Tujina

Pirc Musarjeva: Deklici, ki se bori za življenje, želim veliko življenjske moči

Beograd , 03. 05. 2023 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.J., M.P.
Komentarji
0

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve se je na družbenem omrežju odzvalo na tragični strelski napad v Beogradu, v katerem je po trenutnih podatkih umrlo osem učencev in varnostnik. Družinam so izrekli sožalje, poškodovanim pa so zaželeli hitro okrevanje. Oglasila pa sta se tudi premier Robert Golob in predsednica države Nataša Pirc Musar. Oba pravita, da ju je napad na osnovni šoli globoko pretresel. Izrazi sožalja pa se vrstijo tudi od drugod po svetu.

"Globoko sočustvujemo z žrtvami napada na beograjski šoli Vladislava Ribnikarja. Izražamo iskreno sožalje svojcem umrlih in želimo čimprejšnje okrevanje ranjenim. Presunjeni smo nad tem okrutnim in nepredstavljivim grozodejstvom," so zapisali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

Pretreseni učenci
Pretreseni učenci FOTO: Profimedia

Predsednica države Nataša Pirc Musar je dejala, da je zaradi streljanja na osnovni šoli v Beogradu globoko pretresena. V imenu Slovenije in državljanov je staršem in svojcem preminulih izrekla iskreno sožalje. "Deklici, ki se v bolnišnici še bori za življenje, in njenim staršem želim veliko življenjske moči, poškodovanim pa dobro okrevanje," je zapisala na spletu.

Predsednik vlade Robert Golob pa je na spletu zapisal: "Današnji tragični dogodek v beograjski osnovni šoli nas je vse globoko pretresel. Izražam iskreno sožalje družinam preminulih, ranjenim pa čim hitrejše okrevanje."

Prizori izpred šole v Beogradu
Prizori izpred šole v Beogradu FOTO: telegraf.rs

Na dogodek se je odzval tudi župan občine Vračar, v kateri se je danes zgodila nepojmljiva tragedija, Milan Nedeljković. Po mnenju župana bi bila škoda lahko še večja, če varnostnik ne bi skušal ustaviti streljanja. "Tako on kot učiteljica zgodovine sta žrtvovala sebe zaradi drugih otrok," je dejal. Kot je pojasnil, je varnostnik na žalost umrl, poškodovana profesorica pa je zaradi poškodb trenutno v kliničnem centru. V bolnišnični obravnavi je tudi več otrok, ki jim Nedeljković želi čimprejšnje okrevanje. "Najbolj je važno, da se otroci stabilizirajo," je povedal za srbske medije. 

Nekdanji župan občine Vračar Branimir Kuzmanović pa je svoje mnenje o tragediji izrazil na družbenem omrežju: "Elitna beograjska šola Vladislav Ribnikar, štirje ranjeni, ubiti varnostnik in sedmošolec s pištolo. To se nikdar ni dogajalo. Agresija, nasilje in strah. To je slika srbske družbe. Pretiravali smo, bratje in sestre." 

Srbski patriarh Porfirije je družinam umrlih otrok in zaposlenih v streljanju v osnovni šoli na Vračarju izrazil globoko sožalje in dejal, da "v velikih bolečinah" posluša novice o katastrofi, kot se v srbskem narodu še ni zgodila, poroča Telegraf.rs. Na spletu je pozval, naj ljudje storijo vse, kar je v njihovi moči, da ustavijo in obsodijo vsakršno nasilje, še posebej pa spodbujanje nasilja v javnosti.

"Kristusa odrešenika prosim za poškodovane otroke in šolske delavce. Odrešenika prosim za njihove starše, brate, sestre, sorodnike in izrekam globoko sožalje," je še dejal patriarh.

Ameriški veleposlanik v Srbiji Christopher R. Hill je na družbenem omrežju zapisal, da je tako, kot vsi drugi na veleposlaništvu, užaloščen in v šoku. "Smrt enega otroka je tragedija; toliko umorjenih tam, kjer bi se morali počutiti najbolj varne, pa je neznosno. Izrekamo sožalje družinam in prijateljem padlih na Vračarju. Amerika in svet delita vašo žalost," je še zapisal.

Na osnovni šoli v središču srbske prestolnice Beograd je danes 13-letni učenec s pištolo ubil osem učencev in varnostnika. Na srbskem notranjem ministrstvu so potrdili, da je ob učiteljici ranjenih še osem učencev. Po poročanju srbskih medijev je ena učenka v smrtni nevarnosti. Storilca so že prijeli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja