TUJINA

Musk napoveduje: prihaja sistem zlatih, sivih in modrih kljukic

San Francisco, 25.11.2022, 11:53 | Posodobljeno pred dvema urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Nov sistem plačljivih modrih kljukic na družbenem omrežju Twitter, ki je namenjen izkazovanju pristnosti uporabnikov, bo zaživel prihodnji petek, je v enem svojih tvitov sporočil novopečeni glavni izvršni direktor Twitterja Elon Musk. Podjetja bodo dobila zlato kljukico, vlade sivo, posamezniki pa modro, je dodal.

Kot je še izpostavil Elon Musk, bodo vsi računi pred končno aktivacijo odslej tudi ročno overjeni. Posameznikom pa bo omogočeno tudi dodajanje majhnih logotipov organizacij, katerih del so, ampak bodo morale pred tem to potrditi tudi organizacije same, je še razložil Musk in dodal, da bo prihodnji teden o novem sistemu podal daljšo razlago, poroča Reuters.

Elon Musk
Elon MuskFOTO: AP

Kot je znano, je Twitterjev stari sistem preverjanja računov Musk prevetril že kmalu po 44 milijard dolarjev vrednem prevzemu. Če so morali zvezdniki iz sveta zabave, politiki, novinarji in druge javne osebe prej potrditi identiteto z dokazi, da so si prislužili značko z modro kljukico, so po novem modelu značko za preverjen račun prejeli vsi, ki so zanjo plačali naročnino v višini osmih dolarjev na mesec. Slednje je na Twitterju povzročilo poplavo lažnih računov, zato so morali prenovljen sistem začasno ustaviti.

Zagon vnovič spremenjene različice sistema verifikacije so napovedali za 29. november, a je Musk na začetku tega tedna naznanil nov odlog. "Zadrževanje ponovnega zagona sistema Blue Verified bo trajalo, dokler ne bo vzpostavljeno visoko zaupanje v to, da se bo lažno predstavljanje ustavilo," je zapisal in dodal, da bodo najverjetneje uvedene različne barve kljukic za organizacije in posameznike.

Twitter bo z začetkom prihodnjega tedna nadaljeval obnovo računov večine trajno izključenih uporabnikov, ki so večkrat kršili pravila družbenega omrežja. "Ljudje so spregovorili. Oprostitve se začnejo naslednji teden," je tvitnil Musk dan po tem, ko je v sredo o tem prek Twitterja povprašal svoje sledilce, poroča ameriški CNN.

Med več kot tremi milijoni zbranih glasov v anketi je bilo 72,4 odstotka takšnih, ki podpirajo obnove omenjenih računov, 27,6 odstotka sodelujočih pa je glasovalo proti.

Musk je na Twitter že vrnil Donalda Trumpa

V soboto pa je Musk na Twitter že vrnil bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Tudi to odločitev je sprejel na podlagi rezultatov ankete, ki je pokazala, da ji je naklonjenih 51,8 odstotka od okoli 15 milijonov uporabnikov Twitterja.

PREBERI ŠE
Trump se bo lahko vrnil na Twitter, a ga ta ne zanima več

Prejšnje vodstvo Twitterja je Trumpu zaprlo račun zaradi spodbujanja privržencev k napadu na kongres in drugih spornih objav.

Prav tako je Musk že obnovil tudi račune več drugih kontroverznih, predhodno prepovedanih ali suspendiranih uporabnikov, vključno s konservativnim kanadskim podcasterjem Jordanom Petersonom, desničarsko satirično spletno stranjo Babylon Bee in komičarko Kathy Griffin.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.