Tujina

Močna zmaga Kurtijeve stranke Samoopredelitev

Priština, 15. 02. 2021 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.S., Ti.Š.
Komentarji
13

Na parlamentarnih volitvah na Kosovu je po 97 odstotkih preštetih glasov močno zmagala nacionalistična stranka Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija, ki jo je podprlo približno 48 odstotkov volivcev. "Ta velika zmaga je priložnost za začetek sprememb," se je na izid odzval Kurti.

Na drugo mesto se je uvrstila dolga leta vladajoča Demokratska stranka Kosova (PDK), ki je prejela 17 odstotkov glasov, na tretje pa Demokratična liga Kosova (LDK) dosedanjega premierja Avdullaha Hotija s 13 odstotki prejetih glasov.

Oba sta že priznala poraz, odhajajoči premier Hoti pa je napovedal, da bo njegova stranka, za katero je to najslabši volilni rezultat v njeni zgodovini, v parlamentu konstruktivna opozicija.

Zaradi slabega volilnega izida je danes na srečanju vodstva stranke s položaja predsednika LDK odstopil Isa Mustafa, poročajo lokalni mediji. Njegova stranka ni zmagala niti v eni občini.

Volilna udeležba je bila 45,5-odstotna. V parlament se je uspelo uvrstiti tudi Zavezništvu za prihodnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja, ki je osvojilo 7,5 odstotka glasov.

Kurtijeva stranka Samoopredelitev, ki je skoraj podvojila podporo z zadnjih volitev leta 2019, bo kljub močni zmagi svoje stranke za sestavo vlade potrebovala koalicijske partnerje. Možnost sodelovanja s PDK je Kurti že izključil, prav tako možnost sodelovanja s Srbsko listo.

"Naša prednostna naloga so pravičnost in delovna mesta," je v nedeljo zvečer dejal Albin Kurti svojim privržencem, ki so zmago evforično proslavili na sedežu stranke v Prištini. "Pot naprej je dolga, tudi mi se bomo motili, a naši cilji so plemeniti," je dodal.

"Volitve so bile referendum o pravosodju in zaposlovanju ter proti korupciji in ugrabitvi države," je še dejal 45-letnik in obenem opozoril na "številne ovire", ki so pred novo vlado.

Predčasne volitve na Kosovu so sledile decembrski odločitvi kosovskega ustavnega sodišča, ki je razveljavilo izvolitev Hotija za premierja. Hoti je bil junija lani za kosovskega premierja izvoljen s podporo 61 poslancev. Sodišče je ugotovilo, da eden od poslancev, ki so ga podprli, ni imel pravice glasovati, saj je bil v času glasovanja že obsojen zaradi prevare. Pred Hotijem je kosovsko koalicijsko vlado zgolj 60 dni vodil Kurti. Prejšnje oziroma zadnje parlamentarne volitve so bile oktobra 2019.

EU po volitvah pričakuje nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino

EU se po parlamentarnih volitvah na Kosovu veseli oblikovanja nove skupščine in vlade in bo še naprej sodelovala z oblastmi v Prištini za doseganje napredka na evropski poti, del te poti pa je normalizacija odnosov s Srbijo, pa sta danes sporočila visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.

Albin Kurti
Albin Kurti FOTO: AP

Evropska unija namreč pričakuje, da se bodo nove oblasti na Kosovu konstruktivno vključile v nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem unije. Odzval se je tudi posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak. Volitve na Kosovu so pokazale zrelost institucij, vseh pomembnih akterjev in političnih strank, je zapisal na Twitterju in dodal, da se veseli sodelovanja s prihodnjo vlado pri nadaljevanju dialoga.

A Kurti je danes sporočil, da dialog med Prištino in Beogradom pod okriljem EU ne bo prioriteta vlade, ki bi jo vodil on. "Dialog s Srbijo je na šestem ali sedmem mestu. Naša prioriteta sta pravosodje in zaposlovanje," je dejal.

Beograd in Priština sta pogajanja za normalizacijo odnosov pod okriljem EU začela leta 2011, saj Srbija neodvisnega Kosova ne priznava. Ob več dosežkih med drugim še vedno ni uresničen dogovor o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu. V slepo ulico so pogajanja zašla konec leta 2018 zaradi uvedbe kosovskih 100-odstotnih carin na srbsko blago in vztrajanja Srbije pri kampanji za umik priznanja Kosova. Potem ko je Kosovo carine odpravilo, sta strani julija lani obnovili dialog.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MetkinPorivačFantOdFare
15. 02. 2021 10.53
+8
Noben balkanski politik ne seze Kurtiji niti do nog. Kurti bo iz Kosova naredil Svico znotraj balkana. Ostali politiki so leglo korupcije
DuhSaSjekirom
15. 02. 2021 09.54
-3
To je priblizno nekako tako kot da bi v Srbiji zmagal Seselj, ali pa na Hrvaskem zmagal Thompson, ali pa pri nas zmagal Sisko. Skratka tale lahko napove vojno Srbiji me ne bo nic presenetilo.
123maradona
15. 02. 2021 11.50
+1
Duh, mogoče se pa motiš? Kurti je zagovornik SOCIALdemokracije, Zupančičeva in Žižek sta mu blizka. Nekaj slovenskih akademikov se je podpisalo kot pofporniki Kurtija. Njegova retorika je socialna in evropsko naravnana. Verjetno Kurti ni pogodu ekstremistu in genocidnemu udeležencu v BIH Vučiću.
123maradona
15. 02. 2021 12.06
+1
DuhSaSjekirom, tvoj vir verjetno "čukun deda iz Vranja"?
MetkinPorivačFantOdFare
15. 02. 2021 16.42
+4
Razlika je da Seselj je vojni zlocinec, Kurti pa ni sodeloval v vojski in nima roke umazane s krvjo
User300173
15. 02. 2021 09.43
+4
Pravnomočno obsojeni ne more biti izvoljen. Kako je v Sloveniji? Možno, da se niti pravniki ne morejo zediniti, v tem času nam pa vladajo kakor kdo.
Walter Pravicek
15. 02. 2021 09.53
+3
123maradona
15. 02. 2021 11.52
+1
Pravnomočno obsojen zaradi protestov z strani koruptivne vlade na kosovu. Kurti oseba ki živi v stanovanju ki ga še odplačuje. Sicer poročen z norvežinjo ki je bila aktivistka zelene socialne politike v preteklosti.
123maradona
15. 02. 2021 11.53
+1
MetkinPorivačFantOdFare
16. 02. 2021 16.23
Pravnomocno ne more biti izvoljen? Pa ti ves kdo je njega obsodil? Vse koruptivne stranke na Kosovu so ga izgnal vn iz parlamenta ker niso prenesli da je nekdo dal predlog o proti korupciji in zaseg premozenja neznanega izvora. To je Kurti dal zato so se spravli na njega. Zdej je pa zmagal za cez50% kar pomeni da ne rabi nobene koruptivne koalicije z njem, z drugo besedo pomeni da je na Kosovu zmagala demokracija
TheGreatRusia
15. 02. 2021 09.35
+1
LAHKO SI PREDSTAVLJAM POŠTENOST VOLITEV, EKVIVALENT RUANDSKIM!
123maradona
15. 02. 2021 11.55
+1
Volitve so bile regularne in so primer volitev na Balkanu. To pravijo vsi na Balkanu. Sicer pa zdaleč bolj regularne kot v Rusiji, Srbiji ali pa Banja Luki. Nikjer v teh državah ni opozicije, torej so diktatorialne države.
SmiselZivljenja
15. 02. 2021 09.14
+3
daleko jim lepa zemlja...