Tujina

Moldavija: tempirana bomba

Kišinjev/Tiraspol/Moskva/Kijev, 25. 02. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
349

"Rusija načrtuje desant na letališče v Kišinjevu," je po prejetju ukrajinskih obveščevalnih podatkov dejal novi moldavski premier Dorin Recean, predsednica Maja Sandu pa, da Rusija pripravlja državni udar. Recean je nato dejal, da je ruske čete v Pridnestrju potrebno izgnati. Sledil je odgovor Moskve, kjer so preklicali odlok o podpori suverenosti Moldavije pri vprašanju Pridnestrja. Še več, Rusija trdi, da Ukrajina ob meji krepi sile in pripravlja naskok na največje skladišče orožja v Vzhodni Evropi pri Kobasni, ki ga varuje ruski mirovni kontingent. Se odpira druga fronta, ki bi lahko sprožila nepredstavljive posledice?

Kopičenje političnih, družbenih in socialnih napetosti je v zadnjih tednih v Moldaviji sprožilo verigo dogodkov, ki stopnjujejo nestabilnost v krhki državi, ki leži med Ukrajino in Romunijo. Nekateri idejni tokovi znotraj slednje ne skrivajo ideje o njeni priključitvi k "matični domovini". Če slabe gospodarske razmere in permanentna večletna politična kriza nista dovolj, ima država v okviru svojih mednarodno priznanih meja še državo znotraj države – Pridnestrsko moldavsko republiko in dva bataljona ruskih sil, ki že tri desetletja tam zagotavljata mir, predvsem pa ruski vpliv. 

Zemljevid Moldove in nepriznane Pridnestrske republike.
Zemljevid Moldove in nepriznane Pridnestrske republike. FOTO: AP

Strokovnjakinja za evropsko varnost s Fakultete za družbene vede Jelena Juvan poudarja, da gre pri ohranjanju nadzora nad kosi teritorijev nekdanje skupne države za rusko strateško prakso oz. vzorec, uporabljen za več republik, ki so nastale po razpadu Sovjetske zveze. "Del Putinovih ambicij je vrnitev k nekdanji Sovjetski slavi."

Razmere v Moldaviji so se dodatno zaostrile ob ruski invaziji na Ukrajino. Najprej se je pojavilo vprašanje, kaj bodo storili ruski kontingent in oborožene sile Pridnestrske republike (Transnistrije). Nobenih premikov doslej ni bilo, a sum ostaja. Eden od razlogov je morda tudi to, da Rusija ni vzpostavila ozemeljskega koridorja do Moldavije. Toda ruske sile na teritoriju Transnistrije niso edina težava vlade v Kišinjevu. 

Vojna v Ukrajini je močno prizadela že tako šibko gospodarstvo države, ki je ena najrevnejših v Evropi. Prozahodno usmerjeni vladi Maje Sandu v zadnjih mesecih pada podpora, krepi se pritisk opozicije in nezadovoljstvo prebivalstva. Maja lani so oblasti zaradi obtožb prejemanja podkupnine aretirale bivšega predsednika Igorja Dodona, prorusko usmerjenega socialista. Hkrati pa sta Rusija in Pridnestrska republika zmanjšali dobavo plina in elektrike, kar je še zaostrilo gospodarsko krizo. Nekateri stroški bivanja naj bi se povečali kar za šestkrat. Opozicija je zato za 19. februar napovedala velik protestni shod v glavnem mestu. 

Proruski protest proti vladi in nizkemu življenjskemu standardu v Kišinjevu, ki ga je sprožila moldavska skupina Gibanje za ljudstvo.
Proruski protest proti vladi in nizkemu življenjskemu standardu v Kišinjevu, ki ga je sprožila moldavska skupina Gibanje za ljudstvo. FOTO: AP

Po razpadu Sovjetske zveze je zunaj meja Rusije ostalo okrog 20 milijonov Rusov, pri opisovanju političnih razmer v postsovjetskem svetu izpostavlja naša sogovornica. "Težnje ruske manjšine so prisotne povsod. Od zunanjih okoliščin je odvisno, koliko postanejo glasne. Proruski del Moldavcev ima občutek, da je priložnost za to, da se vrnejo nazaj v Rusijo. Razmere so podobne kot v Ukrajini. Obstaja del prebivalstva, ki hoče na zahod, in del, ki hoče na vzhod. Lahko se ponovi podoben scenarij, sicer manjših razsežnosti."

Napovedi protesta in vse večji politični napetosti je sledila informacija ukrajinske obveščevalne službe, po kateri naj bi se Rusija s pomočjo mirovnega kontingenta in separatističnih sil pripravljala na državni udar v Moldaviji. Gre za obveščevalne podatke, ki jih je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predal predsednici Maji Sandu.

Desant na letališče v Kišinjevu?

Ker Rusija ni prodrla do Odese in naprej do meje z Moldavijo se zdi, da neposredne vojaške nevarnosti za državo ni. Toda Rusija bi lahko ponovila "gostomelski scenarij", so prepričani v Kijevu in sedaj tudi v Kišinjevu. "Ruska federacija načrtuje zavzetje letališča v Kišinjevu in transport vojaških enot, ki bi strmoglavile oblast," sporoča novi predsednik vlade Dorin Recean in dodaja, da se zavedajo, da Rusija poskuša destabilizirati situacijo, vendar so na to pripravljeni. "Naš cilj je zagotoviti mir in stabilnost v državi, vključno z levim bregom Dnestra. Moldavija se zavzema za mirno rešitev konflikta v Transnistriji."

Poslanec Andrian Cheptonar pa je dejal, da naj bi bili v poskus destabilizacije razmer vpleteni tudi državljani Črne gore in Srbije. Zato so oblasti prepovedale prihod srbskim navijačem na prijateljsko tekmo med državama. V domovino so se morali zaradi suma oblasti vrniti tudi črnogorski boksarji, ki so se želeli udeležiti turnirja v Moldaviji med 15. in 17. februarjem. 

Pred protestom je bilo na ulicah glavnega mesta mogoče opaziti tudi več vojaških vozil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Moskve so najprej sporočili, da moldavska vlada izvaja "protirusko histerijo". V sredo pa je nato Vladimir Putin preklical odlok o podpori suverenosti Moldavije pri reševanju vprašanja Pridnestrja. Kot razlog so navedli"zagotavljanje nacionalnih interesov Rusije v povezavi z globokimi spremembami v mednarodnih odnosih". Rusija se je sicer leta 2012 zavezala, da bo rešitve za določitev posebnega statusa Pridnestrja iskala "na podlagi spoštovanja suverenosti, ozemeljske celovitosti in nevtralnega statusa Republike Moldavije"

Juvanova meni, da gre za močan signal zahodnim državam, da bi lahko bil naslednji korak odrekanje neodvisnosti in samostojnosti Moldavije. Najprej na pridnestrskem območju. "Morda je to celo korak, ki v prihodnosti omogoča aktivacijo ruskih oboroženih sil na območju, čeprav so tam trenutno že prisotne. To bi pomenilo razširitev ukrajinskega konflikta." 

Tri dni pred tem se je v napetem ozračju odvil večji protest opozicije v središču prestolnice. Protestniki so pozvali predsednico k odstopu, zahtevali razpis predčasnih volitev in predvsem zmanjšanje življenjskih stroškov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zelenski ponuja pomoč, Rusija svari

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da je Ukrajina Moldaviji pripravljena ponuditi pomoč pri stabilizaciji razmer. Njegovo izjavo in nedavne premike na meji z Moldavijo in Pridnestrsko republiko v Moskvi razumejo kot poskus odprtja druge fronte in ogrožanja interesov Ruske federacije.

Transnistrija – območje, kjer je 'zamrznil čas'.
Transnistrija – območje, kjer je 'zamrznil čas'. FOTO: AP

Iz Rusije je slišati strahove, da bi na povabilo uradnega Kišinjeva Ukrajina vdrla v Transnistrijo. V zadnjih dneh pa naj bi ukrajinska vojska po ruskih trditvah v bližino meje pripeljala dodatne okrepitve. Kot pravijo v Moskvi, naj bi prišlo več vojaških enot in vlakovnih kompozicij s težko bojno opremo. "Kakršnakoli dejavnost s strani Ukrajine ali zahoda, ki predstavlja grožnjo ruskim mirovnikom in državljanom v moldavski regiji Transnistrija, bo razumljena kot napad na Rusijo," so sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva. Olje na ogenj je dolil tudi nekdanji svetovalec ukrajinskega predsednika, ki je dejal, da lahko ukrajinska vojska zasede Transnistrijo v treh dneh, če bi jo za to pooblastila vlada v Kišinjevu. Poročil o domnevni krepitvi prisotnosti ukrajinske vojske ob meji z Moldavijo ni mogoče neodvisno preveriti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moldavsko obrambno ministrstvo se je na ruske trditve odzvalo z izjavo, da na mejah z Ukrajino ne vidi nobenih varnostnih groženj. Tudi Zelenski je povedal, da Ukrajina "spoštuje moldavsko ozemeljsko celovitost in meni, da je Transnistrija del neodvisne Moldavije".

"Mislim, da Moldavija dela vse, da bi se izognila neki vključenosti v ta spopad. To bi tudi za njih pomenilo, da vstopajo v vojno, česar pa mislim, da si nikakor ne želijo," pojasnjuje Juvanova. Krepitev ukrajinske vojske ob meji bi lahko po njenem mnenju pomenila tudi, da pričakujejo napad iz Transnistrije na ukrajinsko ozemlje. "Morda pa tudi Rusija s stopnjevanjem napetosti poskuša ob meji z Moldavijo zadržati ukrajinske enote, ki zato ne morejo nastopiti drugje." 

Pridnestrske oblasti so medtem sprejele sklep o prepovedi vstopa na ozemlje pod njihovim nadzorom vsem ukrajinskim državljanom, ki med lokalnimi prebivalci nimajo sorodnikov. 

Kobasna: največje skladišče streliva v (vzhodni) Evropi

Ogromna skrb za Rusijo tiči v kraju le dva kilometra od ukrajinske meje. Pri kraju Kobasna se nahaja eno največjih skladišč orožja v Evropi. Nekateri pravijo celo, da gre za največjega na stari celini. Pod nadzorom in zaščito okrog 1500 ruskih vojakov se nahaja 20.000 ton streliva, ki je nekdaj pripadalo 14. stražni armadi Sovjetske zveze, v skladišču pa so hranili tudi orožje varšavskih zaveznic Češkoslovaške in Vzhodne Nemčije. 

Uničujoča eksplozija v bejrutskem pristanišču in nato še ruska invazija na Ukrajino sta okrepila pozive k izpraznjenju skladišča. Moldavska znanstvena akademija je v poročilu zapisala, da bi detonacija streliva v skladišču bila po moči enaka jedrskim bombam, ki sta padli na Hirošimo in Nagasaki. Moldavska vlada je zato Rusijo v preteklosti večkrat pozvala, naj to stori, državi pa nikoli nista uspeli skleniti dokončnega dogovora. Del odgovornosti gre morda pripisati tudi oblastem v Pridnestrski republiki, ki si na vsak način prizadevajo za ohranjanje ruske prisotnosti. 

Satelitski posnetek skladišča v Kobasni
Satelitski posnetek skladišča v Kobasni FOTO: Telegram

Sedaj, ko na drugi strani meje stojijo dobro izurjene ukrajinske enote, ki pa so se začele soočati z vse večjo lakoto po strelivu, se maloštevilni ruski kontingent in njegovi lokalni zavezniki bojijo, da bi v Kijev v dogovoru z moldavsko vlado ukazal zajetje skladišča. To bi jim hipotetično lahko uspelo relativno hitro, saj imajo veliko premoč v številčnosti in opremi, vendar Juvanova pravi, da je izredno malo verjetno oz. skoraj nemogoče, da bi se Ukrajina odločila za ta korak. "Verjetno gre za del propagande in informacijske vojne," poudarja.

Nemirni časi

Pridnestrje, v katerem živi pretežno rusko govoreče prebivalstvo, se je od Moldavije odcepilo leta 1990 iz bojazni, da bi se po razpadu Sovjetske zveze Moldavija priključila Romuniji. V vojni z moldavskimi silami so nato separatisti s pomočjo Rusije zmagali in leta 1992 razglasili Pridnestrsko republiko, ki jo sicer podpirajo, a uradno ne priznavajo v Moskvi. Odtlej na območju, kjer so nameščene ruske mirovne sile, ni bilo skoraj nobenega nasilja.

To se je spremenilo ob začetku ruske invazije na Ukrajino. Razmere v Pridnestrski republiki so napete, v preteklih mesecih je prišlo do nekaj eksplozij, ki so poškodovale dva televizijska oddajnika, kar je oslabilo signal ruskih televizijskih programov. 

Juvanova sicer meni, da se je pri govoru, da je ruskim silam potrebno odreči gostoljubje v Transnistriji, potrebno zavedati, da je Moldavija minorna država v primerjavi z Rusijo. "Sami dobro vedo, kaj pomeni odrekanje gostoljubja ruski vojski, in so pri tem v resnici formalno nemočni."

Tempirana bomba, ki bo še nekaj časa tiktakala

Ali za razliko od ukrajinskega scenarija v razdeljeni Moldaviji vendarle obstaja možnost za mirno rešitev spora? Juvanova meni, da je vse odvisno predvsem od ruske volje. "Vprašanje je, koliko je zahodu sploh v interesu, da bi se vključil v Moldavijo. Zdi se mi, da je že reševanje ukrajinske vojne že tako težavno in problematično." V hipotetičnem scenariju ruske invazije v Moldavijo pa obstaja tudi veliko vprašanje, kaj bi v tem primeru storile sosede, predvsem Romunija, ki je članica Nata. "Lahko bi šlo za učinek snežne kepe. Gre za zelo nevarno situacijo."

Juvanova sicer  ocenjuje, da so razmere zaenkrat še pod nadzorom in neposredne nevarnosti za izbruh moldavskega konflikta ni. "Ruska vojska je trenutno dovolj zasedena in ima preveč opravkov na ukrajinskem ozemlju, da bi odpirala novo fronto. Rusi v Moldaviji na podporo ruske vojske trenutno ne morejo računati."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
02. 06. 2023 11.16
Vsi rusofili pa se izselite v rusijo. V EU in v demokratičnih državah nimate kaj delati ali iskati. Pri nas bi vas morali procesirati in vas izpostaviti vrbam.
Armagedon1
02. 06. 2023 11.11
Rus, t. j. Putun in njegov jastreb medvedjev, bi rad požrl, zavojeval in zasedel Moldavijo, EU, Zda, Kanado, Avstralijo, in vse svobodne države sveta. Nato pa bi se rad spravil še na Kitajsko, Indijo, Afriko in Arabce in arabske države. To je cilj malega hitlerja, dokler ne bo ujet s strani njegovih lastnih državljanov in izročen mednarodnemu sodišču za vojne zločine, v kolikor ga be bodo obglavili že Rusi sami.
Banion
16. 03. 2023 16.14
0malo manj vodke, pravočasno v posteljo in ne bo prividov
nikhrast
27. 02. 2023 17.09
-8
Vidim kako primanjkuje ruskih izdelkov tu na zahodu, samo poglej Amazon. Pa kje in kako bi zdaj dobili te elitne ruske izdelke.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
26. 02. 2023 17.27
+2
Jaz ne vem zakaj imajo rusi sploh skrivnosti in tajne službe, če pa tu na zahodu vsaka medijska hiša ve kaj rusi načrtujejo in kaj so načrtovali.
Razumnež
26. 02. 2023 19.41
Armagedon1
02. 06. 2023 11.12
SlepiSlovenc
26. 02. 2023 16.09
+1
Moldavija je kao država? Jas sem mislo da je pokrajina f Rusiji,? Jao 🤔😦
Armagedon1
02. 06. 2023 11.13
Rusijo bomo zradirali s sveta in jo vključili med demokratične narode in države. Takrat se bo imenovala Nova Rusija.
Zdenko Krajnc
26. 02. 2023 15.44
+1
V primeru da se v Moldaviji kdorkoli (ukrajina, NATO) vmeša, bodo rusi tja v nekaj urah poslali 76. zračnoprevozno divizijo, z namenom reševanja svojih mirovnih sil v Moldaviji. Ne pozabite, da rusi še zmeraj upoštevajo ozemeljsko celovitost Moldavije v okviru katere je tudi Pridnestrska moldavska republika, naseljena z ruskim prebivalstvom. Seveda v primeru, da bo to prebivalstvo ogroženo, ali bo ogrožen njihov kontingent mirovnih sil, bodo posredovali enako odločno kot so v Dombasu. Za Moldavijo je edino varno, da se zoperstavi vsem tistim, ki ji želijo "pomagati". Rusi jim že 30 let zagotavljajo ozemeljsko celovitost in to bo trajalo do trenutka, ko se ne bodo postavili sovražno proti Rusiji.... tudi v Dombasu je bilo enako, 8 let Putinovih prošenj, prigovarjanj zagotavljanja ozemeljske celovitosti Ukrajine, pa to Ukrajincem ni ustrezalo in so vsa leta uničevali Dombas in tako dejansko izsilili, da ga rusi priznajo kot neodvisnega in mu vojaško priskočijo na pomoč.
Urška iz Ugande
26. 02. 2023 17.55
Transistrija je rusko ozemlje, po besedah lavrova.
Armagedon1
02. 06. 2023 11.14
Rusi se bodo seveda usrali. Prav tako, kit so se že v Ukrajini.
OvcjiPastir
26. 02. 2023 14.07
-1
Putin brani Rusijo v Ukrajini. Hm, ni logično.
Na pol ovca
26. 02. 2023 14.09
+0
ZDA v Iraku, Vietnamu,Afganistanu pa očitno je, je tako?
OvcjiPastir
26. 02. 2023 14.10
+1
Nisem Američan tako da... zaradi tega Rusi niso nič manj krivi.
periot22
26. 02. 2023 14.03
+5
Cilj Amerike uničenje Rusije in zavladati po fašistično vsemu svetu!
nikhrast
26. 02. 2023 16.27
-10
Pa zakaj bi uničili Rusijo, ekonomsko naj se postavijo na noge da bomo od njih kaj dobili, kakšen know-how, kakšen koristen potrošniški izdelek..., ne samo kakšne naravne resurse.
iskriv
26. 02. 2023 13.19
+5
Rusija deluje po ustaljenem in načrtovanem programu , ki so ga pripravljali mnogo let od kar je na oblasti Putin . Obveščevalne službe Rusije nahujskajo Rusko manjšinsko prebivalstvo nekdanje Ruske republike da dvigne glas in se upre aktualnim vladam v teh republikah . Ruska vlada jim priskrbi Ruska državljanstva in dokumente , da lahko izrazijo željo po odcepitvi , in ker države to ne omogočijo jih Rusija " rešuje "z vojaškim napadom .Tako se je zgodilo v Ukrajini , tako se bo zgodilo v Moldaviji in morda še kje , dokler si Putinova vlada ne polomi zob . Obstaja pa velika nevarnost , da se v to agonijo v Ukrajini vklopi tudi Belorusija in pomaga Rusiji , ki ni pričakovala takega odpora Ukrajincev in tudi ne tolikšne vojaške in moralne pomoči Ukrajini .
Razumnež
26. 02. 2023 20.07
+1
patogen
26. 02. 2023 09.29
+4
Povsod, kjer so Rusi, so ogroženi in jih pobijajo. Neka znana demagojija in besednjak izpred 30 let. Resnica se je potem pokazala v Haagu.
anatomija
26. 02. 2023 14.39
+4
to ni res če vprašaš Srbe . Oni trdijo , da je CIA razbila JugosLavijo in nas naščuvala , da se osamosvojimo . Kar se pa tiče vojne pa je bila bila samo nekaj dni leta 1999 ko je NATO zločinsko bombandiral nič krivo Srbijo
ZIPPO
25. 02. 2023 21.50
+4
Če bi Avstrijci ali Madžari pobijali naše ljudi v manjšini na njihovem ozemlju, ali Slovenija ne bi bila dolžna ukrepati in te ljudi zaščititi? Vprašajte se malo nevedni dvoličneži.
Na pol ovca
25. 02. 2023 21.54
-4
Ne bi ker bi se vsi podelal kot pravi dunajski kočijaši no bruselski sedaj in gledal od daleč pa morda poslal protestno noto
patogen
26. 02. 2023 09.28
+0
Demagojija, ki smo jo poslušali ped 30 leti. Haško sodišče je potem razkrilo vso resnico.
tornadotex
25. 02. 2023 19.22
-1
Ukrainci jih pohrustajo za zajtrk.
Na pol ovca
25. 02. 2023 17.26
+3
lol Ukrajinska obveščevalna .... mislite Ameriška dajte vsaj to napisat brez propagande, kar se tiče dela Moldove, ki je od leta 1990 pod Ruskim nadzorom in poseljen 90% z Rusi NE Romuni ja v večini najbolj revne države evrope (ukrajina je druga najbolj revna) živijo Romuni, no na tem "Ruskem" delu je NAJVEČJE skladišče sovjetske municije v Evropi in kdo potrebuje sedaj municijo....? komu zmanjkuje ?.....celo tukaj vam je spodrsnilo in ste omenili da zahodu zmanjkuje municije, torej Ukrajina zbira sile na meji z Moldovo ker želi to zalogo municije ki jo čuvajo Rusi ob strinajnju same pro Eu/Nato vlade v Moldovi.
marre
25. 02. 2023 18.06
+5
Spet nimaš pojma o čem govoriš.. Edino pravilno je to, da gre za največje skladišče municije bivše SZ vse drugo je neresnica.. V tem seperatističnem delu imenovanem Transnistria je po njihovem zadnjem popisu, iz 2015 sledeč. Skupno prebivalstvo je 475.373 od tega je edničnih Rusov 29,1%, Moldavcev 28.1%, Ukrajincev 22.9%.. Nekaj je še ostalih, Bulgarov Belorusov, okoli 14% ni želelo navest svoje etnične pripadnosti.. To so dejanski podatki ne pa neko bluzenje pa govoričenje na pamet..
Na pol ovca
25. 02. 2023 18.35
-3
In podatke imaš od kod? Wiki? Mimogrede zakaj je seperatistično, če je sam 30% Rusov? lol
Na pol ovca
25. 02. 2023 21.43
-3
mare kam si se skiril ni odg? A scam Wiki podatki iz leta 2015 leto po puču v Ukrajini so ti verodostojini? haha ... ti je pa mal pobegnil tist "seperatisticni" kaj .. lool
marre
26. 02. 2023 09.51
+3
Ah kje bodo.. Sej sam povzemajo podatke popisa 2015, ki ga je izvedla oblast v Transnistriji.. Teb so ocino bolj verodostojni podatki na Sputniku, Informerju, Russia1 oz vse kar ima Kremelj v lasti..
Na pol ovca
26. 02. 2023 10.41
-3
O marre si se privlekel nazaj, lepo in praviš da razumeš romunsko lol? lepo.. še vedno ne vem zakaj so seperatisti če jih je sam 30% če bi bilo v Slo sam 30% Slovencev bi bila slo še vedno v YU
OvcjiPastir
25. 02. 2023 16.15
+8
Agresorji, tirani niso nikoli uspeli. Ozrimo se v preteklost, starorimljani, N. Nemčija, Perzijci, Makedonija, Genghis Khan... in kaj je danes od njih ostalo? Isto se bo zgodilo z Rusi.
KOCOBO
25. 02. 2023 16.13
-1
Komu še mar za vaše ameriške blodnje, vaš čas je mimo Nič več sodniki svetu. Tiho.....
anatomija
25. 02. 2023 16.09
+6
Najboljše kontra orožje je nespoštovanje in podcenjevanje nasprotnika . Rusi so že pred enim letom podcenjevali Ukrajince in so se morali umakniti iz polovice prej zasedenega ozemlja. Kmalu bodo bežali še iz druge polovice Ravno tako so oficirji JNA podcenjevali prebivalce v Sloveniji , Bosni in na Hrvaškem in so bili poraženi od od ljudi , ki so se borili z puškami M48 ali mavserka in lovskim orožjem , dokler niso zavzeli skladišč JNA.
zigasubic
25. 02. 2023 16.13
+1
Darko32
25. 02. 2023 16.33
-3
anatomija Žal imaš prav. To, kar si povedal za zgodovino SLovenije imaš prav. Delali so se norca iz Slvoencev in jih poniževali in diskreditirali. Se dobro spominjam kako se je to dogajalo. Potem pa so taisti začeli z orožjem ropotati po Slvoeniji in tukaj je bilo konec veselja in se je narod dvignil in bliskovito reagiral. Sedaj pa se podobno dogaja v UKRAJINi, kjer RUSI izsiljujejo in grozijo po celotni Ukrajini. Zato s ene smemo čuditi reakcija naroda UKRAJINSKEGA. Očitno sedaj RUSI hočejo odpreti še fronto na področju MOLDAVIJE z ciljem, da bi MOLDAVIJO zavzeli. Tukaj se bo ponovno odprlo vojno žarišče, kjer bodo spet RUSI dopili po tikvi, saj MOLDAVCI se tudi ne dajo poniževati in so dostojen narod in pošten. RUSI pa kjer koli pridejo delajo nerede.
puspan
25. 02. 2023 17.19
+3
Rusija je 30 km okoli Moskve zelo moderna država, od tam naprej pa še v fevdalizmu.
nikhrast
25. 02. 2023 16.05
-3
Ne vem kako to da narod drvi v okrilje Rusije in s tem v revščino, ne vidi da je bodočnost zahod. Meje so tako odprte v EU-ju, seliš se kamor se hočeš in to je tudi prav. Kot pravijo, zadnje zatočišče lopova je pa patriotizem.
goveja župca
25. 02. 2023 15.46
+6
Zelenko zopet provocira, ker ve, da ima mocnega zahodnega brata za seboj. Ce mu USA zablokira pipico, bo Zelenko ponizno, na kolenih, milo prosil g. Putina za odpuscanje. Putin bo samo dejal "Zelenko, buraz moj, vstani in bodi moz do konca. Ne joci, ne pomaga ti nic vec. Sam si ostal. Bodi tukaj in sprejmi usodo, ki si si jo sam ustvaril. Bodi pokoncen do svojega bridkega konca." The end of a story. Zelenko, potrosna roba si, zavedaj se tega in isci casten umik iz te godlje, ki si jo zakuhal s svojimi sponzorji. Bolje zate in za vse nas. Hvala in amen.
LoL24pooptv
25. 02. 2023 16.06
+7
tvoj putko bo koncal podobno kot ceausescu 🤭
LoL24pooptv
25. 02. 2023 16.07
+5
Urška iz Ugande
26. 02. 2023 18.11
+3
Rusofili so težki sanjači. Amerika ne bo pustila, da bi Ukrajina izgubila. To je jasno po obisku Bidna. V Kijevu so tudi odprli ploščo z njegovim imenom. ZDA ne bo pustila, da se tej plošči v centru Kijeva kar koli zgodi. Obisk je bil zelo pomemben samo še ne veste tega rusofilčki.
User2491474
25. 02. 2023 15.44
+9
Dajte kšne druge novinarje zaposlit. Da vemo kaj se v Avstriji, Italiji in drugje doma dogaja. Tujih novic z balkana smo že naveličani.