Tujina

Fajonova v Varnostnem svetu za takojšnje premirje v Gazi: 'Dovolj je'

Bruselj, New York, 23. 01. 2024 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je v Varnostnem svetu ZN poudarila, da je treba nemudoma končati spopade med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas v Gazi. Omenila, da je v 100 dneh spopadov življenje izgubil vsak stoti Palestinec v Gazi. "Dovolj je. Velika večina ubitih v Gazi so ženske in otroci. Civilisti v Gazi se soočajo z nenehnimi napadi, stradanjem, prenapolnjenimi zavetišči, uničeno civilno infrastrukturo, sesutim zdravstvenim sistemom in onemogočenim dostopom do drugih osnovnih storitev," je opozorila in dodala, da bo le premirje omogočilo dostavo zadostne humanitarne pomoči.

Ministrica je tik pred začetkom zasedanja pred dvorano Varnostnega sveta odgovarjala na vprašanja dopisnikov ZN in jim prenesla vsebino svojega kasnejšega govora. Poudarila je, da v diplomaciji ni prostora za frustracije, in dejala, da si morajo vsi skupaj še naprej intenzivno prizadevati za končanje spopadov in mirovni proces, ki bo vodil do rešitve dveh držav.

"Moje današnje sporočilo je jasno in edino: potrebno je takojšnje premirje v Gazi in v regiji. Le s premirjem, ki ga bodo spoštovale vse strani, bomo lahko zaščitili civiliste," je v Varnostnem svetu uvodoma dejala ministrica in omenila, da je v 100 dneh spopadov življenje izgubil vsak stoti Palestinec v Gazi.

"Dovolj je. Velika večina ubitih v Gazi so ženske in otroci. Civilisti v Gazi se soočajo z nenehnimi napadi, stradanjem, prenapolnjenimi zavetišči, uničeno civilno infrastrukturo, sesutim zdravstvenim sistemom in onemogočenim dostopom do drugih osnovnih storitev. Le premirje bo omogočilo dostavo humanitarne pomoči v obsegu, ki je potreben," je dejala Fajonova in ponovila poziv za začetek priprav na mednarodno mirovno konferenco.

Poudarila je, da se humanitarne organizacije soočajo s številnimi izzivi, pri čemer njihovi delavci tudi umirajo. "Če želimo, da človečnost prevlada, moramo postaviti temelje za smiselno humanitarno akcijo. Le premirje bo ustvarilo pogoje za varno vrnitev razseljenih oseb," je dejala in ob tem jasno obsodila izjave izraelskih uradnikov, ki predlagajo izselitev Palestincev iz Gaze, kakor tudi grozljive razmere, v katerih živijo Palestinci v Gazi.

Obsodila je vse oblike terorizma, tudi teroristične napade Hamasa 7. oktobra, in ponovila poziv za takojšnjo brezpogojno izpustitev talcev.

"Ne moremo si zatiskati oči pred vsemi kršitvami mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, ki so se zgodile v zadnjih mesecih. Od terorističnega napada 7. oktobra in opisov spolnega nasilja s strani Hamasa, do vseh kršitev mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic," je dejala in poudarila, da je zagotovilo za mir in varnost močan mednarodni pravni sistem.

Opozorila je, da se nasilje širi po regiji in obsodila napade Hutijev na ladje v Rdečem morju. "Svoboda plovbe in pomorska varnost sta ključnega pomena za pretok osnovnega blaga, vključno s hrano, gorivom in ključno humanitarno pomočjo, namenjeno prebivalstvu po vsem svetu. Napetosti v regiji so vse večje in kmalu bomo dosegli točko, od koder ne bo več vrnitve," je posvarila.

"Prekinitev ognja bo omogočila obnovo Gaze pod vodstvom prenovljene palestinske oblasti ob močni podpori ZN in mednarodne skupnosti. S prekinitvijo ognja mislim na proces, ki se začne s prekinitvijo sovražnosti, ki jo spoštujejo vse strani v konfliktu, in vključuje vse zgoraj navedeno - vodi v neodvisno palestinsko državo, varen in zanesljiv Izrael, mirno regijo in življenje prebivalcev vseh držav v regiji brez strahu in terorja."

"26.000 žrtev, tako palestinskih kot izraelskih, ni statistika; vsaka od njih je imela življenje, družino, sanje, upanje in načrte. Najboljši način, da izkažemo spoštovanje tistim, ki so v tem konfliktu izgubili življenje, je to, da utremo pot miru. Čas je za prekinitev ognja," je sklenila.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: AP

Slovenija se ni pridružila tožbi Južne Afrike

V Varnostnem svetu ZN resolucije z zahtevo o premirju ta trenutek ni mogoče sprejeti, ker to ovirajo ZDA, ki so trdna zaveznica Izraela. Na vprašanje, ali obstaja možnost za pritisk na ZDA, da spremenijo stališče, je Fajonova odgovorila, da se o tem z Američani seveda pogovarjajo.

"Pogovarjamo se tako na zasedanjih kot tudi stran od oči javnosti. Srčno upam, da ob tolikšnem številu civilnih žrtev ne more nihče dopuščati, da se ta morija nadaljuje. Pritisk se bo nadaljeval in sem prepričana, da bomo danes v Varnostnem svetu slišali ves svet, ki bo pozival k premirju. Slovenija bo tukaj zelo glasna," je dejala.

Ministrica je sicer dodala, da Izrael v tem trenutku na premirje še ni pripravljen, čeprav sama meni, da bi to privedlo tudi do izpustitve preostalih talcev, ki jih je palestinsko gibanje Hamas zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra lani.

Izrael zavrača tudi rešitev dveh držav in nima odgovora na vprašanje, kaj se bo zgodilo, ko se bodo boji končali. Slovenija zagovarja mirovno konferenco, ki bo privedla do rešitve dveh držav.

Fajonova je dejala še, da se Slovenija ni pridružila tožbi proti Izraelu, ki jo je na Meddržavnem sodišču v Haagu vložila Južna Afrika, in da vlada o tem ni sprejela nobenega sklepa. Zatrdila pa je, da bo Slovenija spoštovala odločitev sodišča.

Na vprašanje o tem, ali bi lahko dejanja Izraela v Gazi opredelili kot genocid, pa je odgovorila: "Jaz kot političarka ... Ni moja odgovornost in bilo bi celo napačno, da sama podajam take zelo grobe ocene. Za to so pristojna telesa, sodišča. Kaj je moje intimno mnenje, pa je nekaj drugega."

Borrell: Izrael ne bi smel nasprotovati rešitvi dveh držav

Izrael po vojni v Gazi ne more imeti pravice do enostranskega blokiranja vzpostavitve palestinske države, je v Bruslju dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri pa je poudaril, da o rešitvi dveh držav na Bližnjem vzhodu obstaja "mednarodni konsenz". 

"Nekaj je jasno, Izrael ne more imeti pravice veta na samoodločbo Palestincev," je Borrell povedal na skupni novinarski konferenci s Šukrijem po zasedanju pridružitvenega sveta EU-Egipt.

"Združeni narodi priznavajo oz. so večkrat priznali pravico Palestincev do samoodločbe. Nihče ne more dati veta na to," je še povedal.

Šukri je medtem dejal, da "obstaja mednarodni konsenz o potrebi, da se bližnjevzhodni konflikt razreši na podlagi rešitve dveh držav". "Čas je, da se to implementira, mednarodna skupnost ima načine, vire in mehanizme, da to stori," je poudaril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masai mara
26. 01. 2024 11.33
+2
A ni gospa še pred časom izjavljala da neomajno podpira Izrael ?..
skradin
24. 01. 2024 13.33
+3
G. Pijonova si mora 200 letno zgodovino Gaze razčistit in potem govoriti o njih. Sicer pa kakšno ima ona besedo? Saj veliki svetovni strici se ji le smejijo....trapi iz banana republike.
NIKI 2
24. 01. 2024 12.05
+4
Ne vem kaj z temi ŽIDI narobe skoraj celo zgodovino od kar obstajajo imajo z nekom težave. Ali koga napadajo ali pa kdo njih napada. Verjetno je nekaj krivde na njihovi strani. Mislim pa do so dosedaj porabili vse Jokerje glede na konto holokavsta in bodo morali počasi nehat igrat na to karto. Saj če si dosedaj kaj omenil preko njih si bil takoj sovražnik št.1
jaitak tak
24. 01. 2024 11.07
+1
Matr je smotana tale Fajon.
adejteno
24. 01. 2024 10.53
+2
Zberi pogum in javno obsodi Izrael, ne pa da samo zrak mešaš. Razumni ljudje tega sveta vedo, kako pokvarjeni so Izraelci. Kakorkoli, dnevi so jim šteti...
S56EM
24. 01. 2024 09.21
+6
Butla, misli da je miss in govori, da je za mir na zemlji...
cirenij
24. 01. 2024 09.05
+4
A Izraela pa ne upa obsodit? In predlagat sankcije? Samo leporečje! Besede Izrael sploh ne izreče. Edino, da se nismo pridružili tožbi proti Izraelu. Duše prodane!
G. Papež
24. 01. 2024 08.51
+6
Že ko začne govoriti je smešna. Kot dopisni novinar - javljam se iz hodnika ali preddverja palače ozn, kjer v dvorani še poteka seja🤣🤣🤣
123soba
24. 01. 2024 08.45
+12
Delata red v svetu. Raje ga naredite v stranki SD. Banda nesposobna, kradljiva...
totnhem
24. 01. 2024 08.44
+8
Židi bodo prišli po fajonko.
El pi5tolero
24. 01. 2024 08.38
+0
Dovolj je tebe izdajalka Slovenskega naroda!
slovenka62
24. 01. 2024 08.36
+11
O fajonka pa tisti prepotentni žbogar utihnita.Kaj se delata pomembna če vemo kje smo.
zajfa
24. 01. 2024 08.37
+4
zajfa
24. 01. 2024 08.36
+12
hahaha, ja, vsi te poslušajo. Tukaj ti pač strici iz ozadja ne morejo pomagati. Džabe poso. Židi so glavni.
El pi5tolero
24. 01. 2024 08.39
+5
Jp židi so glavni! Upraviceno! Biznis obvladajo!
zajfa
24. 01. 2024 08.45
+0
Pa ne samo biznis. Povsod prosperirajo ker če si več 1000 let pod socialnim in evolucijskim pritiskom rasteš in se razvijaš bolj kot drugi.
brabusednet
24. 01. 2024 08.35
+12
Ta pa zna povedat,take jim je povedala,da so vsi okameneli.Sem prepričan,da bo danes mir zavladal po svetu ali jutri.
misterbin
24. 01. 2024 08.32
+4
Kaj se ima Fajonka za sliniti ? Podpornica muslimanov .BNe ve ,da so Palestinci napadli Izrael ?
adejteno
24. 01. 2024 10.51
+2
Večina ljudi, ki uporablja lastno pamet in možgane, ve, da so Izraelci krivi za napad 07.10., polno dokazov za to je bilo javno objavljenih... Ostali pa še kar beeeee
Pajo_36
24. 01. 2024 08.30
-6
Kot prvo sramota SDSa pa NSija da se podpira načrtno pobijanje naroda, ki je recimo v od 10-15% tudi krščanski, v regiji so najbolj native kristjani prav Palestinci in Arabci v Siriji, ki govorijo jezusov jezik, se pravi aramejščino. JA imamo položaj zdej v VS, ampak vpliva nimamo nobenga, Izrael lahko dela kar hoče, tistemu, ki je pa normalno kako se ravna s Palestinci bi mu pa jaz dal palestinske dokumente in ga poslal v Bethlehem, s tem, da bi se vozil vsak dan v službo v Hebron ali pa v Jeruzalem, pa bi videl, kako so tretirano, nič bolj kot Judje v getih na Poljskem po okupaciji s strani Nemčije. Seveda, ker samo da se upreš s silo, ker itak te oni tlačijo s silo, si terorist. Tako da, pred očmi mednarodne skupnosti se gleda nasilje nad avtohotonim narodom Palestine že 75 let, ki ga ubija in tlači bela rasa, ki je prišla iz Evrope. Ja, res je, da so Judje prišli v Izrael iz vsega sveta, ampak treba je razumeti strukturo izraelske družbe, da imajo moč in denar beli ali ashkenazi Judje, ki so prišli iz Evrope in ZDA. V vladi pa sedi gospod Ben Gvir, ki je obtožen terorizma, ki s svojo ultra desno stranko recimo tudi pride na kako poroko, kjer se ženita Palestinec in Judinja, ter hoče to preprečit, recimo. Tako da mednarodna skupnost je po drugi vojni dopustila in vojno v Jugoslaviji, Ruandi, vse ameriške invazije za resurse kot so nafta in plin, ruske napade na države itd.... United Nothing je dober samo, da vozi hrano na kaka območja in odstranjuje mine. Režija vojn pa poteka nekje drugje, vodi jo drug lobij, lobij denarja. In seveda se opozarja dalje, kako bo čez pet let spet ena vojna nekje celo v Evropi, ker se države drastično oborožujejo, vojni botri v Ameriki in Rusiji pa financirajo politiko in vojno industrijo.
brabusednet
24. 01. 2024 08.40
+2
Pajo vi levičarji ponosni nasledniki zločinskih komunistov pa teroriste zagovarjate.Gliha skup štriha pravi pregovor.Hinavci levičarski najprej doma dostojno pokopljite nedolžne pobite žertve.Imate jih po vsej državi na deset tisoče.Potem se pa svetnike in miroljubce delate.
Pajo_36
24. 01. 2024 08.42
+0
če so levičarji današnji naslednjiki zločinskih komunistov, so desničarji današnji naslednjiki nacistov. al kako? današnja desnica pri nas podpira pobijanje, če gledamo Palestino, kdo je pol morilec? Kaj pa ameriško britanska invazija na Evropo leta 1944? so mel puške sam za okras?
Dark Knight
24. 01. 2024 08.57
+0
Levičarji ste samodeklarirani ponosni nasledniki.
dracon
24. 01. 2024 08.59
+0
Civilisti morajo samo nehati podpirati HAMAS, ne pa da jih skrivajo po kleteh skupaj z orožjem. To zame ni nedolžnost. Izrael ni brez greha (ne govorim samo o trenutnem konfliktu ampak na splošno), a vseeno je zelo enostavno. Vrnite talce takoj, pa se pogovarjamo o premirju. Izrael je vsaj 4x ponudil roko, ki so jo Palestinci vedno zavrnili. Za njih je sprejemljiva samo Palestina, ne sobivanje. Dejanjem slej ko prej sledijo posledice. In da, Izrael Palestince vedno le bolj potiska v enklavo in jim manjša prostor. A po drugi strani v Izraelu dela ogromno Palestincev, tudi v sodstvu in državni upravi. Obratno pač ne. Še enkrat, civilisti podpirajo HAMAS in njihov teror, zato zame niso nedolžni. Nedolžni so otroci, zagotovo pa ne starši, ki jih učijo in manipulirajo, da počnejo stvari, ki jih pač počnejo. Dovolj video posnetkov kroži z obeh strani, da si človek lahko ustvari vsaj približno sliko situacije. Palestine tako ali tako ne bi sploh bilo, če se ne bi miljarde pomoči vsako leto zlivale v to državo, s katerimi pa se v večini gradi podzemne bunkerje in financira HAMAS. Palestine brez pomoči mednarodne skupnosti in Izraela sploh ne bi bilo, ker bi propadli prej kot v mesecu dni. Umetno se drži neko tvorbo pri življenju in s tem podaljšuje konflikt. Desetletja se je reševalo zadevo kot predlaga ga. Fajon. Kje smo ? Kjer smo bili in tako bo šlo naprej še 40 let. Zagovarjam bolj drastičen pristop, ker je to enkrat treba presekati in zgraditi drugačne temelje. In mogoče je ta trenutek napočil. Vseeno se mi zdi zelo nepravično, da se od Palestincev nič ne zahteva, ampak se samo pričakuje, da se nam bodo smilili in jih bomo samo podpirali. Zahteve bi morale biti postavljene za obe strani.
džonborno
24. 01. 2024 08.21
+14
Zelo odločna, ni kaj. Ne razumem kako jo je zmanjkalo v Piranskem zalivu, pri sprejemu Hrvatov v šentgen....
Roadkill
24. 01. 2024 08.20
-5
misli - besede - dejanja, to je vrstni red. Za slovenske hlapce je že to da smo prišli do besed napredek.Menim da bi se morali pridružiti Južni Afriki, če bi bili država
inside1
24. 01. 2024 08.14
+11
Tako grdo ko gleda jo bodo vsi takoj upoštevali. Pa kaj se ta mal kura sploh gre tam neki izpostavljat pa navodila velikim dajat, ko jo tak noben ne upošteva. Kr neki, glavn da smo prepoznavni in nas bo kdo na zemljevidu našel...
Zedd
24. 01. 2024 08.06
+8