Tujina

Na Finsko se vračajo Rusi, a država razmišlja o ukinitvi turističnih vizumov

Helsinki/Moskva, 30. 07. 2022 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Finska vlada se sooča z vse večjim javnim in političnim pritiskom, da odpravi vrzel v sankcijah Zahoda. Čeprav imajo namreč Rusi prepoved potovanja v Evropsko unijo, pa se lahko na Finsko čez mejo vseeno odpravijo z avtobusom ali avtomobilom. Sredi julija je Rusija omilila številne covidne ukrepe, ki so se nanašali tudi na prehajanje meja. S tem pa so v to sosednjo skandinavsko državo znova začeli prihajati ruski turisti, a njihov dotok bo morda ta skandinavska država že kmalu zaprla. Kremelj je ob tem opozoril, da odziv Moskve ne bo pozitiven, če bo ruskim turistom onemogočila vstop v državo.

"Rusi so se začeli vračati," je povedal profesor turističnega poslovanja na Univerzi vzhodne Finske Juho Pesonen. Za Euronews je pojasnil, da je eden glavnih razlogov za potovanje Rusov na Finsko predvsem nakupovalni turizem. A število prehodov meje za zdaj še ni tako veliko. Julija je Finska zabeležila okoli 176.000 prehodov, kar je veliko manj kot v obdobju pred pandemijo. Julija 2019 so namreč zabeležili okoli 950.000 prehodov.

Finska je sicer trenutno zadnja država EU, ki meji na Rusijo in hkrati tamkajšnjim prebivalcem še vedno izdaja turistične vizume. Poljska in Baltske države tovrstnih vizumov ne izdajajo. Tiskovni predstavnik Kremlja je ob napovedih, da bi lahko podobne ukrepe sprejela tudi Finska, dejal, da se bo Moskva ob tem odzvala zelo negativno.

Meja med Finsko in Rusijo
Meja med Finsko in Rusijo FOTO: Shutterstock

Glavne politične stranke na Finskem imajo sicer široko podporo za ustavitev ruskega turizma. A zdi se, da želi finska vlada počakati na skupno stališče Evropske unije. 

Politik opozicijske stranke Kai Mykkänen sicer meni, da bi bilo treba z vizumskimi sankcijami Rusiji vseeno poslati sporočilo. Poudarja sicer, da ne gre za črno-belo vprašanje. Največja skrb pa je, da bi z odvzemom možnosti potovanja na Finsko nase usmerili jezo Rusije. "A vseeno bi bilo prav, da Rusom pokažemo, da so tudi oni kot narod odgovorni za vzdrževanje sedanjega režima in njihove politike," je dejal Mykkänen, ki meni, da vse dokler se v Ukrajini ne zaključi ruska agresija, odnosi med državami ne morejo ostati enaki.

Med Finsko in Rusijo je sicer okoli 1340 kilometrov večinoma nevarovane meje z le peščico mejnih prehodov med državama. Pred covidom-19 so bili Rusi, ki so živeli v bližini meje, vajeni odhajati na Finsko na vikend oddihe ali nakupovalne izlete. A tudi zdaj so se nekatera finska podjetja pripravila na nov prihod sosedov. Na družbenih omrežjih so se namreč pojavile fotografije, ki prikazujejo 10-kilogramske vreče sladkorja, zložene na palete, na videz pripravljene za Ruse, ki se doma soočajo s pomanjkanjem zaradi sankcij.

"Veliko ljudi je jeznih na Ruse, toda seveda se morajo podjetja prilagoditi tej novi situaciji. Veliko je Rusov, ki prihajajo na Finsko z namenom nakupovanja. Za podjetnike bi bilo pametno prodajati tiste izdelke, ki jih Rusi iščejo, na primer kavo ali sladkor," je dejal Pesonen. 

Medtem ko finski supermarketi kopičijo zaloge, da bi zadostili novim ruskim zahtevam, avtobusna podjetja v Sankt Peterburgu pravijo, da delujejo s polno zmogljivostjo. "Ljudje želijo izkoristiti lažji prehod," je povedal Sergej Ivanov iz podjetja Balt Car.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1