2024 18.25
+2
Tako bo spet moralo biti. Okolje, zeleni, onesnaženje pa to...
MajaZzz
26. 02. 2024 16.11
+15
Ljudje v EU bodo pokazali eliti mi pa Samo cakajmo Ker Nismo P od pomembni. Vse se Bo uredilo z ali brez goloba.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 02. 2024 16.01
+23
Zakaj režimska policija dovoli skorumpiranim politikom da nam to počnejo? Ker so svobodni? Zakaj ščitijo te politike ko pa jasno vidijo kam in v kakšno sr... nas za lase vlečejo z svojimi preveč očitnimi lažmi in jim nobeden NIČ ne more? Zakaj bi potem podpirali naprej ta odvraten sistem, ki laže da je dober?