Tujina

Mladi Američani o holokavstu ne vedo prav veliko

Washington, 16. 09. 2020 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
72

Skoraj dve tretjini mladih odraslih Američanov ne vesta, da je bilo med holokavstom ubitih šest milijonov Judov, več kot eden od desetih pa meni, da so Judje povzročili holokavst, ugotavlja nova raziskava, ki razkriva šokantno stopnjo nevednosti o največjem zločinu 20. stoletja.

Glede na študijo, ki je bila narejena med milenijci in generacijo Z, mladimi, starimi med 18 in 39 let, skoraj polovica (48 odstotkov) ni znala poimenovati niti enega koncentracijskega taborišča ali geta, ustanovljenega med drugo svetovno vojno. Skoraj četrtina vprašanih (23 odstotkov) meni, da je holokavst mit ali je bil pretiran ali pa o njem niso prepričani.  Vsak osmi (12 odstotkov) pa je dejal, da zagotovo ni slišal ali misli, da ni slišal za holokavst.

Več kot polovica (56 odstotkov) je izjavila, da je videla nacistične simbole na svojih družbenih omrežjih in/ali v svojih skupnostih, skoraj polovica (49 odstotkov) pa je videla objave o zanikanju ali izkrivljanju holokavsta na družbenih omrežjih ali drugod po spletu. "Rezultati so šokantni in žalostni in poudarjajo, zakaj moramo ukrepati zdaj, ko so ljudje, ki so preživeli holokavst, še vedno z nami, da povejo svoje zgodbe," je povedal Gideon Taylor, predsednik Konference o judovskih materialnih zahtevkih proti Nemčiji (Konferenca o zahtevkih), ki je naročila anketo. Kot je dodal: "Razumeti moramo, zakaj nam ne gre bolje pri izobraževanju mlajše generacije o holokavstu in lekcijah iz preteklosti. To mora služiti kot budnica za vse nas in kot načrt, kje morajo vladni uradniki ukrepati."

Holokavst
Holokavst FOTO: AP

Raziskava, ki je bila prva v ZDA razdeljena na državno raven, razvršča države po oceni, ki temelji na treh merilih: ali so mladi zagotovo že slišali za holokavst; ali lahko imenujejo eno koncentracijsko taborišče, taborišče smrti ali geto; in ali vedo, da je bilo ubitih šest milijonov Judov. Zmagala je država Wisconsin, kjer je 42 odstotkov milenijcev in generacije Z izpolnilo vsa tri merila, sledila je Minnesota s 37 odstotki in Massachusetts s 35 odstotki. Najnižje ocenjene države so bile Florida z 20 odstotki, Mississippi z 18 odstotki in Arkansas s 17 odstotki.

Na nacionalni ravni 63 odstotkov vprašanih ni vedelo, da je bilo med holokavstom umorjenih šest milijonov Judov, več kot vsak tretji (36 odstotkov) pa je mislil, da sta bila ubita dva milijona ali manj. Enajst odstotkov vprašanih v ZDA verjame, da so Judje povzročili holokavst, delež omenjenih je v zvezni državi New York znašal 19 odstotkov, sledi 16 odstotkov v Louisiani, Tennesseeju in Montani ter 15 odstotkov v Arizoni, Connecticutu, Georgii, Nevadi in Novi Mehiki.

Auschwitz
Auschwitz FOTO: AP

Na nacionalni ravni je 44 odstotkov vprašanih poznalo Auschwitz-Birkenau, le 3 odstotki pa ​​so poznali Bergen-Belsen. Šest od desetih anketirancev v Teksasu ni moglo navesti niti enega koncentracijskega taborišča ali geta. Vendar pa skoraj dve tretjini (64 odstotkov) ameriških milenijcev in generacije Z menita, da bi moralo biti izobraževanje o holokavstu obvezno v šolah. Sedem od desetih je reklo, da neonacistična stališča niso sprejemljiva za posameznika. 

Konferenca za odškodninske zahtevke, katere naloga je "zagotoviti mero pravičnosti za judivske žrtve holokavsta", je ustanovila delovno skupino za nadzor nad raziskavo. Vključeval je osebe, ki so preživele holokavst, zgodovinarje in strokovnjake iz Yad Vashema in spominskega muzeja holokavsta v ZDA. Podatke so pridobili iz 1.000 intervjujev po vsej državi in ​​200 intervjujev v vsaki zvezni državi z naključno izbranimi mladimi, starimi med 18 in 39 let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
16. 09. 2020 20.44
+1
. enako..ali podobno , kot mnogi ne vedo , da elektrika ni od nekdaj , da uporaba nafte ni žeodnekdaj ; in da smo za Gretje krivi predvsem ljudje , ki jim je to zdaj nekaj odnekdaj . pa ni.
ni_mi_vse_eno
16. 09. 2020 20.16
+1
Mladi američani ne vedo o ničemer prav veliko, hehe. Najboljša je blondinka. Kaj Hungary (lačen) je država? Js sem mislila, da je samo Turkey (puran) država, hehe. - Pokaži mi na zemljevidu sveta, kje leži ZDA? - Uf, sedaj si me pa našel, samo to ne vem, vse ostalo vem, hehe.
antilevi?ar
16. 09. 2020 17.21
-6
Kako da ne? Samo časopise iz začetka stoletja naj berejo. Holokavst je bil na dnevnem redu. Le kdo je vedel, da se nad židi izvaja holokavst leta 1908 ali 1919,.takrat Hitler je šele mlad najstnik bil. Jaz bi to vprašanje postavil židom, komu je bil interes, da se o tem govori še preden so za to resnično obstajali pogoji.
Domendo
16. 09. 2020 17.34
+4
Najprej zastraševanje. Dandanes tudi potegnejo ideje iz rokava ki so bile izmišljene pred par sto leti in zapisane. Naprimer smrt janšizmu. Danes se na veliko piše o tem in če bodo SDS 20 let na oblasti bo lahko nekdo ki je danes najstnik tud zaćel z zločini nad ljudmi, ki so podpirali današnjo vlado.
Domendo
16. 09. 2020 16.34
-2
Še enkrat teoretikom zarot. Moore in jones vas z dokumntarci pereta kot stare gate. V dokumntarec daš par ljudi ki se him hebe za zgodovino in dobite slovence ki pravijo da je cel ameriški narod nerazgledan. Da vam bo jasno. V Slovenijo in Evropo na leto pride več američanov kot Slovencev v Usa ali kamorkoloi že. In ko hodijo po muzejih in drugih turističnih točkah iz izleta več znanja odnesejo kot ga en Slovenski povprečen študent do 30 leta ki hodi po rave partijih ali pa na hrvatsko.
nikhrast
16. 09. 2020 16.07
+0
Pa saj v Sloveniji ni nič boljše, preberi komentarje po teh forumih, neverjetno v kakšne zarote verjame dolk.
PotPuffer
16. 09. 2020 15.56
+7
Ma Američani še lastnih zveznih držav ne znajo naštet kaj šele da bi kaj vedeli o preostanku sveta, še fxing Avstralije na zemljevidu - globusi ne znajo pokazat, tok o njihovi superiornosti, podebiljen in ustrahovan narod iz strani ameriške vlade, medijev, predsednika, farmacije, vojaških lobijev,....
Miran1960
16. 09. 2020 15.00
+12
Oni so pač velik narod in so zelo nevedni kar se ne tiče ravno njih. Tudi v zemljepisu in zgodovini niso na ravni naših osnovnošolcev. Njihov minister Rumsfeld je ob bombardiranju Bagdada izjavil, do Irak nima zgodovinskih artefaktov in da je možakar na TV ki je reševal vazo iz ruševin muzeja klavern ponaredek. Osel kronani oni nimajo skoraj kaj pokazati.
sabro3
16. 09. 2020 13.10
+18
ko bi mladi Amiji vedli kaj vse ne vejo, bi jokali , ampak ker imajo vse kar morajo vedeti na Fb in podobnih platformah se imajo fino in se počutijo sila pametni,...
pravisprehajalec
16. 09. 2020 13.03
-11
Odvisno, v katerem predelu živijo. In kakšnemu fenotipu pripadajo.
Roxy79
16. 09. 2020 12.54
+10
Ti kar pouprašaj Amerikanca da ti našteje vse predsednike od začetka.... do Trump-a. Ti jih bo iz rokava stresel..... Pa naj si bo Amerikanc star 4 leta....al pa 89 let. Pri nas pa poznamo kaj? 1 Maj.
Apostol1
16. 09. 2020 12.53
+7
Resnica je kot sonce. Za nekaj časa se skrije, ampak nikdar ne izgine.
alicante123
16. 09. 2020 12.25
+4
Nova raziskava ? Pogrevanje iste teme, isti naslov v časopisih ZDA že aprila 2018 in potem 7.10.2019...
Skdesni
16. 09. 2020 12.23
+0
A rabijo vedet.
RedRooster
16. 09. 2020 11.54
+12
Prvo pometimo pred svojim pragom! Pri nas bi bilo podobno; celo vladajoča stranka se ni nikoli distancirala od neonacistov, še danes ne ločijo kdo je bil okupator, kdo partizan in kdo domači izdajalec! Cerkev še vedno ne priznava pakta z okupatorjem, izjema so primorski duhovniki, ki so se mimo Vatikana uprli fašizmu v njihovih krajih, kar dokazujejo tudi poslikave cerkev s protifašističnimi slikami. ki so bile narejene celo med vojno! Niti tega ne vedo, da so bili verniki med partizani in domobranci , da mladi fantje, eni in drugi, niso imeli pojma, kaj je komunizem in kaj kapitalizem (večina tega še danes ne ve), takrat ti po glavi hodijo nage ženske, ne pa politika! Pač nekdo je izbral napačno stran, nekdo pa pravo, ne vedoč, da v ozadju vlečejo poteze pretkani "politiki", ki so komunizem izrabili za prevzem oblasti po vojni, oni drugi pa za pakt s Hitlerjem! 2. svet. vojna je vzela življenje 97 000 Slovencev ali 6,5% prebivalstva, veliki vodja se temu nebo nikoli poklonil, ali je kdaj omenil slovenske taboriščnike, samo v Auschwitz - u jih je umrlo 1300, on se pokloni samo tistim iz leta 1991, ki jih preštejemo na prste ene roke, ne vedoč, da brez tistih 97 000 tudi Slovenije nebi bilo! Nič niso Američani neumni, enako kot mi nismo, smo samo naivni, da nas leva ali desna politika določenih egocentričnih in premaknjenih vodij zaslepi, da se na koncu grdo gledamo eni in drugi.., namesto, da bi vzeli stvar v svoje roke in pometali vse te politike v smetnjake za vedno
Satoshi Nakamoto
16. 09. 2020 11.42
+7
Sicer pa kar se zgodovine tiče ena zanimivost. A veste kako je Ljubljana mesto heroj padla? Tako da sta se dva italijanska vojaka na motorju iz Postojne pripeljala v Ljubljano. Pred mestno hišo jima je poljubil noge župan Ljubljane in podpisal kapitulacijo mesta heroj.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 13.05
-8
Bi ju moral s sekiro počakati? Potem ko je jugoslovanska vojska odšla in sklenila mesto ne braniti? Si ti preveč stripov bral, pa gledal filme? Nindža želve? Fantastični štirje? Si ti sploh vojsko služil?
Satoshi Nakamoto
16. 09. 2020 11.41
+9
Če imam jaz tolpo, z njo zasedem Ljubljano, jo izropam in zmaltretiram narod, tam zavladam, potem bom zahteval od zgodovinarjev da napišejo mojo resnico o tem dogajanju. Sicer so izdajalci in jih eliminiram. Potem bo zgodovina pisala kako sem Ljubljano osvobodil pred zločinskim režimom.
pravisprehajalec
16. 09. 2020 13.05
-6
Satoshi Nakamoto
16. 09. 2020 11.38
+4
Vsi vrhunski pravniki trdijo, da če bi se sodilo po pravu, Goebelsa v Haagu nebi smeli obsodit. Da ni bilo enega dokaza zoper njega.
majmun11223344
16. 09. 2020 11.55
+3
pravisprehajalec
16. 09. 2020 13.07
-10
Pravič Bildić, da je Goebbels manj kriv od naprimer obsojenega Karađića? In da ne bi bil obsojen? Je to tvoja teza?
Uporabnik947426
16. 09. 2020 11.35
+0
Dejstvo je, da je pozabljanje popolnoma normalna stvar. In pozabljanje nihče ne bo nikoli premagal. Skozi čas stvari izkubijo na teži. Edino tako se lahko zgodovina ponavlja. In zgodovina se vedno ponavlja. Zato je kakršnokoli klobasanje o nekih šokantnih izsledkih tako smešno, da tudi smešno ni več.
resslovenka
16. 09. 2020 11.32
+15
Kdo je že pri nas nakladal, da holokavsta ni bilo. Da ni dokazano, da je sploh bil. Pa tolk dokumentarcev priča o strahotnem iztrebljanje Judov. Jaz bi tega, ki je to izjavil, poslala na pregled glave. 🙄
CyberWorm00000
16. 09. 2020 11.41
-5
dans so moderne teorije zarote : ))) od rawne zemlje naprej pa do reptilou : ))
pravisprehajalec
16. 09. 2020 13.08
-10
Ti kar ime navedi tistega kaoslovenka, ki je to trdil. Ime in priimek. ker gre za kaznivo dejanje. če si si pa to izmislila, se pa tebe kazensko ovadi.
Kristof19
16. 09. 2020 11.31
+5
Nemogoče, če pa že od leta 1915-1938 v časopisih pišejo o grozotah, ki jih TOČNO 6 milijonov judov doživlja vsak dan