Tujina

Musk bi Krim predal Rusiji, Tajvan pa Kitajski

Taipei, 10. 10. 2022 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je nedavno dejal, da bi moral Tajvan postati posebno upravno območje Kitajske. Najbogatejši zemljan je v intervjuju za Financial Times dejal, da verjame, da bi obe vladi lahko dosegli razumen dogovor. Na Muskovo izjavo so se odzvali tako Kitajci kot Tajvanci, ki niso bili zadovoljni s prebranim.

V obsežnem intervjuju za britanski poslovni časnik Financial Times, ki je bil objavljen v petek, je ocenil povečane napetosti med Kitajsko in Tajvanom. "Moj predlog je, da bi bilo potrebno ustanoviti posebno upravno cono za Tajvan, ki bi bila primerna za vse, verjetno pa ne bi osrečila vse. In možno je, da bi lahko imeli dogovor, podoben tistemu v Hongkongu, le bolj odprt."

V odgovor je Šao Bi-Kim, tajvanska de facto veleposlanica v Washingtonu, na Twitterju zapisala, da Tajvan prodaja veliko izdelkov, vendar njihova svoboda in demokracija nista naprodaj.

"Vsak trajni predlog za našo prihodnost mora biti odločen na miren način, brez prisile in ob upoštevanju demokratičnih želja prebivalcev Tajvana," je dodala.

Tajvan in Kitajska
Tajvan in Kitajska FOTO: Shutterstock

Šihoko Goto, direktorica za geoekonomijo in indo-pacifiška podjetja v Wilsonovem centru v Washingtonu, je za BBC povedala, da bi Muskovi predlogi lahko škodili njegovim poslovnim interesom. "Upoštevajmo, da Elon Musk zaključuje nakup Twitterja. Seveda je Twitter na Kitajskem prepovedan, ker svoboda govora na Kitajskem ni dovoljena," je dejala.

"Torej če vlaga v Twitter, njegovo podjetje verjetno ne bo moglo delovati v Tajvanu, ki bo pod pritiskom Kitajske. To bi bilo samomorilno dejanje s strani Elona Muska," je pojasnila. Medtem je Tesla septembra dobavila 83.135 električnih vozil, izdelanih na Kitajskem, glede na poročilo, ki ga je v nedeljo objavilo združenje kitajskih osebnih vozil.

Kitajski veleposlanik v ZDA Čin Gang je pozdravil Muskov predlog in dejal, da sta mirna ponovna združitev in model 'ena država, dva sistema', ki se uporabljata pri upravljanju Hongkonga, osnovni načeli Kitajske za rešitev tajvanskega vprašanja.

Elon Musk
Elon Musk FOTO: AP

"Če so suverenost, varnost in razvojni interesi Kitajske zagotovljeni, bo Tajvan po ponovni združitvi užival visoko stopnjo avtonomije kot posebna upravna regija in ogromen prostor za razvoj." 

Muska so kritizirali tudi kandidati za prihajajočo župansko tekmo v Tajpeju.

Chen Shih-chung, kandidat vladajoče Demokratske napredne stranke (DPP), je dejal, da so Muskove pripombe slabe in omalovažujoče ter bi lahko vplivale na njihovo nacionalno varnost.

Tesla
Tesla FOTO: AP

"Elon Musk je prinesel revolucionarne spremembe prek Tesle in SpaceX, celo pomagal Ukrajini proti ruski diktaturi prek Starlinka," je dejal, ko je imel v mislih razpoložljivost Muskove satelitske internetne storitve v Ukrajini. "Elona pozivam, naj se drži enakih demokratičnih vrednot glede Tajvana."

Musk je v začetku tega meseca sprožil bes s še enim posegom v geopolitiko, ko je predlagal, da Ukrajina dokončno odstopi Krim Rusiji, da bi prinesla mir v konfliktu, ki ga je sprožila ruska februarska invazija.

Tesla je bila pred tem obtožena ignoriranja kršitev človekovih pravic na Kitajskem, potem ko je januarja odprla razstavni prostor v Šindžjangu.

Kitajska vidi samoupravni Tajvan kot odcepljeno provinco, ki bo sčasoma pod nadzorom Pekinga. Ta naj bi Tajvanu vladal po istem sistemu kot Hongkongu in obljubil, da bo Tajvan imel nekaj svoboščin, a malokdo temu verjame.

Vse več državljanov Tajvana zavrača zamisel o združitvi s Kitajsko, vse več ljudi pa podpira popolno neodvisnost. Tajvanski politiki navajajo pekinško zatiranje nestrinjanja in opozicije v Hongkongu manj kot na polovici obljubljenih 50 let visoke stopnje avtonomije kot dokaz, da ne bodo ostali svobodni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
10. 10. 2022 18.06
-2
Krim je že bil Ruski, do letos Februarja. Pa so hoteli še več. Enako Tajvan, Kitajci se ne bodo tako kot v primeru Hong Konga držali nobenih podpisani obvez, pač pa bodo šli na Tajvance s pendreki.
Zmaga Ukrajini ...
10. 10. 2022 14.27
+1
Jaz bi pa teslića predala prebivalcem otoka Sentinel, kjer bo lahko malce predahnil od družbenih omrežij. 🤗