22°C

Hudo neurje na Hrvaškem: v hudournikih je bilo ujetih več avtomobilov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Maja Pavlin /
KOMENTARJI
17
Močno neurje z dežjem je na vzhodu Hrvaške povzročilo večje poplave. Pod vodo je veliko dvorišč, v hudournikih je ostalo ujetih več avtomobilov, voda pa je prodrla tudi v nekatere družinske hiše, iz katerih si komunalna podjetja prizadevajo izčrpati vodo. Posamezni deli mesta Našice so zaradi neurja začasno ostali tudi brez oskrbe z elektriko.

Močan dež, ki je včeraj popoldne in zvečer padel na območju mesta Županja, je tamkajšnjim prebivalcem povzročil velike težave. Skoraj celotno mesto je poplavljeno, poroča Index.hr. Voda je prodrla v nekatere družinske hiše, poplavila je dele mestnih cest, v hudournikih pa je ostalo več avtomobilov. Na delu so vse razpoložljive sile javnega komunalnega podjetja Županja in komunalnega podjetja Komunalac, ki iz poplavljenih hiš črpajo vodo.

V mestu že od zgodnjih jutranjih ur sanirajo posledice neurja. Načelnik štaba Civilne zaščite mesta Županja Mladen Dogan je za hrvaške medije povedal, da so težave v vseh delih mesta, pa tudi v sosednji BiH.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Po 18. uri je začel padati močan dež, naliv pa je bil tako močan, da odtoki niso uspeli odvodnjavati tako velike količine vode. V nekaterih delih mesta je voda segala celo do kolen.

V mestih Seona, Zoljan, Martin in Donja Motičina so bile že včeraj popoldne poplavljene kleti in tudi nekatere hiše. Sanacija škode se nadaljuje tudi danes.

Velike poplave tudi na območju Našic

Podobno je bilo na območju Našic, kjer so posamezni deli mesta začasno ostali brez oskrbe z elektriko. Poplavljene so bile nekatere lokalne ceste. Voda je vdrla tudi v transformatorsko postajo, zaradi česar so bili brez elektrike nekaj časa tudi v vojašnici v Našicah.

Danes so se razmere tam umirile, voda pa upada, poročajo predstavniki okrožnega štaba za civilno zaščito, lokalne samouprave in hrvaških voda. Po ogledu terena je načelnik okrožnega štaba in podžupan Mato Lukić dejal, da so razmere na območju Našic za zdaj dobre, voda se umika, zato upajo, da bo vse v redu.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Stanje je pod nadzorom, vendar pa je na hišah veliko škode, je dejal našiški župan Krešimir Kašuba. Ocenil je, da je območje Našic prizadela naravna nesreča, saj je v le nekaj urah padla velika količina padavin, kar je povzročilo poplave. Poudaril je tudi, da so vse službe na terenu, tako javne kot prostovoljne gasilske enote iz Našic, pa tudi iz drugih mest.

Neurje je že v nedeljo povzročilo preglavice prebivalcem največjega slavonskega mesta Osijek. Gasilci in delavci komunalnega podjetja so tam še v ponedeljek črpali vodo iz poplavljenih stanovanjskih objektov ter odstranjevali zlomljena drevesa s cest.

Tudi direktor osiješkega vodnogospodarskega oddelka Hrvatskih voda Željko Kovačević je poudaril, da je v zelo kratkem času padlo izredno veliko padavin, in dejal, da se je proti njim težko boriti. "Delamo vse, kar je v naši moči, da situacijo čim prej spravimo pod nadzor. Smo optimistični, stanje pa bomo še naprej spremljali. V naslednjih urah bomo naredili vse, da preprečimo morebitno stransko škodo občanov Našic in okolice," je dejal Kovačević.

Povedal je, da je katastrofa še posebej prizadela naselji Donja Motičina in Zoljan, kar je presenetilo, saj na tem območju do zdaj še ni bilo poplav. Kovačević je napovedal, da bodo videli, kaj lahko v prihodnje storijo, da preprečijo poplave.

Koronavirus pasica nova