Tujina

MZZ v odzivu EU: Totalitaristični sodniki, Iran in 'dediščina preteklosti'

Ljubljana/Bruselj, 11. 05. 2020 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
1524

Evropska komisija je v programu, ki opredeljuje delo nove komisije, izpostavila, da bo redno poročanje o stanju duha in spoštovanju vladavine prava postalo letna obveznost. Zunanji minister Anže Logar je tokratnemu medresorskemu poročilu dodal še spremno pismo, v katerem bi rad komisiji predstavil ozadje stanja v Sloveniji. Sodniki, ki nosijo simbole totalitarnih režimov, pranje iranskega denarja, dolgi postopki pred sodišči so le nekatere med njimi. Napovedan je tudi sklic nujne seje odbora za zunanje zadeve DZ. Dopis pa je presenetil tudi koalicijske partnerice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi na Logarjev odpis
    03:38
    Iz 24UR: Odzivi na Logarjev odpis
  • Iz SVETA: Vladna koalicija o tem, kako naprej
    03:32
    Iz SVETA: Vladna koalicija o tem, kako naprej

 

Evropska komisija pod taktirko Ursule von der Leyen se je z nastopom mandata odločila, da bo potrebno redno in sistematično poročanje o spoštovanju zakonov, zakonodaje in vladavine prava v državah članicah. Tako morajo v poročilu izpostaviti več elementov, "zlasti v zvezi s pravosodnimi sistemi, protikorupcijskimi orodji, spoštovanjem pluralizma medijev, organiziranosti in delovanja nevladnih organizacij in drugih elementov civilne družbe, ki jih smatrajo za relevantne." 

Spremno pismo
Spremno pismo FOTO: 24ur.com

Na komisiji bi tako radi imeli nadzor, tako v pozitivnem kot negativnem smislu, glede razvoja posameznih kategorij. Rok za oddajo poročila je bil 4. maj, Slovenija pa je ta rok ravno ujela, saj je bilo spremno pismo, ki ga je poročilu dodal zunanji minister Anže Logar, datirano ravno na ta dan. Namen spremnega pisma je, kot je zapisal Logar, da moramo v razvoju ali stanju duha v posameznih državah članicah razumeti, kaj se je dogajalo in kaj se pravzaprav dogaja. "Prepričan sem, da ima Slovenija dober institucionalni in pravni sistem. Pisanje normativnega dela poročila tako ne bi smelo biti težko," pravi Logar. 

Vodje nekaterih opozicijskih strank so danes ponovno opozorili na nekatera po njihovem mnenju sporna ravnanja koalicije. Dvomijo celo o legitimnosti aktualne vlade in jo pozivajo, naj se poslovi.

Kot še izpostavi, je treba gledati izven pravnih okvirov, ki jih ni možno dobiti zgolj iz mnenj "domače ali tuje institucije. Potrebno je globlje razumevanje strukturnih karakteristik … in tudi domače dediščine." Kot pravi, je to ključno, da bi dobili pravo poročilo in upa, da bo komisija to razumela. Slednjo je tudi okrcal, ker jih je pobaral, da zadnja leta niso nič spraševali glede razvoja in vloge pravosodne veje oblasti pri razvoju pravosodja, ki bi bilo vredno zaupanja. 

"V Sloveniji so se številni sodni postopki zaključili tako, da so postopki zastarali. Država je izgubila številne sodbe na Evropskem sodišču za človekove pravice," dodaja. Nadaljuje, da tožilstvo ni opravilo dela pri iskanju krivcev za bančne zločine, ni bil upoštevan princip nepristranskosti, "in tudi dejstvo, da so se nekateri sodniki izražali totalitaristično. Sodišča so opozicijske vodje obsodila, sodbe pa so nato padle na ustavnem sodišču". Kot še pravi, nekatere odločitve ustavnega sodišča niso implementirane.

Spremno pismo drugi del
Spremno pismo drugi del FOTO: 24ur.com

"Nihče ni vprašal v zvezi s selektivnim sodstvom,  ko se ni preiskala milijarda opranega iranskega denarja, čeprav so bili številni dokazi za to. Te je pripravila parlamentarna preiskovalna skupina, ki sem jo vodil sam," zapiše. V tej preiskavi so po njegovo pokazali, da je to bila očitna kršitev mednarodnih sankcij. Vse to pa naj bi uničilo zaupanje v pravosodni sistem. 

Na koncu je v pismu zapisano, da je Slovenija zavezana k razvoju in spoštovanju načel pravne države. A potrebno bo pravo in neodvisno razumevanje stvari, to pa mora biti globlje, kot je videti na prvi pogled. "Računam na enake standarde za vse države članice, ki bodo temeljili na primerljivih in neodvisnih informacijah in zanesljivih virih". Če želijo v Bruslju razumeti, kaj se dogaja v Sloveniji, morejo torej razumeti, resnično razumeti, kaj se dogaja v ozadju. Minister za zunanje zadeve tako zaključi, da če bi komisija želela razumeti več ali pa potrebuje več informacij, da ga lahko kadarkoli kontaktira in bo z veseljem pomagal. 

Prejemnica spremnega pisma je tudi podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki je pred kratkim stopila v stik s slovenskimi oblastmi v zvezi z razmerami na področju svobode medijev.

Sklic nujne seje odbora za zunanje zadeve DZ

Poslanec Levice Matej Vatovec se je na poročanje odzval na Twitterju, kjer je napovedal sklic nujne seje: "Ministrstvo za zunanje zadeve molči, ko "prijatelj" Orban provocira z ozemeljskimi težnjami, istočasno "špeca" lastno državo v mednarodnem okolju. Vlada je v teh mesecih postala ekspozitura stranke SDS. To je nedopustno! V Levici napovedujemo zahtevo za sklic nujne seje odbora za zunanje zadeve državnega zbora."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spremni dopis je presenetil tudi koalicijske partnerice, ki, po nedavni diplomatski pošti Svetu Evrope o medijih, tudi o tem dopisu niso vedele ničesar. "Kar se Nove Slovenije tiče, o tem nismo bili seznanjeni. To bom lahko komentiral po tem, ko se bom z njim podrobneje pogovoril," je za oddajo 24UR povedal vodja poslancev NSi Jožef Horvat

Hladen tuš so s tem doživeli zlasti na pravosodnem ministrstvu, ki ga vodi ministrica iz vrst SMC Lilijana Kozlovič in kjer so kot pristojna institucija pripravili večino poročila. A tudi tam o Logarjevem dodatku niso vedeli ničesar. "Podatki že kar nekaj let kažejo napredek pri zniževanju zaostankov. V celotno pravosodje imam zaupanje, prostora za izboljšave pa je tako v pravosodju kot tudi na ostalih področjih vedno dovolj," je za oddajo 24UR dejala ministrica. 

Nezadovoljstva ne skrivajo niti v DeSUS-u, kjer so že ob nedavni depeši o domnevno komunističnih medijih v Sloveniji dejali, da v prihodnje pričakujejo, da bodo podobne zadeve dogovorjene. 

Evropska komisija vsebine dopisa ne želi komentirati 

V Evropski komisiji so v odzivu na dopis za STA dejali le, da so prejeli prispevek Slovenije v okviru priprav prvega letnega poročila komisije o vladavini prava in da bodo v sklopu teh priprav nadaljevali dialog z vsemi članicami.

Vsebine dopisa v komisiji niso komentirali. Na vprašanje, kako komentirajo kritiko, da je bilo v minulih letih pogrešati glas Evropske komisije glede vladavine prava v Sloveniji, so odgovorili, da "v skladu z običajno prakso ne komentirajo izmenjav med komisijo in državami članicami".

Zunanji minister Anže Logar.
Zunanji minister Anže Logar. FOTO: Bobo

MZZ: Slovenija podpira krepitev vladavine prava v EU 

Na MZZ pojasnjujejo, da je komisar Reyders Logarja v pismu zaprosil za aktivni prispevek Slovenije k pripravi poročila ter poudaril, da je odprt dialog z državami članicami ključnega pomena za kakovost in poštenost poročila. Ministrstvo za zunanje zadeve je zaprošeni prispevek na 36 straneh pripravilo skupaj z ministrstvom za pravosodje in ministrstvom za kulturo ter še nekaterimi drugimi institucijami na področjih, na katera se bo poročilo nanašalo (pravosodje, svoboda in pluralizem medijev, boj proti korupciji in ustavnopravna vprašanja).

Da je Logar v spremnem dopisu poudaril, da je Slovenija ob večkrat izpostavljenih težavah na področju vladavine prava doslej pogrešala glas EK in drugih pristojnih evropskih institucij, na MZZ pojasnjujejo dopis."Iz ministrovega pisma jasno izhaja, da Slovenija podpira krepitev vladavine prava v EU in v državah članicah. Dialog o izboljšanju vladavine prava je v skupnem interesu, mora pa temeljiti na dejanskem stanju, ki je v posameznih državah različno." 

"Kar zadeva Slovenijo, poznamo primanjkljaje in pomanjkljivosti na štirih področjih, na katera se bo poročilo predvidoma nanašalo. O njih se lahko odkrito pogovarjamo. Pričakujemo, da bo tudi v okviru EU tekla odprta in objektivna razprava." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1524)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
16. 09. 2020 10.02
-1
Slovenija je SDS in nihče nima pravice temu nasprotovati!
Kaktus111
01. 02. 2022 09.16
+1
Smešno
16. 05. 2020 15.42
+1
Laž je nesmrtna duša komunizma.
viktore.vrbnjak
16. 09. 2020 16.19
"Laž je nesmrtna duša komunizma." Se motiš! Lažejo politiki desni in levi !
CestniKolesar370Wattov
14. 05. 2020 14.52
+1
Kako bi Levica uredila to krizo? 1: Milijoni v kulturo in umetnost. Takšni milijoni, ki jih kultura in umetnost ne vidita ne pred, ne med, ne po koronavirusu. Argument? "V teh časih je umetnost še veliko bolj pomembna". 2: Milijoni v socialarje. Tle bi ga usrali na podoben način, kot Janša. 3: Paketi pomoči podjetnikom? Jok. "Grdi podjetniki imajo več kot dovolj, še davke jim je treba zvišat" 4: Po njihovi logiki bi tudi ilegalci verjetno med epidemijo potrebovali več sredstev. 5: Kako bi Levica dobila robo? Bi jim poslali prijatelji iz Venezuele? "DIREKTNO OD VIRA". Tistega vira, ki je na suho nategnil Španijo, Italijo in vse ostale? Vsi veste, da je to resnica in vsem je to jasno. Avtoritativnost... Avtoritativnost je, ko ti vlada reče s kom in kdaj se boš družil, s kom boš delil posteljo, kam boš lahko šel in kam ne. Jasno Levica, se strinjam. Zakaj se vi z mano ne strinjate, da je avtoritativnost tudi to, da ti vlada vzame denar iz žepa? Če ga ne daš, greš pa v zapor.
Karlo
13. 05. 2020 19.52
-2
In kdaj lahko pričakujemo imenovanje Vilija Kovačiča za sekretarja na MZZ?
Boris Kajtna
13. 05. 2020 15.04
-4
Resnica boli!!!!Ne vem zakaj se nekateri tako zgražate??, ali ste imeli kdaj kako stvar na sodišču???Katastrofa!!!samo denar, samo takse,odvetniki..po desetih letih pa...nič...zastaralo ali pa so sodili sebi v prid...potem pa po pravico do ustavnega sodišča in še če ti še ni zmanjkalo živcev,denarja,potrpljenja...,pa na evropsko sodišče....PRAVOSODJE PRI NAS NE DELUJE!!!Da ne bom govoril o primerih Jankovičev,bankirjev,gospodarski kriminal....zastaranje bremenilnih dokazov ali pa odpis milijonov itn!!! Pa kaj je z vami ljudje???
JosipBrozDrugi
12. 05. 2020 19.21
+3
Izdajalec . . . kaj čaka izdajalce?
minkica91
12. 05. 2020 16.20
-6
kar je povedal Anže Logar je čista resnica, le kdaj se bomo znebili teh totalitarcev v sodstvu in drugih državnih ustanovah, največ jih je seveda v sodstvu.
Karlo
13. 05. 2020 19.49
+4
Kar je povedal tale Rožletek, je edino to da imamo tupoglavega, zagrenjenega, neolikanega ministra ki misli da je boga zagrabil za .... V bistvu pa je dela samo sramoto za Slovenijo. Saj drugega tudi ne zna(jo).
Nidani
12. 05. 2020 14.23
+10
Saj ne morem verjet, da jih še kar gledamo na oblasti! Niti ene same stvari še niso naredili za boljši jutri...eno samo blatenje, maščevanje, malverzacije, kadrovanje, umazani posli...skratka, lopovščina!
FAUSTOS1
12. 05. 2020 13.47
+4
Paprav sds je sodišče najbolj naklonjeno,saj nobem sds ni bil še kaznovan čeravno je sds osnova korupcije,prav vse vlade v katerih je sodeloval sds so imele afere-največ jj od prodaje hiše do orožja nato ciperskega pranja denarja,nepremičnine na cipru itd
Karlo
12. 05. 2020 13.01
+6
Ja banda totalistična sodniška. SDS-sovcu Končarju so kar odpisali 250.00,00. € ki si jih je prisvojil. A to tudi zato ker je v stranki bivšega komunajzarja?
minkica91
12. 05. 2020 16.21
+7
drugim komunajzarjem pa so odpisali miljone, npr. Janoviču in podobnim.
Karlo
13. 05. 2020 19.51
+2
Vodijo nedvomno cerkveni zvonovi da o Istrabenzu, pa Mercatorju ne govorimo. Janković je pač smo eden od mnogih.
iga_biba
12. 05. 2020 11.51
+8
Najboljša serija "Samo bedaki in konji" mi ne pusti napisati v originalu, da bi razumeli tudi v Bruslju.
Uporabnik1536341
12. 05. 2020 10.32
+9
Že dolgo časa sem prepričan ,da Anže Logar ni čisto pri sebi.Mu ni pomoči.
BETONSKI
12. 05. 2020 10.50
-7
iga_biba
12. 05. 2020 11.47
+5
saj veš, da dela samo tisto, kar mu naroči veliki vodja! torej :)
jg57
12. 05. 2020 13.03
+5
"Sodniki, ki nosijo simbole totalitarnih režimov, pranje iranskega denarja, dolgi postopki pred sodišči". A kaj od tega ne drži?
Nidani
12. 05. 2020 14.27
+0
jg ,Totalitarni režim imamo danes, pa nič ne cviliš!
odgovornost
12. 05. 2020 09.21
+9
tagega cirkusa zarad irancev, marsikatere banke v evropi so pocele kaj hujsega (pa se pocenejo), in so bile soodgovorne tudi za zacetek krize po 2008. Pa v medjih o tem ni vec kaksnih velikih zgodb o tem. Prinas pa se to gloda kot da ne bi bilo drugih tezav. Depresivno
Walter Pravicek
12. 05. 2020 08.25
+23
Gospoda Logarja ne poznam-nekoč v moji mladosti smo v internatu imeli Logarja,kot vzgojitelja-Prijeten človek!Ta je od ljubljanske meščanske familije-čitam,da je imel "prednike z pedigrejem"A VSEENO NI MU USPELO PREMAGATI ŽUPANA LJUBLJANE ZOKIJA.LJUBLJANA JE PO JANŠI:KOMUNISTIČNO MESTO Z VOLILCI V TRENIRKAH!!!
METKA102
12. 05. 2020 09.23
-12
Uporabnik1536341
12. 05. 2020 10.32
+0
BETONSKI
12. 05. 2020 12.17
-2
NAPAKA MORAL BI JO,ČE NE BOŠ IZTOPAL IZ MNOŽICE.
muci007
12. 05. 2020 08.17
-6
Res je, da nekateri slo. sodniki poveličujejo simbole, ki drugod po EU veljajo za totalitaristične.
muci007
12. 05. 2020 08.21
-11
in kaj ne drži o totalitarističnih simbolih? Rdeča zvezda v EU velja za totalitaristični simbol.
Malinha
12. 05. 2020 08.43
+15
iga_biba
12. 05. 2020 11.50
+0
Janša kvari vse ostale simbole, le zvezdo je imel in bo imel rad, samo skriva.
muci007
12. 05. 2020 08.16
-5
Uspeh slo. državnega tožilstva je sodba proti znani osebi za prejem podkupnine od neznane osebe na neznanem kraju, neznan znesek denarja na neznan način.
zibertmi
12. 05. 2020 09.09
+10
nekdo je tudi od neznanega človeka ,darovalca prejel količino denarja na njegov pa dobro znani račun.brez epiloga .mama zelo dober pravni sistem .nič ni dokazljivo po navadi pa še zastara.pač te poštar nikakor ne najde pa če tudi se srečata
Janez_53
12. 05. 2020 10.46
+12
Muci, ob tem pa mimogrede "pozabiš" omeniti, da je Brezigarca "založila" depešo Evropola, na osnovi katere bi slovenska policija lahko pričela preiskovati zadevo Patria! In "pozabiš", kako se je obdolženec izogibal razpravam na sodiščih, kako mu je "crknil akumulator", da ni uspel priti in podobno! In zaradi našega bedastega pravnega sistema mu je uspelo, da je zadeva zastarala! Avstrijci in Finci so svoje akterje obsodili, v Sloveniji pa se je glavni akter izmuznil, le Jurček Cekuta jih je malce dobil po prstih!
brabusednet
12. 05. 2020 08.12
-6
Vse je resnica,kar je bilo napisano.Levičarji pač hočejo laži postavit pred resnico.Pa v Bruslju vedo,koliko odškodnin mora plačat Slovenija za šlamparijo,nedelo in pristranskost sodišč.Levičarske vlade že 7 let kršijo ustavno odločitev,kar se financiranja privatnih šol tiče.Pa naši levičarski norci se zgražajo nad Poljaki in Madžari.Sami počnejo še hujše nespoštovanje najvišjega organa države.Slovenci dajte poglejte dejstva resnice in vam bo jasno levičarsko zavajanje in laži.
Walter Pravicek
12. 05. 2020 08.30
+14
ČE ZBEREŠ VSE KOMUNISTE SKRITE V RAZNIH STRANKAH,KI SO V PARLAMENTU-ZAUKAŽEŠ(ČE IMAŠ TAKŠNO MOČ):TOVARIŠI,OD DANES VNAPREJ VSI SKRITI,NA PLANO,USTANOVILA SE BO STRANKA:NOVA KOMUNISTIČNA STRANKA SLOVENIJE-MATER BO "GUŽVA"IZ SDS,DESUS,SD -MLADCEV IZ LEVICE NE ŠTEJ,TI ŠE ROJENI NISO BILI,KO SO SE KOMUNISTI "POTUHNILI"!!!TORAJ TO JE LEVICA!!OSTALO SO OBREKOVANJA ENIH PROTI DRUGIM-TI PA VERJEMI,ČE NE POZNAŽ DOGODKOV IZPRED 30 LET!!!samo povem!
MAJOH
12. 05. 2020 08.03
+25
Sramotno je da poklicati ministri blatijo svojo državo. Logar je očitno izgubil kompas saj je to že druga depeša z njegove strani. Čas je da se ta lažnivi kljukec umakne s pozicije ko si dovoljuje takšne izpade. Mislim daa mu v Evropi lahko roko poda le Orban in Janša ki sta pač somišljenika iz vrst belih. Skrajni čas je da vsi zavedni Slovenci odpokličejo posameznike ki bi s svojo topoglavostjo želeli okrniti dober ugled naše države v svetu. Takšne posameznike je potrebno izključiti iz javnega življenja ali pa naj spokajo in gredo tja kjer bodo lahko s svojimi ekstremističnimi izjavami blatili samega sebe. Očitno je da enim doktorat da veliko enim pa zamegli um in jim ne da ničesar.
Domendo
12. 05. 2020 08.32
-10
Tebe bo žena prevarala in jo boš še pohvalil. Ali mož, če si ženska. In ti dobivaš pluse.
viktore.vrbnjak
16. 09. 2020 16.33
Kaj se pričakuje od mladca, ki ponoči podtika pod vrata tujcev propagandni material , ki z lažno vsebino blati drugače misleče in si s takšnimi dejanji prisluži ministrsko titulo!
kolbek460
11. 05. 2020 21.58
+21
Če hočeš nekoga spoznati mu daj oblast v roke ,evo vam ,tožibabo ,umazano perilo se pere doma ,
Domendo
12. 05. 2020 08.08
-9
Saj ga perejo že skoraj 30 let. Narod pa trpi. Vsaj ima jajca, da pove resnico, ne kot ostali priliznjenci nesposobni tipa Cerar. Se je kaj zlagal? Kakšno državo podpiraš? Kaj podpiraš? Nesposobnega lopova Cerarja, ki si je samo polnil žepe uspeha pa nobenega? Mislim da narod spoznava v kakšni državi so živeli in kakšni ljudje so jo vodili. Še marsikaj bodo izvedeli.
pravica5
12. 05. 2020 08.17
-10
in če se ga ne da oprati doma ker je preveč rdeče??
Maxx365
11. 05. 2020 21.57
+13
Tole Logarjevo arogantno bevskanje v Evropo je prav nehigienično in ogabno. Dobro ga je janša retorike naučil.