Tujina

'Na bojno območje nas pošiljajo brez priprav, čez dva dni gremo na fronto'

Moskva, 27. 09. 2022 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S., STA
Komentarji
0

Ruski obrambni minister je ob Putinovi razglasitvi delne mobilizacije rezervistov zatrjeval, da bodo ti pred odhodom na bojišče deležni vojaškega usposabljanja. A kot kažejo posnetki in pričevanja na družbenih omrežjih, so rezervisti na fronto napoteni kmalu po vpoklicu ter brez predhodnega urjenja in priprav na boj.

 

Na Telegramu se vrstijo posnetki vpoklicanih ruskih rezervistov, ki so že v Ukrajini. 2000 rezervistov je med drugim uradno priseglo v Sevastopolu na Krimu, že danes pa naj bi bili napoteni na območje spopadov. Ruski viri pravijo, da se bodo tam usposabljali na bojne misije.

A nekateri ruski vojaki pravijo, da usposabljanja niso bili deležni. Na spletu je zakrožilo pričevanje domnevnega ruskega rezervista iz Moskve, ki trdi, da gredo čez dva dni na fronto pri Hersonu v Ukrajini. "Na bojno območje so nas poslali brez kakršnih koli priprav, poveljnik polka je potrdil informacijo, da bomo napoteni v Herson 29. septembra," v videu pove moški. Kot je še dodal, jih ruska vojska ni posebej urila za uporabo orožja. 

Posnetek je sprožil buren odziv v ruski javnosti, za vojake polka so se zavzele tudi nevladne organizacije, oblasti pa so, kot poročajo mediji, obljubile, da bodo pripadniki enote deležni obljubljenega usposabljanja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski generalni štab je že včeraj poročal, da Moskva na fronto pošilja vojake, ne da bi jih prej izurila. Tudi britansko ministrstvo za obrambo je zapisalo, da bo večina vpoklicanih moških deležnih malo usposabljanja in da bodo ob prihodu na fronto brez kakršne koli vadbe in kondicije hitro postali utrujeni. "Pomanjkanje vojaških inštruktorjev in naglica, s katero je Rusija začela mobilizacijo, nakazujeta, da bo veliko vpoklicanih [ruskih] vojakov razporejenih na fronto z minimalnimi ustreznimi pripravami," so zapisali.

Kot smo poročali včeraj, naj bi eden izmed vpoklicanih moških zaradi napak pri mobilizaciji ustrelil vojaškega poveljnika v Sibiriji. Na napake pri vpoklicu so opozorili tudi nekateri Putinovi zavezniki iz dume. 

"Dejansko obstajajo primeri, ko je bil mobilizacijski odlok kršen. V nekaterih regijah si guvernerji dejavno prizadevajo, da bi stanje popravili," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Pri tem je poudaril, da se število primerov nespoštovanja odloka zmanjšuje, in hkrati izrazil upanje, da se bodo sedaj vse napake odpravile, mobilizacija pa pospešila.

Rusija ne bo zahtevala izročitve tistih, ki bežijo pred mobilizacijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je pretekli teden v nagovoru pojasnil, da je cilj Rusije osvoboditev Donbasa, podprl pa je izvedbo referendumov o priključitvi v ukrajinskih regijah pod ruskim nadzorom. Za te namene je odredil delno vojaško mobilizacijo. Oblasti so kasneje vročile napovedanih 300.000 pozivov, delna mobilizacija pa je v številnih ruskih mestih sprožila proteste in množičen beg Rusov iz države. Rusija kljub temu ne bo zahtevala izročitev moških, ki so v preteklih dneh zapustili državo. 

"Rusko obrambno ministrstvo ni poslalo nobene zahteve oblastem Kazahstana, Gruzije ali katere koli druge države za domnevno prisilno vrnitev ruskih državljanov in tega tudi ne namerava storiti," je sporočilo ministrstvo.

Število Rusov, ki so dnevno prihajali v Gruzijo, se je od napovedi mobilizacije skoraj podvojilo. Lokalne oblasti v obmejnih regijah, ki mejijo na to kavkaško državo, pa so danes sporočile, da so razmere na meji "izjemno napete", in dodale, da bo v bližnji prihodnosti na meji vzpostavljen mobilni urad za mobilizacijo. 

V Kazahstan je medtem od srede vstopilo že približno 98.000 Rusov. Kazahstanske oblasti so tudi sporočile, da bodo zagotovile varnost in oskrbo Rusov, ki bežijo v to državo. Evropska komisija pa medtem pripravlja smernice glede sprejemanja ruskih državljanov, ki bežijo pred mobilizacijo. Predsednik Kasim-Žomart Tokajev, ki je veljal za zaveznika Moskve, se je od ruske ofenzive v Ukrajini oddaljil od Kremlja. Danes je znova obsodil napad na Ukrajino in pozval k spoštovanju njene ozemeljske celovitosti. "Ozemeljska celovitost države mora biti neodtujljiva, to je ključno načelo," je opozoril.

Napad na Ukrajino je namreč med nekaterimi Kazahstanci zbudil strah, da bi tudi njihova država lahko postala tarča ruskih ambicij, zlasti zaradi dolge meje z Rusijo in velike etnične ruske manjšine. "V naši neposredni bližini poteka velika vojna. Tega ne smemo pozabiti in moramo najprej misliti na svojo varnost," je dodal Tokajev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3