Tujina

'Mnogi v šotorih so živi zgoreli'

Rafa, 27. 05. 2024 15.29 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Več držav in svetovnih organizacij je obsodilo izraelski napad na območje, kjer so nastanjeni razseljenci v najjužnejšem mestu Rafa v Gazi. Ubitih je bilo vsaj 45 Palestincev, med njimi tudi veliko otrok. "Ta grozljiv pokol, ki so ga zagrešile izraelske okupacijske sile, je izziv za vse resolucije o mednarodni legitimnosti," je zapisalo palestinsko predsedstvo.

Palestinsko predsedstvo se je ostro odzvalo na izraelski napad, obtožili so jih, da so namerno ciljali na civiliste. Tudi agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA) je sporočila, da so posnetki iz Gaze še en dokaz, da je trenutno Gaza pekel na zemlji. 

Na območju, ki je bilo določeno kot varno mesto za vse razseljene ljudi, je prišlo do grozljivih napadov. Na stotine Palestincev je izgubilo občutek varnosti in zaščite, bili so ubiti in napadeni, piše Al Jazeera. 

Majed al-Attar je v napadu izgubil pet družinskih članov.  "Sedeli smo v šotorih in nenadoma je bilo taborišče bombardirano. Izgubil sem pet članov svoje družine, vsi so bili popolnoma zažgani. Govorili so nam, da je to območje varno, dokler nas niso bombardirali," je dejal. "Upamo, da nas bo mednarodna skupnost podprla in ustavila to vojno, vsak dan izgubim enega člana družine," je dodal. 

Napad velja za enega najbolj smrtonosnih od začetka vojne v Gazi, ljudje so bili praktično "raztrgani na koščke". "Izvlekli smo veliko število mrtvih otrok, vključno z otrokom brez glave in otroki, katerih deli telesa so odtrgani," je povedal palestinski reševalec. Urad vlade za medije v Gazi je sporočil, da so bile uporabljene 900-kilogramske bombe ameriške izdelave. Izraelska vojska sicer trdi, da je bil napad izveden v skladu z mednarodnim pravom. Velja omeniti, da je Mednarodno sodišče v petek Izraelu zapovedalo, da morajo ustaviti ofenzivo zaradi ogromnega tveganja za več 100 tisoč Palestincev. 

Visoki predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je napad označil za pokol, poleg Izraela pa obtožil tudi ZDA, ki so zaveznice Izraela in pomagajo z orožjem in denarjem.

'Živi zažgani v šotorih'

Obsodbe so se zvrstile iz ogromno držav, vrstijo se tudi pozivi k priznanju Palestine. Najvišji izraelski vojaški tožilec je napad označil za izjemno hud in dejal, da bo izvedena preiskava. "Podrobnosti incidenta so še vedno predmet preiskave, ki jo bomo izvedli v največji možni meri," je na novinarski konferenci poudaril generalmajor Yifat Tomer Yerushalmi ter dodal, da izraelska vojska obžaluje vsako škodo, ki je bila med vojno povzročena civilistom.

Tiskovna agencija Wafa, ki se sklicuje na palestinsko društvo Rdečega polmeseca, piše, da so mnogi živi zgoreli v šotorih. 

Catherine Russell, izvršna direktorica Unicefa je dejala, da so jo povsem pretresli posnetki gorečih otrok in družin v nočnem napadu na Rafo. "Takoj je treba prekiniti ogenj, brezpogojno izpustiti vse talce in končati nesmiselno pobijanje otrok," je na X zapisala vodja agencije ZN.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med prvimi se je odzval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in dejal, da bo njegova država storila vse, kar je mogoče, da bi "barbarski izraelski premier Benjamin Netanjahu" odgovarjal za vse svoje zločine.

Ostro so se odzvale tudi Španija, Irska in Norveška. Španski zunanji minister Jose Manuel Albares je dejal, da je resnost tega napada še večja, po tem ko bi moral Izrael ustaviti vse operacije. Tudi irski zunanji minister Michael Martin je napad označil za barbarski. "Takšnega območja ni mogoče bombardirati brez šokantnih posledic in žrtev nedolžnih otrok in civilistov. Izrael pozivamo, naj preneha z vojaško operacijo v Rafi, in sicer takoj." 

Norveški zunanji minister Espen Barth Eide je dejal, da so napadi bistvena kršitev odločitve najvišjega sodišča na svetu. "Mednarodno sodišče nam je izdalo prisilno odredbo, s katero je Izraelu naložilo, naj ustavi napad v Rafi. To je obvezno. Je zavezujoče."

Vodja zunanje politike Evropske unije Josep Borrell je opozoril, da mora Izrael spoštovati sodbo Meddržavnega sodišča in ustaviti ofenzivo, enako je opozorila tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock: "Mednarodno humanitarno pravo velja za vse, tudi za Izrael." 

Zunanji ministri EU so danes po besedah Borrella podprli poziv Izraelu, naj spoštuje odločitve Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, ki ga je med drugim pozvalo k ustavitvi vojaške operacije v mestu Rafa. Ministri so podprli tudi oživitev misije EU za delovanje mejnega prehoda v tem mestu. "Ministri so se strinjali s pozivom Izraelu, naj spoštuje odločitve Meddržavnega sodišča, neha blokirati finančna sredstva, namenjena Palestinski upravi, in naj ne razglasi Agencije Združenih narodov za podporo Palestincem (UNRWA) za teroristično organizacijo," je po zasedanju zunanjih ministrov unije v Bruslju povedal Borrell.

O tem, kako bo EU ukrepala, če bo vlada Netanjahuja še naprej kršila odločitev ICJ, Borrell še ni mogel govoriti. Ministri so Izrael pozvali še, naj Palestinski upravi posreduje finančna sredstva, ki jih pridobi s pobiranjem davkov v njenem imenu. "Ne moremo si privoščiti finančne zadušitve Palestinske uprave s strani Netanjahujeve vlade," je poudaril. Poudaril je, da je ICJ najvišje sodišče v sistemu Združenih narodov, katerega odločitve morajo spoštovati vse članice svetovne organizacije.

Bolj ostro pa se je odzval nekdanji vodja britanske laburistične stranke Jeremy Corbyn. Bombardiranje Rafe je označil za "pošastno napako človečnosti". "Palestinski otroci bi se morali zbujati z občutkom, da se veselijo odhoda v šolo in igre s prijatelji. Namesto tega so bili zadnji trenutki umorjenih v Rafi polni nepredstavljivega strahu, ko so na njihove šotore padale bombe."

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je zahteval takojšnjo prekinitev ognja. "Te operacije se morajo ustaviti. V Rafi ni varnih območij za palestinske civiliste," je zapisal na družbenih omrežjih. "Pozivam k popolnemu spoštovanju mednarodnega prava in takojšnji prekinitvi ognja."

Tudi v Iranu je napad sprožil veliko ogorčenje. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva je zapisal, da si izraelski napad zasluži "močno obsodbo in odziv" mednarodne skupnosti. "Ta barbarski zločin je jasen primer vojnega zločina in očitna kršitev začasnih odredb, ki jih je izdalo Mednarodno sodišče," je zapisal Nasser Kanaani.

"Vsakič, ko cionistični režim, ki ubija otroke, doživi ponižujoče poraze na terenu, zagreši takšne vojne zločine nad palestinskimi civilisti," je dodal.