Tujina

Muskov Neuralink bo svoje možganske vsadke kmalu testiral na ljudeh

Los Angeles, 20. 09. 2023 21.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nevrotehnološko podjetje Neuralink v lasti ameriškega milijarderja Elona Muska je začelo iskati kandidate za svoj prvi poskus na ljudeh. Podjetje si prizadeva 'povezati' človeške možgane z računalniki, svojo tehnologijo pa želijo preizkusiti na osebah s paralizo.

Neuralink je maja pridobil dovoljenje ameriške uprave za hrano in zdravila za svojo prvo klinično študijo na ljudeh. Kot so takrat zapisali v podjetju, "gre za pomemben prvi korak, ki bo nekega dne omogočil, da bo njihova tehnologija pomagala ljudem". 

Zaprosili so za dovoljenje za vsaditev svojih možganskih vsadkov v 10 ljudi. Študija bi trajala šest let, na začetku pa bi s pomočjo kirurškega robota namestili 64 prožnih niti, tanjših od človeškega lasu, na del možganov, ki nadzoruje "namero gibanja", poroča BBC. 

Niti Neuralinkovem eksperimentalnemu vsadku omogočajo, da snema in brezžično prenaša možganske signale v aplikacijo, ki dekodira, kako se oseba namerava premikati. Z vsadki želijo paraliziranim ljudem povrniti določene sposobnosti, ki so jih izgubili. 

Predstavitev vsaditve možganskega čipa Neuralink
Predstavitev vsaditve možganskega čipa Neuralink FOTO: Shutterstock

Po besedah podjetja se lahko za sodelovanje v klinični študiji prijavijo osebe s kvadriplegijo, ki je posledica poškodbe, ali osebe z amiotrofično lateralno sklerozo (ALS). Slednja je ena od degenerativnih nevroloških bolezni, njen najizrazitejši znak pa je mišična šibkost. 

Prototipe naprave Neuralink, ki so veliki kot kovanec, so sicer že uspešno vgradili v lobanje opic, tehnologijo pa so preizkusili tudi na prašičih.

Izdelek Neuralinka sicer ni novost na trgu, že leta 2004 je podjetje Blackrock Neurotech lansiralo svoj prvi možgansko-računalniški vmesnik (BCI). 

Dr. Adrien Rapeaux, znanstveni sodelavec na Imperial College London, prednost Neuralinka vidi v dejstvu, da bo pri postopku vsaditve sodeloval robot, poroča BBC. Kljub temu ocenjuje, da še vedno ni jasno, v kakšnem smislu bi bila lahko njihova metoda za pretvorbo mogžanskih signalov v dejanja boljša od tiste, ki jo denimo uporablja Blackrock Neurotech. Prav tako ni jasno, ali bo Neuralinkov izdelek skozi čas ostal zanesljiv in natančen. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nebel
21. 09. 2023 16.02
+1
Počasi nastajajo kiborgi, združeni delni roboti in delno biološke osebe. Za osvajanje Marsa in za vojne na primer.
Apostol1
21. 09. 2023 08.10
+1
Plemenit namen in cilj , kaj bo pa na koncu prišlo iz tega vsega ven se pa sedaj niti slučajno ne more vedeti. Verjamem , da bo prej ko slej možno pozdravit na ta način invalide , ki so danes na invaliskih vozičkih, toda kakšno bo potem nadaljevanje . sigurno se bo del raziskovanja odcepil in namesto plemenitih ciljev bodo iskali nova orožja. Podobno kot je danes z internetom , ki je lahko izjemno koristen ali pa tudi kot orodje za goljufije , zlorabe in še kaj.
jugalo
20. 09. 2023 21.55
+2
Ovce, se ena teorija zarote? Ki se pocasi uresnicuje :) anticepkoti svaka čast… nevem od kod vam informacije ampak edino kaj me skrbi je to da se dosti tega uresnicuje… pardon na izrazu”anticepkoti”…
Delavec_Slo
20. 09. 2023 21.46
+4
Ne rabite jih iskat, kar iz slo parlamenta jih vzemite!