Tujina

Kumer posvaril pred mehčanjem izhodišč pri omejevanju cen plina

Luksemburg, 25. 10. 2022 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko so se voditelji držav članic EU konec preteklega tedna zavzeli za omejevanje cen plina, imajo ministri za energetiko danes na dnevnem redu tehnično razpravo o tem. Govorijo tudi o omejevanju cen plina za proizvodnjo elektrike. Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je posvaril pred mehčanjem izhodišč, ki so jih glede ukrepov za omejevanje cen plina konec prejšnjega tedna določili voditelji EU. Slovenija se po njegovih besedah zavzema za to, da bi cene omejili tudi za dolgoročne produkte.

Plin
Plin FOTO: AP

Ministri, med njimi slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer, so se v Luksemburgu sestali, potem ko so se voditelji članic prejšnji teden zavzeli za vzpostavitev cenovnega koridorja za transakcije z zemeljskim plinom, s katerim bi takoj omejili pretirane cene. Obenem so komisijo pozvali k pripravi začasnega okvira EU za omejitev cen plina, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije.

Kot je pred zasedanjem v Luksemburgu povedal Jozef Sikela, češki minister za industrijo, čigar država predseduje Svetu EU, so voditelji dali splošne usmeritve, ministri za energetiko pa bodo danes opravili tehnično razpravo. "Pričakujem napredek, ki bi bil lahko potrjen do konca novembra. Strinjamo se, da želimo ohraniti enotnost," je pojasnil.

Kumer posvaril pred mehčanjem izhodišč pri omejevanju cen plina

Slovenski minister Kumer pa je na zasedanju poudaril, da pri sprejemanju predloga uredbe ne sme priti do mehčanja izhodišč voditeljev. Pri tem je izpostavil omejevanje na kratkoročne produkte trgovanja s plinom, čemur Slovenija nasprotuje. "Ključno je, da zajamemo celotno zimo, torej celoten sezonski čas," je povedal. Slovenija pa si prizadeva, da bi zajeli tudi celotno leto 2023, saj bi tako imeli stabilne letne cene, je pojasnil.

Dodal je, da bi z vključitvijo dolgoročnih produktov obenem špekulantom preprečili, da bi se s kratkoročnih preusmerili na dolgoročne.

Poleg tega se po Kumrovem mnenju Slovenija zavzema še za to, da cene ne bi določali samo konec meseca za naslednji mesec, ampak da bi zajeli večje časovno obdobje preteklih končnih cen. Cenovni koridorji bi morali biti obenem različni za različne produkte.

Zadnji čas za dogovor o tem svežnju ukrepov je po ministrovih besedah 24. november, ko bo naslednje srečanje ministrov za energetiko. "Ne bi želel žrtvovati kakovosti za to, da bi dogovor dosegli kakšen teden prej," je sklenil.

Infrastrukturni minister Bojan Kumer
Infrastrukturni minister Bojan Kumer FOTO: Luka Kotnik

Infrastrukturni minister se je odzval tudi na padec cen plina v zadnjih dneh. To je po njegovih besedah posledica več dejavnikov, in sicer manjše porabe zaradi vremena in pa tudi zmanjševanja porabe zemeljskega plina v zadnjih mesecih. Poleg tega so močan signal z dogovorom o omejevanju cen plina konec preteklega tedna poslali voditelji EU.

Brez komentarja o iberskem modelu

Ni pa želel komentirati t. i. non-paperja Evropske komisije o prenosu iberskega modela omejevanja cen plina, ki se uporablja za proizvodnjo elektrike, na evropsko raven.

Kumer, ki mu non-paperja še ni uspelo prebrati, je glede iberskega modela poudaril, da bi ga lahko na raven celotne EU prenesli samo, če bi izvajali še druge mehanizme, kot je skupno naročanje plina. Poleg tega bi bilo treba članice spodbuditi, da bi sklenile solidarnostne sporazume o oskrbi s plinom. Predlog komisije sicer vključuje ukrepe za skupno naročanje plina in solidarnost, ki bi bila v primeru izrednih razmer samodejna.

Evropska komisija je državam članicam namreč predstavila tudi t. i. non-paper o omejevanju cen plina, ki se uporablja za proizvodnjo elektrike, v skladu z iberskim modelom. Ta model, ki ga trenutno uporabljata Španija in Portugalska, omogoča državno financiranje plina, ki ga uporabljajo energetska podjetja.

Komisija je med zasedanjem non-paper javno objavila, v njem pa poudarja, da določitev cene pri od 100 do 120 evrov na megavatno uro pri trenutnih cenah plina ne bi prinesla rezultatov. Pri takšni določeni ceni pa bi se poraba plina po ocenah Bruslja povečala za od pet do devet milijard kubičnih metrov, in sicer večinoma na račun tretjih držav, predvsem Velike Britanije in Švice, zato bi z njimi morali doseči dogovore o razširitvi sheme zunaj meja EU.

Evropska komisija poudarja še, da bi imela finančna pomoč pri kupovanju plina za proizvodnjo elektrike različne posledice za države članice, med najbolj obremenjenimi bi bile tiste, ki uporabljajo največ plina za tovrstne namene.

Najbolj učinkovita bi bila vzpostavitev evropske sheme, v okviru katere bi si članice porazdelile stroške glede na koristi. To bi bila po mnenju komisije zahtevna naloga, in sicer zaradi pomanjkanja zanesljivih statističnih podatkov in političnih sprememb. Obenem pa Bruselj pripravlja dolgoročnejšo in bolj strukturno metodo za omejitev vpliva cen plina na cene elektrike, ki bi jo bilo mogoče sprejeti hitro.

Plin
Plin FOTO: Shutterstock

Med drugim bi proizvajalcem, ki uporabljajo obnovljive vire energije in druge cenejše tehnologije, nadomestila izplačevali na podlagi dejanskih proizvodnih stroškov. Glavna vloga proizvajalcev elektrike, ki uporabljajo plin, pa bi bilo uravnavanje učinka nestabilne proizvodnje iz obnovljivih virov. Pri tem bi moral dobro delovati kratkoročni trg, ki bi zagotovil, da bi se uporabljala najcenejša in najučinkovitejša tehnologija.

Češki minister je sicer še pred javno objavo non-paperja dejal, da v njem pogreša veliko stvari. Komisija mora po njegovih besedah dodati manjkajoče dele, predvsem študijo vpliva in pa sam ukrep omejevanja cen plina, ki se uporablja za proizvodnjo elektrike.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikay
25. 10. 2022 19.38
+0
Golob je uničil Slovensko energetiko, kaj šele bo v prihodnje, za njim bo ostalo pogorišče in rdeče pokopališče.
Fichte
25. 10. 2022 19.02
+1
Zakaj Golob ne pove, komu in za kako dolgo obdobje je GEN prodal proizvodnjo elektrike iz NEK. In da imamo sedaj zaradi njega probleme s cenami.
Rusofilček
25. 10. 2022 19.05
+2
tudi Janša ne ve odkod mu premoženje nepojasnjenega izvora.
trgft
25. 10. 2022 19.00
Slovenija je po besedah ministra Bojana Kumra že opravila razmislek o izstopu iz pogodbe o energetski listini, ki ga je v zadnjem času napovedalo več članic EU. Po navedbah spletnega portala Euractiv so to napovedale Poljska, Nizozemska, Španija, Francija in Belgija.
Rusofilček
25. 10. 2022 18.29
-5
barabe zahodnjaške. Rusi z našim Putinom, so najbolj pošten narod.
nekaj brezveze
25. 10. 2022 18.26
+2
Kdor verjame da je cev Nord streama prazna- je velik nevednež..
Rudar
25. 10. 2022 18.40
+0
SlepiSlovenc
25. 10. 2022 18.24
Ni plina. Plina ni. A sevejde
trimax
25. 10. 2022 18.21
+2
Omejevanje cen in printanje denarja, odlična kombinacija za prazne cevi in police v trgovinah. Ni čudno da so zaposlili še 50 policistov za varovanje vladnih zgradb.
Frane Šajn
25. 10. 2022 18.06
+6
Ja je še kaj kar še niste potegnili iz rokava proameriški prdci!?
SlepiSlovenc
25. 10. 2022 18.05
+0
Se že tresem. WAu