Tujina

Na dražbi v Hongkongu 21 milijonov evrov vreden bleščeč rožnati diamant

Hongkong, 03. 10. 2022 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bleščeč rožnati diamant, opisan kot eden najčistejših na svetu, naj bi na dražbi Sotheby's oktobra v Hongkongu dosegel vrednost več kot 21 milijonov evrov. 11,15 karatni diamant Fancy Vivid Pink Star so odkrili v rudniku Williamson v Mwaduiju v Tanzaniji. Rudnik je sicer znan po proizvodnji nasičenih rožnatih diamantov. Poimenovali so ga Williamson Fancy Vivid Pink Star in je drugi največji živo rožnati diamant z notranjo brezhibno čistostjo, ki je bil kdaj ponujen za prodajo na dražbi.

Velik je kot majhno ptičje jajce in ni presenetljivo, da se ta diamant predvsem zaradi svetlobe, ki se lesketa, imenuje Fancy Vivid Pink Star. Poleg tega so ti diamanti relativno majhni in tehtajo manj kot 10 karatov, zato so prava redkost. Dotični diamant je bil prvič predstavljen v Londonu in je potoval v Dubaj, Singapur ter Tajpej, preden je prispel v Hongkong, kjer bo 7. oktobra osrednji del samostojne dražbe.

Dražbena hiša pravi, da je rožnata ena najredkejših barv, ki jih naravno najdemo v diamantih, in da je le najmanjši delež majhnega števila diamantov, ki so razvrščen kot rožnati, dovolj močne barve, da je lahko označen kot "Fancy Vivid Pink".

Dragulj v obliki blazine, ki tehta 11,15 karata, se imenuje "Williamson Pink Star" v poklon dvema drugima rožnatima diamantoma. Eden je "CTF Pink Star", 59,60-karatni ovalni diamant mešanega brušenja, ki je bil leta 2017 na dražbi prodan za rekordnih 555 milijonov hongkonških dolarjev (71,2 milijona evrov). Drugi je kamen "Williamson", 23,60-karatni diamant, ki ga je kanadski geolog John Thorburn Williamson podaril britanski kraljici Elizabeti kot poročno darilo. Monarhinja ga je nosila v Cartierjevi broški.

Po mnenju Regine Ngan, direktorice za Azijo in vodje oddelka za nakit pri Sotheby's so kamni še posebej priljubljeni v Aziji. "Rožnati diamanti so res redki, še posebej Williamsonovi rožnati diamanti. To je zelo redek pojav."

Po besedah Nganove dražbena hiša pričakuje nekaj pomembnih zasebnih strank iz Azije. "Večina zelo pomembnih zbirateljev dejansko prihaja iz Azije. Zato smo zelo veseli, da je diamant tukaj. Imamo veliko zasebnih strank, ki bi licitirale iz Azije," je dodala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bover
05. 10. 2022 16.15
Vreden je samo toliko ,koliko je nekdo pripravljen placati!