Tujina

Sodišče Mladiću potrdilo dosmrtno kazen za zločine med vojno v BiH

Haag, 08. 06. 2021 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R., Urša Vrečar, STA
Komentarji
789

Sodniki Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča so v celoti zavrnili pritožbo nekdanjega poveljnika sil Republike srbske Ratka Mladića ter s tem potrdili obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča iz leta 2017. Današnja pravnomočna odločitev sodnikov, ki prihaja 26 let po genocidu v Srebrenici, pomeni, da bo Mladić preostanek svojega življenja preživel v zaporu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dosmrtna kazen za Mladića
    02:19
    Iz 24UR: Dosmrtna kazen za Mladića
  • Iz SVETA: Potrjena dosmrtna kazen za Mladića
    02:30
    Iz SVETA: Potrjena dosmrtna kazen za Mladića

Petčlanski senat je ob nasprotnem mnenju predsedujoče sodnice Prisce Matimbe Nyambe iz Zambije kot neutemeljene zavrnil Mladićevo pritožbo v vseh točkah. Mladić je v pritožbi skušal zavrniti svojo odgovornost za vse zločine, tudi za genocid v Srebrenici in obleganje Sarajeva, s trditvijo, da ni bil del skupnega zločinskega naklepa.

Predsedujoča sodnica je med drugim pojasnila, da "ni prepričljiva njegova trditev, da je v Srebrenici deloval s ciljem, da bi civiliste evakuirali iz humanitarnih razlogov". Večina sodnikov je zaradi teže očitanih zločinov tudi zavrnila možnost sprejema olajševalnih okoliščin, ki bi privedle do znižanja kazni.

Sodniki so zavrnili tudi pritožbo tožilstva na točko obtožnice, v kateri je bil Mladić na sojenju na prvi stopnji leta 2017 oproščen krivde za genocid nad Bošnjaki in bosanskimi Hrvati v petih občinah v BiH leta 1992. Sodniki prizivnega senata so oprostilno sodbo v tej točki potrdili z obrazložitvijo, da kljub etničnemu čiščenju tu ni šlo za genocid, saj ni vplivalo na obstanek celotne etnične skupine.

Sodniki so s tem potrdili obsodilno obsodbo iz leta 2017 ter Mladiča dokončno obsodili na dosmrtni zapor za genocid v Srebrenici, zločinov proti človečnosti, zločinov, storjenih med obleganjem Sarajeva, zajetja opazovalcev Združenih narodov in modrih čelad med vojno v BiH, ter drugih vojnih zločinov, storjenih v času vojne v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995. 

Dokončna obsodba danes 78-letnega Mladića je prišla šestindvajset let po genocidu v Srebrenici. 

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki ga je leta 2018 nasledil mehanizem, je Mladića na prvi stopnji 22. novembra 2017 obsodilo na dosmrtni zapor. Kot takratnega načelnika generalštaba vojske Republike srbske ga je spoznalo za krivega v desetih od 11 točk obtožnice. 

Za krivega ga ni spoznalo samo za genocid nad Bošnjaki in bosanskimi Hrvati v petih občinah v BiH leta 1992. Zato se je na sodbo pritožilo tožilstvo. Obramba pa zaradi domnevnih postopkovnih napak zahteva razveljavitev sodbe ali ponovitev sojenja ali znižanje kazni.

Sojenje Mladiću, ki je bil od vložitve obtožnice leta 1995 na begu 16 let, je potekalo od maja 2012 do decembra 2016. Po pritožbah na prvostopenjsko sodbo se je prizivni postopek začel avgusta lani po vrsti preložitev zaradi Mladićevega zdravja in omejitvenih ukrepov ob pandemiji covida-19.

Na pravnomočno obsodbo se je na družbenih omrežjih odzval predsednik Evropskega sveta Charles Michel in zapisal, da je odločitev mednarodnega tribunala "pomemben korak k zagotovitvi pravice za žrtve". "Pomagala nam bo, da bolečo preteklost pustimo za seboj ter na prvo mesto postavimo prihodnost." 

Dosmrtno zaporno kazen je pozdravila tudi visoka komisarka Organizacije Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet. Odločitev mehanizma "izpostavlja odločenost mednarodnega pravosodnega sistema, da zagotovi odgovornost, ne glede na to, koliko časa traja - v primeru Mladića skoraj tri desetletja zatem, ko je zagrešil zločine." 

Posebna svetovalka Generalnega sekretarja ZN za preprečevanje genocida, Alice Nderitu, pa je v sporočilu za javnost zapisala, da obsodilna sodba predstavlja "zgodovinsko jasnost ter dokončnost za žrtve in preživele". "Prav tako pošilja zelo pomembno sporočilo Zahodnemu Balkanu, kjer vidimo, da se zanikanje genocida in poveličevanje obsojenih zločincev, kot je Mladić, povečuje." 

"Zgodovinska sodba kaže, da bodo tisti, ki izvršijo grozljive zločine, odgovarjali. Prav tako potrjuje našo skupno odločenost za preprečitev bodočih grozodejstev kjerkoli po svetu," pa je v odzivu dejal predsednik ZDA Joe Biden

Bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović je na novinarski konferenci v Sarajevu dejal, da je najpomembneje, da bo Mladić odslej sinonim za vojne zločine in nič drugega. Obenem je ocenil, da mehanizem "na koncu ni imel moči niti poguma, da bi potrdil genocid tudi v drugih občinah, čeprav je bil očiten". Pozval je vse v BiH, naj sprejmejo sodbo.

Uradni Zagreb pozdravil pravnomočno sodbo Mladiću

Tudi uradni Zagreb je pozdravil današnjo sodbo. Kot so sporočili, je šlo za dolgo pričakovano sodbo in ocenili, da je izrečena kazen primerna. "Kot udeleženec več združenih zločinskih podvigov je storil genocid kot tudi najbolj okrutne zločine proti človeštvu ter kršil pravila in običaje vojskovanja z namenom, da bi za vedno odstranil Bošnjake in Hrvate s posameznih območij BiH," so zapisali v sporočilu za javnost.

Uradni Zagreb je tudi izrazili nezadovoljstvo, ker v končnem postopku proti Mladiću niso ugotovili udeležbe najvišjih državnih predstavnikov Srbije v združenem zločinskem podvigu, ki je predstavljal najhujše kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Izrazil je tudi obžalovanje, ker Mladić "ni bil obtožen tudi za številne vojne zločine med napadi na Hrvaško, v kateri je začel svoj krvavi pohod". Uradni Zagreb je tudi izrazil upanje, da bo sodba prinesla vsaj delen mir in zadoščanje Mladićevim žrtvam in njihovim družinam.

Na Hrvaškem Mladiću pripisujejo odgovornost predvsem za zločine v vasi Škabrnja v zaledju Zadra, v kateri so pripadniki takratne JLA in srbskih upornikov 18. novembra 1991 ubili 84 prebivalcev in ujetih hrvaških vojakov. Poveljnik napadalcev je bil takratni polkovnik JLA Ratko Mladić. Zločin se je zgodil istega dne, ko so srbske sile zasedle Vukovar. Mladiću so po vojaških operacijah na Hrvaškem leta 1991 podelili čin generala JLA.

Hrvaško pravosodje je obravnavalo odgovornost Mladića zaradi zločinov proti civilnemu prebivalstvu v dalmatinskem zaledju na območju Šibenika in Sinja avgusta in septembra 1991. Šibeniško sodišče je zaradi teh zločinov maja 1991 Mladića in še šest oseb obsodilo v odsotnosti na 20 let zapora. Mladića so v Šibeniku leta 1995 obtožili tudi organiziranja rušenja jezu in hidroelektrarne na reki Cetini, s čem je ogrozil življenja več deset tisoč prebivalcev v splitskem zaledju.

Ratko Mladić na dokončnem izreku sodbe .
Ratko Mladić na dokončnem izreku sodbe . FOTO: AP

Srbija po sodbi Mladiću: Sodišče v Haagu regijo oddaljilo od sprave

Srbska premierka Ana Brnabić je po izreku sodbe dejala, da je Srbija privržena in da si prizadeva za preiskavo vseh vojnih zločinov in kaznovanje odgovornih, da pa sodišču v Haagu zameri, ker je države in narode v regiji oddaljil od sprave.

Ocenila je, da je sodišče v Haagu nedvomno politično sodišče, ki je 26 let po koncu vojne v BiH še bolj oddaljilo verske skupnosti in narode v regiji. "Več je nestrpnosti, kot pred 26 leti in k temu je prispeval Haag," je dejala. "Pravici ni bilo zadoščeno, za zločine nad Srbi bolj ali manj ni več nihče odgovarjal, tisti, ki so, pa so bili vojaki, obsodbe pa so bile minimalne", je dejala o delu sodišča.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (789)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jun2
10. 06. 2021 09.24
+3
Balkan je sod smodnika. Dvomim,da se bo kaj uredilo na tem delu sveta preveč gorja so storili eni drugim v preteklosti škoda.
galop
09. 06. 2021 18.06
+1
Re-move kebab
rovte
09. 06. 2021 10.10
+0
Če on ni kriv, naj pove kdo mu je ukazoval, na snimkah se vidi kako je tolažil zajete prebivlce, nič krivi in dolžni, edino to da niso bili srbske nacionalnosti, pootem jih pa zahrbtno pobiti!!
samuray1
09. 06. 2021 09.45
-2
Predvsem meprizadene tuga in sočustvovanje in skrb zahidnjaške svojati nad češ trpljenjem nedolžnih vam in izmišljenih Bošnjakov. Pa zakaj nebi v srcu EU z ljubeznijo do islamata ustanovili posebno državo vam islamsko. Saj tako bi vaše žrtve najbolje zaščitili pred češ srbskim terorjem,pa to... Pa še Turkovićeva Bisera bi bila zadovoljna.
Tribun
09. 06. 2021 10.14
+1
Cilj Bošnjakov nikoli ni bila Islamska država...Hoteli so Civilno državo, saj tudi oni takrat niso bili radikalizirani, kot so to postali po vojni. Vedeli so, da so v BIH tudi Katoliki in Pravoslavci in tudi Šeriat jim ni ravno dišal in so nanj gledali z rahlim prezirom. Po epizodi s Srbih so nanj začeli gledati naklonilno.
Cervantes Saavedra
09. 06. 2021 10.48
+2
za sam: Na tleh nekdanje Jugoslavije obstaja neki narod, kjer si nekateri dajejo veliko dela z zanikanjem drugih narodov kot so Bošnjaki, Črnogorci, Makedonci, celo Hrvati. Radi bi vladali drugim, ko ne znajo niti sebi. In v pomanjkanju prijateljev se vse bolj povezujejo z islamsko Turčijo. Boš prepoznal, za koga gre.
Slava Rodu
09. 06. 2021 09.35
-3
Srbina , muslimana Alija in Naser Orič sta mislila , Bosno imeti brez Srbov pravoslavcev in drugih. Zato sta želela ustvariti novo Bosno islamsko državo. Leta 1993 sta začela napadati srbska sela in pobijati srbske civiliste, pravoslavne vere. Pobila sta vsaj 1300 civilov, predno sta pobegnila , ko je Mladič prišel in se je bilo potrebno boriti vojak na vojaka. A STRAHOPETEC Naserček je sedaj kao heroj in ne zloćčinec?
Tribun
09. 06. 2021 10.11
-1
Ni bilo tako...Alija je Srbe pozival naj gredo na referendum in izrazijo svojo voljo... Karađić je pozival na bojkot.... ve se zakaj...Ker je Srbov v BIH bilo le 30 %... Veliko večino so predstavljali Bošnjaki , ki so imeli na svoji strani Hrvate in skupaj bi na referendumu močno preglasili Srbe. Orić je pa Srbom branil vstop v Srebrenico cele 3 leta... V Kravici se je zgodil zločin vendar so Bošnjaki tam vdrli ker so iskali hrano in orožje...konec koncev so bili obkoljeni tri leta... Pa še modre čelade so so jim pobrale težko orožje... Mladič je bil dober vojak le ko se je znašal nad civilisti (Škabrnja, Kijevo...) prave bitke pa ni nikoli dobil. 95ega je prišel s nad Srebrenico s paravojaki in dejansko nategnil UN in izžel že izmozgano prebivalstvo mesta. Kopica Vojakov na čelu z Orićem je udarila čez obroč proti Tuzli in preživela, ker so vedeli, da bodo v nasprotnem poklani in na ta način preživela. Če je bil Orić slab vojak...zakaj je toliko let pred vojno bil telesni stražar Slobodanu Miloševiću?!
Cervantes Saavedra
09. 06. 2021 11.01
+1
za 333: Za časa zadnje vojne v BiH (1991-1995) je bilo uničeno (popolnoma, več, manj) okoli 8 samostanov in 60 drugih pravoslavnih objekata. Sramotno! - In da, po isti matematiki je bilo uničenih tudi okrog 294 katoličkih cerkev in 614 džamij. Od teh 614 je bilo uničenih kar 80 na območjih pod kontrolom HVO, samo preostalih 534 džamij pa na območjih pod kontrolo Vojske RS. Ta slednja je tam po tvoje s tem uničevanjem tako samo branila svoj narod. - Imaš dve možnosti, da utihneš ali v obupu izjaviš, da so tebi nevšečni podatki neresnični.
Brezveznik
09. 06. 2021 09.29
+6
Najbolj pravično bi bilo na ulico z njim in naj narod sodi... Vsi vemo kakšna bi bila razsodba ..
User1538643
09. 06. 2021 09.27
Tribun
09. 06. 2021 09.00
+0
Kaj sploh pomeni poturčen? Če sprejmeš islam si islamiziran...če ti Turki delajo otroke si verjetno poturčen... Vemo pa da je v času Turškega nadzora nad BIH turška vojska nad lokalnim prebivalstvom izvajala Legis Nocto Prime - torej Turek je lahko na prvo poročno noč spal z mladenko (namesto ženina)... Iz tega zakona so bile izvzete samo islamske ženske (dejstvo), ker jim vera tega ni dovoljevala. Torej zato so Bošnjaki danes svetle polti in las medtem ko so Srbi sumljivo temni in "debele" dlake... Primer...kateremu koli Četniku odstranite šajkačo in mu nataknite turban...Neverjetno! To tezo je oblikoval že Himmler (zakaj so Bošnjaki že dobili svojo SS divizijo?) ampak ker je bil on to kar je bil ga niso upoštevali. 10 let nazaj je Neki švedski inštitut začel potrjevati zelo star haplotip pri Bošnjakih in Slavoncih medtem ko pri Srbih le tega ni. In pri Srbih je močno prisotna krvna skupina B, ki pa je dokazano azijskega porekla. Torej....pustimo vero na stran... Srbi ste dejansko bolj v sorodstvu s Turkih kot pa Bošnjaki!
glavni Baja
09. 06. 2021 10.11
+2
že zdj pišeš bedarije, in pol teb neki razlagat 😆🤭🤪 kokr jst vem, "bošnjaki" obstajajo par desetletij 😉
Tribun
09. 06. 2021 10.23
+0
Uradno ja...V AO so jih priznavali kot "Bosniaken" in obstaja tudi koračnica "Die Bosniaken kommen" . Celo v Načertanijah je Garačanin napisal da v Bosni živi EN narod treh ver in ta narod se imenuje Bošnjaki. Da ne omenjamo Bosanskih kneževin in Kraljevine ki je padla pred Turki 45 let za Srbsko....Sedaj boste rekli, da so bila imena Kraljev Srbska...Verjetno se danes slišijo kot taka vendar so takrat Hrvati, Bošnjak in Srbi imeli zelo podobna imena. Saj so iz iste narodne skupine. Srbi si le mislite, da je bilo to vse vaše vendar ni res... Sprijaznite se...nikoli ne boste kot Nemci, Francozi ali Rusi....Majhen narod ste tako kot vsak narod na Balkanu...
glavni Baja
09. 06. 2021 10.27
+1
@ Tribun, kdo vam je dal državo in uradni jezik? 🙂
Tribun
09. 06. 2021 10.28
-1
Ime Bošnjaki se ni uporabljajo ker ste si srbi že od odhoda Turkov želeli posedovati njihovo zemljo...zato ste zanje tako vi kot Hrvati trdili, da so to vaši ljudje le druge vere. Srbi muslimani in hrvatsko Cviječe...obe ideji le navaden konstrukt. Bošnjaki so se Od Srbov diferencirali še pred Turki z Bogumilstvom in svoje vrstno cerkvijo Bosansko, ki jo je želel uničiti sam papež. Ravno tako s pisavo (nikoli niso koristili cirilice do nastanka Jugoslavij...) kot tudi kulturno vam niso pripadali. Inat Bosanski!
glavni Baja
09. 06. 2021 10.34
+1
Tribun
09. 06. 2021 10.40
-1
Jaz sem Slovenec. Jezik mi je dal Trubar in državo sem si izboril sam. Sem pa objektiven do situacije na Balkanu. Skupni jezik se je govoril od Kolpe do makedonske meje. Nekoč se mu je reklo Srbohrvaši ali hrvatsko srpski ravno zato, da se zabriše identiteta Bošnjakov. Niso bili nemi do vašega prihoda.. Niste Srbi Bošnjakom nič dali...Ne v Jugi ne kadarkoli...To je Srbski mit. Na tem prostoru obstaja jezik še iz časov pred nastankom nacionalnih držav in lastenje tega kot svojega je neutemeljena domneva - torej totalna neumnost. Kar se pa tiče države...To kar obstaja danes se težko poimenuje kot taka...pa vendar NO THANKS TO YOU.... Srbi nikoli niso dajali...so le jemali. In seveda zaradi tega dobili po prstih...
Tribun
09. 06. 2021 10.43
-1
@ glavni Baja...ko ti zmanjka proti argumentov se oprimeš zmerljivk... pokazatelj šibkega intelekta.
Cervantes Saavedra
09. 06. 2021 11.12
+1
za Baja: In kdo je Srbom uglasbil himno "Bože pravde"? Od kod je Karađorđe dobival topove za svojo prvo srbsko ustajo? Pred vstopom v Kraljevino SHS je že obstajala država SHS (brez Srbije). Vstop Slovenije tudi v to kraljevino je vsekakor bil velik korak naprej za slovenski narod. Nihče drug ni Slovencem dal državo in jezik smo si sami oblikovali. - Zgodovina narodov na Balkanu je prepletena in medsebojno odvisna.
glavni Baja
09. 06. 2021 12.59
+1
Vi2, slovenci kod narod niste obstajali pred Shs 😉
glavni Baja
09. 06. 2021 08.53
+0
ecoliqua
09. 06. 2021 08.52
+5
Tip je iz Srbov naredil genocidni narod.
Tribun
09. 06. 2021 09.10
+0
Imeli so veliko drugih vzornikov...ali oni ne umeju, da rade ali zato umeju da ratuju!
patogen
09. 06. 2021 08.34
-2
Spodaj se skristalizirajo. In obstaja neko pravilo. Slovensko levičarstvo je vedno prosrbsko. Ali pa slovenski levičarji vlečejo korenine tja.
cool1
09. 06. 2021 08.40
+3
Izmišljotine pišeš , pa kar nekaj no, si pravi model , hehe...
patogen
09. 06. 2021 08.43
+0
Imaš vodje slovenskih zvončkarjev, pa si jih poglej.
Oliguma
09. 06. 2021 08.31
+3
Sramota, da temu gnusu..namenite članek..kaj to sploh še diha zrak.
Vitruvio
09. 06. 2021 08.30
+0
Sodišče v Haagu bi moralo obsoditi vse udeležene v balkanski moriji ! Slovenski "generali" niso bili izjema ,ki so dajali ukaze za streljanje .
patogen
09. 06. 2021 08.31
+1
Policija ima vedno ukaz za streljanje, če je napadena.
podalpski
09. 06. 2021 08.25
+0
dejstvo vsega je, da je v naši Deželici kar nekaj ,traktoristov, kateri so zaradi nedel morali dati petam vetra in so nas ,obogatili, z svojo prisotnostjo od 05 08 95 in tukaj hočejo ,spremeniti kod, vsega kar se je dogajalo širom naše ranjke yuge z strani istih...no pasaran ,mitomani, no pasaran...
Hellsrael
09. 06. 2021 08.14
-1
Bolje pozno kot nikoli bravo!
galop
09. 06. 2021 08.08
-1
V iraku so bili otroci samo kolateralna škoda ,pa je bilo pobitih veliko več kot vseh skupaj v srebrenici
patogen
09. 06. 2021 08.32
+0
nikoliOvca
08. 06. 2021 21.58
+3
Eden in edini, ki je zlocinec? Sodec po procentih vseh obtozenih izgleda, da smo sami sebe ubijali…
patogen
09. 06. 2021 08.32
+2
SlobodaNE
08. 06. 2021 21.57
-1
Nisam kriv je rekel
TheGreatRusia
08. 06. 2021 21.57
+1
NE VŽIGAJTE SE, RESNICA JE ZMERAJ DRUGAČNA OD TISTE, KI JO SERVIRAJO MNOŽICAM😉
FAUSTOS1
08. 06. 2021 21.56
-1
SEDAJ p BODO NA REDU ZA SOJENJE novi kreatori ki rišejo zemljevide razdelitve bih janšisti in njihov bolnik