Tujina

Vojska v Mjanmaru protestnikom grozi z 20 leti zapora za 'oviranje oboroženih sil'

Naypyitaw, 15. 02. 2021 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
0

Vojska v Mjanmaru stopnjuje pritisk na protestnike, ki že deveti dan zapored zahtevajo izpustitev izvoljenih politikov ter ponovno vzpostavitev demokracije. Dostop do spleta je bil v noči na ponedeljek onemogočen, le nekaj ur zatem pa je vojska protestnikom z novo zakonodajo zagrozila z 20 leti zapora, če bodo "ovirali oborožene sile".

V začetku meseca je vojska v Mjanmaru z udarom prevzela oblast in aretirala več sto politikov in aktivistov, med njimi tudi izvoljeno voditeljico Aung San Suu Kyi ter člane njene demokratično izvoljene vlade. V zadnjih dneh se je na ulicah Mjanmara zbralo na sto tisoče ljudi, ki so protestirali proti nasilnim spremembam v državi in zahtevali izpust izvoljenih političnih voditeljev ter ponovno vzpostavitev demokracije. Suu Kyi so pridržali 1. februarja, njen pripor bi se moral izteči danes, a je njen odvetnik sporočil, da bo morala ostati v priporu še vsaj dva dni, v sredo pa jo čaka zaslišanje na sodišču. Med drugim ji očitajo tudi posedovanje nezakonitih komunikacijskih naprav oziroma voki-tokijev, poroča BBC. Njena stranka je sicer zmagala na lanskih novembrskih volitvah, vojska pa (sicer brez dokazov) trdi, da je na volitvah prišlo do nepravilnosti. 

Vojska tudi danes stopnjuje pritisk na opozicijo in protestnike. Med drugim so oznanili novo zakonodajo, po kateri protestnikom grozi 20 let zaporne kazni, če bodo "ovirali oborožene sile". Dolge zaporne kazni in visoke globe so v novem zakonu zagrožene za vse, ki bodo "spodbujali sovraštvo ali zaničevanje do voditeljev udara", tako z besedami, znaki, simboli, je sporočila vojska. Na mjanmarske ulice pa so poslali dodatne enote in oklepna vozila, o teh poročajo iz več delov države, vključno s ključnimi lokacijami v največjem mestu Yangon. 

Z zaporno kaznijo je vojska zagrozila le nekaj ur po tem, ko so v državi znova vzpostavili internetno povezavo. Dostop do spleta je bil onemogočen v noči na ponedeljek, med 01.00 in 9.00 zjutraj. 

Protestniki zahtevajo ponovno vzpostavitev demokracije.
Protestniki zahtevajo ponovno vzpostavitev demokracije. FOTO: AP

Vojaki so v nedeljo v severnem mestu Myitkyina proti zbranim uporabili solzivec in nanje celo streljali, naj pa ne bi bilo jasno, ali so uporabili gumijaste ali prave naboje. Glede na poročanje lokalnih medijev, ki jih povzema AFP, naj bi bilo prijetih tudi najmanj pet novinarjev, ki pa so jih že izpustili. Lokalni zdravnik je za BBC povedal, da je vojska vso noč izvajala tudi hišne preiskave. 

Protesti se nadaljujejo že deveti dan zapored. O več sto zbranih ljudeh, zlasti študentov, danes poročajo iz Yangona. Podobno število naj bi se jih glede na prenos na Facebooku zbralo tudi v mestu Dawei na jugu države. Nekateri so nosili transparente z napisi "Ubijajo podnevi. Kradejo ponoči. Lažejo na televiziji".

Veleposlaniki ZDA, Velike Britanije in EU so v skupni izjavi pozvali varnostne sile, naj ne škodujejo civilistom. Ameriško veleposlaništvo je svojim državljanom svetovalo, naj ostanejo na varnem in ne kršijo nočne prepovedi gibanja, ki jo je uvedel režim.

Posebni poročevalec ZN za Mjanmar Tom Andrews je vojsko obtožil, da je razglasila vojno proti ljudem in posvaril generale, da bodo odgovarjali za svoja dejanja, poroča britanski BBC.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.