Tujina

Mladića po operaciji na debelem črevesu odpeljali nazaj v zaporniško celico

Haag/Beograd, 02. 04. 2020 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obsojeni vojni zločinec Ratko Mladić je prestal operacijo na debelem črevesu, po kateri so ga odpeljali nazaj v njegovo zaporniško celico v Scheveningenu. V celici naj bi dobil bolniško posteljo, komunicira pa zgolj s svojo družino. Njegova odvetniška ekipa si sicer že dlje časa prizadeva, da bi nekdanjega generala odpeljali na zdravljenje v Srbijo.

Mladićev odvetniški tim že nekaj mesecev opozarja na slabo zdravstveno stanje obsojenca.
Mladićev odvetniški tim že nekaj mesecev opozarja na slabo zdravstveno stanje obsojenca. FOTO: AP

Nekdanjega poveljnika Vojske Republike Srbske Ratka Mladića so operirali v soboto 28. marca, potem ko so mu decembra s kolonoskopijo odkrili sumljivo tvorbo na debelem črevesu. Ker je bila njegova krvna slika decembra slaba, so operacijo preložili na čas, ko se bo ta izboljšala.

Vodja njegove odvetniške ekipe Branko Lukić je za televizijo N1 potrdil, da so Mladića po operaciji v sredo vrnili v zaporniško celico. "Vem, da je dobil bolniško posteljo, kar je znak, da potrebuje popolno okrevanje. Že pred tem posegom je bilo njegovo zdravstveno stanje slabo. Nimam veliko informacij," je dejal Lukić, ki je dodal, da Mladić komunicira zgolj s svojo družino in da ga odvetniki ne vznemirjajo.

Kot je še povedal Lukić, so vzorec odstranjene tvorbe poslali na histopatološko analizo, ki bo pokazala, ali je bila tvorba rakava ali ne. Povedal je še, da je Mladićeva obramba na podlagi nasvetov in mnenja srbskih zdravnikov zahtevala, da bi operacijo zaradi slabokrvnosti zapornika prestavili, a so jo v nizozemski kliniki vseeno opravili. "Operirali so slabokrvnega človeka. Kako bo zdaj z njim? Zagotovo ni v dobrem stanju," je prepričan Lukić.

Srbska vlada je dala garancijo za morebitno zdravljenje Mladića v Srbiji, vendar odvetniki za zdaj še niso podali take zahteve na sodišču v Haagu. "Čakamo še nekatera zdravniška poročila in bomo zaprosili za premestitev. Ta trenutek bi bilo potovanje težavno," je še pojasnil Lukić.

Mladić je bil po koncu vojne v Bosni in Hercegovini na begu, za njim pa je bila razpisana mednarodna tiralica in velika denarna nagrada. Prijeli so ga leta 2011 v Srbiji, nato se je začelo sojenje. Haaško sodišče ga je 22. novembra 2017 obsodilo na dosmrtni zapor za genocid v Srebrenici in obeganje Sarajeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3