Tujina

Münchensko letališče zaradi zmrzali obstalo za šest ur

München, 05. 12. 2023 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letališče v nemškem Münchnu danes med 6. in 12. uro zaradi poledice ni delovalo. Ustavitev so zaradi vremenske napovedi, da bo dež zmrzoval, predvideli že v ponedeljek. Danes opoldne je promet normalno stekel.

Zjutraj so bile vse pristajalno-vzletne steze zamrznjene, tako da so vse polete, predvidene med 6. in 12. uro, odpovedali ali prestavili, so povedali na letališču, opoldne pa potrdili, da je promet, kot je bilo načrtovano, s pristankom prvega letala iz New Yorka znova stekel.

Potniki morajo sicer še vedno računati na omejitve. Za popoldne je predvidenih okoli 100 od skupno 700 za danes predvidenih letov.

Zaprtje so napovedali v ponedeljek, na letališču pa je obtičalo na stotine potnikov. Oskrbeli so jih s hrano in pijačo, na voljo so jim bile zložljive postelje. 

Sneg in led sta sicer danes povzročala težave v cestnem, letalskem in železniškem prometu predvsem v zvezni deželi Bavarski na jugu Nemčije. Zaradi spolzkih cest se je zgodilo več prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami. Na Zgornjem Bavarskem sta v trčenju avtomobila in tovornjaka ponoči umrli dve osebi. Po podatkih policije se je avtomobil zagozdil pod zadnji del prikolice tovornjaka. 

O smrtni žrtvi poročajo tudi z vzhoda Nemčije, kjer so zaradi dežja številne ceste v visokogorskih predelih poledenele. V nesreči šolskega avtobusa na Saškem je danes umrl otrok, najmanj deset pa jih je bilo poškodovanih. Dva odrasla, vključno z voznikom, sta bila v nesreči hudo poškodovana.

Avtobus je po navedbah predstavnika policije trčil v vozilo za vzdrževanje cest, nato pa še v drevo. Vzrok nesreče še ni znan, po prvih ugotovitvah pa je bilo vozišče v času nesreče spolzko. 

Nemška meteorološka služba tudi v prihodnjih nočeh pričakuje nevarnost ledenega dežja in poledice, zlasti na jugu in vzhodu Bavarske. Zaradi zimskih razmer je bil ohromljen tudi železniški promet na širšem območju Münchna. Nemške železnice so medtem sporočile, da bo danes znova stekel promet iz Münchna proti Avstriji, pričakujejo pa tudi izboljšanje razmer na regionalnih povezavah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sixten Malmerfelt
05. 12. 2023 17.09
+1
a niste pisali, da je zamrznilo za 23 ur?
Sixten Malmerfelt
05. 12. 2023 16.28
+1
kako, včeraj ste pisali 24 ur?
periot22
05. 12. 2023 14.02
+4
Še premalo glede na umazanijo ki jo letala spuščajo v zraku!
proofreader
05. 12. 2023 13.29
+5
Obnašajo se kot da letos prvič vidijo sneg.