Tujina

Na beograjski šoli stekel pouk, starši zahtevajo, naj se šolsko leto zaključi

Beograd, 22. 05. 2023 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na osnovni šoli Vladislav Ribnikar v Beogradu je po strelskem pohodu 3. maja, v katerem je umrlo devet učencev in varnostnik, ponovno stekel pouk. Več kot 200 staršev sicer pristojne poziva, naj se šolsko leto na tej šoli predčasno zaključi. Medtem pa se v Srbiji nadaljuje akcija zbiranja nezakonito pridobljenega orožja – do sobote so prebivalci izročili že 33.427 kosov.

"Pouk se je začel danes ob osmih in bo trajal do 13. ure," je po poročanju RTS potrdila Snežana Vuković z ministrstva za izobraževanje. Šola se je odločila, da bo pouk krajši in bo potekal brez spraševanja in ocenjevanja. Začeli bodo s športno vzgojo, nadaljevali pa z geografijo. "Gremo postopoma, v skladu s potrebami in željami otrok," je dejala.

"Če starši ugotovijo, da je otroka strah iti v šolo, mu tega ni treba storiti, saj bi bilo to novo nasilje nad otrokom, nihče z ministrstva in iz strokovnih krogov ne vztraja pri tem," je poudarila. Bodo pa v takih primerih starši morali šoli dostaviti dopis z obrazložitvijo, zakaj otroka ni k pouku, je že v nedeljo po poročanju portala N1 Srbija dejal predsednik sveta staršev šole Igor Đorđević.

"Dobro bi bilo, če bi za takšne otroke lahko imeli spletni pouk, a po naših informacijah starši sploh nočejo več pouka," je še dejala Vukovićeva. 

V šoli Vladislav Ribnikar v Beogradu je po strelskem napadu spet stekel pouk.
V šoli Vladislav Ribnikar v Beogradu je po strelskem napadu spet stekel pouk. FOTO: AP

Starši zahtevajo, naj se letošnje šolsko leto predčasno zaključi

Pred šolo se je danes zbralo tudi okoli 250 staršev, ki menijo, da se je šolsko leto končalo 3. maja, ko je 13-letnik v šoli ubil devet otrok in paznika. Zahtevajo predčasni zaključek šolskega leta, pa tudi, da ravnatelj, šolska psihologinja in pedagoginja sprejmejo odgovornost. 

Po besedah ene od mam Aleksandre Bulatović je njihova objektivna odgovornost nesporna, ali so odgovorni tudi subjektivno, pa bi morali ugotoviti. Kot je povedala za srbski N1, je danes v šolo prišla približno polovica učencev. "Otrokom je treba omogočiti, da se srečujejo, da so skupaj. Hočejo v šolo, biti s prijatelji in učitelji," je dejala, a poudarila, da to ne bi smelo biti v stavbi, kjer se je napad zgodil. Predlagala je nadomestne lokacije. 

Za varnost skrbi šest policistov na izmeno 

Od danes naprej bo v šoli tudi okrepljena prisotnost policije. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Danilo Stevandić je za RTS povedal, da bodo v vsaki izmeni angažirali šest policistov, in sicer dva splošna, dva prometna in dva kriminalista. 

V vsaki izmeni bodo tudi starejši policisti, ki bodo večkrat na dan obiskali šolo. "Njihova naloga je, da usklajujejo varnostne prioritete z ravnateljem in poleg sprejemanja ukrepov za zaščito učencev in šole svojo pozornost usmerjajo na zgodnje odkrivanje morebitnih tveganj in groženj," je dejal.

Policistka pred OŠ Vladislav Ribnikar v Beogradu
Policistka pred OŠ Vladislav Ribnikar v Beogradu FOTO: AP

Srbi predali že več kot 33.000 kosov orožja

Medtem se v Srbiji nadaljuje akcija zbiranja nezakonito pridobljenega orožja. Do sobote do 19. ure so prebivalci izročili 33.427 kosov orožja in 1,3 milijona kosov streliva, je za RTS danes pojasnila Bojana Otović Pjanović z ministrstva za notranje zadeve.

Možnost predaje nezakonitega orožja brez posledic se bo iztekla 8. junija. Cilj vlade je, da število kosov orožja znižajo z ocenjenih 450.000 na 40.000 oziroma na deset odstotkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jafalical
22. 05. 2023 13.45
+6
Grozljivo, kako so se scufali mozgani v 13letniku, zalostno in nepopravljivo, brez opravicila.Vsak stars, bi naj sam pri sebi precenil, koliko casa dejansko prezivi z otrokom, brez da si laze, prepricuje druge, koliko je z otrokom ko pride iz sole, kako z njim govori, kaj ga uci, kaksen zgled mu daje, kaksna je otrokova higiena,kako stars komunicira s svojimi starsi(starimi starsi ce zivojo skupaj), kaksne ima otrok dnevne navade, kot aktinosti,obveznosti in ko pride vikend, ne glede na vreme se tisto za kar je med tednom vseeno pa zmanjkalo casa, lahko le se utrdi.Zal so otroci prepusceni sami sebi, ceprav jih "cuvajo"babice ali dedki, ki pa se sami s sabo niso v razumevanju.Otrok dobi lahko obcutek da je nekomu tu "odvec", saj se starsa spretno izmikata,prelagata odgovornost, lazeta sebi kot otroku,drugim, dnevi pa minevajo in ko otrok dobi sliko kako iz tega primeza"nezrelosti" obeh starsev, si lahko naredi se veliko vec skode, pogrne v soli iz odlicnega na komaj da zdela razred (stars se se vedno zgovarja, ne zeli videti in noce si priznati)kot se je to hitro videlo in razumela takrat, ko smo hodili mi v solo.Zal je vse prevec starsev tako "neralno"nezrelih za svoja leta, da ni cudno da se otroku v glavi zgodi nepricakovano.Sodelovka, ki se je pred leti locila, je otroka enostavno prepustila svoji mami-babici v varstvo, ko ta vztrajno preganja "moske"potencialnega novega partnerja, ki pa si je ne zeli za resno vezo, kot le...in kaj ima otrok od take mame,kako nanj to vpliva, se vidi na otroku ze zdaj (asocialen, len, zanemarjen,...), vendar si je lazje zatiskat oci, v prihajajocem obdobju pa bo lahko skodovalo najbolj otroku?!Kaksna poslanica starsa, starsev?
Ramzess
22. 05. 2023 15.27
-1
Vidite le to kar vam servirajo mediji, ne vidite pa drugega. Poglejte malo ozadje dogodkov, nič ni tako kot se zdi. Zdaj razorožuejo ljudi, povečujejo nadzor, tega ne bi mogli brez, da imajo razlog, te pa smo videli.
Mozart60
22. 05. 2023 13.36
-1
Kaj pa tisto orožje ki ga imajo na podstrešju?
neobremenjen_
22. 05. 2023 13.32
-5
Naj jih prerazporedijo v druge šole, če jim je travmatično it na to šolo.
neobremenjen_
22. 05. 2023 13.30
-4
Starši sloh ničejo več pouka? Kaj naj jim kar potalajo spričevala al kaj?
medusa
22. 05. 2023 12.32
-8
Srbi od nekdaj nasilni !Sramoto si delajo celo čez lužo kjer verbalno napadajo , psujejo legendo Jacka Nickelsona!SRAMOTA!!!
Domino76
22. 05. 2023 18.27
Foxn.ca
22. 05. 2023 12.31
+6
Saj so že pisali o vsemu, pa še kar pišejo in spet pišejo. Pogrevajo...
Volja
22. 05. 2023 12.19
+8
To, da nočejo niti spletnega pouka, pa že sodi v domeno ZLORABE otrokovih pravic.
IKOSS
22. 05. 2023 12.13
+3
V kolikor bi večje število otrok doživelo prometno nesrečo z avtobusom. Ali pa v letalu? Bi tudi tedaj zahtevali prekinitev šolskega leta? To, kar se je zgodilo je nedvomno zločin in tragedija, ki je na nekaterih pustila psihološke brazgotine. Tem je treba nuditi ustrezno psihološko pomoč, življenje kot taķsno pa mora iti naprej. Kar se tiče zbiranja ognjenih strelnih sredstev. Ne le, da to ne bo imelo resnega vpliva na količino sredstev, ki jih ljudje posedujejo izven zakonskih okvirov. Prej obstaja verjetnost, da se bo količina le teh še dodatno povečala.
Hugh_Mungus
22. 05. 2023 12.33
+1
Na kakšni podlagi naj bi se povečala? 13-letniki nimajo doatopa do strelnega orožja izven doma, tako d abi noralo biti s predajo neregistriranega strelnega orožja vdaj nekaj manj tveganja, da bi do le-tega lahko dostopali otroci
Darko32
22. 05. 2023 13.14
+0
IKOSS Ne mešaj dogodkov med seboj. Tukaj vidimo, da je bizgec z orožjem prišel v šolo in naredil masaker. Posledično je prišlo do problema koncetracije pri pouku in tukaj moramo biti realni in dosledni, da tako ne more se pouk nadaljevati. Tega mulčka pa naučiti manire in druge da bo kazen dobil. Mislim, da bo težko s eučiti v učilnici in biti skoncentriran na učenje, če veš, da je rped nekaj čas abil v njej masaker. Zato ne bluzi.
IKOSS
22. 05. 2023 14.10
+1
@Hugh_Mungus Po vsakem varnostnem incidentu se občutek varnosti v populaciji zmanjša, to pa običajno vodi k želji ljudi, da si zagotovijo za boj primerna sredstva. Če k temu dodamo še napoved njihovega predsednika, da nameravajo zamrzniti izdajanje ustreznih dovoljenj, obstaja velika verjetnost, da se bo obseg črnega trga povečal in ne zmanjšal.
IKOSS
22. 05. 2023 14.10
+1
@darko23 Kako zelo je incident travmatiziral otroke, bi se dalo razpravljati. Zgolj primer. Ko so ti že vedeli za masaker, so aretacijo morilca snemali in se pri tem celo smejali. Izjemno problematičen odnos. Strah je lahko racionalen, ali iracionalen. Naloga zrelih ljudi je, da racionalizirajo iracionalne strahove. Dejstvo je, da se v Srbiji raven ogroženosti v družbi ni spremenila! Namesto tega mediji in politika, sicer tragičen incident, zaradi različnih razlogov ne racionalizirajo, kar je izjemno slabo. Tudi v primeru potresa zaradi tega ljudje ne nehamo uporabljati stavb, čeravno se preživeli še nekaj časa znotraj stavb ne počutijo ravno najbolj prijetno. Kot zapisano, to je normalno. Gre namreč za občutek ogroženosti, ali je vzrok za to oseba, narava, ali nesreča, vsebinsko ni pomembno.
xoxotox6
22. 05. 2023 12.09
-5
pred dnevi bil s skupino med njimi 23 letna študentka iz serbije, 3 leta (uspešno) hodi na fax v LJ ne zna slovensko?????? tako da tudi ti lahko končajo šolo kar v lYUbljani???
Opulent
22. 05. 2023 13.15
-2
Ja in, ji pac ne gre zelo tezak jezik, obstaja easy angleščina katero mladi vecina govorimo, ne joki.
Domino76
22. 05. 2023 18.26
pojtrarara
22. 05. 2023 12.00
+7
jaz ne razumem zakaj je sosednja tema o oddaji zablokirana za komentarje - a v tej državi državljani ne smemo nič reči proti nasilju? a je to demokracija? A samo nek medij nam lahko tupi svoje in tisti, ki jih bo ta medij izbral in jim dal dovoljenje za povedati kaj, ostali pa moramo biti tiho? je to strpno obnašanje, spoštljivo, vključujoče? Meni se ne zdi tako.
patogen
22. 05. 2023 11.52
-11
Za delo na nižjih delovnih mestih na zahodu, kar je prihodnost, ki te šolarje čaka, je vseeno, če kak mesec pouka odpade.
kk94
22. 05. 2023 12.14
+12
patogen
22. 05. 2023 13.42
-1
kaj me bo stram? kaj pa ni res? Tole se bo vse izselilo...
Domino76
22. 05. 2023 18.25
2fast4
22. 05. 2023 11.46
+5
Policija ima dosti drugega dela kot pred šolo stati. V državni službi je veliko služb, katere ne vedo kaj bi same s sabo...
Darko32
22. 05. 2023 11.39
+0
Ko brem prispevke na to temo vidimo, da se v Slvoeniji dogaja nedopustno početje in to je, da tisti, kateri so krivi z svojim početjem za sesutje izobraževalnega sistema sedaj dirigirajo kdo lahko kaj pove in sočasno posiljujejo z svoj oideologijo narod. Potem pas ečudimo in grozimo z kazenskimi pregoni in nevem kaj še z čim. Namreč vsi te vlečejo in delajo poti na svoje mline in potem to z ciljem, da si opravičjijo službe za naprej. Tukaj moramo dati staršem v BG prav, da se šolsko leto zaključi in stanje umiri. Tudi, če daš 100 POLICAJEV na isto šolo zadeve in stanja neboš umiril ampak boš naredil še večjo štalo. Zato bi bilo pravilno, da se pouk zaključi in to bi bilo dobro povprašati PSIHOLOGE, KATERI IMAJO ZNANJE IZ PODROČJA KONCENTRACIJE IN PSIHOLOGIJE. NE PA SPRAŠEVATI FILOZOFE IN BLEFERJE.
Bassettt
22. 05. 2023 11.39
+7
Kakšen spletni pouk! Z učenci bi šli v naravo in urili človeške veščine povezovanja in srčnosti. Seveda je najboljše pouk prekiniti, a z novim šol.letom bo ponovno 2x6 policistov od jutra do večera na šoli. To je plehkost reševanja izzivov današnjega časa, tudi pri nas, ko se pred tem leta in LETA ni ukrepalo
brusilec
22. 05. 2023 12.12
-1
se pravi maltretiranje sosolcev v naravi namesto v ucilnicah? mogoce bi okolje gibanje kej malega spremenilo, ampak po mojih izkušnjah ne prav veliko. kaj bi tukaj pomagalo, najbrž ne veliko, udarec je že prišel, nekaj folka se je streznilo, dobil pa je tudi nekaj podpore, ta psihopat.. kar daje signal da je tam nekaj hudo gnilo.
bu?e24 1
22. 05. 2023 11.34
-2
Jbg če bo fizer reku whoju pa on naprej bojo zaprl pa kakšne milione nakazal za otroška življenja gre aja ni covid
spoštovanje
22. 05. 2023 11.29
+10
nekje so takšno šolo, kjer je prišlo so pokola celo podrli in na tistem mestu je spominsko obeležje...konec pouka pa definitivno - psiha pri otrocih in starših je na psu in kdo se bo še skoncentriral na pouk, ki ga bo zmotilo vsako ropotanje
stoinena
22. 05. 2023 11.29
+5
pravilno. naj se zaključi šolsko leto.