Tujina

Mississippi kot zadnja zvezna država ZDA z zastave umika simbol konfederacije

Jackson, 29. 06. 2020 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oba domova kongresa ameriške zvezne države Mississippi sta v nedeljo glasovala za odstranitev simbola konfederacije z zastave zvezne države, ki je še zadnja v ZDA, ki je ohranila ta spomin na čas suženjstva. Odločitev so sprejeli v času množičnih protestov proti rasizmu v ZDA, ki so znova izpostavili spornost simbolov, ki spominjajo na suženjstvo.

Zastava vsebuje prapor konfederacijskih sil južnih držav, ki so med državljansko vojno nasprotovale odpravi suženjstva.
Zastava vsebuje prapor konfederacijskih sil južnih držav, ki so med državljansko vojno nasprotovale odpravi suženjstva. FOTO: AP

Oba domova kongresa sta potrdila odstranitev praporja konfederacijskih sil z zastave te južne zvezne države. Predlog nove zastave bo v skladu s sprejetim zakonom pripravila devetčlanska komisija, na novi zastavi pa bo tudi napis 'Verjamemo v Boga'. O predlogu bodo nato prebivalci zvezne države odločali novembra, če pa ga ne bodo potrdili, bo Mississippi brez državne zastave do potrditve nove.

Sedanja zastava vsebuje prapor konfederacijskih sil, južnih držav, ki so med državljansko vojno med letoma 1861-1865 nasprotovale odpravi suženjstva.

Senatorji potrditev zakona pozdravili z radostnimi vzkliki in objemi

V predstavniškem domu so odstranitev praporja podprli z 91 glasovi proti 23, v senatu pa s 37 glasovi proti 14. Senatorji so potrditev zakona pozdravili z radostnimi vzkliki in objemi. Pred Mississippijem je bila zadnja zvezna država, ki je odstranila prapor s svoje zastave, sosednja Georgia leta 2003.

Demokratski senator John Horhn je spremembo zastave označil za "velik korak na poti priznanja od Boga dane človečnosti vseh".

V predstavniškem domu so odstranitev praporja podprli z 91 glasovi proti 23, v senatu pa s 37 glasovi proti 14.
V predstavniškem domu so odstranitev praporja podprli z 91 glasovi proti 23, v senatu pa s 37 glasovi proti 14. FOTO: AP

Odločitev je pozdravil tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden. Na Twitterju je zapisal, da se je "moralni lok vesolja danes še nekoliko upognil", pri čemer se je nanašal na znano izjavo borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga, da je "moralni lok vesolja dolg, a se nagiba k pravičnosti".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Guverner Tate Reeves je v nedeljo že sporočil, da bo zakon podpisal.

Po ZDA, ki so jo zajeli protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju po smrti temnopoltega Georgea Floyda maja, sedaj z vidnih javnih mest odstranjujejo tudi kipe generalov nekdanje konfederacije, ki se je želela v 19. stoletju odcepiti od ZDA, da ohrani suženjski sistem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikolajev
29. 06. 2020 21.40
+2
Zastava je lepa.
Antoniozmaj
29. 06. 2020 21.19
+1
janšisti, kaviar naciji, v Ameriki so bili prvotni narod rdečekožci oz.indijanci. Glede na to, da zagovarjate domoljubje in "čisto" raso, bi morali zagovarjat indijance na tej celini in ne črnce ali belce.
Al83
29. 06. 2020 20.00
+9
Vsi Ameriški sužnji so prišli v ZDA čez severna pristanišča, večinoma na Židovskih ladjah. Židi so bili tako dominantni v trgovini s sužnji, da v Ameriki nisi mogel kupiti sužnja na soboto, ker so bile vse tržnjice zaprte na njihov sveti dan. Sever je pripeljal in prodajal sužnje na jug, po tem so pa razglasili vojno, ker se tem sužnjem niso hoteli odpovedati. Poleg tega je bil prvi lastnik črnega sužnja črnc, ki je iztožil svojega služabnika na sodišču, da mu mora služiti do konca življenja. Samo 10% belcev je imelo sužnje, za razliko od 70% Židov. Sužnjelastnikov je bilo pa tudi veliko osvobojenih črncev. Poleg tega nihče ne govori o tem, da so Črnske sužnje prodajala sama Afriška plemena, ki so bila konstantno v vojni med sabo in so tudi sama uporabljala sužnje. Tudi nihče ne govori o tem, da je velika večina Afriških sužnjev šla v Bližnji Vzhod za Arabce. Nihče ne omeni tudi tega, da glede na to, da je veliko črnih potomcev sužnjev v Južni in Severni Ameriki, teh potomcev ni v Arabskem svetu. To pa zato, ker so Arabci svoje črne sužnje kastrirali. Z njimi pa so delali tako slabo, da je povprečna generacija črnih sužnjev v Arabskem Svetu zdržala okrog 6 let. Tako, da če si se znašel kot Afriški suženj si lahko samo molil, da te bodo poslali na Zahod in ne v Arabski svet. Poleg tega, če je bil Linclon desničar, Republikanec, uganite kdo je po tem vodil jug. Če ste odgovorili levi Demokrati imate prav. Demokrati so bili v Ameriški zgodovini vedno stranka suženjstva, volili so proti vsej zakonodaji za osvoboditev, izumili so pa tudi Klu-klux-klan, ki je bil njihov huliganski predhodnik Antife in BLM. Demokrati so bili strank suženjstva vse do 20ga stoletja, ko so črnce kupili z socijalnimi in jih tako dobili na svojo stran do konca zgodovine. Konfederacijsko zastavo pa najdemo na njihovih volilnih letakih še pri Billu Clintonu.
Al83
29. 06. 2020 19.23
+6
Belci postajajo manjšina v ZDA. Belci pod 16 let so že manjšina. In sedaj bodo prvo kar bodo storile nove večine je odstranile vse belske simbole, v komunistični kanpanji poniževanja. Hvala bogu so še tisti belci, ki so v ZDA dobro oboroženi, tako da na njih na bodo mogli izvajati genocida, kakor to počnejo npr. komunistični črnci v Južnoafriški republiki. Se pa otežuje belcem v ZDA sposobnost zaposlovanja, ker so pri službah priviligerani ne-belci(POC), kar bo vpljivalo na sposobnost belcev, da ustvarijo družine in obstanejo, kot rasa. To so dobili v zahvalo, ko so spustili toliko nebelih tujcev v svojo državo, da so postali manjšina oz. tujci na lastni zemlji. Nekaj za pomislit, kaj se zgodi, če nameravate volit Fajonko v naslednjih volitvah. To bo postala tudi vaša prihodnost, če še naprej volite levico. Samo vi ne boste imeli pokavk, da se branite v lastnih domovih.
nikhrast
29. 06. 2020 20.10
-1
V Ameriki je okoli 15% Afro-Američanov, v Kanadi pa okoli 5%. Prihaja pa sem precej ostalih, samo poglej koliko Kitajcev je že tu. Skoraj vsako velemesto ima Chinatown, pa Toronto ima Little Italy, Greektown, Little Tibet. Koreatown… Ej, kakšnega komunista boš pa težko našel v Severni Ameriki, delavski razred, pa sindikati, neverjetno sovražijo komunizem.
Al83
29. 06. 2020 20.46
+5
Kaj pa so drugega progresivci kot komunisti. Odpret hočejo meje, legalizirat vse ilegalca in jim dat zdravstvo in socijalne. Ukinit policijo, carino, vojsko. Uničit razbit vso belsko zgodovino. Uničit razbiti krščanstvo in cerkve. To ti niso klasični levičarski talking pointi. To so ideali skrajne levice, ki je še bolj levo od bivših komunistov, ki smo jih imeli mi v komunistični Jugi.
fb_1699372593
29. 06. 2020 20.59
+0
Tudi belci so prišli v Ameriko, iz Evrope namreč
alicante123
29. 06. 2020 18.12
+3
Prvi uradni nagovor po zaprisegi kot predsednik ZDA Abraham Lincoln 1860: "Ne nameravam posredno ali neposredno posegati v institucijo suženjstva, kjer ta obstaja. Verjamem, da do tega nimam zakonite pravice in nimam naklonjenosti. "
Al83
29. 06. 2020 19.31
+3
Suženstvo je bilo Lincolnu za izgovor, ker je vodil ofenzivno vojno, kjer je pobil 500.000 južnjakov. Suženjstvo je bilo med vojno legalno v severnih suženjskih državah, Linkon je osvobodil samo sužnje v Konfederaciji, ki pa je ni nimel pod kontrolo. Abolicjonisti na severu so pravzaprav hoteli, da se konfederacija odcepi, zato da jim pobeglih sužnjev ne bi bilo potrebno več vračati na jug.
nikhrast
29. 06. 2020 20.03
-4
Malo poglej zgodovino, vojna se je začela aprila leta 1861 ko je ko Konfederalna vojska napadla Fort Sumpter.
Al83
29. 06. 2020 20.23
+6
Fort Sumpter je bila pomorska trdnjava v Charlestonu, South Carolini. South Carolina je bila država konfederacije. Konfederacijska vojska je napadla Fort Sumpter, ker se Unijska vojska ni hotela pobrati iz te trdnjave, po nevem koliko tednih čakanja in zavlačevanja. Tako, da so jim dali Južnjaki ultimat, in ker ga niso Severnjaki upoštevali so jih izselili na silo. Moramo tudi gledat, da je bila bitka za Fort Sumpter, bitka ki ni imela nobene smrtne žrtve. Izkazalo se je pa po tem to, da je razlog zakaj Severnjaki držijo to trdnjavo ta, da je Linclonova invazijska flota bila na poti v Charlston. Isto ko je Jugo Armada držala vojašnice po Sloveniji, ko se je slovenija že odcepila in čakala na ofenzivno vojsko srbskih tankov.
ni_mi_vse_eno
29. 06. 2020 17.11
+5
Sedaj bomo pa umaknili stoletja stare simbole, zato, da ne bodo mislili, da smo proti črnim. Pa da ne bo slučajno kdo rekel, da bela življenja štejejo. Sledil bo javni linč. Lahko samo rečeš, da črna življenja štejejo. Stoletja stare kipe pa takoj podret, najboljš začet s Krištofom Kolumbom, ki smo ga že obglavili. Le kam gre vse skupaj? V razpad USA?
mmickica
29. 06. 2020 16.56
+2
In zdaj bo na zastavi pisalo " Verjamemo v boga". In ce ne? Saj vsi ne verjamejo v boga?! pet bo separacijska zastava.
El Diablo 2013
29. 06. 2020 15.42
-10
še Mississippijevskim kmetavzarjem je kapnl, da je vojne konc......nej nekdo še jajceglavcu janshi pošlje sporočilo...... po golobu, da bo zihr dubu
nikhrast
29. 06. 2020 16.21
+1
Pa Janša ne bo dal ukaz da se vsi ostanki Titove diktature, to so zvezde, kipi, imena..., odstranijo. Mislim da bo v Sloveniji še kar precej let predno gre to v pozabo, v Ameriki se je vojna končala 155 let nazaj.
Marko_13
29. 06. 2020 15.28
-2
Odstranili bodo konfederacijsko zastavo? Se pravi Mississipi bo zdaj imel isto zastavo kot Kraljevina Jugoslavija🤣
Špartanec
29. 06. 2020 15.02
+25
Zgodovine se ne da na novo spisati.
ni_mi_vse_eno
29. 06. 2020 17.15
+2
To je sicer res, če si vedoželjen, se pozanimaš in spoznaš. Večina pa sledi propagandi, dejstva, kaj je to? Zato v tem času veliko bolj drži, da zgodovino pišejo zmagovalci. Beri James Loewen; Laži, ki so mi jih povedali moji učitelji.
Nikolajev
29. 06. 2020 14.59
+16
V ZDA so črnci enakopravni belcem. V Sloveniji pa so nekdanji komunisti še vedno privilegirani.
Ici
29. 06. 2020 15.07
+29
Daleč najbolj so v Sloveniji priviligirani Romi.
disorderliness
29. 06. 2020 15.16
+4
Tako je. Tisti na vladi mislijo, da so nekaj več.
Razumnež
29. 06. 2020 13.37
+0
V Sloveniji bodo jasno zvezde še kar plapolale in sramotile osamosvojitev Slovenije.
Crazy_Horse
29. 06. 2020 14.11
+24
disorderliness
29. 06. 2020 14.22
+15
To je uradna zastava zvezne države. Koliko zvezd je na slovenski uradni zastavi?
Rok Karantanski
29. 06. 2020 14.52
+11
Niso enake. Pri nas imamo tri 6-krake zvezde. Tri šestke simboliziraji človeka. Simbolizirajo izotop ogljika-12 ali C-12. Prah, ki nastane pri kremaciji je izotop ogljika-12, in je sestavljen iz 6-protonov, 6-nevtronov in 6-elektronov. Nobene povezave z hudičem in drugimi dezinformacijami. Ogljik-12 je najrazprostanejša snov v znanem univerzumu...
Al83
29. 06. 2020 19.39
+1
Je kdo videl grb od Celjskih grofov? Zvezdice na modrem polju, okrog pa rdeče črte, zgleda kot Ameriška zastava.