Tujina

Mjanmarska vojska prijela še več politikov, protesti se nadaljujejo

Naypyitaw, 11. 02. 2021 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.V.
Komentarji
4

Mjanmarska vojska je v sredo zvečer aretirala najmanj šest predstavnikov strmoglavljene vlade nekdanje voditeljice Aung San Su Či, med njimi enega njenih svetovalcev, danes poroča časnik The Irrawaddy. Protesti proti vojaškemu prevratu se medtem nadaljujejo.

Protestniki zahtevajo izpustitev izvoljene voditeljice Aung San Su Či, ki so jo skupaj z drugimi voditelji njene stranke Nacionalna liga za demokracijo (NLD) aretirali, ko je vojska prevzela oblast. Tokrat so Kjav Tint Svea, svetovalca nekdanje voditeljice, pridržali v nočnih urah, član informacijskega odbora NLD dr. Kji Toe pa je dejal, da so poleg Svea aretirali še druge sodelavce. 

Protestniki že šesti dan vztrajajo na ulicah. O večjem zborovanju so tako poročali iz Jangona, kjer so se protestniki zbrali pred kitajskim veleposlaništvom. Kitajskim oblastem so očitali, da podpirajo vojaško hunto. "Svet stoji za nami, a Kitajska podpira vojaški režim," je pisalo na enem od transparentov.

V mestu Mandalaj na severu Mjanmara so se na ulice podali pisano oblečeni umetniki, ki so zahtevali vnovično vzpostavitev civilne vlade. Protestov so se udeležili tudi zaposleni v bankah in na železnicah, po navedbah na družbenih omrežjih pa tudi številni pripadniki etničnih manjšin.

Mjanmarska vojska je 1. februarja prevzela oblast in priprla vse voditelje civilnih oblasti, pa tudi poslance in druge politike ter aktiviste. Aung San Su Čijevo so obtožili zaradi kršenja trgovinskih pravil.

Vojska je udar utemeljila z domnevno volilno prevaro na novembrskih parlamentarnih volitvah, na katerih je prepričljivo zmagala stranka Su Čijeve Nacionalna liga za demokracijo (NLD). To so bile šele druge demokratične volitve, odkar se je v Mjanmaru leta 2011 z demokratičnimi reformami, na čelu katerih je bila Su Čijeva, končalo 49 let vojaške diktature.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
12. 02. 2021 09.52
+1
Nekaj je tam bilo hudo narobe z ,,demokracijo,, da je do tega pripeljalo... Še v zavozenih Butalah vojska ne odstavi razno barvnih lopovov od korita...
Roxy79
11. 02. 2021 18.58
BO EU poslanec ZVER odpotoval v Mjanmar in bo posredoval. Zagotovo bodo izpustili vse politične zapornike.... zdajšnjo oblast vojske bodo pa zrušili.....
TheGreatRusia
11. 02. 2021 11.45
+1
NISEM BRAL ZMAZKA AMPAK PREDVIDEVAM, DA GRE ZA "DOBRW DEMOKRATE" IN "HUDOBNE SAMODRŽCE", PO TEORIJI ZDA SEVEDA. IZVOZNIK "DEMOKRACIJE" ŠT. 1.
Generacija56
11. 02. 2021 11.11
+0
Seveda vojska ne bo popustila. Naloga vojske je, zaščititi prebivalstvo pred zunanjimi predatorji in domačimi izdajalci. Za to imajo vse dokaze... To, da redke medije zanima, kateri dokazi so to, ne igra vloge. Zaščititi je treba tudi tiste, ki tega ne vedo, ker so neinformirani... Kako pa deluje zahod, pa je vzorčni primer Bolivija... Dokler so rušili državo, izgnali predsednika, članek vsak dan. Vse je bilo OK, dokler je vladala zblojenka z križem in biblijo, poklala je več kot 300 ljudi, protestnikov. Sedaj, ko je stranka, ki so jo vrgli iz oblasti, PONOVNO PREVZELA OBLAST, ki so jo ji odvzeli, ker, KAO, so lažirali volitve, Z ISTIM PROCENTOM, ob nadzoru zblojenke, ni niti enega članka več o Boliviji..... Tako, ko bo minilo dovolj časa, ko postalo jasno, da skorumpiranci ne morejo več na oblast, bo spet vse tiho...