Tujina

Von der Leynova v primeru Poljske napoveduje ukrepanje

Bruselj, Luxembourg, 19. 10. 2021 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA, U.Z.
Komentarji
81

Več članic EU je v Luksemburgu Evropsko komisijo pozvalo k ukrepanju v primeru sodbe poljskega ustavnega sodišča, ki je postavilo pod vprašaj temeljno načelo primarnosti prava EU. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je zatrdil, da komisija bo ukrepala. Tudi Von der Leynova je napovedala enako. "Ne bomo dovolili, da se naše vrednote postavijo na kocko," je zatrdila.

Do današnje razprave v Evropskem parlamentu prihaja po odločitvi poljskega ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da so nekatere temeljne določbe pogodbe EU po poljskem pravu neustavne.
Do današnje razprave v Evropskem parlamentu prihaja po odločitvi poljskega ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da so nekatere temeljne določbe pogodbe EU po poljskem pravu neustavne. FOTO: AP

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med današnjo razpravo o odločitvi poljskega ustavnega sodišča in primarnosti prava EU v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejala, da ta sodba postavlja pod vprašaj temelje EU in da bo komisija ukrepala. "Ne bomo dovolili, da se naše vrednote postavijo na kocko," je zatrdila.

"Ta sodba postavlja pod vprašaj temelje EU. To je neposreden izziv enotnosti evropskega pravnega reda," je dejala v svojem nagovoru poslancem. Po njenem prepričanju le skupni pravni red zagotavlja enake pravice, pravno varnost, medsebojno zaupanje med državami članicami in s tem skupne politike.

Do današnje razprave v Evropskem parlamentu prihaja po odločitvi poljskega ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da so nekatere temeljne določbe pogodbe EU po poljskem pravu neustavne.

Po besedah von der Leynove je to prvič, da je sodišče države članice ugotovilo, da so pogodbe EU nezdružljive z nacionalno ustavo. "Ne moremo in ne bomo dovolili, da naše vrednote postavijo na kocko. Evropska komisija bo ukrepala," je zatrdila.

Možnosti so znane, je dejala in pri tem omenila postopek za ugotavljanje kršitev, instrumente za zaščito evropskega proračuna in postopek po 7. členu pogodbe EU. Slednjega je označila za "močno orodje" v pogodbi EU, h kateremu "se moramo vrniti". "Globoko obžalujem, da smo se znašli v tej situaciji," je še dejala von der Leynova in dodala, da je bila in vselej bo zagovornica dialoga. "To je situacija, ki jo je mogoče in treba rešiti," je poudarila.

Ob koncu govora je še dejala, da si "želimo močne Poljske v združeni Evropi" in sklenila z besedami: "Poljska, ti si in boš vedno v osrčju Evrope."

Morawiecki kritičen do Bruslja

Evropske poslance je nagovoril tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, čigar vlada je v napetih odnosih z Brusljem, te napetosti pa so se po nedavni razsodbi poljskega ustavnega sodišča še okrepile. V svojem govoru je izrazil podporo evropski integraciji, obenem pa je zagovarjal odločitev poljskega ustavnega sodišča in bil kritičen do evropskih institucij. "Evropska integracija je naša izbira. Evropa je naš prostor, ne želimo iti nikamor drugam," je dejal in se zavzel za močno Evropo. 

V razpravi je v vlogi predstavnika Sveta EU v odnosih z Evropskim parlamentom med slovenskim predsedovanjem sodeloval tudi zunanji minister Anže Logar. V nastopu je dejal, da je spoštovanje pravne države ključnega pomena za dobro delovanje EU. Evropska unija je unija prava in primarnost evropskega prava je njen temelj, je poudaril. Po njegovih besedah je v arhitekturi EU primarnost evropskega prava način zagotoviti enakost države članice pred pogodbami in da imajo vsi državljani unije enake pravice.

Pravila igre morajo biti enaka za vse in spoštovanje teh pravil, vključno z institucijami, je obveznost za vse, je še menil. Na tem po njegovem prepričanju temelji pravna država. Kot je dejal, ima evropsko pravo prednost pred nacionalnim pravom znotraj področij, ki jih je pooblastila država članica. To načelo je priznano v vseh državah članicah. Vendar je najvišji zakon v EU ustava neke države, je prepričan.

Če evropske institucije prekoračijo ali kršijo njim delegirane pristojnosti, morajo imeti države članice sredstva, da se odzovejo, je pojasnil. Pri tem je zavrnil "jezik groženj" in izsiljevanja evropskih institucij. V svojem skoraj polurnem govoru, ki ga je zaradi prekoračitve dovoljenega časa nekajkrat prekinil predsedujoči razpravi, se je tudi zavzel za suverenost držav v razmerju do Bruslja.

V razpravi so svoja stališča predstavili tudi poslanci, ki so Evropsko komisijo vnovič pozvali, naj proti Poljski sproži postopek za ugotavljanje kršitev in mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem pravne države.

Von der Leynova se je v sklepnem nagovoru odzvala na pozive poslancev, da naj komisija zamrzne evropska sredstva Poljski in ne odobri poljskega načrta za okrevanje po pandemiji covida-19, ki je podlaga za izplačilo sredstev. Pojasnila je, da so sredstva v okviru evropskega mehanizma za okrevanje vezana na reforme, ki jih morajo države članice v skladu s priporočili za posamezno članico izpolniti. V primeru Poljske se eno od priporočil nanaša na ponovno vzpostavitev neodvisnosti sodstva. K temu sodi ukinitev disciplinske zbornice, odprava sistema discipliniranja sodnikov in ponovna zaposlitev nezakonito odpuščenih sodnikov.

"Slišala sem, da to nameravate storiti," je dejala, pri čemer se je obrnila k Morawieckemu in ga pri tem pozvala: "Storite to."

Več članic EU za ukrepanje v primeru poljske sodbe glede primarnosti evropskega prava

Ministri EU za evropske zadeve pa so na zasedanju v Luksemburgu, ki ga je vodil državni sekretar na MZZ za evropske zadeve Gašper Dovžan, v okviru letnega dialoga izmenjali mnenja o stanju vladavine prava v uniji na podlagi drugega letnega poročila Evropske komisije. Pri tem se niso mogli izogniti vprašanju o primarnosti prava EU. To temeljno načelo postavlja pod vprašaj nedavna odločitev poljskega ustavnega sodišča, da so nekateri deli evropske zakonodaje v neskladju s poljsko ustavo.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je že ob prihodu na zasedanje dejal, da so "zelo zaskrbljeni" in da želijo zaščititi primarnost evropskega prava. Po njegovih besedah je pomembno uporabiti vsa orodja, ki so na voljo. Med temi sta mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava in postopek po 7. členu.

Ministri so danes razpravljali tudi o poteku konference o prihodnosti Evrope in pripravi na vrh EU konec tedna. Na dnevnem redu vrha so rastoče cene energije, usklajevanje odziva na pandemijo covida-19, zunanji vidik migracijske politike, digitalni načrti ter trgovinska in aktualna zunanjepolitična vprašanja.

Pred ukrepanjem je treba pripraviti "robusten dosje", je pojasnil. Kljub odločnosti, da ukrepajo, pa pri komisiji ostajajo ostajajo odprti za dialog. Napovedal je tudi, da bo v okviru obiskov v prestolnicah članic v kontekstu dialoga o vladavini prava predvidoma sredi prihodnjega meseca obiskal Varšavo. Kasneje je na novinarsko vprašanje, kdaj in kako bo komisija ukrepala, spomnil na besede predsednice komisije Ursule von der Leyen iz njenega nagovora o stanju v uniji sredi septembra, v katerem je dejala, da bo komisija "v prihodnjih tednih" poslala pisma nekaterim članicam.

Stališče, ki ga je v parlamentu predstavila komisija, je bilo na današnjem zasedanju v Luksemburgu deležno široke podpore, z izjemo ene ali dveh članic, je povedal Reynders. Ni pa ju želel imenovati. Več članic, med njimi Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Danska, Nemčija, Irska in Švedska, je po neuradnih informacijah na zasedanju pozvalo k ukrepanju Evropske komisije. Skoraj vse pa so izrazile zaskrbljenost.

Dovžan pa je na vprašanje, ali Slovenija podpira stališče predsednice komisije, da je glede Poljske treba odločno ukrepati, dejal, da Slovenija trenutno predseduje Svetu EU, zaradi česar ne izraža svojih stališč v zadevah, kjer predseduje. Kot je pri tem pojasnil, Slovenija nikoli v preteklosti ni postavljala pod vprašaj kakršnega koli temeljnega načela prava EU, zlasti ne primarnosti prava EU. Slovenija in slovensko predsedstvo upata, da bo stekel "konstruktivni dialog", zlasti med Evropsko komisijo, ki je varuhinja pogodb, in Poljsko v smeri premoščanja razlik.

Nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth je ob prihodu na zasedanje dejal, da pričakuje "jasno opredelitev" do temeljnih vrednot in načel EU. "Tukaj ni popuščanja, ni manevrskega prostora za kompromise. Smo na strani tistih, ki se zavzemajo za Evropo, in to je velika večina Poljakov," je dejal.

Francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune pa je menil, da se mora EU brez omahovanja odzvati na spodkopavanje evropskega projekta s strani Poljske in uporabiti sredstva, ki so jih dale na voljo države članice. "Če postavljamo pod vprašaj pravno državo, postavljamo pod vprašaj evropski projekt," je posvaril

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
20. 10. 2021 10.28
+1
Kokodakanje starekure . . . . . .
Cervantes Saavedra
20. 10. 2021 10.40
+1
Ursula ima izobrazbeno doktorsko stopnjo in je članica nemške stranke krščansko-demokratska unija CDU, bila je tudi predavateljica na medicinski fakulteti. - JJ je rojen istega leta kot Ursula, torej stari kurec (= samec pri kokošeh v slovanskih jezikih), ki je končal obramboslovje, fakulteto, na katero so šli tisti, ki ničesar drugega niso zmogli narediti. - Tvoje namigovanje na Našega velikega vodjo je preočitno. Sramota!
Cervantes Saavedra
20. 10. 2021 10.14
-1
Anton Logar je podprl prednost evropskega prava nad nacionalnim kot pot, da imajo vsi prebivalci EU enake pravice. To jih bo slišal od Orbanše.
24ur.
20. 10. 2021 08.32
+3
Se smejete da so nekateri ovce, glih take deržave niso, skrbijo za dobro svojih ljudi, a ne za dobro eu, eu je velika banka ki ji je v interesu zadolžit državo, in potem zahtevat na tak ali drugačen način s obresti, ne mislim za denar, ampak pleši tako kot igram, to je presila, ni demokracije
Cervantes Saavedra
20. 10. 2021 10.24
-1
"Pleši tako kot igram", menijo JJ, Orban in podobni. A to je demokracija? Na Madžarskem, Poljskem in še kje v višegrajski skupini je politični vrh omogočil, da je elita neznansko obogatela. Recimo Babiš na Češkem. To je res "za dobro svojih ljudi", a le tistih z vrha, ne vseh. Ovce pa ploskajo.
24ur.
20. 10. 2021 08.26
-1
Pravite , da so bivše komunsre/ ma pri komunarah ni bilo brezdomcev, na tisoče brezposelnih, karitasa, pomoči za šolske zvezke, vrste v zdravstvu….. uf kako lahko demokracija je bolj pomembna?
MeireMetran
20. 10. 2021 08.25
+4
EVROPA je še samo prazen SOD, ki globoko doni.
MeireMetran
20. 10. 2021 08.24
+6
Evropskih vrednot preprosto NI..ali so to parade ponosa, tisoče migrantov, nasilje in teror nad Evropejci.ter uničevanje avtohtone kulture in narodov..
zavetnik
20. 10. 2021 08.22
+6
Moraš pa biti strašno naiven, da verjameš tem pravljicam Leyenove naklada in naklada isto kot Pahor a zgodi se nič, zero nula
Walter Pravicek
19. 10. 2021 21.48
-2
Panowie na Poljskem so zgoženi,ker morajo ubogati USTAVO CELE EU!Ja kak bi to zgledalo,ko bi kot Hojs in Janša delali( kot delata ta dva STA.....! )vsi v vseh državah po svoje?USTAVA EU JE SVETINJA,DRŽAVNE PA KOT PODREJENE NE MOREJO TRMASTO VSTRAJAT PRI NEKIH PRAVILIH,IZ ČASA,KO ŠE NISO BILI ČLANICE EU.A HOČEJO DENASR IZ KASE EU.MADŽARI BI SE TEGA DENARJA ODREKLI.RES JE TUDI,DA JE MOŽEN ODHOD IZ EU!KOT SO ŠLI ANGLEŽI!IZBIRAJTE PANOWIE!
jozejoze1
19. 10. 2021 21.48
+1
Če bo šlo tako naprej, se bo ta EU-vukojebina razpadla prej kot v letu dni.
Cervantes Saavedra
20. 10. 2021 10.29
-1
za joze: Razpadla bo na dva samostojna dela - na del, ki si želi vladavine prava enako za vse prebivalce, in tiste, ki tega ne želijo (= višegrajci). V katerem bi rad bil?
mijavci
19. 10. 2021 21.07
+2
Kaj ta ženska misli da bo upravljala in se vmešavala v vse evropske države, Poljska ima svojo ustavo in če ji kaj ne paše bo pač šla ven iz EU tako kot kmali Madžarska, Češka , Slovaška, še dve leti pa EU ne bo ostalo nič, od njihovih vrednot bodo ostale samo mavrične zastave.
punkracij
19. 10. 2021 20.19
+2
Vse to je angleško sranje iz ozadja kot tudi naftno plinska kriza in kovid, vse to zaradi izstopa iz EU ker so videli da je bila to brc v temo.
Nimasmisla
19. 10. 2021 18.27
+0
Poljska je pri pristopni izjavi vse podpisala sedaj bi pa imeli denar.obveznosti pa ne
borjac
19. 10. 2021 17.20
+2
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyenv , sedaj je zadnji čas da uvedete sankcije, blokirate EU sredstva .... Poljski, ki očitno ne spoštuje pravnega reda v EU, še več Poljska se s pomočjo ali celo navodilih konservativne RKC z zakoni pomika za 300 let nazaj, če EU ne bo ostro in brezkompromisno ukrepala tvega da bodo to moderno Evropo, države nekdanjega Varšavskega pakta potegnile, nazaj v greznico brez spoštovanja prava in demokracije, cela Evropa bo v greznici, velesile pa bodo plesale na našem grobu, če pa že drugače ne more biti, naj se te države iz bivšega Varšavskega pakta ločijo in odidejo po svoji poti, raje kot da je cela Evropa v greznici preteklosti, naj bodo tam samo ti zaplankanci, ki jih vodijo Poljaki, Madžari, Čehi, Slovaki, Baltiške države.
ZKP.
19. 10. 2021 15.33
+6
elll
19. 10. 2021 15.06
+0
ja ma lukošenko prav o eu, lev brez zob
Jaronimo
19. 10. 2021 15.00
+6
Vsa sreča da so Poljaki obdržali svojo denarno valuto, to gre tem hijenam v Bruslju najbolj v nos!
borjac
19. 10. 2021 15.09
+0
Jaronimo, ti si strašno pameten, Poljska je pokasirala ali nekaj bo še pokasirala, 12 milijard nepovratnih sredstev od EU.
Pepi primorc
19. 10. 2021 14.38
-1
Fajn naj jim zacola, pa Mađarski tud. Če jim kaj ni prou, naj grejo nazaj pod Ruse. Sam počaki Urši do maja, da se znebimo našega fašija, nam pa ni treba računa pošiljat. 70% ga ne mara.
rde?i2020
19. 10. 2021 14.11
-2
Navadna lapača.
poper00
19. 10. 2021 14.54
-1
prinašalec2
19. 10. 2021 14.09
-5
Čas je, da ta "prefinjena" gospa preda predsedovanje kakšni "zreli" osebi ali pa bo EU počasi pričela razpadati. Poljski narod je na svoji koži spoznal "vladavino prava " po levičarsko.
prašek
19. 10. 2021 14.32
+2
poper00
19. 10. 2021 14.55
+1
Vsi so levičarji samo zagrižene bivše komunjare ne.To je domet pingo usranetov.
reakcionar
19. 10. 2021 14.08
+5
Ne vem, sem v precepu.........Ker načeloma sem za EU, za povezanost in za neko vrhovno pravo kot okvir za pravo posameznih držav članik............Ampak ne to komisarsko-birokratsko-tehnokratsko EU. Ne za neke neizvoljene robotizirane sterilne govornike nekih čudaških klubov kot je von der Leynova. Dejansko ni vprašanje EU da ali ne..........Vprašanje je kakšna EU.........Kakšno Evropo si želimo. Evropo, oziroma Bruselj, ki nam zdaj diktira pod katerimi pogoji se smemo gibat v družbi, to ne bi bilo možno brez Bruseljskih direktiv in v bistvu bruseljske agende. Zato globalisti želijo da je vse v okviru nekih ogromnih korporacij, oziroma organizacij, da je vse centralizirano............in neizvoljeno............Zaradi lažje kontrole.............in seveda da se igra po njihovih notah. Notah transhumanizma, moralnega relativizma, liberalizma..............Bog ne daj po starodavnih krščanskih tradicijah Evrope............................Torej gre se za vprašanje vrednot in poti po kateri stopa EU in v bistvu vsa Evropa.............Na to opozarja tudi Orban in še par vodij, v glavnem Višegradske četverke. Ampak se to v mejnstrim medijih, povsem pristransko in ideološko označi kot proti-evropsko delovanje..............Včasih so komisarji obtoževali ljudi za proti-partijsko in proti-državno delovanje...........Danes pa spet komisarji (evropski seveda) obtožujejo državne voditelje za proti-evropsko delovanje.........Mar ljudje kot so Orban in Trump posegajo v notranje zadeve Nemčije in Francije, ki zdaj vidimo v bistvu kako totalitarne družbe so postali? Ne posega. In kaj Nemčiji daje pravico posegat v notranje zadeve Madžarske? Orbana so izvolili na demojratskih volitvah njegovi državljani. Kdo pa je izvolil von der Leynovo?
nikhrast
19. 10. 2021 14.37
-3
Nobeden ni izvolil Orbana ali Janšo direktno, v parlamentarni demokraciji stranke in poslanci predlagajo premiera.
Jaronimo
19. 10. 2021 15.01
+4