Tujina

Na dražbo gre simbol maoizma: Mao Cetungova Mala rdeča knjižica

London, 28. 02. 2024 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mala rdeča knjižica po kulturni revoluciji na Kitajskem ni bila ravno cenjena, vendar pa njena priljubljenost ni nikdar upadla. Zgodnja izdaja Mao Cetungove rdeče knjižice gre zdaj na dražbo, kjer naj bi dosegla več kot 35.000 evrov.

Redka prototipna različica z uradnim naslovom Citati predsednika Mao Cetunga se bo pojavila na dražbi, kjer ji bo družbo delalo več sto predmetov iz obdobja kulturne revolucije, ki jo pripravlja dražbena hiša v zahodnem Londonu, poroča Guardian.

Zgodnjo izdajo zbranih Mao Cetungovih citatov je leta 1963 pripravil regionalni politični oddelek, le leto preden je Ljudska osvobodilna vojska začela uradno izdajati zbirko kot sredstvo za širjenje Mao Cetungove ideologije med množicami. Knjižica je ikona Kitajske in komunizma, hkrati pa tudi propagandno delo. Izdali so več kot milijardo izvodov, tako da gre za eno najbolj prodajanih knjig vseh časov. Med kitajsko revolucijo je bilo za vsakega državljana obvezno, da jo ima ves čas s seboj. Poleg tega je moral vsak znati tudi povedati kakšen citat iz knjižice.

Mao Cetung
Mao Cetung FOTO: AP

Mala rdeča knjižica vsebuje 267 aforizmov kitajskega komunističnega voditelja in obravnava teme, kot so razredni boj, "popravljanje napačnih idej" ter druga ključna Mao Cetungova načela. Vključeni sta tudi znameniti Mao Cetungovi pripombi, da "politična moč raste iz cevi pištole" in da "revolucija ni večerja". Knjižica opozarja, da je "ideologija pomembna" in da je "politika resnična," je pojasnila Ranna Mitter, zgodovinarka na Harvardu. 

Predmete bo prodajala dražbena hiša Chiswick Auctions v imenu Justina Schillerja, lastnika "ene največjih in najboljših zasebnih zbirk artefaktov kulturne revolucije na svetu". Predmete je Schiller začel zbirati že leta 1998, veliko jih je kupil tudi na boljšem trgu za nekaj več kot 60 centov. Za redkejše predmete, kot so prototipne izdaje, pa je plačal tudi več kot 15.000 evrov. 

Veliko predmetov, ki zasedajo 15 sob v njegovi hiši v New Yorku, je bilo pridobljenih, ko mu je trgovka v Pekingu prodala svojo celotno trgovino z artefakti za nekaj več kot 40.000 evrov. Za njihov prevoz v ZDA so bili potrebni trije ladijski zabojniki, ki so bili v več tednih poslani iz različnih pristanišč, da bi se izognili nadzoru kitajskih oblasti. "Kitajska vlada tega ne bi nikoli dovolila," je dejal Schiller. "Predobro se zavedajo svoje zgodovine."

Kulturna revolucija je namreč na Kitajskem zelo občutljiva tema, Mao Cetunga namreč kljub grozotam pod njegovo oblastjo še vedno cenijo. Decembra je kitajski voditelj Ši Džinping pohvalil Mao Cetungov "neumoren boj za blaginjo države, pomlajevanje naroda in srečo ljudi". 

Maova Mala rdeča knjižica
Maova Mala rdeča knjižica FOTO: Shutterstock

Schiller je za Guardian tudi poudaril, da se veliko večjih dražbenih hiš izogiba prodaji takšnih zbirk, saj se bojijo, da bi užalili kitajsko vlado. Leta 2009 je denimo Peking kritiziral hišo Christie's, ker je v imenu pokojnega modnega oblikovalca Yvesa Saint Laurenta na dražbi prodala dve kitajski skulpturi, ki sta bili prvotno ukradeni iz kitajske palače. 

Se je pa tudi Schiller že spopadel z očitki, tudi od nasprotnikov Mao Cetunga, ki so mu rekli, da s prodajo in zbiranjem artefaktov zastopa morilca. "Ne mislim, da je bil Mao zlobna oseba. V vojnem stanju vsi pobijajo drug drugega," je zagovarjal svojo odločitev. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
28. 02. 2024 20.02
-2
To so bili časi ko so se kitajci vozili s kolesi po Pekingu, sedaj vozijo po Marsu, potem so se zgodile dve zadevi prva Kissingerjev uspešen deal skregat SZ in Kitajsko in prihod kapitala iz ZDA a to Mao ekipa ne bi dopustila v meri kot se je zgodilo, če ne bi obstajala na svetu ena država ki je imela drugačen socializem kot SZ, Kitajska, Koreja.... to je bila Juga in Kitajci so v 70 letih poslali kar nekaj "turistov" v ogled tega čudnega socializma ko so ti "turisti" pozitivno poročali o izkušnjah iz Yu je prišlo na Kitajskem do spremembe politike in rezultat je viden danes.
SlepiSlovenc
28. 02. 2024 19.11
-3
Jaz jo bom kupil.
Abrams
28. 02. 2024 18.46
+2
Dejte revolucionarčki svoje rdeče knjižce na mizo (na garžno prodajo) al se bojite, da jih boste še rabl ????!!!!
Dark Knight
28. 02. 2024 18.41
+6
No levaki, socialne skup vržte in je vaša 😂😂😂
Slavko BabIč
28. 02. 2024 18.20
-2
koliko bodo dali šele svečkarji za jajotovo knjižnico komunajzla!
Bombardirc1
28. 02. 2024 17.59
+0
Ko bo dal jajo svojo rdečo knjižico na dražbo bo tudi veselo. Tanarbolj zagrizeni svečkarji se bodo pobili mef sabo.
SlobodaNE
28. 02. 2024 17.49
-1
Najboljš da se po takih zgledujemo ma dej
CestniKolesar370Wattov
28. 02. 2024 17.37
+3
Je to rekord za najdražji WC papir vseh časov?
JOSEPH HAYDN
28. 02. 2024 17.30
+8
Levica bo ponudila 35 milijonov, samo da dobijo knjigico njihovega idola
boris c
28. 02. 2024 16.46
+12
Tanja že tabori pred vhodom da bo ja v prvi vrsti.