Tujina

V Rusiji strmoglavilo transportno letalo iljušin-76. Kdo oz. kaj je bilo na njem?

Belgorod, 24. 01. 2024 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
0

V južni ruski regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino, je strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo iljušin-76. Poročila o tem, kaj je prevažalo, so si nasprotujoča. Medtem ko ruske tiskovne agencije, ki se sklicujejo na obrambno ministrstvo, trdijo, da je bilo na krovu 65 ukrajinskih vojakov, ki so jih peljali na izmenjavo ujetnikov, ukrajinski viri trdijo, da je letalo prevažalo rakete za sistem zračne obrambe S-300. Ukrajinsko obrambno ministrstvo za zdaj ne more potrditi, ali so letalo res zadele ukrajinske sile, kot trdijo v Moskvi, saj še zbirajo informacije. Slovenski generalmajor Dobran Božič sicer ocenjuje, da letalo verjetno ni bilo sestreljeno.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti, ki se sklicuje na podatke ruskega obrambnega ministrstva, poroča, da je bilo na krovu letala IL-76, ki je strmoglavilo, 74 ljudi. 65 ukrajinskih vojakov, ki so jih z letalom prepeljali v Belgorod na izmenjavo ujetnikov, pa šest članov posadke in trije spremljevalci.

Njihova usoda ni znana, je pa guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov na svojem Telegram kanalu sporočil, da so vsi umrli, poroča BBC.

Ukrajina in Rusija sta si od začetka vojne izmenjali številne ujetnike. Največja izmenjava doslej se je zgodila v začetku tega meseca, ko je Ukrajina izpustila 248 ruskih vojnih ujetnikov, Rusija pa 230 ukrajinskih. V dogovoru so posredovali Združeni arabski emirati.

Z ruskega obrambnega ministrstva so pozneje sporočili, da so letalo sestrelile ukrajinske sile, medtem ko je bilo na poti iz letalskega oporišča Čkalovski v Belgorod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski obveščevalci preverjajo ruske trditve

Ukrajinski obveščevalci preverjajo ruske trditve, da so bili na krovu letala ukrajinski vojni ujetniki, je izjavil predstavnik ukrajinske obveščevalne službe GUR Andrij Jusov. Kot poroča britanski BBC, trenutno ni mogoče preveriti, kdo je bil na krovu letala in kaj je bil vzrok nesreče.

Jusov je v izjavi za Radio Svobodna Evropa potrdil, da je bila za danes načrtovana izmenjava vojnih ujetnikov, do katere sedaj ne bo prišlo. 

"Danes naj bi prišlo do izmenjave ujetnikov, vendar do nje ni prišlo. Po navedbah ruske strani se je to zgodilo zaradi sestrelitve letala Il-76, ki naj bi prevažalo naše ujetnike. Trenutno pa nimamo zanesljivih informacij o tem, kdo je bil na krovu letala in v kakšnem številu," je sporočil GUR.

Ukrajinski ombudsman Dmitro Lubinec je ob tem po poročanju ukrajinskega časnika Kyiv Independent pozval državljane Ukrajine, naj ne delajo prenagljenih zaključkov in naj zaupajo le uradnim virom. Ukrajinske oblasti se sicer na ruske trditve uradno še niso odzvale. "Komentar bomo podali malo kasneje. Potrebujemo čas, da raziščemo vse podatke," je za agencijo Reuters dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Medtem portal Ukrajinska pravda, ki se sklicuje na svoje vire v ukrajinski vojski, poroča, da je letalo prevažalo rakete za ruske sisteme zračne obrambe S-300. Vojnih ujetnikov niso omenili. Ukrajinska pravda je sprva poročala tudi, da so letalo sestrelile ukrajinske sile, vendar je bila informacija pozneje preklicana. 

Nepotrjen videoposnetek, objavljen na družbenih omrežjih, prikazuje strmoglavljenje letala v bližini vasi Jablonovo v regiji Belgorod, ki mu je sledila eksplozija. Incident se je zgodil okoli 11. ure po lokalnem oziroma okrog 9. ure po srednjeevropskem času.

Vzrok strmoglavljenja še ni znan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kremelj poročil o incidentu ne želi komentirati. Tiskovni predstavnik Dmitrj Peskov je dejal le: "To so precej nove informacije, ki jih bomo zdaj obravnavali. Ne morem še reči ničesar."

Guverner Belgoroda Gladkov pa je na svojem Telegram kanalu sporočil, da so na kraju dogodka že preiskovalci in uslužbenci ministrstva za izredne razmere. "Prilagodil sem svoj urnik dela in odpotoval v okrožje Koroča. Podrobnosti sledijo pozneje," je še dodal. 

Ukrajino je za sestrelitev letala že obtožil tudi predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin.

Andrej Kartapolov, predsednik ruskega parlamentarnega odbora za obrambo, je povedal, da je bilo pozneje v zraku še eno letalo, ki je prevažalo 80 ukrajinskih ujetnikov, a je nato spremenilo smer."O kakršnih koli izmenjavah [zapornikov] zdaj ne more biti govora," je povedal za rusko televizijo.

Iljušin Il-76 je težko transportno letalo, namenjeno prevozu vojaškega tovora in vojakov na velike razdalje. Zasnovan tako, da ima dva topova v zadnji kupoli, lahko prevaža do 80 ton tovora. Njegova ključna značilnost je, da lahko vzleti z letališč, ki nimajo nakladalnih naprav ali neasfaltiranih stez, in se zato pogosto uporablja za prevoz humanitarne pomoči na območja, ki so jih prizadele naravne nesreče.

Božič: Sodeč po eksploziji verjetno ni bilo sestreljeno

Kot je za STA ocenil svetovalec v kabinetu ministra za obrambo generalmajor Dobran Božič, je rusko letalo dejansko strmoglavilo, a sodeč po eksploziji, ki je bila vidna, verjetno ni bilo sestreljeno. "Ko gre za raketne napade, običajno letala bolj razpadejo," je še pojasnil. Dodal je tudi, da se tovrstna letala običajno ne uporabljajo za prevoz ujetnikov.

"Kar poznam iz misij, na katerih sem sodeloval, so letala iljušin oziroma C130 in C17, letala, ki so strateškega pomena za vsako operacijo in vsako državo. Pri tem pa se poraja vprašanje, ali bi se tovrstno letalo dejansko uporabilo za transport ujetnikov," je dejal in poudaril, da se običajno za ujetnike ne izbere takšnega načina potovanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja