Tujina

Tožilstvo: Osumljenec za napad z nožem v Parizu prisegel zvestobo Islamski državi

Pariz, 03. 12. 2023 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S., K.K., STA
Komentarji
110

Moški, ki je osumljen, da je v bližini Eifflovega stolpa v Parizu v soboto zvečer do smrti zabodel turista in ranil še dve osebi, je v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, prisegel zvestobo skupini Islamska država, je na novinarski konferenci v Parizu pojasnil višji tožilec za boj proti terorizmu Jean-Francois Ricard.

Napad se je zgodil včeraj, malo pred 21. uro na Quai de Grenelle, blizu znamenitega Eifflovega stolpa. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je pojasnil, da je bil nemški turist, rojen leta 1999, s svojo ženo, ko je do njega pristopil moški in ga zabodel. Po navedbah časnika Le Parisien, ki se sklicuje na policijske vire, naj bi napadalec turista zabodel v hrbet in ramo, posledično je nastopil srčni zastoj.

Življenje ženske je rešil taksist, osumljenec pa je nato pobegnil čez bližnji most. Nato je storilec pobegnil in ranil še dve osebi, britanskega in francoskega državljana, ki pa nista v smrtni nevarnosti.

Oblasti so po besedah tožilca osumljenca poznale kot radikaliziranega islamista, ki je bil prek družbenih omrežij povezan s storilci drugih nedavnih napadov v Franciji, bil pa je tudi pod strogim psihološkim nadzorom zaradi težav z duševnim zdravjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mati osumljenca, ki je do smrti zabodel turista v bližini Eifflovega stolpa, je že oktobra dejala, da je zaskrbljena zaradi svojega sina, ki je bil oblastem že znan po radikalnem islamizmu in zaprt zaradi načrtovanja napada, so pojasnili na drevišnji novinarski konferenci tožilstva.

"Konec oktobra je mati napadalca poročala o zaskrbljenosti zaradi sinovega vedenja. Vendar ni bilo ničesar, kar bi omogočalo nov pregon," je na novinarski konferenci dejal višji tožilec za boj proti terorizmu Jean-Francois Ricard.

Pariško tožilstvo je začelo preiskavo umora in poskusa umora v povezavi s terorističnim dejanjem in kriminalno teroristično zaroto, poroča AFP. Osumljenca je policija identificirala, gre za 26-letnega francoskega državljana iranskega porekla Armanda Rajabpour-Miyandoaba.

Policija naj bi v zvezi z napadom pridržala še tri ljudi. Vsi naj bi bili iz krogov napadalca, med njimi pa naj bi bila tudi njegova starša, pa poročanje medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osumljeni napadalec je med napadom vzklikal "Alah je velik". Policistom, ki so ga ustavili, naj bi dejal, da ne more več gledati, kako umirajo muslimani v Afganistanu in na palestinskih ozemljih, pa tudi, da je jezen zaradi dogajanja v Gazi, za katero je sokriva tudi Francija, pa je na današnji novinarski konferenci povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Napadalca so že leta 2016 aretirali zaradi načrtovanja napada v poslovnem okrožju La Defense zahodno od Pariza. Obsojen je bil na pet let zapora, po štirih letih prestane kazni pa so ga izpustili.

Napad se je sicer zgodil manj kot dva meseca po tem, ko je bil v napadu z nožem na srednji šoli v mestu Arras ubit učitelj. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3