Tujina

Musk Applu napovedal vojno

Austin, 29. 11. 2022 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najbogatejši človek na svetu je uradno napovedal vojno največjemu tehnološkemu podjetju na svetu. Elon Musk je v nizu tvitov Apple med drugim obtožil cenzure in monopolnih praks. Kritiziral je predvsem 30-odstotno provizijo, ki jo apple podjetjem zaračunava na App Storu in tvitnil fotografijo avtocestnega znaka z dvema možnostma: "Plačaj 30 odstotkov" ali "pojdi v vojno", pri čemer avto izbere "pot v vojno".

Lastnik Twitterja Elon Musk se je v ponedeljek spravil na Apple, pri čemer je trdil, da je podjetje "večinoma prenehalo" oglaševati na Twitterju, in se spraševal, ali Apple in njegov izvršni direktor Tim Cook "sovražita svobodo govora v Ameriki".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bil Apple največji oglaševalec na Twitterju, saj je za oglase porabil približno 48 milijonov dolarjev (približno 48 milijonov evrov), kar je predstavljalo več kot 4 odstotke vseh prihodkov platforme, poroča Washington Post, ki navaja interni dokument Twitterja.

Sarah Roberts, strokovnjakinja za informacijske študije na kalifornijski univerzi v Los Angelesu, je za AFP pojasnila, da "Musk ne razume, da je Twitter blagovna znamka, ki ima svoj pečat." "Zdaj podjetja sploh nočejo biti povezana z njim. Ne gre niti za to, da jih skrbi vsebina na platformi. Twitter je omadeževana blagovna znamka, s katero podjetja ne želijo biti povezana," je dodala.

Elon Musk in Twitter
Elon Musk in Twitter FOTO: Shutterstock

Naj spomnimo, da je po prevzemu Twitterja prišlo do številnih odpuščanj, Musk je napovedal plačljive kljukice, na aplikacijo pa naj bi se vrnil tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump

Muska je medtem zmotil predvsem strog nadzor nad tem, kaj se lahko prodaja v trgovini App Store. Dejal je, da je proizvajalec iPhonov zagrozil, da bo onemogočil nalaganje Muskovega priljubljenega družbenega omrežja. 

"Apple je prav tako zagrozil, da bo Twitter vrgel iz svoje trgovine App Store, vendar nam ne želi povedati, zakaj," je tvitnil Musk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav tako je Musk kritiziral 30-odstotno provizijo, ki jo Apple vzame od večine prodaje prek App Store podjetja, in tvitnil fotografijo avtocestnega znaka z dvema možnostma: "Plačaj 30 odstotkov" ali "pojdi v vojno", pri čemer avto izbere "pot v vojno". Kot kaže, je fotografijo zdaj sicer zbrisal, a so o njej poročali številni tuji mediji.  

Applovo 30-odstotno provizijo za App Store so že prej zavrnila števila manjša podjetja, tehnološki velikan je prav zaradi odstotka provizije v pravnem boju s proizvajalcem video igre Fortnite - Epic Games, poroča Business Insider. Musk je v preteklosti že kritiziral Applovo trgovino App Store. Maja je dejal, da je 30-odstotna provizija "dobesedno 10-krat višja, kot bi morala biti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Muskov izpad je zaostril spor med njim in Cookom. Apple se medtem na dogajanje še ni odzval. 

Musk je sicer znan po tem, da ne hodi po jajčnih lupinah - ne izogiba se niti kritiziranju drugih uglednih milijarderjev v preteklosti je na Twitterju kritiziral tudi Jeffa Bezosa in Billa Gatesa

Glasujte za najboljši portal v regiji
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ipissimus
29. 11. 2022 16.04
+1
V tem primeru Muska podpiram ker Apple je zahrbtna firma da se kar kadi glede cenzur ter omejevanja čeprav sem sam uporabnik applovih storitev že vrsto let.Edino kar ne dam Applu prav je to da bi uporabnikom ukinil app ker se nji to pač zdi dobro.vse skupaj bolj deluje kot odigrana grožnja Musku češ mogoče se bo pa udal.Zelo dvomim da bi si Apple upal skenslati milijone svojih uporabnikov da nebi morali več uporabljati Twitter app namreč v ZDA skoraj vsaki drugi ima iphone.
Uporabnik1921539
29. 11. 2022 12.54
-1
Musk....joj no.Nisi nam vsec.V bistvu bruh
Aijn Prenn
29. 11. 2022 13.00
+3
A dej no?? Zakaj mu povzročaš duševne bolečine?? Veš kako se on sekira, ker ti ni všeč!
GospodT
29. 11. 2022 12.42
+5
Članek se bere, kot da ima agendo. Namreš začel je Apple, ne Musk. Ampal dajmo krivit Muska, za vse kar leze in gre. Medijem in korporacijam pač ni všeč svoboda govora. Pa se bo pač treba sprijaznit s tem.
cmonBruh
29. 11. 2022 12.48
+3
Itak da gre vse skupaj po mejnstrim agendi. Vsi se bojijo Muska, ker zna narediti uspešen produkt. To kakšen je on človek mene niti ne zanima. Sem pa siguren, da bo Twitter na dolgi rok pod njim postal res hud app.
cmonBruh
29. 11. 2022 12.49
+3
Največji problem je pa to da demokrati v US nimajo nad to aplikacijo več popolne kontrole kar se cenzure tiče, in jim gre to hudičevo v nos :D
ipissimus
29. 11. 2022 16.14
Zdaj bi moral Musk prevzeti še insta in FB potem so pa elitneži pečeni po dolgem in počez.
devote
29. 11. 2022 12.32
+2
zlomu kriptovalut sled zlom ostalih megel po intenziteti navzdol...
kekec154
29. 11. 2022 11.47
+2
Musku polzijo stvari iz rok in Twitter je to samo še bolj rakzril... kvaliteta sestave Tesla avtomobilov je porazna (sploh če pogledamo do zdaj raztavljene Cybertrucke, ki zamujajo že kar nekaj let) in neke hude prednosti (razen pospeškov) pred drugimi e-avtomobili praktično ni več (mogoče bo čez nekaj let prednost bolj razvit autopilot, ampak tudi tu lahko ostali proizvajalci zadevo dohitijo, preden bo v splošni uporabi); Starship bi moral imeti testne polete že na začetku poletja, Starlink internet je sicer super, ampak je za scale-up ključen uspeh Starshipa; tale zadeva okrog Twitterja je porazna (nekaterim pač ni jasno, da sovražni govor ni enako svobodi govora); o Boring company in Neuralinku se praktično ne sliši nič več, prezentacija Tesla robota je bila tudi bolj tako tako... kar se tiče oglaševanja pa ima vsako podjetje pravico, da se odloči kje bo oglaševalo, tudi Apple ima na koncu pravico, da kakšne aplikacije ne sprejme za svoj App Store, tudi če ima še tako majhen razlog
JaBas
29. 11. 2022 12.08
+6
Načeloma se z večino stvari strinjam, razen: 1. glavna prednost Tesle niso pospeški pač pa mreža polnilnic. Tukaj so svetlobna leta pred ostalimi, ker je Musk že na začetku razumel, kaj bo glavna težava in obenem selling point EV 2. Starlink deluje točno tako in zato kot si ga je zamislil...trenutno se uporablaj v ruralnih delih ZDA, predvsem pa ga zanj testira (in mastno plačuje) vojska, zato niti ne potrebuje drugih odmejalcev (niti jih ne more pokriti, ker že Ukrajina pobere večino kapacitet) 3. Twitter niti ni tako porazen, Musk je stopil na žulj agendi, ki jo poriva "progresivni" svet in se pač vsak njegov venture obravnava kot poraz, ampak dejstvo je, da Twitter dosega nove rekorde števila uporabnikov, česar seveda v medijih ne zaslediš... 4. ostale zadeve so bolj ali manj tipanje trga, ni vse česar se lotijo mišljeno za končno uporabo in smatrano kot neuspeh, če se ne prime...podobno delajo vsi ostali od Googla, Amazona in tudi Appla. Pač, probajo z nekimi far fetched zadevami (taka je bila tudi Tesla par let nazaj), če uspe to dobesedno nosi firmo, če ne uspe pa taka korporacija zlahka prežveči škodo...in Musk je imel teh uspehov kar precej... 5. Apple dejansko NIMA pravice, da svojim kupcem kar naenkrat onemogoči uporabo nekega appa brez pravega razloga. Če jupim iPhone in uporabljam Twitter, potem mi pa proizvajalec to onemogoči brez razloga to seveda ni OK
Aijn Prenn
29. 11. 2022 11.46
+2
Musk ima tokrat najbrž prav.
dannyer
29. 11. 2022 11.43
+5
MSm so poskušali z lažnimi manipulacijami ki delujejo na nepismene ljudi. so pa sami msm padli na muskovo foro ko je pred tvotarjem najel 2 igralca ki ju je dal mimska imena k ijo še 12 letniki poznajo razen novinarji. teh je povabil nazaj. in so pisali vabi zaposlene nazaj. wokee aktiviste je vrgel ven. tviter pa ima naenkrat več uporabnikov. prav tak oje našel bote z prefinjeno igro in jih izbrisal. vrnil je politične nasprotnike. k iniso kršili nič zakonodaje razen lavih čustev ki pa niso realnost.
kekec154
29. 11. 2022 11.40
-3
Danes sem na rdeči stal za dražjim Tesla S modelom. Tako slabe kvalitete za tako drag avto še nisem videl. Nobeno stičišče zunanjih površin ni poravnano, okviri zadnjih oken so na zadnjem koncu kar štrleli navzven za cca pol centimetra... obupna kvaliteta za tako ceno
Aijn Prenn
29. 11. 2022 11.45
+7
Tisto za čemer si se ti peljal, je bilo v neki bogati zahodni državi že 3x razbito preden je prišlo v SLO.
MathewM
29. 11. 2022 12.57
+2
Morda si gledal kak starejši model. Večino proizvodnih težav so v vmesnem času namreč že odpravili. Nekaj, kar je očem zelo skrito je, da so v Tesli povsem revolucionarizirali proizvodni proces v avtomobilski industriji. Recimo: šli so v extremno vertikalno integracijo proizvodnega procesa, uporaba avtomatizacije je na precej višjem nivoju kot recimo nemcih. Sedaj so tudi na dobri poti do izdelave šasije iz enega samega kosa. Kakorkoli bo znamka končala (sam sem še vedno EV skeptik), zagotovo so precej prispevali k razvoju avtomobilske industrije.
dannyer
29. 11. 2022 11.38
+3
Na kratko Musk ima prav. če naredi telefon in apstoriy bodo več milijard ljudi šli knjemu in appel propade.
GospodT
29. 11. 2022 12.46
-1
Korporacije se bodo uprl, kot pri Huaweyu, in adijo Google play.
ipissimus
29. 11. 2022 16.26
Na koncu niti na google play in app store ne boš imel Twitter app ker obojni so vpleteni v agendo elite
CrazyMachines
29. 11. 2022 11.36
-4
Kupil bo še Apple in ga namenoma uničil kot Twitter…Musk pač Vse uniči kar mu ni všeč…
ata_jez
29. 11. 2022 15.05
hahaha ... ni prav dosti firm ali posameznikov, ki lahko kupijo Apple. Musk sigurno ni med njimi.
Delavec_Slo
29. 11. 2022 11.13
+3
Dragi moj Elon, se boš prej v hlače s svojimi milijardami vred!
JAZsemTI
29. 11. 2022 11.41
-4
Ne podcenjuj največjega genialca, kar jih trenutno hodi po zemlji.
Zanesenjak
29. 11. 2022 11.00
+10
Musk je kupil Twiter (sklepam iz članka) za cca 33 kratnik vseh njegovih letnih prihodkov. In sedaj, zgleda, so se prihodki zmanjšali še za 4%. Če ne bi imel stroškov bi torej rabil cca 35 let, da si povrne vložek oz. realno veliko veliko več, torej nek večkratnik od 35 let. To pa je bil slab nakup. Če bo naredil iz tega dobro zgodbo, potem vsa čast. Sedaj pa da vidimo, kakšne prijeme (odpuščanje smo že videli) bo še uporabil. Reklamira praktično dnevno, saj vsi sedaj vejo kaj je Twitter - prej temu res ni bilo tako.
Dimitry Krol
29. 11. 2022 10.55
+14
Glede na to, da morajo lastniki Tesla avtov plačati dodatno mesečno naročnino za polno kapaciteto baterije (ki je že v avtu), je lahko kar tiho
MathewM
29. 11. 2022 11.03
-5
Tipično: ne zanima te vsebina, greš takoj na osebo, kot da te sliši in ga poznaš od nekdaj. Jaz osebno se z Muskom v gornjem zelo strinjam, vendar to samo po sebi ne govori nič o tem, kaj si mislim o njem samem ali njegovih siceršnjih praksah.
Factsarereal
29. 11. 2022 14.24
a si ti resen? Pogrevaš informacije iz pred parih let. Če te zanima, lastniki vozil Tesla Model S s 65kWh baterijo so imeli opcijo menjave za baterijo z večjo kapaciteto. Pri nakupu je imelo serijsko 65kWh, po tvoji logiki pa bi morali potem zastonj zamenjati za baterijo z večjo kapaciteto. Lahko, vendar ti jo bodo softwersko zaklenili na 65kWh (toliko, kolikor je imelo vozilo ob prevzemu), če pa boš hotel imeti na voljo več boš pa seveda plačal preostanek. Se je pa to dogajalo precej precej časa nazaj in prosim ne bluzi, da se to dogaja še danes.
SEHE
29. 11. 2022 10.40
+1
Glede prax, ki jih izvaja Apple, pa naj Musk pripoombe naslov na zakonodajalce in regulatorje, ki take prakse dovolijo, ki dovolijo, da ta podjetja plačujejo manj davkov, čeprav bi morala enako ali več... SAj gre na koncu za denar, ki ga morajo investirati v javni standard!
SEHE
29. 11. 2022 10.38
+8
SAj ne vem, ali je to dobro ali ne, vsaka palica ima dva konca. Svoboda govora je OK, ko pa preraste v spodbujanje nasilja, v rušenje vrednot in postavljanje vulgarizmov (recimo kot to delata Grims in Twito), potem to ni več svoboda govora ampak verbalno nasilje. Ali bo zdaj Twiter to podpiral?
MathewM
29. 11. 2022 12.33
+1
Je jasna razlika med svobodo govora in spodbujanje nasilja. Da nekdo napiše nekaj, kar drugega moti, še zagotovo ni spodbujanje nasilja. Cela poanta zaščite svobode govora je, da se tovrstne izražanje zaščiti. Danes pa je že vsak užaljen nad vsem in kriči "spodbujanje k nasilu", ukinit. Spodbujanje k nasilju je v večini državah protizakonito, torej je naloga organov pregona, da to kaznujejo, nikakor pa to ni v rokah korporacij.
Maxx365
29. 11. 2022 13.59
Trumpo je npr. vzpodbujal sovraštvo in ščuval k napadom na demokratične ustanove in demokratično izvoljene predstavnike, zato je kar prav da so mu prepovedali dostop do tviterja. Ampak, očitno bo zdaj pod Muskom spet vse po starem ali pa še slabše, ker zna tviter postati ameriška različica naše NoreTv in Siola, kjer bolj kot si žaljiv in sovražen, bolj si zaželjen, admina pa itak nobenega.
Noe7
29. 11. 2022 10.35
+9
Značilno za vse z narcisistično motnjo je obtoževanje drugih za tisto, kar počnejo sami, saj v patološki zaverovanosti vase ne zmorejo uvida v naravo lastnih dejanj. Jih je kar nekaj tudi pri nas.
natmat
29. 11. 2022 10.27
+4
Denar in zopet denar...pravzaprav kaj nas sploh zanimajo težave nekega brezveznega ultrabogatuna...
ata_jez
29. 11. 2022 10.26
-1
A Musk ima jedrsko bombo, ali jih bo kar konvecionalno ... s kešom?
royayers
29. 11. 2022 10.25
+3
Ne vem kaj misli Musk no, kupi si drago igracko, da lahko tezi in zganja kraval. Kaj mu je sploh treba tega? Pri vsem denarju, neskoncne vojne na tw. Tw je res strupen
lilihip
29. 11. 2022 10.06
+8
non stop neka drama kot pr karadišianovih.....le da odvrnejo pozornost ovac od dejanskih problemov