Tujina

Moskva sankcije EU proti skupini Wagner označila za histerijo

Moskva, 14. 12. 2021 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je Evropska unija proti skupini ruskih plačancev Wagner uvedla sankcije, so v Moskvi potezo označili za histerijo Zahoda. Na ruskem zunanjem ministrstvu so dejali, da bi lahko na ta neprijateljski ukrep tudi odgovorili. Predsednik Vladimir Putin je medtem zahteval tudi takojšnje pogovore z ZDA in zvezo NATO o zagotovilih za varnost Rusije. Vse več evropskih poslancev namreč v luči ruske grožnje ob meji z Ukrajino poziva k odločnim ukrepom proti Rusiji, tudi z dodatnimi sankcijami. "Pričakujemo najboljše, pripravljamo se na najslabše," je dejal Borell.

"Histerija Zahoda glede te teme kaže predvsem na zavist nekaterih evropskih mest in držav do Afrike in Bližnjega vzhoda, čigar suverenost in neodvisnost so bili v preteklosti prisiljeni priznati," so zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu. Kot so dejali, je Evropska unija s tem pod vprašaj postavila suvereno pravico teh članic Združenih narodov do neodvisne notranje in zunanje politike. "Rusija si pridržuje pravico do odziva na ta neprijateljska dejanja EU," so dodali.

Zunanji ministri EU so namreč v ponedeljek potrdili sankcije proti skupini ruskih plačancev Wagner zaradi hudih zlorab človekovih pravic v Ukrajini, Siriji, Libiji, Centralnoafriški republiki, Sudanu in Mozambiku. Sveženj sankcij se nanaša na še tri pravne osebe in osem posameznikov, tudi domnevnega poveljnika, nekdanjega častnika ruske vojaške obveščevalne družbe Gru Dimitrija Utkina.

Rusko zunanje ministrstvo je zanikalo tudi navedbe Zahoda, da skupina Wagner v imenu Kremlja deluje na konfliktnih območjih.
Rusko zunanje ministrstvo je zanikalo tudi navedbe Zahoda, da skupina Wagner v imenu Kremlja deluje na konfliktnih območjih. FOTO: AP

Skupina Wagner je novačila, usposabljala in pošiljala zasebne vojaške operativce na konfliktna območja po svetu, da bi podžigali nasilje, plenili naravne vire in ustrahovali civiliste v nasprotju z mednarodnim pravom, se glasi utemeljitev sankcij.

Rusko zunanje ministrstvo je zanikalo tudi navedbe Zahoda, da skupina Wagner v imenu Kremlja deluje na konfliktnih območjih. Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva zasebna vojaška podjetja niso pod nadzorom uradnih ruskih oblasti.

 Skupino Wagner so namreč na srečanju zunanjih ministrov opisali kot rusko paravojaško organizacijo oziroma zasebno varnostno podjetje, ki naj bi ga dejansko vodil poslovnež Jevgenij Prigožin, tesen sodelavec ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Borrell o Rusiji: Pričakujemo najboljše, pripravljamo se na najslabše

Medtem je Putin v pogovoru s finskim predsednikom dejal, da želi pogajanja z ZDA in zvezo NATO začeti takoj, da bi vzpostavili mednarodna pravna zagotovila za varnost države, so navedli v Kremlju. Obenem je ukrajinsko vodstvo obtožil, da v boju proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine vse bolj uporablja težko orožje, s čimer da krši mirovne sporazume iz Minska.

Rusija zahteva, da se NATO preneha širiti proti Vzhodu in nameščati orožje v sosednje države, vključno z Ukrajino, so še sporočili. Te zahteve je Putin ponovil tudi v pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Zahodne države so medtem izrazile zaskrbljenost zaradi kopičenja ruskih vojakov ob meji z Ukrajino. Tam naj bi jih bilo že okoli 100.000, invazija pa naj bi se po nekaterih ocenah obetala že konec januarja. Unija si prizadeva za zmanjšanje teh napetosti in stavi na diplomacijo, a se je v primeru agresije pripravljena ostro odzvati, je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Vladimir Putin je medtem zahteval takojšnje pogovore z ZDA in zvezo NATO o zagotovilih za varnost Rusije.
Vladimir Putin je medtem zahteval takojšnje pogovore z ZDA in zvezo NATO o zagotovilih za varnost Rusije. FOTO: AP

Kot je ob tem pojasnil, si EU prizadeva preprečiti nadaljnjo zaostritev krize, ki bi lahko vodila v vojaški konflikt. "Smo v preventivnem načinu," je ponazoril trenutni pristop. Preučujejo različne scenarije, ki bi se lahko zgodili v naslednjih dneh ali tednih, da bi imeli za vsakega od njih pripravljen odgovor. "Pričakujemo najboljše, a pripravljamo se na najslabše," je dejal in ob tem poudaril: "Če bi se razmere v Ukrajini poslabšale, ne bi smelo biti nobenega dvoma, da bi se bili pripravljeni odzvati."

Pri tem je opozoril, da bi ponovna agresija proti Ukrajini, kot je bila tista ob zasedbi polotoka Krim leta 2014, imela resne politične posledice in visoke politične in gospodarske stroške za Rusijo. EU je namreč v preteklosti zaradi priključitve Krima in podpore separatistov na vzhodu Ukrajine proti Rusiji uvedla več svežnjev sankcij.

Več poslancev je v današnji razpravi pozvalo k odločnim ukrepom proti Rusiji, tudi z dodatnimi sankcijami, saj so te, kot so poudarili, edini jezik, ki ga Moskva razume. Rusijo vidijo kot grožnjo stabilnosti ne samo Ukrajine in sosednjih držav, ampak tudi EU. Nekaj poslancev se je tudi zavzelo za prekinitev sodelovanja v okviru plinovoda Severni tok 2, ki da samo povečuje odvisnost EU od Rusije.

Rusija sicer očitke Zahoda zavrača in vztraja, da je njena politika miroljubna in je problem v širitvi zveze NATO na Vzhod oziroma da na vstop Ukrajine v NATO ne more pristati, saj bi bila s tem ogrožena njena varnost. Putin je pretekli teden v pogovoru z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom zahteval pravna jamstva Zahoda, da se to ne bo zgodilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
15. 08. 2022 11.25
-1
Rusi in predsednik Putin imate vso mojo osebno podporo! Naj živi Slovanstvo!
Frane Šajn
15. 08. 2022 10.59
+1
Prestrašena EU politična dvoličnost se je spravila na vojaško skupino Wagner samih elitnih vojakov v Ruski vojski! Umrli so izdani od plačanca in zadeti z Ameriškim raketnim sistemom Himars poslanim za še več krvi v Ukrajinski epopeji neumnosti. Moj poklon tem herojem! Ne pozabite Ameriji tu so krvave samo vaše roke kot je cela ta vojna v Ukrajini in 60 sprovociranih vojn po svetu od 1945 do danes, v vaši režiji in milionske žrtve! pomnite resnice se ne da ubiti. Ste pa ogromna sramota za svet Vi borci samo za lastne koristi in v imenu neke umazane samo vam znane demokracije krvave do kolen!! Kako gre že tista, ki kroži po svetu Rusija mora biti premagana pa, če pade za to zadnji Ukrajinec! Reve!
HujUkropiji
15. 12. 2021 12.53
+2
Vsega kar si Rusija želi je mir, varnost, zaščita svojega ozemlja in naravnih virov. Da pa bi neke Poljake ali pa baltike želeli v svoji sferi vpliva in zanje odgovarjati pa res zadnje kar potrebuje.
Frane Šajn
15. 08. 2022 11.08
+1
Toliko blata kot ga zlijejo po portalih desničarji Angležarji deloma Germani in Balti po slovanski rasi pod imenom Rusi je svet doživel le tik pred napadom nacistične Nemčije na Poljsko in Rusijo v drugi svetovni vojniI Naj živi močna Rusija in prijateljski odnos med Evropskimi državami, ki so po zaslugi neuke politike in plačancev v njej nasedle Ameriški do kraja umazani politiki do vsega sveta! Asange branilec resnice bo nastradal, umazana srenja ki seje po svetu razdor in sovražtvo pa bo še naprej sejala ta produkt ki ji odlično rodi na tej njihovi kulturi ki jo sejejo po svetu! Svet streznimo se!
HujUkropiji
15. 12. 2021 12.48
+2
"podžigali nasilje, plenili naravne vire in ustrahovali civiliste v nasprotju z mednarodnim pravom" hahahaha😂 Pa v tem so ZDA prvak, rekorder že vse od konca ww2!!
gozdar1
15. 12. 2021 08.05
-2
Ruski glavorezci, in ironično polni skrajno desničarskih simpatizerjev. Med tem ko rusi vseskozi s prstom kažejo na druge svojim pripenjajo medalje.
HujUkropiji
15. 12. 2021 12.49
+1
Glavorezce so podpirali NATOvci. Rusija je podpirala vladne sile Sirije.
Frane Šajn
15. 08. 2022 11.20
Pa snemi šifro gozdar ker si narvnost v veliko sramoto nam bivšim in sedanjim gozdarjem! Ime pripni raje starhopetec!
Generacija56
14. 12. 2021 20.38
+3
Bi malo o zahodni histerični propagandi? Včeraj zgodba na Viasat Nature. Stalin po koncu vojne išče način, kako prehraniti prebivalsvo. Ena od rešitev je v Rdečem kraljevskem raku, ki živi v Beringovem morju. Rak doseže 10 kg in razpon nog do 1,8m. Ker takrat še ni bilo možno transportirati ujetih rakov zamrznjenih, jih je z letalom dal prepeljati v Murmansk in jih tam naselil. Sedaj so ti raki dosegli Norveško. In Norveška je razglasila napad Stalinove Rdeče armade na Norveške fjorde... V času snemanja je populacija dosegla 20 milijonov... Poiskali so strokovnjakinjo, ki je ugotovila, da ne obstaja mednarodno pravna osnova za tožbo Rusije, ker pod vodo pravo ne velja. Te armade, ki poje vse, od morskih črvov, ježkov, zvezd, manjših rib...., ni mogoče več ustaviti... In sledi GENIJALNA REŠITEV! Ker so vikingi tako pametni, že stoletja najdejo rešitev... Začeli so rake loviti.... Nenadoma so ugotovili, DA SO SPECIJALITETA, za katero so nekateri pripravljeni plačati tudi 100 eur! Neverjetno! Rusi so jih torej imeli za sprehod na povodcu? In tako je 2 milijardno darilo Rusije postalo predmet napada rdeče armade na Norveško... In ta svetovno znan portal je brez sramu to objavil... Tako to danes deluje...
Mother Russia
14. 12. 2021 19.41
+5
EU- aparatčiki so navadni bedaki. Že leta je bilo najbolj pametno pustiti Ruse pri miru, od oktobra pa tam do aprila... Podražil nam bodo zemeljski plin še za dodatnih 25%, pa bo...
Millady
14. 12. 2021 19.31
+5
Rusija je grožnja stabilnosti EU??? Eu posranci, a ste umsko prizadeti?
Generacija56
14. 12. 2021 19.19
+4
Dokler ne bodo sankcionirali plačancev Blackwater, alias Academi, nima smisla komentirati. Odločitev je pač v duhu EU plačancev, ki so v sramoto človeštvu...
dober-man
14. 12. 2021 19.18
-5
histerija je, če zapiras politične nasprotnike. dovolj si star, da to razumeš!
HujUkropiji
15. 12. 2021 13.04
+1
Apostol1
14. 12. 2021 19.15
+7
"Pričakujemo najboljše, pripravljamo se na najslabše",...Rusi pa pravijo ""Pričakujemo najslabše pripravljamo se na še slabše", In ta kratko bo potegnila Evropa.
Generacija56
14. 12. 2021 19.24
+3
Danes je zabavno brati, kako je Nemški PM obrnil ploščo glede ST2, potem, ko je Avstrija jasno dala vedeti, da v blokadi ne sodeluje... Otroški vrtec! Neverjetno je, kaj jim Putin dela...