Tujina

Na Bližnjem vzhodu začelo veljati premirje, na Tempeljskem griču znova nasilje

Jeruzalem/Gaza, 21. 05. 2021 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA, Urša Vrečar
Komentarji
83

Po enajstih dneh medsebojnega obstreljevanja, ki je zahtevalo več kot 240 življenj, večino na območju Gaze, je ob 2. uri po lokalnem času začelo veljati premirje med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Premirje je postavljeno na preizkušnjo že prvi dan, na območju mošeje Al Aksa je namreč znova izbruhnilo nasilje med izraelskimi varnostnimi silami in Palestinci.

Po petkovi molitvi so znova izbruhnili spopadi v svetem mestu Jeruzalem, natančneje na območju mošeje Al Aksa, sicer svetem kraju tako za muslimane kot jude. Kaj natanko je bil povod za izbruh nasilja med palestinskimi protestniki in izraelskimi varnostnimi silami, še ni znano, navaja AP. Policija je proti protestnikom, ki so s palestinskimi in Hamasovimi zastavami izražali podporo temu islamističnemu gibanju, uporabila solzivec in šok granate, Palestinci pa so metali kamenje. Poškodovanih je bilo vsaj 10 Palestincev. Prav spopadi med obema skupinama na prav tem mestu so bili tudi povod za 11-dnevno obstreljevanje. 

Nasilje na območju Al Akse.
Nasilje na območju Al Akse. FOTO: AP

Ob 2. uri zjutraj v veljavo vstopilo premirje 

Po poročanju tujih tiskovnih agencij obe strani spoštujeta premirje, pri dosegi katerega je posredoval Egipt. Obe strani sta tudi razglasili zmago v konfliktu, ki je trajal od 10. maja. Premirje velja tudi za drugo najmočnejšo palestinsko oboroženo skupino na območju Gaze Islamski džihad. 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je 11-dnevno vojaško operacijo na območju Gaze danes označil za izjemen uspeh. Kot je dejal, je Izrael dosegel svoje cilje v operaciji proti palestinskima gibanjema Hamas in Islamski džihad. Zatrdil je, da je bilo v izraelskih napadih na Gazo ubitih "več kot 200 teroristov", med njimi 25 poveljnikov. Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v izraelskih letalskih napadih ubitih 243 ljudi, med njimi več deset otrok.

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je dodal, da je operacija sledila načrtom, ki so jih pripravljali "leta in mesece". "Vojaške akcije je konec. Zdaj je čas za politično ukrepanje," je dodal.

Kot poroča BBC, so se Palestinci kmalu po prekinitvi ognja peš in z avtomobili podali na ulice Gaze, da bi proslavili. Vzklikali so: "Alah je velik!" "Zmago upora nad okupacijo" so naznanili tudi zvočniki na mošejah.

A Hamasov predstavnik za mednarodne odnose Basem Naim je za BBC dejal, da je skeptičen glede tega, ali bo premirje trajalo. "Brez pravice za Palestince, brez ustavitve izraelske agresije in izraelskih grozodejstev nad našim ljudstvom v Jeruzalemu bo premirje še naprej krhko," je posvaril.

11 dni medsebojnega obstreljevanja je zahtevalo več kot 240 življenj.
11 dni medsebojnega obstreljevanja je zahtevalo več kot 240 življenj. FOTO: AP

MZZ: Premirje obetaven razvoj dogodkov

V četrtek zvečer dogovorjena prekinitev ognja med Izraelom in Palestinci na območju Gaze predstavlja obetaven razvoj dogodkov, a obenem pozivamo k nadaljnjim prizadevanjem za doseganje trajne politične rešitve in miru, so danes na Twitterju sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Slovenska vlada je sicer na svojem poslopju na Gregorčičevi ulici v Ljubljani minuli petek, v času najhujših spopadov v Gazi v zadnjih sedmih letih, v znak solidarnosti z Izraelom izobesila izraelsko zastavo. Zaradi tega je bila deležna več kritik.

Biden pozdravil premirje in obljubil humanitarno pomoč Palestincem

Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da vidi resnično priložnost za pot do trajnega miru med Izraelom in Palestinci. "Združene države v celoti podpirajo pravico Izraela do samoobrambe pred raketnimi napadi Hamasa in drugih terorističnih skupin iz Gaze, ki so v Izraelu vzele življenja nedolžnih žrtev." Obljubil je, da bo Palestinska uprava, ki nadzira Zahodni breg prejela ameriško humanitarno pomoč, Hamas pa je ne bo.

Kot je povedal, je po razglasitvi premirja poklical izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in ga pohvalil. Pohvalil je tudi egiptovskega predsednika Abdela Fattaha al-Sisija za posredovanje v premirju. Dodal je, da je bil sam s svojo vlado intenzivno vpleten v prizadevanja za konec prelivanja krvi."Verjamem, da si tako Palestinci kot Izraelci enako zaslužijo varno življenje, svobodo, blaginjo in demokracijo. Moja vlada bo nadaljevala s tiho in neizprosno diplomacijo v tej smeri," je dejal. 

Biden je v 11 dneh šestkrat govoril po telefonu z Netanjahujem, šele v sredo pa mu je povedal, da je sedaj dovolj in da pričakuje "bistveno zmanjšanje spopadov do konca dneva". Netanjahu je potem izjavil, da se bodo spopadi končali šele, ko bo Izrael dosegel svoj cilj, to je zadostno uničenje Hamasove infrastrukture, da nekaj časa ne bo novih napadov.

Egiptovski predsednik Sisi pa je sporočil, da je Bidnov telefonski klic sprejel s "popolno srečo". Pojasnil je, da sta si "izmenjala vizije, kako bi lahko dosegli rezultat, ki bi pomiril trenutni konflikt med Izraelom in Gazo", še poroča BBC.

"Iskreno sožalje pošiljam vsem družinam, tako Izraelcem kot Palestincem, ki so izgubile bližnje," je še povedal Biden in ranjenim zaželel čim prejšnje okrevanje.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je tvitnil, da bo v "prihodnjih dneh" odpotoval na Bližnji vzhod. Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je nato pojasnil, da se je Blinken pogovarjal z izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijem, ki je pozdravil načrtovani obisk Blinkna v regiji. Oba sta pozdravila posredovanje Egipta, Blinken pa je dodal, da bo ostal v tesnih stikih z egiptovskim kolegom in drugimi vodilnimi predstavniki v regiji. Price je še povedal, da se bo Blinken na Bližnjem vzhodu "v prihodnjih dneh srečal z izraelskimi, palestinskimi in regionalnimi kolegi na pogovorih o prizadevanjih za obnovo in o skupnih prizadevanjih za gradnjo boljše prihodnosti za Izraelce in Palestince".

"Pozdravljam premirje, ki je vstopilo v veljavo med Izraelom in Hamasom. Obe strani pozivam, naj ga utrdita in dolgoročno stabilizirata položaj. Le politična rešitev bo vsem prinesla trajni mir in varnost," je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. 

Konec spopadov je pozdravil tudi posebni odposlanec ZN za Izrael in Palestinska ozemlja Tor Wennesland, ki je izrekel globoko sožalje vsem žrtvam in sorodnikom in pohvalil Egipt ter Katar za sodelovanje z ZN pri pogajanju za premirje.

Spomnimo 

Zadnji spopadi so izbruhnili po nekaj tednih napetosti v Jeruzalemu zaradi odločitve izraelskega sodišča o deložaciji palestinskih družin iz objektov, ki so bili pred letom 1948 v lasti Izraelcev. Izraelske varnostne sile so v času svetega muslimanskega meseca ramazan zaprle priljubljeno zbirališče v Starem mestu, v mošejo Al Aksa pa je večkrat vstopila izraelska policija. 

Okrog mošeje je bilo več manjših spopadov in protestov, kjer so Palestinci izraelske sile obmetavali s kamenjem, policija pa je streljala z gumijastimi naboji in šok granatami. Nasilje se je zaostrilo 10. maja, ko je začel Hamas izstreljevati rakete z območja Gaze. 

Izrael je od takrat izvedel več sto letalskih napadov na tarče Hamasa, pri čemer je umrlo več kot 230 Palestincev, tudi več deset otrok. Hamas je proti Izraelu izstrelil okoli 4300 raket, vendar jih večina ni dosegla cilja. Uničila jih je izraelska protiraketna obramba ali pa so zatavale in padale tudi na Gazo. Kljub temu je bilo na izraelski strani ubitih 12 ljudi. Na obeh straneh je bilo tudi več sto ranjenih.

Izrael je večje škode obvarovala protiraketna obramba, ki ji pravijo železna kupola. Biden je obljubil, da jo bodo pomagali obnoviti.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
22. 05. 2021 13.01
+4
za ta narod je oroćje in streljanje enako kot za bosance pjevalka na mizi
leond1
22. 05. 2021 12.15
+3
natanjahu pošlji jim kaj dežja da bodo pridni
madras
22. 05. 2021 10.51
-3
Malo je manjkalo da niso naci sds domobranci v letih 1941 do 1945 iztrebili vseh Izraelcev
borjac
22. 05. 2021 10.00
-4
Kaj bo Janša sedaj, ko je premirje odstranil Izraelsko zastavo ?? ali pa bo dodal še Madžarsko zastavo, v naslednji fazi bo veliki domoljub Janša snel Slovensko zastavo.
Thor
22. 05. 2021 10.18
+1
a ti bi raje videl hamos-ovo ali isis-a to bi blo zate aaaaa
Boombaar
21. 05. 2021 21.46
+7
Metali so kamenje v obliki srčkov in poljubčkov, in pol se čudijo
dante
21. 05. 2021 20.32
-2
glej, glej Biden bo pomagal palestincem. To je pa nekaj novega, morda tudi za Izrael
Hellsrael
21. 05. 2021 19.17
+0
Dokler je hellsraela ne bo miru nikjer. Vecno njihovi hlapci
fafajonka
21. 05. 2021 18.58
+1
Kako razne tete in strici vlečejo tepce za prašnike. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
kuncci1
21. 05. 2021 18.52
-2
Tudi pri nas sta SDS in NSI klika ubila 4500državljanov v enem letu.... tudi to je vojna, ki jo vodi general twito!!!
kamu
21. 05. 2021 17.45
-5
Med 200 ubitimi teroristi, kot jih imenuje vojni zločinec Netanjahu je 55 palestinkih otrok. Svetovna politika pa ali nema, ali pa kot naša janšistična s podporo morilcem otrok. In tako do naslednje vojne na Bližnem Vzhodu, ki je samo vprašanje časa.
RTVjeZAKON
21. 05. 2021 18.27
+8
Če bi nekdo 11 dni napadal moj kraj bi svoje otroke odmaknil z naseljenega mesta ne pa jih nastavljal lokaciji katero napadajo. Ne ščitim ne ene ne druge. Oboji so isti.. V primeru, da Izrael ne bi imel tistega ščita mi verjemi, da bi bilo 2000 žrtev in ne samo 200 kot jih je imela Palestina. In ta Hamas je poslal nad Izrael 4000 raket.
kuncci1
21. 05. 2021 18.50
-1
Vigo...kam hudiča bi se pa umaknil??? Ne piši komentarjev, katerih vsebine ali ne poznaš ali pa razumeš! Lahko pa google earth odpreš pa malce pogledaš tam naokoli, kam se skriti.... NIMAŠ KAM... PALESTINCI SO V GETU, ZABOGA!!!
Boombaar
21. 05. 2021 21.51
+3
Knucci1 na yutubu si poglej "Knock on the roof: warning missile" moški pusti ženo in otroke doma, čez 5 minut pade bomba. Kavalir, đentlemen.
samuray1
21. 05. 2021 17.34
+4
Al-Laksa ni nobeno sveto mesto,ampak mesto razdora in nabijanja kompleksov.
Millady
21. 05. 2021 17.03
+4
Bedni Biden je 6x govoril po telefonu z Netanjahujem. Še 2-3 klica in bo glavni kandidat za Nobel price 🤪
samuray1
21. 05. 2021 17.34
+4
brezveze13
21. 05. 2021 16.57
-1
pri nih je to ro pojutrišnjem potem pa zopet od začetka, takšna je njihovo vera in prepričanje
Millady
21. 05. 2021 16.29
+2
240 življenj je torej cena, da Hamas in Netanjahu ojačata svoj položaj pred volitvami👎
dej no
21. 05. 2021 16.37
+1
Millady
21. 05. 2021 17.01
-1
dante
21. 05. 2021 16.09
+1
premirje ni zmaga
Antikrist Anarhist
21. 05. 2021 14.50
-3
Palestinci naj ne obupajo. Za zgled naj si vzamejo Primorsko, kjer smo 25 let trpeli pod okupacijo fašizma, vendar se nismo vdali in na koncu zmagali proti fašistom!
dej no
21. 05. 2021 16.39
-2
kaj pa je to danes ? lastna hvala cena mala. bi pustili okupatorja in bi bilo danes vsem bolje.
niktalop
21. 05. 2021 14.46
+7
Palestinci so razglasili zmago. Zanimivo. To je tako kot da bi 9.5.1945 nacistični admiran Karl Dönitz med podpisom brezpogojne kapitulacije razglasil zmago 3.rajha.
Gepard007
21. 05. 2021 13.02
+8
Mir je, ker je Hamasu zmanjkalo raket kot že tolikokrat do sedaj. Palestinci so edini narod na svetu, ki jih uradno vodi teroristična organizacija. Dokler bo tako ne bo mira in ne bo dogovora z Izraelom.
MASTERSS
21. 05. 2021 12.33
-8
Biden pa bo humanitarca špilu,potem ko je podpru umor 66 otrok.Kje so sankcije kej je mednarodna obsodba ,dvolični psihopatska ščurki.
JasnaOra
21. 05. 2021 11.57
+5
Končno ena lepa novica