Tujina

Na demonstracijah v podporo Navalnemu več kot 2000 aretiranih

Moskva, 23. 01. 2021 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, Ti.Š.
Komentarji
176

Ruska policija je po trditvah tamkajšnje opozicije pridržala več kot 2000 protestnikov, ki so se zbrali, da bi izrazili podporo pridržanemu opozicijskemu politiku Alekseju Navalnemu. Policija in demonstranti so se tudi spopadli. Protesti so potekali v več kot 60 ruskih mestih, kot ocenjujejo analitiki, pa bodo pokazali, kakšno podporo zares uživa Navalni.

Na protestih za izpustitev priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega se je danes zbralo več deset tisoč ljudi, policija pa je v več kot 60 mestih v Rusiji prijela skupno več kot 2000 protestnikov. Novinarji in aktivisti poročajo, da policija marsikje nasilno razganjala protestnike.

Na največjem protestu, ki je potekal v Moskvi na Puškinovem trgu in na sosednjih ulicah, se je po podatkih policije zbralo okoli 4000 ljudi. Novinarji nekaterih tujih medijev medtem ocenjujejo, da je bilo tam zbranih najmanj 20.000 protestnikov. Med njimi so bili številni mladi, nosili so transparente z napisi Rusija bo svobodna in Putin je morilec ter vzklikali gesla Mi smo oblast, Putin je lažnivec, Navalni, s tabo smo in Svoboda za politične zapornike. Moskovski župan Sergej Sobjanin je napovedane proteste obsodil kot nesprejemljive sredi epidemije novega koronavirusa. O okoli 20.000 protestnikih poročajo tudi iz Sankt Peterburga, kjer so prav tako aretirali več sto ljudi.

Najprej so protestirali na ruskem daljnem vzhodu in v Sibiriji, med drugim v mestih Vladivostok, Kabarovsk in Čita, 

Protesti so se zaradi časovne razlike najprej začeli na ruskem daljnem vzhodu in v Sibiriji, med drugim v mestih Vladivostok, Habarovsk in Čita, kjer naj bi se po trditvah podpornikov Navalnega zbralo nekaj tisoč ljudi. Največ protestnikov se je nato zbralo v Moskvi.

Nevladna organizacija OVD Info, ki spremlja aretacije na opozicijskih protestih, je sporočila, da je policija po njihovih podatkih v desetih mestih doslej prijela več kot 2100 ljudi. Največ, okrog 800, je bilo aretiranih v Moskvi, medtem ko naj bi policija v Sankt Peterburgu prijela več kot 300 oseb, izhaja iz podatkov na spletni strani organizacije.

Policisti so po poročanju nekaterih tujih medijev v Moskvi nasilno razganjali zbrane s pomočjo gumijevk. O tem pričajo tudi na družbenih omrežjih objavljeni posnetki. Protestniki in policisti so se nato spopadli, prvi so može v modrem obmetavali s snežnimi kepami, policisti pa so prijete nato trpali v policijska vozila.

Na protestih je bilo lažje poškodovanih okrog 40 policistov.

Tuji mediji poročajo, da je policija pridržala in z gumijevkami pretepala tudi protestnike, ki so se zbrali pred zaporom, v katerem je Navalni. Več sto protestnikov je tam vzklikalo Svoboda ter pozivalo oblasti, naj izpustijo opozicijskega voditelja.

Dostop do spleta je bil ponekod prekinjen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Moskvi je policija že pred protesti med drugim prijela tudi tesno sodelavko Navalnega in njegovo odvetnico Ljubov Sobol. Da je med prijetimi, je na družbenem omrežju Instagram sporočila tudi njegova soproga Julija.

44-letni Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.

Ekipa Navalnega, ki mu je sodišče odredilo pripor do 15. februarja, je pozvala k protestom v okoli 70 ruskih mestih. Ruske oblasti so napovedane shode razglasile za nezakonite in že pred njimi okrepile pritisk na opozicijske aktiviste. Policija pa je že pred samimi demonstracijami napovedala, da bo jih bo zatrla, oziroma, da bo preprečila izvedbo neprijavljenih javnih dogodkov v času, ko veljajo ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije covida-19.

Opozicija ob tem poroča, da so še pred demonstracijami več ključnim pomočnikom Navalnega odvzeli prostost in se nahajajo v policijskem pridržanju zaradi kršenja protestnih zakonov, izrečene pa so jim bile krajše zaporne kazni, ki jim preprečujejo udeležbo na napovedanih shodih. Preiskovalni odbor, ki preiskuje večja kazniva dejanja, je v petek nato sporočil, da je sprožil kazensko preiskavo zaradi pozivov k nepooblaščenim protestom. Med pridržanimi je bila tudi sodelavka Navalnega Sobolova, ki pa so jo očitno izpustili na prostost, a - kot kaže zdaj - znova prijeli na samem shodu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusko tožilstvo je posvarilo državljane pred udeležbo na protestih v času pandemije covida-19, ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor pa je družbena omrežja, kot sta Tiktok in Vkontakte, opozoril, naj ne spodbujajo mladoletnikov k udeležbi na shodih.

Ruska policija je na vzhodu države aretirala že več kot tisoč ljudi.
Ruska policija je na vzhodu države aretirala že več kot tisoč ljudi. FOTO: AP

Rusko zunanje ministrstvo pa je danes obtožilo ameriško veleposlaništvo v Moskvi, da je objavilo načrt poti predvidenih protestov in zaradi tega terjalo pojasnilo ameriških diplomatov. Veleposlaništvo je sicer objavilo opozorilo zaradi protestov in ameriškim državljanom v Rusiji priporočilo, naj se jim izognejo.

Na dogajanje v Rusiji se je prek Twitterja odzval visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je zapisal, da dogodke spremlja z zaskrbljenostjo. "Obžalujem obsežna pridržanja, nesorazmerno rabo sile, prekinitve interneta in telefonskih povezav," je zapisal in dodal, da bo v ponedeljek o "nadaljnjih korakih" razpravljal z zunanjimi ministri EU.

Protesti v podporo Navalnemu so danes potekali tudi v Litvi in Estoniji. V estonski prestolnici Tallinn se je zbralo več sto ljudi, ki so se odpravili do ruskega veleposlaništva. V Vilniusu se je zbralo okrog 100 ljudi. O podobnih protestih poročajo tudi iz Varšave in Krakova.

Na predvečer protestov se je Navalni, ki je v moskovskem priporu Matroskaja Tišina, zahvalil svojim podpornikom. "Zelo dobro vem, da zunaj zaporniških zidov obstaja veliko dobrih ljudi. Pomoč bo prišla," je povedal. Njegova soproga Julija pa je dejala, da se bo udeležila protesta v Moskvi - zaradi sebe, njega, njunih otrok "in idealov ter vrednot, ki jih deliva".

Ekipa Navalnega je pred dnevi objavila tudi video o skrivni palači ob Črnem morju, vredni več kot milijardo evrov, ki naj bi bila last ruskega predsednika Vladimirja Putina. Posnetek, ki prikazuje več kot milijardo evrov vredno posestvo, ki naj bi bilo kupljeno "z največjo podkupnino v zgodovini", si je ogledalo več milijonov ljudi.

Navalnega so pred dnevi, le nekaj minut po pristanku v Moskvi – kamor se je vrnil iz Nemčije po zdravljenju zaradi zastrupitve – ruske oblasti na letališču Šeremetjevo aretirale. V uradni izjavi Zveznega urada za prestajanje zapornih kazni so sporočili, da bo Navalni ostal pridržan do obravnave na sodišču konec meseca.

Sredi avgusta lani je Navalni nenadoma zbolel na letu v Moskvo, dva dni kasneje so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo. Laboratoriji v Nemčiji, Franciji in na Švedskem so potrdili zastrupitev z živčnim strupom novičok. Sledi so našli na plastenki z vodo v hotelu, v katerem je Navalni bival. Ruske oblasti zanikajo, da naj bi bile povezane z zastrupitvijo.

Koronavirus pasica november


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikita50
26. 01. 2021 19.17
Ko je bil napaden kapitol so vsi dejali, da je to napad na demokracijo, ko pa neki Navalni vspodbuja rušenje trenutne vlade v Rusiji in vspodbuja nasilne proteste pa je to predvsem za zahodne države demokratično, dvojna merila. Ko se Srbiji vzame Kosovo je to kao demokratično in pravilno za zahod, ko pa si Rusi vzamejo Krim, ki je bil do 1958 leta Ruski pa je to nedemokratično, spet dvojna pravila, ko hočejo Katalonci avtonomijo v Španiji je to za zahod nedemokratično in spet dvojna merila.
Fejst pob?
25. 01. 2021 09.59
-1
Putinova demokracija. Kopa se do pasu gol v mrzli vodi za javnost in preko drugih zapira politične nasprotnike.
nikhrast
24. 01. 2021 20.36
-5
Vidiš kako pametni so bili The Fathers of Confederation v Ameriki več kot 200 let nazaj, uvedli so predsedniški sistem, George Washington je pa tudi predvidel da je po dveh madatih odstopil, odklonil vlogo kralja in s tem posadil korenine demokratičnega predsedniškega sistema.
Ate_ist
24. 01. 2021 21.55
+2
no daj še enkrat preveri kdaj so američani omejili predsednikovanje na dva mandata! naj ti dam namig, bilo je po rooseveltu
jebespolitiko
24. 01. 2021 18.54
+5
SPET PROTESTIRAJO SAMO IZPIRJENI SEKTASI KOT PRED MESECI V AMERIKI, ALI DRUGACE PLACANCI IZPIRJENE IDEOLOGIJE
nikhrast
24. 01. 2021 16.14
-8
Samo poglej podporo ki jo ima Putin v Sloveniji, no, pa saj ni čudno, Trump je tudi dobil veliko podpore. Ne vem pa zakaj toliko podpore lopovom. Pa nekateri ste res nerodni, nič ne najdete, samo na milijone si je že ogledalo Putinovo bogatstvo, na YouTubi vpišite Putin's mansion, pa si oglejte Putinovo bogatstvo, pa kako ga j pridobil z letno plačo $120 tisoč, zgleda kot da je Putin še večji lopov kot Trump.
Ate_ist
24. 01. 2021 19.24
+4
pa si se ob ogledu vprašal če je o res? ne? kaj bo putinu soba zakajenje, če goji zdrav način življenja? in mimo grede zadeve ni pripravil navalni pač pa posebne službe na zahodu. kaj jih izdaja? nesposoben prevajalec za domače rusko prebivalstvo. in zgodba se je že pojavila leta 2006. glede da je putin vedno na očeh novinarjev, glej ga zlomka, ga nikoli niso uspeli ujeti na tem posestvu. celo plavanje v bazenu je podtaknjeno iz posnetka putinovega plavanja v jeniseju. nik odloči se, si navaden smrkavec, ki vzame vsako stvar za čisto resnico, ali si le nekoliko razgledan in znaš ločiti zrno od plevela. če drugo, drugič premisli kaj in kako komentiraš. če prvo potem si vzami čas in si še oglej dva posnetka z naslovom cyberfarm (samo da ne boš potem naokoli razlagal, kako nekdo že živi na marsu ker boš končal na posebnem oddelku posebne bolnišnice)
SlovenijaMan
24. 01. 2021 13.47
+0
Mi bo APLIKACIJA pomagala pri plačilu položnic, mi bo APLIKACIJA pomagala preživljati 3 otroke , mi bo APLIKACIJA pomagala pri plačevanju položnic, mi bo APLIKACIJA pomagala pri finančno , ki sem trenutno v stiski , edini zaposlen v 5. članski družini, itd. itd 😔 HVALA v trenutni situaciji , Res ni važno kakšno aplikacijo rabiš, naložiš...itd
totalka
24. 01. 2021 12.38
+5
Pa kaj delajo tile rusi.....takoj prevzet ameriško demokratsko zakonodajo in kazni !!!! Bi bili tile protesniki že drugi dan brezdomci ali pa v zaporu najmanj 10 let.vodilni pa obtoženi za tuje agente in 200+ let v zaporu......Hallo Rusko vodstvo,kaj čakate !!!!!
borjac
24. 01. 2021 12.12
+3
Američani protestirajo zaradi kršenja demokracije v Rusiji, vendar sedaj ne vedo prav dobro kaj storiti, kajti na protestih v Rusiji se je pojavil protestnik z krzneno kapo z rogmi, poslikan po telesu in obrazu, zelo podoben tistemu, ki je jurišal na Kapitol, pa sedaj ne vedo več kdo je kdo in kaj narediti z kršenjem Ameriško-Ruske demokracije oziroma antidemokracije.
RamzesII
24. 01. 2021 11.35
+4
"Na dogajanje v Rusiji se je prek Twitterja odzval visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je zapisal, da dogodke spremlja z zaskrbljenostjo. "Obžalujem obsežna pridržanja, nesorazmerno rabo sile, prekinitve interneta in telefonskih povezav," je zapisal in dodal, da bo v ponedeljek o "nadaljnjih korakih" razpravljal z zunanjimi ministri EU." Kako dvolično. A res mislijo da so ljudje tako trapasti.
Generacija56
24. 01. 2021 11.37
+5
Jp! Biti neumen, ni kaznivo, SPLOH ČE SI zunanjepolitični predstavnik EU...
Ate_ist
24. 01. 2021 10.55
+6
če potegnemo črto pod včerejšne proteste v rusiji v podporo navalnemu; to je konec navalnega! po več milijonskem ogledu njegovega lažne videa o dvorcu (menda) putina, se je na ulice moskve podalo med 10 in 20 tisoč zavedenih ljudi. svoje otroke je varno skril v tujini. tuji otroci bodo sedaj plačevali davek življenja za njegova kriminalna dejanja, ki jih hoče spolitizirati.
Generacija56
24. 01. 2021 10.07
+6
Biti neumen, ni kaznivo... Se pa odpraviti na proteste, ker te je motivirala ameriška abasada, ambasada naroda, kjer te ustrelijo na protestih, kot psa, ali pa te ubijejo s klečanjem na vratu, pa je kvalificiranost za bikovco... To je bič, za discipliniranje bikov... Pa ne bi več sedaj, ko pa bo objavljen nasledni članek, bo pa zabavno...
totalka
24. 01. 2021 09.51
+8
V Ameriki bi take Navalne že zdavnaj obtožili za ruske šijune in poslali na 200+ let v zapor....kaj Rusija ćaka da ne usvoji demokratične ameriške zakone ???????
totalka
24. 01. 2021 09.47
+6
Putin..samo nežno po njim z rozcami,tako kot v Ameriki !!!!
User768643
24. 01. 2021 09.50
+0
borjac
24. 01. 2021 09.43
+0
Ali veste kakšna je razlika med Rusijo in Slovenijo ?? Slovenski robocopi tepejo narod demokratično, Ruski robocopi pa tepejo narod nedemokratično.
User768643
24. 01. 2021 09.52
+4
Slovenski tepejo??? To je nekaj novega. Če bi slovenski policisti delali s protestniki kot Rusi, bi bicikli še zdaj ležali po celi Ljubljani.
Carmencula
23. 01. 2021 20.46
+3
Zanimivo tudi v Rusiji, Rogovci, Metelkovci in KUL sam tam jih tepejo..
srebrnibreg
23. 01. 2021 20.57
+7
Od kdaj pa janšisti obožujete Putina? Nič čudnega saj se obračate kot klopotec odvisno s katere strani vam ustrezen veter v tistem trenutku piha.
LOLOBOLOGOLO
23. 01. 2021 20.41
+10
To se dogaja, ker se je spremnila ustava, ker je Rusija iz brezboštva SZ prišla na druge vrednote in zaščitila tradicionalnost in družino etc. in sedaj morajo neoliberalcvi to uničit. To deljo s pomočjo Navalnega, ki pa je nacionalist, tko da vse je zmedeno.Nekateri naši SDSovci pa še zmeraj vidijo komunistično Moskvo in so isti kot kulovci. Kulturni marskizem sedaj vlada zahodu, to ve tudi Orban...
Domendo
23. 01. 2021 20.33
-14
Vsak dan jih bo v Rusiji več ki bodo proti putinu. Druge logike ni.
terran
23. 01. 2021 20.48
+11
Ko jih bo vsaj ena petina toliko kot vsako leto na spominskem pohodu na padle v ww2 z imenom Besmertnii polk, potem mogoče...dokler jih je .. baje 2000 v 12 milijonski Moskvi, je približno toliko, kot, če bi pred parlamentom v Ljubljani nekdo pustil en čevelj....
zigasubic
24. 01. 2021 10.30
+2
To je nekako tako, kot bi v LJ prislo na proteste ca. 95 ljudi. Torej nekaj v smislu Troha protestov.
nikhrast
23. 01. 2021 20.17
-19
Po vseh teh video posnetkih o Putinovem bogatstvu in razkošju, pa Putinovi graščini, je jasno videti kakšen lopov je Putin. V Ameriki so se vsaj znebili lopova Trumpa, samo v Rusiji se diktatorstvo nadaljuje, od carja, preko komunističnih komisarjev, pa do Putina. Pa da toliko folka še potrjuje vse to je pa neverjetno.
terran
23. 01. 2021 20.36
+11
po vseh teh posnetkih..... katerih???..... video izobraževanega centra za uslužbence (agente) FSB-ja?...pa dajte no... kako naivni pa ste... miljarda evrov?....malo si poglejte luksuzne nepremične naprodaj pa svetu..miljade? ja pa jade ........ joj ovce
reakcionar
23. 01. 2021 19.57
-9
Alexei Navaljni! To je ime ob katerem vsakega KGBjevca spopadeta strah in groza! Alexei Navaljni! To je ime ob katerem človeka oblijejo solze sreče. On je prvi, ki je svojčas stopil na prste vsemogočnemu carju Putinu, ki je rekel temu mogotnežu, temu silaku ovitemu v mreže iz katerih se cedita korupcija in nepotizem "Propadel boš!" On je stopil na pot napredka, pot slave in svojo zaostalo fevdalno državico popeljal po poti demokracije, večstrankarskega sistema in svobodnega trga. Proti njemu so se dvignili vsi stari strici iz KGBja in Partije in ga poskušali utišati. Ampak domoljubni in državotvorni del ruskega naroda se ni odrekel svojega vodje niti v najtežjih časih. Aleksei Navaljni je preživel tudi nešteto atentatov na svoje življenje in se vsakič vrnil nazaj na politični oder močnejši kot kadarkoli prej. Celo je malo cinično komentiral "Naslednjič naj (Vladimir) poskusi z atomsko bombo". Svojo politično karijero je Alexei Navaljni nadaljeval tudi v večstrankarski Rusiji. Njegova izbrana dela, njegovi citati, njegova razmišljanja o svetu in človeštvu so si utrli pot v temelje sodobnega humanizma, sodobne demokracije. Je eden izmed najbolj citiranih državnikov, mislecev v književnosti in znanosti in najbolj moralna osebnost Evrope in sveta 21. stoletja. Navaljni je večen, zato ker sta večna ideala svobode in demokracije! Je sonce, ki nam sveti podnevi in mesec, ki nam sije ponoči, zato da se ne izgubimo v temi komunističnih, totalitarnih zablod. Zato nikoli, ampak res nikoli ne bo utišan, temveč bo naposled postal vladar svoje države, tako da bo sonce sijalo kot še nikoli prej nad edino in večno mater Rusijo z Navaljnim na čelu, zato ker je dostojanstvo sočloveka njegov največji imperativ! Ave Navaljni!
terran
23. 01. 2021 20.02
+13
z drugimi besedami....Ameriška lutka v rokah CIE...
reakcionar
23. 01. 2021 20.05
-10
Sem imel komentar že od prej shranjen.......samo sem zamenjal besedi "Janša" z "Navaljni" in "Putin" z "Kučan". Pa "Slovenija" z "Rusija".
Brdavssar
23. 01. 2021 19.50
+7
Vsa ta fašistična govna je treba prebutat...d jim nikoli več ne pride na pamet, da se jajcajo po ulicah .....naj delajo nekega hudiča in se ne potikajo po mestih kjer nimajo kaj iskati...Navalni pa je že itak "mimo"