Tujina

Morebitni porotniki Muska označili za 'čudaškega, narcisa in pametnega'

San Francisco, 18. 01. 2023 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Morebitni porotniki v civilni tožbi proti Elonu Musku imajo o njem različna mnenja – nekateri ga označujejo za pametnega, drugi medtem menijo, da je "nesposoben" in "nekoliko čudaški". Delničarji, ki tožijo generalnega direktorja Tesle, sicer trdijo, da je z objavo tvitov manipuliral s ceno delnic podjetja.

Elon Musk in Twitter
Elon Musk in Twitter FOTO: Profimedia

Na sodišču bodo obravnavali Muskove tvite iz leta 2018, v katerih je zapisal, da Tesle ne bo več na voljo na borzi. 7. avgusta 2018 je tvitnil, da ima "zagotovljeno financiranje" za zasebni odkup proizvajalca avtomobilov v vrednosti 72 milijard dolarjev (okoli 66 milijard evrov). V drugem tvitu je dodal, da ima zagotovljeno tudi podporo vlagateljev in da čaka le še na glasovanje delničarjev. Do odkupa seveda ni prišlo. 

Kot je za Reuters pojasnil Robert Bartlett, profesor prava na kalifornijski univerzi Berkeley, vlagatelji menijo, da jih je Musk s tvitom ogoljufal, ko je zapisal, da bo Tesla postala zasebno podjetje, predvsem pa, ko je dodal, da za to že ima zagotovljena sredstva. "Izkazalo se je, da to ni držalo. Po novici je cena delnice začela rasti, zato so jih domnevno kupovali, ko pa je resnica prišla na dan, je vrednost delnic padla. Trdijo, da je to goljufija," je pojasnil.  

Generalni direktor Tesle medtem trdi, da je verjel, da je zagotovil financiranje iz investicijskega sklada Savdske Arabije in da ni zagrešil goljufije.

"Malce je čudaški"

Poroto so izbrali na podlagi vprašalnikov, ki so jih morali izpolniti pred sojenjem. Na vprašanje o tem, ali je lahko nepristranski, je eden od možnih porotnikov zapisal, da se mu Musk zdi "malce čudaški".  

Drugi kandidat je dejal, da osebe ne moreš zares obsojati, dokler enkrat nisi v njeni koži, in dodal, da se mu Musk zdi "narcisoiden". Tretji je dejal, da ima Musk "plačansko" osebnost, ker je "pripravljen tvegati".

En kandidat ga je označil za "hitro vzpenjajočega se poslovneža", še eden je dejal, da je "pameten in uspešen".

Ena od kandidatk je zapisala, da "ni preveč všečna oseba". Na vprašanje sodnika, ali to pomeni, da bi bila do njega pristranska, je ženska odgovorila: "Veliko ljudi ni nujno simpatičnih ... včasih mi tudi lastni mož ni všeč."

Na koncu so izbrali devet kandidatov. 

Musk: V San Franciscu sojenje ne bo pošteno

Musk je dejal, da v San Franciscu ne bo deležen poštenega sojenja. Kot je pojasnil, so množične odpustitve pri Twitterju, ki ga je kupil lani, prizadele številne zaposlene v tem kalifornijskem mestu, prav zato bi bilo sojenje tam po njegovem mnenju krivično. Želel je, da bi sojenje potekalo v Teksasu, kamor je preselil sedež Tesle, a je sodnik njegovo prošnjo v petek zavrnili. 

Če bo porota v San Franciscu razsodila v korist delničarjev, bo moral Musk plačati milijarde dolarjev oziroma evrov odškodnine. Zaradi objave tvita je komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) že plačal 20 milijonov dolarjev, še 20 milijonov dolarjev (okoli 18 milijonov evrov) je moralo plačati podjetje Tesla.  

Se pa je njegov tvit v Silicijevi dolini zapisal v zgodovino, saj je pokazal, kakšno moč dejansko ima Twitter. 

Pravni strokovnjaki verjamejo, da bo Musk tožbo težko zmagal in da bodo proti njemu verjetno uporabili tudi kazen, ki jo je moral plačati SEC-u. A kljub temu splošno velja, da je razsodbo porote v primerih goljufije zelo težko predvideti.  

Na sojenju, ki bo predvidoma trajalo tri tedne, bo morda pod prisego pričal tudi Musk. Sta pa na seznamu prič še izvršni direktor podjetja Oracle Larry Ellison in medijski tajkun James Murdoch

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
18. 01. 2023 12.27
+0
In zakaj ne pišete tisto kar smo vsi vedeli tožba zaposlenih je ovržena in zmaga muska. musk je razkril kako MSM zavajajo, tviter fili so pokazali zakaj MSM nemoreš zaupati
Bomboklat
18. 01. 2023 12.44
+3
sej zato pa majo vsak dan en clanek kjer ga quircajo. zacel se je pa cim je napovedu da bo twitter prevzel. lahk preveriš v arhivu clankov. Prej opevan, zdej je pa za ms medije hujši k hitler....
J Kvas
18. 01. 2023 12.44
+1
dannyer
18. 01. 2023 12.56
+1