Tujina

Moška rešena 29 dni po brodolomu: 'To je bil lep oddih od vsega'

Salomonovi otoki, 08. 10. 2021 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
0

Na Salomonovih otokih sta se na morju, potem ko jima je nehal delovati GPS, izgubila dva moška. 29 dni kasneje so ju rešili ob obali Papue Nove Gvineje, 400 kilometrov od točke, kjer sta začela potovanje. Na območju je sicer izginilo že več čolnov, zato razmišljajo o omejitvi plovbe v slabem vremenu.

Livae Nanjikana in Junior Qoloni sta se 3. septembra zjutraj na majhnem motornem čolnu s 60 konjskimi močmi odpravila z otoka Mono v zahodni provinci Salomonovih otokov.

Potovati sta nameravala 200 kilometrov južno, do mesta Noro na otoku New Georgia, pri čemer sta želela kot vodilo uporabiti zahodno obalo otoka Vella Lavella in otok Gizo na levi. "To pot sva že prepotovala, zato bi moralo biti vse v redu," je dejal Nanjikana. Toda tudi izkušeni pomorščaki, kot je Nanjikana, morajo priznati, da je Salomonovo morje, ki Salomonove otoke ločuje od sosednje Papue Nove Gvineje, nepredvidljivo. 

Salomonovi otoki
Salomonovi otoki FOTO: Shutterstock

"Nisva pričakovala, da bova končala v tuji državi"

Le nekaj ur po začetku potovanja sta ju presenetila močan dež in veter, zaradi česar nista več dobro videla obale, ob kateri naj bi potovala. "Ko se je vreme poslabšalo, je bila situacija slaba, a še huje in strašljivo je postalo, ko je nehal delovati GPS," je dejal in pojasnil, da nista več videla, kam plujeta, zato sta se odločila ugasniti motor in počakati, s tem pa tudi prihraniti gorivo.

29 dni ju je voda odnašala proti obali Papue Nove Gvineje, kar 400 kilometrov stran, v tem času pa sta živela zgolj od pomaranč, ki sta jih nabrala pred potovanjem, kokosov, ki sta jih nabirala iz morja, in deževnice, ki sta jo zbirala s kosi platna. "Nisva vedela, kje sva, vendar pa nisva pričakovala, da se bova znašla v drugi državi," je dejal Nanjikana.

"To je bil lep oddih od sveta"

Moška sta bila tako šibka, da so ju morali 2. oktobra, ko sta prispela v mesto Pomio, s čolna odnesti v bližnjo hišo. Kmalu so ju pregledali na tamkajšnji kliniki, nato pa sta ostala pri enem od domačinov, Joeju Koleaulu. "Zdaj srečno bivata pri nas," je dejal Koleaulu.  

Salomonovi otoki
Salomonovi otoki FOTO: iStock

Nanjikana je povedal, da bo iz izkušnje skušal izvleči tudi kaj pozitivnega – lahko jo denimo razume kot prisilni oddih od kaosa svetovne pandemije. "V tem času nisem vedel, kaj se dogaja po svetu. Nič nisem slišal o koronavirusu ali čemer koli drugem. Veselim se, da se bom vrnil domov, a mislim, da je bil to lep oddih od vsega," je dejal. 

Mary Walenenea, glavna uradnica ministrstva za zunanje zadeve in trgovino Salomonovih otokov s sedežem v Papui Novi Gvineji, je dejala, da so v stiku z Nanjikano in da bodo zagotovili potrebno dokumentacijo, da se bosta lahko moška vrnila domov.

Izginilo že več čolnov

Severno od otoka Mono, kjer sta pot začela omenjena moška, je otok Bougainville. Julija je od tod odplul čoln z ministrom za zdravje Charryjem Naptojem, njegovo ženo, njunim sinom in štirimi drugimi ljudmi, ki so izginil v razburkanem morju. Najdena je bila le ena oseba, nek učitelj.

Le nekaj tednov prej je ob obali Bougainvilla izginila še ena ladja s 13 potniki. 36 ur kasneje so jo našli 50 kilometrov severno od cilja. Šef policije Bougainvilla, Francis Tokua, je po tem sporočil, da vlada razmišlja o omejitvi plovbe v slabem vremenu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.