Tujina

Množični protesti v Mjanmaru: 'Nočemo hunte, hočemo demokracijo'

Naypyitaw, 22. 02. 2021 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, K.K.
Komentarji
5

Več sto tisoč protestnikov se je ponovno zbralo v Yangonu, Naypyidawu, Mandalayu in drugod, kljub očitni grožnji hunte, da bo nad njimi zopet uporabila smrtonosno silo. Za tokratne demonstracije napovedujejo, da bodo najbolj množične. Z vsedržavno splošno stavko so se jim pridružili tudi zdravniki, učitelji, bančni uslužbenci, trgovci in delavci v tovarnah.

Več videovsebin
  • Proti vojaški hunti v Mjanmaru stavkajo tudi trgovci
    00:40
    Proti vojaški hunti v Mjanmaru stavkajo tudi trgovci
  • Množični protesti v Mjanmaru
    02:41
    Množični protesti v Mjanmaru

Gibanju so se pridružili tudi delavci in javni uslužbenci, ki so se protestu pridružili s stavko. Vrata svojih trgovin, lokalov, proizvodenj ipd. so zaprli in sporočili, da ta ostajajo zaprta, dokler vojaška hunta ne vrne moči demokratično izvoljeni vladi. Po vsej državi pa se bo zbralo več sto tisoč demonstrantov, in sicer kljub opozorilom vojaške hunte, da bi v morebitnem spopadu lahko prišlo do človeških žrtev.

Tri tedne po državnem udaru hunta ni uspela ustaviti vsakodnevnih protestov in "civilne neposlušnosti", ki sta jo povzročila aretacija izvoljene premierke Aung San Su Či in zahteve državljanov, da se stanje v državi vrne na tisto, ki je bilo pred 1. februarjem. Po poročanju neodvisnega združenja za pomoč političnim zapornikom je bilo aretiranih, obtoženih ali obsojenih vsaj 640 ljudi. Priprtih je 593.

Vojska je v nedeljo podala doslej najbolj grozeče svarilo, da se njeno potrpljenje izteka. "Protestniki sedaj spodbujajo ljudi, zlasti čustvene najstnike in mlade h konfrontaciji, v kateri tvegajo izgubo življenja," je sporočila v izjavi na državni televiziji MRTV. Protestnike je posvarila pred spodbujanjem "izgredov in anarhije".

Zaradi te objave je družbeno omrežje Facebook danes zaprlo stran televizije, pred tem pa zaradi nasilja minuli konec tedna tudi stran vojske. Zjutraj so, kljub grožnjam, množice protestnikov korakale po vseh večjih mestih.

Tisoči, številni na motornih kolesih, so se zbrali tudi v prestolnici Naypyitaw. Protestniki pa so se tako tudi danes, kljub grožnjam hunte, da bodo uporabili silo, če se bodo ljudje odzvali pozivu k splošni stavki, zbrali na ulicah Yangona. Okoli ameriškega veleposlaništva v Yangonu se je zbralo več kot 1000 demonstrantov, nedaleč od tam pa je že bilo postavljenih 20 vojaških tovornjakov in barikad. 

Številna podjetja tako v Yangonu kot v več drugih velikih mestih so poleg tega danes zaprta v odgovor na pozive k splošni stavki, ki naj bi gibanju državljanske nepokorščine dala nov zagon.

"Nočemo hunte, hočemo demokracijo. Ustvariti si želimo svojo prihodnost. Mama mi ni preprečila, da bi protestiral, rekla mi je le, naj bom previden," je dejal 22-letni Htet Hlaing."Sem smo prišli, da se pridružimo protestom, da se borimo, dokler ne zmagamo. Skrbi nas zatiranje, a bomo nadaljevali. Tako jezni smo," pa je dejal drugi, 23-letni študent.

'Revolucija 22222'

V Mjanmaru za srečne datume veljajo tisti dnevi, ki vsebujejo enake številke. Tako ni naključje, da so za splošno stavko in množične proteste izbrali ravno 22. dan v drugem mesecu leta 2021. Današnjega protesta se je po poročanju BBC zato tudi prijel vzdevek "revolucija 22222". Podobno kot 8. avgusta leta 1988, ko se je prav tako ljudstvo uprlo vojaški hunti, a so takrat bili deležni krvave represije.

Čeprav je bila vojska na tokratnih protestih še ni uporabila tolikšne sile, so tri osebe že izgubile življenje. Dva izmed njih so v soboto ustrelili v mestu Mandalay. V enem izmed protestov je umrl tudi policisti, je dejala vojska. Mlada ženska, ki je postala prva potrjena smrtna žrtev protestov, pa je v petek umrla, potem ko je štirinajst dni njeno življenje viselo na nitki.

Protesti potekajo skoraj vsak dan, odkar je vojska 1. februarja prevzela oblast. Avtor in zgodovinar Thant Myint-U je dejal, da se okno za mirno rešitev zapira. "V prihodnjih tednih bosta ključni le dve stvari: volja vojske, ki je že prej zatrla številne proteste, in pogum, spretnost in odločnost protestnikov, kar predstavlja večji del družbe."

Tom Andrews, posebni poročevalec OZN o človekovih pravicah v Mjanmaru, je dejal, da je zgrožen nad napadi na civiliste: "Od vodnih topov do gumijastih nabojev, solzivcev in utrjenih vojakov, ki streljajo proti mirnim protestnikom."

Puč in nedavno uporabo smrtonosnega nasilja nad protestniki so obsodili Združeni narodi, pa tudi Francija, Japonska, Nemčija, Singapur in Velika Britanija. Zunanji ministri EU se bodo v danes sestali in razpravljali o odzivu in ukrepih. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roadkill
22. 02. 2021 13.42
.....medtem v Sloveniji vse tiho
visoki
22. 02. 2021 13.13
-1
a niso naši desničarji bili veseli,ko je njihova tolpa dve leti nazaj naredila genocid nad njihovimi muslimani,toliko o desničarji in demokraciji
Dany75
22. 02. 2021 13.02
+0
Madrida ne upate pokazat? al niste vidli ksksen protest je bil zarad ukrepov corone?? mediji...ki pisete le svoje zgodbice
Fržoww
22. 02. 2021 13.00
Dd nimajo interneta z razlogom.. tko ustavis brainwash =)
Generacija56
22. 02. 2021 12.29
-1
Dobraaa..... Ljudje kričijo, nočemo hunte, ki nas je rešila predatorjev, plačanih iz IMF... Kaj češ.