Tujina

Na Dunaj nič več z bencinskimi in dizelskimi vozili?

Dunaj/Ljubljana, 05. 02. 2022 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Uroš Ferrari Stojanović
Komentarji
236

Dunaj se je zavezal, da bo z ogrevanja na plin postopoma prešel na sosežig, sončne celice in geotermalno energijo – medtem ko se Ljubljana šele počasi pripravlja na prehod s premoga na plin. Vstop v mesto z bencinsko in dizelsko gnanimi avtomobili ne bo več mogoč, s plinskimi in električnimi vozili pa bodo pomladili vozni park magistrata, da bi do leta 2040 postali ogljično nevtralno mesto.

Avstrijska prestolnica s skoraj dvema milijonoma prebivalcev velja za eno najhitreje rastočih metropolitanskih regij v Evropi, kar s seboj prinese tudi okoljevarstvena vprašanja o pritisku grajenega na naravno okolje, na vire pitne vode, hrup in predvsem na zrak. Toda Dunajčani imajo s svojim mestom in okoljem velike načrte.

Po vzoru nekaterih švicarskih naselij – v katera vstop z osebnimi vozili na bencinski in dizelski pogon ni dovoljen, v to smer pa se je začel premikati tudi Pariz – so se v svežnju podnebnih načrtov tudi na Dunaju zavezali kar najbolj zmanjšati okoljski pritisk na mesto in s tem ogljični odtis. Nanašajo se tako na energetiko in gradnjo kot na mobilnost, šolstvo, tudi na digitalizacijo. 

Ogrevanje in hlajenje – nič več starih kuriv?

Daljinsko ogrevanje, kakršno poznamo tudi v večjih slovenskih mestih, naj bi čez vsega 18 let zagotavljalo že slabi dve tretjini potreb po dobavi toplote. Dotlej tako vsako leto načrtujejo izgraditev za sto nogometnih igrišč obsežne površine sončnih elektrarn, prebivalcem pa bodo pri pridobivanju dovoljenj za postavitev lastnih fotovoltaičnih enot pomagali z lažjimi postopki zanj. Daljinski sistem ogrevanja bo temeljil na velikih toplotnih črpalkah, geotermalni energiji, toploti, pridobljeni iz sosežiga odpadkov, ter odpadni toploti iz tovarniških obratov. 

"Prihodnji dve leti Dunaj načrtuje za podnebne ukrepe nameniti skupno 2,8 milijarde evrov," je dejal dunajski župan Michael Ludwig, ko je bil konec januarja predstavljen smeli načrt, ki se bo sčasoma prilagajal in nadgrajeval.

Dunaj
Dunaj FOTO: iStock

Ni vstopa za bencinska in dizelska vozila?

Čeprav je omrežje javnega potniškega prometa na Dunaju in v sosednjih deželah Spodnja Avstrija in Gradiščansko že zelo zgledno razvito, bodo z različnimi koridorji S-Bahn (mestno–primestne železnice) v doglednem času dosegli še večje zmogljivosti. Na zasnovni ravni, s predvideno dodelavo in posodobitvijo infrastrukture, preučujejo možnosti za preoblikovanje prometa na prenovljenih oseh vzhod–zahod in sever–jug. Posodobitev in nadgraditev prometnega omrežja se osredotoča predvsem na krajše intervale med odhodi vlakov in premisleke za dolgoročno širitev infrastrukture v središču mesta.

Za čim večje razogličenje bodo poskrbeli tudi s prepovedjo vstopa v mesto za vozila na zdaj klasični pogon z notranjim izgorevanjem. Postati si želijo policentrično mesto kratkih poti, ki bi jih prebivalci in obiskovalci lahko v kar največjem obsegu opravili peš, s kolesom ali podobnimi poganjalci, gnanimi s silo človeških mišic. K temu pomembno prispeva vzpostavljanje brezmotornih območij tako v strogem središču mesta, koder je teh že veliko, kot tudi na posameznih predelih četrti zunaj mestnega središča, predvsem pred vrtci, šolami in domovi za starejše, kjer taka območja najbolj potrebujejo. 

Hoja je namreč do 13-krat energetsko učinkovitejša od vožnje z avtomobilom, kolesarjenje pa kar 35-krat. Izmed sredstev javnega potniškega prometa najbolj prednjačita električni tramvaj in avtobus, približno 8-krat potratnejša od hoje in kolesarjenja. Skoraj dvakrat več energije kot tramvaj ali avtobus pa za premik enakega števila potnikov na enaki razdalji potrebujeta običajna ali podzemna železnica, v nemško govorečih deželah znana pod imeni S- in U-bahn.

Poleg sosežiga – predelava skoraj dveh tretjin smeti

Sežigalnica odpadkov Spittelau stoji tako rekoč v središču mesta. Da v zrak izbruha tudi do 90 odstotkov manj izpustov, kot je dovoljeno, skrbi vgrajeni sistem za čiščenje plinov, eden izmed najsodobnejših, ki so bili kdaj izdelani. Avstrijska prestolnica tako že do leta 2030 načrtuje doseči evropski cilj, predelati 60 odstotkov odpadkov, še dvajset let pozneje, ko se bodo nekatere druge članice šele počasi bližale prvotnemu cilju, pa bo Dunaj predelal že prav vse svoje odpadke. Predvsem pa se jih bodo trudili zmanjšati in preprečevati.

In kam pluje naša prestolnica?

Ko smo v preteklem letu v osrednji informativni oddaji 24UR na POP TV pripravljali prispevek o kakovosti zraka v Ljubljani, ki so jo z več kot 140 merilniki v raziskavi obravnavali na Inštitutu za zdravje in okolje, smo Mestno občino Ljubljana povprašali, kako to, da so v Ljubljani samo tri uradna merilna mesta za kakovost zraka, pa še to ne vsa v lasti občine, ter ali občina namerava širiti to mrežo. Odgovorili so le, da širitev mreže merilnih mest za zdaj še ni predvidena, prav tako ne dodatna območja s prepovedjo motornega prometa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
08. 03. 2022 18.31
ko bodo rusi s tankami vstopili, te zahteve več ne bo
amedeo
07. 02. 2022 16.06
+3
Zase se pravi za elito bodo že poskrbeli, da se bodo lahko s svojimi teslami za 100k nemoteno prevažali po urbanem središču, raja pa na biciklih pri minus 5...ali folk res nima pameti koga volijo?
Jure Puncher
06. 02. 2022 15.58
+3
V razmislek: Moj dizelski avtomobil bo pri starosti 10 let še vedno uporaben in vozen z minimalnimi servisnimi posegi. Če ga pri tej starosti prodam, bo še vedno vreden kakih 5, 6, 7 jurjev. Električni avtomobil bo pri starosti 10 let samo še za na odpad, saj bo menjava baterij predraga in nesmiselna, prodaja pa iz točno tega razloga tudi, saj bo 10 let star električni avtomobil brez menjave baterij vreden nič. Torej prehod na električne avtomobile pospešuje turbo-potrošniški način razmišljanja, kjer servisiranje starih naprav ni smiselno ali finančno rentabilno, in je ekonomsko gledano za potrošnika najbolj smiselno staro napravo zavreči in kupiti novo. Ker bo zaradi tega trg rabljenih avtomobilov praktično uničen, bodo povprečni ljudje, ki si ne morejo kupiti novega avtomobila, prisiljeni vstopiti v najemno razmerje, kjer si avtomobila nikoli več ne bodo lastili, ampak si ga bodo samo še izposodili. Torej točno tista distopična prihodnost, v katero nas rine World Economic Forum s svojo napovedjo "you will own nothing." Seveda, lastili si ne bomo nič... mi, navadni ljudje... vse si bodo lastili oni, mi pa jim bomo za vse, kar nam je bilo prej samoumevno, da imamo v lasti, plačevali najemnino...
Jure Puncher
06. 02. 2022 16.01
+5
Z drugimi besedami: ne gre za nikakršno "zeleno in ekološko" smer, kot nas farbajo, saj bo smeti več in bodo bistveno bolj toksične (namesto ena avtomobilska razbitina s pretežno večinskim deležem železa vsakih 15 ali 20 let bo zdaj ena razbitina z ogromno vsebnostjo baterijskih kemikalij vsakih 8, 9 ali 10 let). Ne gre za ekologijo, gre za vsiljevanje novega družbenega reda, v katerem bomo na slabšem navadni ljudje, bogati pa bodo še hitreje bogateli.
Bebec
06. 02. 2022 15.07
+0
Avioo Ne vsiljuj ljudem svojo voljo.Spoštuj svobodno odlocitev.Kdor se želi se lahko za vsak letni cas,ki ga imamo.Torej 1x poleti,1x jeseni,1x za zimo,1x za pomlad.Ostali se bomo pa borili z virusi tako kot smo se vedno.Z naravno imunostjo.Imejte se radi,spoštujte drug drugega.Lep pozdrav
Maček
06. 02. 2022 08.23
+8
Sej Dunajčani si že itak ne morejo privoščit avta. To je tam tak luksus, da ga imajo po tri družine skupaj. Parkiranega imajo pa kar nekaj krogov stran iz centra v javnih garažnih hišah. Že zdej so reveži, pol bodo pa še večji, k še mi ne bomo šli več tja z avti gledat mesto tujih priseljencev. To lahko počnemo pravzaprav že tudi doma...
metronom
06. 02. 2022 08.17
+10
mene zanima od kje bomo dobili elektricno energijo pa po kerih kablih ,ko bo samo 1/4 imela avte na elektriko
metronom
06. 02. 2022 08.15
+7
elektrivni avti pa loh k so najveci onesnezevalci
zafršolal
05. 02. 2022 21.54
+2
Gargamel je rekel:"primejDunaj zunaj!"
marina1004
05. 02. 2022 21.30
+7
Vtaknejo nej si nekam ta Dunaj
StandforRussia
05. 02. 2022 21.24
+7
Bedaki iz kovid fašizma v brezogljčni.Tem bedakom res ni pomoči,delovni sloj bo pa trpel. Vprašanje koliko časa še???
Twetty
06. 02. 2022 08.41
+0
Srednji sloj bo trpel kaj??? A planet zemlja pa ne trpi ko tako lepo ignorirate in dopuščate sekanje gozdov, amazonski še posebej, da pol lahko malo mesa pojeste na ta račun ali da se okolje in voda onesnažuje od proizvodnje in barvanja oblačil, da si lahko novo najmoderno cunjico kupiš. Ste mogli prej razmišljat ali vsaj zdaj da ta planet ni neomejen in nima neomejenih rezerv čiste vode in hrane in se človeštvo še naprej egoistično razmnožuje in ignorida te prave problematike. čez desetletje ali 2 boste še kolcali po korona-krizi, ker se nam piše še slabše in to noben milijarder Janša Trump ali keri drugi politik ne bo mogel nič ker bomo vsi v istem dreku plavali.
METKA102
06. 02. 2022 09.44
+2
Pozabil si še na Magno, ki sta ji Cerar in Počivalšek podarila naše milijone. O tem naj raje pišejo.
Peter.Klepec
05. 02. 2022 21.20
+2
Primitivno napisano. 2040.
Bpultimate
05. 02. 2022 21.16
+6
Glavno da se gre s testi in maskami 😀 plastika ni škodljiva za okolje
Želko Kacin
05. 02. 2022 21.14
+4
sosežig česa?
Jože Zore
06. 02. 2022 10.01
+1
MatejGa
05. 02. 2022 21.09
+7
Kaj pa necepljeni in Judi , a lahko gredo v mesto ?
rcarlos
05. 02. 2022 21.09
+7
Torej bo Dunaj postal mesto duhov? :D ... Ker se itak noben pametn zgleda da ne bo več tam vozil :) ... Sploh če vemo kak je z električnimi avtomobili, sploh glede baterij, bog ne daj, da se še ti kje kaj vžge :D ... Je ja blo pred kratkim, ko so s helikopterjem neko baterijo furali, pa jim je nekam v gozd padlo, je ja bla ekološka katastrofa :D ... Če gledamo čistost, je izdelava, uporaba in reciklaža samo baterij od električnega avtomobila večji dr*e*k za okolje kot pa en navadn dizel ;) ... Sam problem je, da to vejo oziroma vemo samo tisti, ki smo v teh branžah, če ti na tv napihujejo kak je fajn, večina tistih, ki ne vejo za kaj se gre, nasede :)
User1899173
05. 02. 2022 21.06
+4
Po dunajskih ulicah se itak samo še vozijo Turki
Želko Kacin
05. 02. 2022 21.09
+2
Želko Kacin
05. 02. 2022 21.10
+3
samo še slovanski i turški bratje se peljejo po dunaju
Želko Kacin
05. 02. 2022 20.59
+3
bravo slovanski bratje
Janez23
05. 02. 2022 20.30
+5
Na Dunaju naj poleg bencina in dizla prepovejo vstop tudi Avstrijcem. No saj ti ti že tako in tako redki na Dunaju.
kle21
05. 02. 2022 20.08
+7
Boli me za Avstrijo, naj propadejo!
enxx
05. 02. 2022 20.03
+4
Zarad mene lahko tudi peš hodijo! SF!