Tujina

Posnetki telesnih kamer: do zob oboroženi policisti vdirali v zabarikadirane učilnice

Praga, 22. 12. 2023 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.K., M.S., N.L.
Komentarji
3

Češka je soboto razglasila za nacionalni dan žalovanja, potem ko je 24-letni študent na univerzi v Pragi ubil 14 ljudi, še 25 jih je ranil. Policija je na novinarski konferenci potrdila, da je strelec storil samomor, ko so ga policisti obkolili na strehi fakultete. Češka policija je objavila tudi posnetek kamere, ki jo je na prsnem košu nosil eden od policistov. Do zob oboroženi policisti so vdirali v učilnice, v katere so se zabarikadirali študentje. Direktor praške policije sicer verjame, da je hitro posredovanje njegovih specialnih enot, ki so bile na kraju v nekaj minutah, preprečilo še večjo tragedijo. Strelec je bil namreč močno oborožen, na hodnikih je policija našla na kupe streliva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pred napadom je ubil svojega očeta
    03:31
    Iz 24UR: Pred napadom je ubil svojega očeta
  • Iz 24UR: V Pragi žalujejo, preiskava v teku
    02:33
    Iz 24UR: V Pragi žalujejo, preiskava v teku
  • Iz 24UR: V Pragi poostren nadzor
    00:54
    Iz 24UR: V Pragi poostren nadzor

Češka policija je na novinarski konferenci predstavila več podrobnosti včerajšnje tragedije. Kot so pojasnili, so med intervencijo prejeli informacijo, da se strelec nahaja na strehi fakultete. Ko ga je obkrožila policija, je storil samomor.  

Sprva so ranjenim na kraju nudili prvo pomoč, nato pa se je začela evakuacija stavbe. Prioriteta policistov je bila, da ustavijo krvavitve in da nudijo takojšnjo pomoč poškodovancem. Študenti so se zabarikadirali v učilnice, policija pa je nato šla od vrat do vrat in jih evakuirala. Ponekod so morali uporabiti silo, da so lahko vstopili v učilnico. "Ustvarili smo varni koridor in vsi so nato zapustili stavbo."

Strelec je po besedah policije streljal tudi na ljudi, ki so bili zunaj, pri tem pa je poškodoval tri osebe. Policija sprva ni vedela, ali ima še pomočnike, zato so morali vsi študenti zgradbo zapustiti z dvignjenimi rokami.  

Direktor praške policije Petr Matejček verjame, da je hitro posredovanje policije preprečilo še hujšo tragedijo. "Na hodnikih sem videl kupe streliva, bilo je neverjetno," se spominja. Prepričan je, da bi napadalec poškodoval še več ljudi, če ne bi šel na balkon, kjer je na koncu umrl.  

Predstavnik reševalne službe je na novinarski konferenci pojasnil, da je skupno poškodovanih 25 oseb, tiste najhuje ranjene so že operirali in so v stabilnem stanju. Utrpeli so sicer strelne rane okončin, prsnega koša in glave. 

Posnetek policijske kamere

Češka policija je dan po napadu objavila tudi posnetek kamere, ki jo je na prsnem košu nosil eden od policistov. Oboroženi policisti so iz avtomobila z orožjem v rokah stekli v notranjost fakultete, kjer so se slišali kriki. Več policistov po stopnicah steče v prvo nadstropje, kjer se je na hodnikih nahajalo več študentov. Možje v modrem so stopili tudi na balkon, od koder naj bi strelec streljal v notranjost fakultete, v več učilnic, v katerih so bile ugasnjene luči, pa so policisti vdrli. 

Nekatera vrata so študentje z notranje strani v strahu pred strelcem zabarikadirali s stoli in ostalim pohištvom, policija pa je v prostore, v katerih so študentje pustili svoje osebne stvari, vdrla na silo. Skupino študentov je nato iz stavbe pospremila policija. Naročili so jim, naj roke sklenejo nad glavo, saj policija ni vedela, ali je z napadalcem deloval še kdo. 

'To je resničnost, ne televizijska serija'

Notranji minister Vit Rakušan je na novinarski konferenci opozoril pred zavajajočimi informacijami, ljudje pa v paniki blokirajo njihove telefonske številke. "Delimo lahko le preverjene informacije, ko pa bomo izvedeli kaj več, bomo to sporočili," je še dejal in medije pozval k previdnosti pri poročanju o dogodku, saj senzacionalistično poročanje močno vpliva na vse vpletene, posebno na družine žrtev. 

"Ne poveličujte njegovih dejanj," je še sporočil Rakušan, ki nasprotuje vsakršni publiciteti napadalca. 

Na vprašanje, ali bi napad lahko preprečili, saj da so bili obveščeni, da v središče mesta prihaja oborožen moški, je odgovoril, da so bili obveščeni le o osebi, ki bi lahko izvedla samomorilno dejanje. 

Motiv za napad sicer še ni znan. Rakušan je omenil, da so v ozadju najverjetneje osebni problemi, depresija in razočaranje. Žrtve, med katerimi so sicer večinoma ženske, naj bi izbiral naključno, poroča BBC. 

Poostreni varnostni ukrepi v Pragi
Poostreni varnostni ukrepi v Pragi FOTO: Profimedia

Sta umora v gozdu in napad na fakulteti povezana? 

Policija še vedno preiskuje, ali je napadalec povezan z umorom dveh oseb v gozdu blizu Prage v preteklem tednu. Do zdaj zbrani dokazi namreč kažejo, da sta umora v gozdu in napad na fakulteti povezana. Trenutno so v teku balistični testi. Po poročanju češkega portala Idnes.cz naj bi umoril 32-letnega moškega in njegovo komaj dvomesečno hčerko.

Češka policija je sicer danes zjutraj sporočila, da izvaja preventivne varnostne ukrepe po vseh državi. "Nimamo informacij o kakršni koli posebni grožnji," so poudarili in dodali, da je poteza le signal, "da so tukaj in da so pripravljeni". Pozorno spremljajo tudi objave na družbenih omrežjih. "Od včeraj smo zabeležili več primerov ljudi, ki jih je grozljivo dejanje navdihnilo in mu želijo slediti. Takoj smo se odzvali," so zapisali. 

V soboto dan žalovanja

Češki premier Petr Fiala je zjutraj oznanil, da bo sobota dan žalovanja. V izjavi je dejal, da so vsi šokirani nad tem grozljivim dejanjem. "Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili na eni strani obsojanje, na drugi pa bolečino in žalost, ki jo v teh predbožičnih dneh čuti celotna naša družba," je povedal. 

Na vseh javnih zgradbah bodo zastave spuščene, opoldne pa bodo imeli minuto molka. Odpovedane so tudi številne športne in kulturne prireditve. Že v četrtek zvečer so številni v bližini prizorišča streljanja prižigali sveče in puščali rože.

Kaj se je zgodilo?

V četrtek okoli 15. ure je 24-letni študent vstopil v prostore Filozofske fakultete Karlove univerze v središču češke prestolnice in začel streljati. Streljal je po hodnikih in predavalnicah, njegove tarče pa naj bi bile naključne. Osebje in študentje so medtem sobe skušali zabarikadirati s pohištvom. 

Strelec naj bi pred strelskim pohodom ubil tudi svojega očeta, in sicer v domači vasi, ki je od Prage oddaljena okoli 20 kilometrov. 

24-letnik je na Karlovi univerzi študiral zgodovino, za svojo diplomsko nalogo o revolucionarnih dogodkih leta 1846 v Krakovu pa je v začetku leta prejel nagrado.

Policija ga v preteklosti še ni obravnavala, posedoval pa je dovoljenje za uporabo orožja. 

Pred streljanjem je policija prejela sporočilo, da naj bi se osumljenec iz bližnjega mesta v Prago odpravil z namenom, da stori samomor. Policija je preventivno evakuirala drugo univerzitetno stavbo, kamor naj bi strelec prišel na predavanja, a so jih zaradi streljanja kmalu poklicali v bližnjo glavno stavbo fakultete. 

Ubil je 14 oseb, med njimi ni tujcev, še 25 pa ranil, od tega 10 huje. Med žrtvami je tudi Lenka Hlavkova, direktorica inštituta za glasbo na filozofski fakulteti. "Brez hitrega policijskega posredovanja bi lahko imeli še več žrtev," je včeraj povedal notranji minister Vit Rakušan in dodal, da so bile specialne enote na kraju v nekaj minutah. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3