Tujina

40-letnik, ki je v nakupovalnem središču ubil šest ljudi, stari znanec policije

Sydney, 13. 04. 2024 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nakupovalnem središču v bližini znamenite plaže Bondi v avstralskem Sydneyju je 40-letni moški zabodel več ljudi. Kot je sporočila tamkajšnja policija, je bilo ubitih šest oseb, več je ranjenih. Policija motiv za dejanje še preiskuje, je pa sporočila, da je moškega organi pregona poznajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Napad z nožem v Sydneyju
    02:40
    Iz 24UR: Napad z nožem v Sydneyju
  • Incident v Avstraliji
    00:24
    Incident v Avstraliji

Po poročanju avstralskih medijev je okoli 16. ure po lokalnem času v nakupovalno središče Westfield Bondi Junction, ki je bilo polno obiskovalcev, vstopil moški z nožem. Več ljudi je zabodel, med njimi tudi žensko z dojenčkom. 

Policija je na novinarski konferenci potrdila, da je mrtvih šest oseb, pet žensk in en moški, več je poškodovanih, med drugim tudi devetmesečni dojenček, ki ga trenutno operirajo. Napadalca je ubila policistka. "Hodila je za njim, ko ga je dohitela, se je obrnil proti njej in dvignil nož. Takrat ga je ustrelila," je pojasnil pomočnik komisarja Anthony Cooke. 

Policija motiv za dejanje še preiskuje

Kot je še dodal, je moški zabodel približno devet ljudi, deloval pa je sam. Policija motiv za grozovito dejanje še preiskuje. Komisarka Karen Webb je pojasnila, da je storilec 40-letni moški, ki je znan organom pregona. "Vemo nekaj malega o tej osebi, a še čakamo na potrditev identitete." Ob tem je poudarila. da za zdaj ne kaže, da je šlo za teroristično dejanje. 

Johnny Santos in Kevin Tjoe sta za avstralski portal news.com.au povedala, da sta opazila moškega v zeleni majici, ki je tekel po tekočih stopnicah. "Bil je čisto iz sebe, verjetno pod vplivom drog. Spotikal se je," sta opisala. Kot sta še povedala, so nato mimoidoči v napadalca začeli metati stvari, s ciljem, da bi mu iz rok izbili nož. 

Napad je pretresel Avstralijo, državo, kjer so množični napadi redki. Najbolj smrtonosno v zgodovini je bilo množično streljanje aprila 1996 v mestu Port Arthur na Tasmaniji, v katerem je bilo ubitih 35 ljudi. Leta 2019 pa so bili najmanj štirje ljudje ubiti in eden ranjen v množičnem streljanju v severnem mestu Darwin, poroča BBC.